Een poosje geleden kwam ik op Oog op de Toekomst, de blog van Marcia (aanrader trouwens!) een tag tegen waarvan ik meteen wist dat ik ‘m wilde overnemen: de Boekenkast Scavenger Hunt! Oftewel: een speurtocht in je eigen boekencollectie. Ik grijp elke kans aan om pareltjes te herontdekken waarvan ik was vergeten dat ik ze had of om andere bijzonderheden te weten te komen, dus deze tag werd meteen opgenomen in mijn ideeënlijstje. Het was inderdaad een hele zoektocht naar sommige boeken, uiteindelijk is het toch aardig gelukt. De tag houdt in dat je in je kast op zoek gaat naar boeken die aan een omschrijving voldoen, en eigenlijk was er – spoiler alert – maar één vraag waarbij dat echt niet lukte. Kan ik niet zo goed hebben ook. Maar oké. Nieuwsgierig?

1: Een boek waarvan de titel of de naam van de auteur met een Z begint.

Een auteursnaam met een Z is volgens mij redelijk ondoenlijk, dus ik ben voor de uitdaging van een titel met de Z gegaan. Dat bleken er nog aardig wat te zijn, verrassend genoeg: Zout van de zee (Ruta Sepetys), Het Zwarte Hart van Stephanie Garber (voorvoegsels tel ik niet mee) en Zolang je bij me blijft van Jessica Winter. Uiteindelijk heb ik gekozen voor Zac & Mia van A.J. Betts, een boek dat echt al heel lang in mijn kast staat en dat ik nog altijd niet gelezen heb. Al ben ik wel van plan om er binnenkort in te beginnen!

2: Een klassieker

Ik durf het bijna niet te zeggen, maar ik heb eigenlijk helemaal geen klassiekers in mijn kast staan. Tenminste… als je onder klassiekers boeken van Austen, Dickens, Tolstoj en dergelijke verstaat, dan niet – ik lees die boeken eigenlijk gewoon niet, al heb ik wel een paar van Austen gelezen. Mijn kast beschikt wel over een paar boeken die ik als moderne klassiekers zou willen beschouwen, zoals Een keukenmeidenroman van Kathryn Stockett en Duizend schitterende zonnen van Khaled Hosseini. Maar dan ga ik toch maar voor wat in mijn ogen nog het dichtste in de buurt komt van een jeugd/YA-klassieker: Oorlogswinter van Jan Terlouw. Ik heb dat boek als kind gelezen en weet nog dat ik het heel mooi vond, en sinds het vorig jaar centraal stond in de Geef Mij Maar een Beok!-campagne heb ik het plan opgevat om het weer eens opnieuw te gaan lezen.

3: Het oudste boek dat in je kast staat

Ik heb maar heel weinig oude boeken in mijn kast staan. Dat komt deels doorat ik vooral boeken van, laten we zeggen, de afgelopen vijf tot tien jaar lees, maar voor een groter deel doordat mijn ‘’oude’’ boeken, dus de boeken die ik als kind las of die aan me werden voorgelezen, op zolder staan zodat ik meer ruimte zou hebben in mijn eigen boekenkasten. De oudste boeken die ik op mijn kamer heb staan, zin de Potters: ik ben bezig de paperbacks uit de jaren ’90 om te wisselen voor hardcovers, maar ik heb nog een paar delen in de paperbackuitvoering op de plank staan. Die heb ik destijds via mijn zus gelezen en sommige bladzijden en ruggen zijn echt verfomfaaid, maar dat geeft het ook wel weer emotionele waarde.

4: Een boek met een sleutel op de cover

Tja… hier heb ik dus keihard gefaald. Ik heb echt mijn best gedaan en zelfs in mijn voorraad ebooks gezocht, maar ik kan werkelijk geen enkel boek vinden met een sleutel op de cover. Wel sleutelgaten of sloten, maar geen sleutels. Zo stom! Terwijl er, zo leerde een Google Search mij, toch aardig wat boeken zijn met zo’n cover. Ach ja. Je kunt ook niet alle boeken hebben.

5: Iets uit je kast wat geen boek is

Deze was makkelijk: ik heb héél veel dingen in mijn kast staan die non-boek zijn, om het zo maar te zeggen. Kaarsjes, flesjes, doosjes, maar ook echte tierelantijntjes. Beeldjes van elfjes vooral, maar ook een snowglobe. Ik heb een tijdje heel actief snowglobes of sneeuwbollen gespaard, vooral van Disney maar ook van de landen waar ik naartoe ging op vakantie. Veel ervan staan inmiddels ook op zolder omdat de verzamelwoede een beetje overwaaide, maar de mooiste Disney-sneeuwbollen heb ik nog op en in mijn boekenkast staan. Het bolletje dat je op de foto ziet, was de eerste die ik kocht en vind ik nog altijd iets speciaals hebben.

6: Een boek met een meisje op de cover

Ooohhh, de keuzes! Er zijn zó bizar veel YA-boeken met een meisje op de cover. Want ja, dat zal wel aanspreken denk ik. De keuze was dus reuze, maar ik heb gekozen voor een cover die ik heel leuk en fris vind en waar ik vaak even naar blijf kijken omdat er best wel veel op te zien is: Het (niet zo) coole leven van Carrie Pilby, van Caren Liesner. Ik heb het nog niet gelezen, maar het staat wel hoog op mijn TBR-lijstje.

7: Een boek met een dier op de cover

Deze bleek moeilijker dan gedacht: ik had het idee dat er best wel wat boeken met dieren op de cover in mijn kast stonden, maar het zijn er eigenlijk maar heel weinig. Dus ben ik maar voor een redelijk voor de hand liggende keuze gegaan: Storm van Lauren St. John. Ik heb dat boek een jaar geleden overgenomen van Emmy en elke keer als ik het op de plank zie staan, krijg ik zin om erin te gaan lezen, want liefde voor paarden en zo <3

8: Een niet-YA-boek

Ik heb heel veel YA, maar ook wel een flink aantal romans, dus dit was niet zo moeilijk kiezen. Mijn oog viel al snel op een nog splinternieuw boek, namelijk Hou me vast van Lori Nelson Spielman. Deze heb ik voor mijn verjaardag gekregen van lieve Joëlle omdat ze weet dat ik van boeken à la Jojo Moyes houd, en ik geef haar geen ongelijk. Het verhaal klinkt echt mooi en de cover is zó leuk!

9: Een boek met sterren op de cover

Hier moest ik ook even naar zoeken, want dat is natuurlijk ook wel weer heel specifiek. Ik ben uiteindelijk gegaan voor Op de rand van het niets van Corinne Duyvis, een keigod sciencefiction-boek over het einde van de wereld vanuit het perspectief van een autistisch meisje. Dit is ook weer zo’n omslag waarop heel veel te zien is, waaronder dus sterren.

10: Een boek met gouden letters

Mmm… gouden letters. Hoe komen ze nou weer bij gouden letters? Zoeken, zoeken, zoeken. Heeft deze soms gouden letters? Nee. Die dan? Ook niet. Hm. Verder zoeken. Ah! Misschien… ja, Duizend Hoog heeft gouden letters! Hup, op de foto ermee. Zo ging het dus ongeveer. Het probleem met deze was namelijk dat veel boeken wel gouden letters hadden, maar alleen op de rug en daar nam ik dan dus mooi geen genoegen mee. Maar bij zo’n sappig Gossip Girl-achtig-klinkend boek als Duizend Hoog van Katharine McGee past het ook wel, die gouden letters.

Dit was leuk! Het enige wat dus niet lukte, was dat boek met een sleutel op de cover. Voor de rest ben ik weer aardig wat leuke boeken in mijn kast tegengekomen waarvan ik eigenlijk was vergeten dat ik ze had. Mission accomplished dus!

Heb jij een boek met een sleutel op de cover in je kast?

You may also like...

7 Comments

 1. Leuke tag!
  Jouw zoektocht naar een sleutel op de cover triggerde mij ook om in alle vroegte mijn boekenkast te gaan inspecteren… Maar jeetje zeg, dat bleek toch echt lastiger dan gedacht… Het dichtste bij kwamen de laatste 2 delen van de Engelfors trilogie, die letterlijk De Sleutel als titel hebben. Op de rug staat op ook een klein sleuteltje afgebeeld. Telt dat? 😉

  1. Haha, dat telt zeker, het was niet eens bij mij opgekomen dat ik ook naar de ruggen kon kijken!

 2. Je hebt heel veel boeken Vief en toch weet je steeds nog een te ver zinnen zoals de 27 ste vorige maand Liefs

 3. Op het Rand van het Niets is echt super! Ik heb wel een boek met een sleutel erop. Incarceron.

 4. Oh daar heb ik heel hard naar moeten zoeken toen ik deze tag invulde. Uiteindelijk dacht ik eraan dat er op mijn feesteditie van Alice in Wonderland een sleutel op de rug is afgebeeld.

 5. Zo leuk dat je de tag hebt ingevuld! Het is bij mij al lang geleden, maar ik vond de zoektocht door mijn boekenkast ook heel tof om te doen 😀

  1. Het is een tijdloze tag, zullen we maar zeggen! 😀

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]