Dingen gedaan krijgen en punten van je takenlijstje afstrepen is heerlijk, zeker als je er dat voldane ‘’ik heb vet veel gedaan vandaag’’-gevoel voor terugkrijgt. Maar een valkuil waar we maar al te vaak in trappen als het gaat om productiviteit, is te weinig pauze nemen. Te weinig opladen, te weinig ontspannen en relaxen tussen de bedrijven door… terwijl dat juist zo belangrijk is om te voorkomen dat je te hard werkt en aan het eind van de dag helemaal kapot bent. Aangezien ik inmiddels al ruim een halfjaar bijna elke dag thuis werk en studeer aan van alles en nog wat, heb ik aardig wat fijne pauzemanieren ontdekt – en die deel ik graag met jullie!

Kleuren voor volwassenen

Ik besloot dit te proberen op aanraden van mijn moeder, toen ik last begon te krijgen van hoofdpijn door het constante staren naar een beeldscherm. We kochten een fantasiewezens-kleurboek, ik bestelde kleurpotloden en ik begon vol enthousiasme aan een kleurplaat van een elfje. En inderdaad: het is heel fijn om dit zo tussendoor even een halfuurtje te doen. Het is rustig, stil, je kunt je gewoon concentreren op het kleuren en daardoor je hoofd een beetje leegmaken en het helpt om daarna weer wat frisser verder te gaan. En het is tof om de kleurplaat mooier te zien worden!

Bullet journallen

Dit heeft hetzelfde effect als het kleuren: je bent even totaal ergens anders mee bezig, kunt je creativiteit kwijt – er zijn volgens mij tal van onderzoeken die uitwijzen hoe goed dat wel niet is voor je productiviteit en motivatie en rust in je hoofd – en je kunt ook echt van je afschrijven. Maak bijvoorbeeld tussendoor een weekplanning of werk aan een collectiepagina, ga los met stickers en kleurtjes en tapejes en maak er iets van! Schrijven in je dagboek of een selfcare journal werkt ook goed.

YouTuben

Oké, voor je het weet verdwaal je, maar… oh, het is zo fijn om af en toe gewoon even niet na te hoeven denken en gewoon filmpjes te kijken. Ik ben groot fan van Google Translate Sings, maar ook van talkshowfilmpjes van James Corden of Jimmy Fallon. Vooral die eerste heeft geweldige items, zoals Carpool Karaoke, Riff-Offs, Soundtracks en nog veel meer. En ook de interviews zijn supertof. Of ik bekijk mijn favoriete muziekvideo’s of ga op zoek naar video’s van nummers die ik tof vind maar die ik nog nooit eerder heb gezien.

Blogs lezen

Er zijn van die dagen dat ik dit echt heel fanatiek doe: voor ik aan het werk ga open ik alvast Bloglovin’ en mijn collectie later lekker lezen-blogposts en na elke 45-60 minuten werken lees ik een aantal posts. Soms doe ik dat twee keer en daarna breng ik mijn pauzes anders door, maar het is wel een heel fijne manier om even totaal ergens anders mee bezig te zijn.

Spelletje spelen

Altijd favoriet. Even Kim Kardashian Hollywood checken… even een lesje toveren starten in Harry Potter Hogwarts Mystery… even op date gaan in Desperate Housewives: The Game of een paar match 3-levels spelen… dat is wel echt de ideale korte ontspanningsbreak. Vind ik heerlijk.

Opgeslagen Facebook-items

Ik weet niet hoe dat met anderen zit, maar ik kom regelmatig video’s en posts op Facebook tegen die ik later nog even goed wil bekijken. Soms zijn het gewoon grappige of mooie video’s, vaker zijn het links naar Buzzfeed-quizzen of artikelen… en het is altijd vermakelijk. Je weet nooit wat voor verrassends je nu weer tegenkomt, en ik vind het altijd leuk om daar gewoon doorheen te gaan tussen het werken door.

Muziek luisteren

Tijdens het werken heb ik vaak instrumentale muziek op staan, maar af en toe word ik daar een beetje gek van en kies ik voor een ander soort playlist. Dan gaat Ed Sheeran aan, of mijn verzameling Nashville-countrymuziek… en zelfs tijdens het werken komen er dan nummers voorbij die ik gewoon heel tof vind. Dus dan zing en swing ik gewoon even lekker mee als mini-pauze, en ja: het zal je verbazen hoe fijn en verkwikkend dat is!

Even naar buiten

Als het zo uitkomt dat er op een werkdag ook boodschappen gedaan moeten worden of dat er iets anders staat – een bezoek aan de mondhygiëniste of huisarts voor mijn B12-injectie – dan kan dat ook een fijne pauze zijn. Meestal probeer ik de dagen met grote afspraken vrij te houden van werk, maar even een blokje om voor een boodschap kan altijd wel tussendoor. Frisse lucht, zon, even uitwaaien en gewoon buiten zijn… soms is het ook al lekker om gewoon eventjes buiten te gaan zitten. Of verplaats je werkplek even naar buiten, nog beter!

Social media

Doelloos door Facebook, Twitter of Instagram scrollen in je pauze is misschien leuk, maar niet echt heel erg nuttig. Ik vind het tegenwoordig leuker om in mijn pauze zelf iets online te gooien: een nieuwe Instagram-post of een story-snapshot, een tweet, iets wat ik graag op Facebook wil delen… extra leuk is dat je dan in je volgende pauze de likes en reacties kunt checken die het oplevert! Het voordeel hiervan is dat je, ook al plaats je ites over je werk, toch even een andere mindset hebt en een ander taakje doet en dat is fijn.

Je blog checken

Heb je een blog? Hele posts gaan schrijven tussen het werken door is niet de beste manier om pauze te houden. Het is echter wel leuk om bij wijze van korte break even de reacties op je recente content te bekijken en misschien te beantwoorden. Of updates doen, ook altijd handig. Wat je ook kunt doen, is even door je blogideeën heen gaan en daar wat dingen toevoegen, of sleutelen aan je planning. Ben je toch even in de blogger-modus zonder dat je te veel afdwaalt.

Lezen

Of het echt ontspannend is moet je zelf bepalen, maar even een hoofdstukje lezen of een tijdschrift doorbladeren – korte verhalen of gedichten kunnen ook leuk zijn! – kan wel helpen om je gedachten te verzetten en even te ontspannen. Of wat dacht je van een tof non-fictieboek voor een nieuwe dosis inspiratie en motivatie?

Even bijtanken

Als je je écht moe en uitgeblust voelt, neem dan even de tijd om tot rust te komen. Mediteer, focus even op je ademhaling, plens wat water in je gezicht of neem een douche, drink of eet wat, ga met je huisdier knuffelen of loop een rondje. Gewoon even iets anders, even je lichaam een beetje wakker schudden en tegelijkertijd je geest rust geven kan veel helpen.

Serie kijken

Nee, 45 minuten Gossip Girl of Grey’s Anatomy is misschien wat veel van het goeie – tenzij je een lunchpauze neemt, dan is dat wel een prima idee. Maar een aflevering van twintig minuten van een lekker luchtige komedieserie? Puik plan! Denk aan Friends (te zien op Netflix) of iets anders wat je leuk vindt. Even verstand op nul en lachen, waardoor je ook weer wat lichter in het gemoed wordt.

Wat vind jij fijne pauzemomenten?

You may also like...

4 Comments

  1. Wat een fijn artikel met heel leuke ideeën voor een korte pauze tussendoor. Wat slim zeg om blogartikelen op te slaan en te bewaren voor zo’n pauze. Dat zou ik eigenlijk ook eens moeten doen 🙂 Ik ga toevallig vandaag een dag thuiswerken en zal voor mijn nieuwe baan regelmatig thuis aan de slag gaan. Zelf vind ik het vaak een fijne pauze om even Instagram en mijn blog te checken. Als ik tussen de middag iets langer de tijd heb, ga ik ook weleens een blokje om lopen of fiets ik naar de kringloopwinkel. Dan ben ik er even uit en kan ik daarna met frisse energie weer aan de slag 🙂
    Romy onlangs geplaatst…Net afgestudeerd? | 7x wat ik toen niet wist en later leerdeMy Profile

    1. Ik vind het nog steeds heel fijn om die opgeslagen blogs tussendoor te lezen, gewoon echt even totaal iets anders! Naar buiten gaan werkt ook altijd goed 🙂

  2. Op mijn werk ga ik in mijn lunchpauze altijd even een rondje lopen. Soms haal ik dan meteen wat boodschappen. Heerlijk om even achter je beeldscherm weg te zijn en wat frisse lucht op te snuiven.
    Zo simpel is dan geluk onlangs geplaatst…Ontsnappen uit de gevangenisMy Profile

    1. Oh dat is fijn inderdaad!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]