Eén van de redenen dat ik altijd enorm uitkijk naar de zomer, is het op vakantie gaan: rond augustus maken we elk jaar een reis van ongeveer twee weken naar het buitenland. Lekker lange autoritten maken, van de caravan een thuis maken, leven op een compleet ander ritme, eindelijk tijd om flink wat boeken te lezen, veel mooie plekken bezichtigen… mijn wanderlust-hart gaat daar absoluut sneller van kloppen, ik vind het heerlijk. Dit jaar passeerden Italië, Groot-Brittannië, Kroatië en Noorwegen de revue tijdens het ‘’waar gaan we heen’’-gesprek, voordat uiteindelijk de keuze op Frankrijk viel. En niet gewoon Frankrijk, maar een heuse roadtrip! Zeventien dagen, acht campings, dertien bestemmingen en pakweg zeshonderd foto’s later kunnen we terugkijken op een onvergetelijke vakantie waarvan ik de ins en outs graag met jullie wil delen!

Waarom roadtrippen?

De reis begint bij de voordeur al, zegt mijn vader altijd als we aan iemand uitleggen waarom we graag voor een trektocht kiezen als we op vakantie gaan. En daar ben ik het helemaal mee eens: net als mijn ouders vind ik het rijden heel leuk, het stoppen op leuke parkeerplaatsen en bijtijds ergens de caravan opzetten zodat we nog tijd hebben om een hapje te eten in een leuk stadje. De afgelopen jaren hebben we het vaker zo aangepakt dat we de helft van de vakantie op camping A in gebied A stonden, en de andere helft op camping B in gebied B. Zo speelden we het klaar om in één zomer Venetië, Verona, Bologna, Milaan én Padua te zien en hebben we vorig jaar ook uitgebreid genoten van de overnachtingen in Parma en Luzern. Dit jaar besloten we nog een stapje verder te gaan!

Drive, see, sleep, repeat

Frankrijk is natuurlijk een gigantisch land en er zijn zó veel mooie plekken die ik nog op mijn verlanglijstje had staan: het zuiden, zoals Marseille, Nice, Cannes en Monaco, maar ook de meer mondaine steden zoals Lyon en Toulouse. Mama wilde graag naar Bretagne, waar de imposante Mont Saint-Michel en de Franse versie van Stonehenge gesitueerd zijn, papa wilde naar Bordeaux, en ik was ook nog best nieuwsgierig naar Anduze, een stukje Zuid-Frankrijk waar papa veel zomers heeft doorgebracht als kind. En dat kwam mooi uit, want dan konden we mooi via Luxemburg – waar we ook graag nog wat tijd wilden doorbrengen – terug naar Nederland. Zo werd het trektochtidee geboren: we zouden overal twee tot vier nachten blijven, de omgeving bezichtigen en dan weer doorrijden, met onderweg ook een paar bijzondere tussenstops om pauze te nemen, tussendoor ook wat leuks te zien en te beleven en de kilometers te breken.

Avontuur

En ik heb er zo intens van genoten! Het was gewoon echt een avontuur: in twee weken tijd zoveel herinneringen maken en mooie plekken zien en streekgerechten proeven en van het weer genieten en indrukken en ervaringen opdoen, mooie campings en steden ontdekken waar je absoluut nog eens terug wilt komen, heel veel verschillende kanten van een land zien, genieten van heel diverse uitzichten en landschappen, op dag één een lange rit maken, op dag twee een kasteel bezoeken en op dag drie in Mont Saint-Michel rondlopen… het voelde echt als een bijzondere ontdekkingsreis. Toegegeven: rustdagen inlassen en echt ergens settelen lukte nu niet echt, maar dat is dan ook iets wat we de volgende keer anders willen doen en ik had het er maar wat graag voor over, want we hebben zó veel gezien en gedaan!

♥ Chateau de Pierrefonds

Deze tussenstop was zeker weten de moeite waard: we gingen naar het dorpje Pierrefonds, vlakbij Parijs: daar ligt het kasteel dat is gebruikt voor de opnames van de tv-serie Merlin, en als trouwe fan van de serie én liefhebber van middeleeuwse kastelen wilde ik daar absoluut heen! En het was écht heel gaaf: het zou zo uit een liveaction-film van Disney kunnen komen en het kost ook geen enkele moeite om je voor te stellen dat er Koning Arthur-achtige figuren rondgelopen hebben. Een slotgracht, enorme torens, een fantastische binnenplaats en zuilengalerij… ik herkende ook echt de plekken waar gefilmd is in de serie, en dat is zó gaaf! Echt zo’n plek waar historie en fantasie bij elkaar komen en je verbeelding prikkelen, en ook nog eens enorm fotogeniek. Ik denk niet dat ik er ooit genoeg van zou hebben gekregen!

♥ Mont Saint-Michel

Deze berg, met een abdij en dorp die opgedragen zijn aan de aartsengel Michaël, is een beleving op zich en zou zo een wereldwonder kunnen zijn. We gingen er op onze eerste echte dag in Bretagne heen – ook de eerste dag dat het warm weer was – en ik vond het wel echt een hele bijzondere ervaring. Je loopt een enorm stuk door niemandsland en vervolgens zie je de berg opdoemen en steeds scherper worden, te midden van drooggelegd zeewater, en je ruikt de zee en je ziet de contouren en de details van het dorp en de abdij, en ik was enorm onder de indruk: dat mensen dit gebouwd hebben, bijna surrealistisch. Het heeft iets heel mysterieus, maar ook iets machtigs en sterks. Helaas konden we op de berg zelf niet ver komen omdat het zo druk én heel erg steil was, maar ik had het zeker niet willen missen.

 

♥ Carnac

Van Carnac wist ik eigenlijk maar weinig voordat we ernaartoe gingen en ook toen we er waren duurde het even voor ik enthousiast werd: aan de ene kant zijn het natuurlijk eigenlijk maar gewoon stenen die wijd en zijd verspreid staan te staan. Veel ervan staan ook nog eens achter hekken, dus je kunt er maar op een paar plekken echt tussendoor lopen. Maar uiteindelijk vond ik het toch wel cool: het heeft net als Mont Saint-Michel iets heel geheimzinnigs, want wat zíjn dit voor stenen? Hoe zijn ze hier in hemelsnaam gekomen en waarom staan ze zoals ze staan? Dat vond ik wel heel interessant en apart, en juist het zien van dit soort bijzondere dingen en wonderen maakt de reis zo gaaf!

♥ Rijden door Bretagne

We zijn maar kort in Bretagne geweest, maar na onze wandeling in Carnac zijn we nog wel even verder gereden langs de woeste kustlijn van Bretagne, naar twee leuke kleine stadjes: La Trinité-sur-Mer, met een mooie haven en gezellige winkeltjes, en Quiberon,  met vooral veel bruisende pleintjes, boulevards en winkelstraatjes, gewoon heel leuk om lekker door rond te struinen. Het leuke hiervan is dus dat je weer een heel andere kant ziet van Frankrijk dan in Pierrefonds of Mont Saint-Michel!

♥ Saint-Emilión

Onze volgende bestemming was Bordeaux: we stonden op een camping in een echt Zuid-Frans gebied, met heel veel wijnvelden en wijnchateaus, dus daar zijn we eerst even heen gegaan. We kwamen terecht in een heel erg oud en heel erg pittoresk wijnstadje met de naam Saint-Emilión: veel mooie oude gebouwen, tal van wijnwinkels en een tof uitzichtpunt met een hele hoge en majestueuze toren: ik hou echt van dat soort ontdekkingen! Het deed me enorm denken aan het Toscaanse stadje San Gimignano, met de oude straatjes, historische pleintjes en torens en gewoon dat middeleeuwse sfeertje. Eén van de hoogtepunten!

♥ Bordeaux

Bordeaux is de enige échte grote stad die we bezocht hebben deze vakantie, en wat is het een toffe stad! We zijn er niet zo heel lang geweest, maar dat is des te meer reden om er absoluut nog eens terug te willen komen. Het is zo bruisend en zo vol leven dat ik me er echt helemaal thuis voelde: een beetje á la Madrid en Barcelona, met heel veel leuke dingen om te zien. We hebben er heerlijk gegeten en lekker rondgewandeld over de mooie pleinen, door het park en de winkelstraten. Het historische centrum, Port de la Lune, is zeker weten het mooiste stadsgedeelte, maar alles is heel erg leuk en levendig en bijna een soort Parijs-achtig. Ook absoluut een hoogtepunt!

♥ Conques

En weer onderweg! Na Bordeaux reden we naar Anduze, maar onderweg maakten we de tweede reis-tussenstop in Conques, een ongelofelijk mooi stadje dat als inspiratie heeft gediend voor de liveaction-film van Beauty and the Beast. En dat is te zien: het landschap is beeldschoon en machtig, met beboste bergen en een hele diepe vallei, de huisjes en straatjes zijn zo typisch Frans en sprookjesachtig dat het lijkt alsof je door Disneyland loopt (cheesy, ik weet het) en je kunt om de vijf meter wel stoppen om een foto te maken, want alles is zo ontzettend schattig en mooi en leuk! Ik had de hele tijd Little Town in mijn hoofd: echt een plaats die op mijn netvlies is gebrand en mijn hart heeft veroverd.

♥ Anduze

Na precies één week reizen kwamen we aan op de echte hoofdcamping in Anduze, waar papa vroeger als kind veel is geweest. We hebben daar nog het beste weer gehad, met elke dag rond de 30 graden – feit: we hebben wel op elke camping regen gehad – en het was wel heel fijn om even gesetteld te zijn, naar papa’s herinneringenverhalen te luisteren en een beetje rustig aan te doen. Zo gingen we zwemmen, hebben we winkelstadje Alès met een bezoekje vereerd en Anduze zelf verkend, waar ik vooral verliefd werd op de leuke streekwinkeltjes, de vrolijk gekleurde gevels en de knusse pleintjes. Ik denk dat mijn vakantiegevoel hier nog het sterkste is geweest, gewoon vanwege het settelen, en dat was toch wel heel erg lekker.

♥ Uzès en Nîmes

De hoogtepunten van ons verblijf in Anduze waren echter wel deze twee leuke stadjes. Nîmes voelde een beetje als Verona, met een mooie Romeinse arena omgeven door terrassen en winkelstraten, een mooie tempel middenin het centrum en een grote tuin vol met mooie beelden, bouwwerkjes en fonteinen: echt heel leuk om rond te wandelen en met verrassend veel toffe bezienswaardigheden. En Uzès was weer op een heel andere manier leuk: ik viel vooral in katzwijm bij het historische centrum, met een regionale markt, mooie paleisgebouwen en heel erg knusse straatjes met één heel leuk plein in het bijzonder: ook echt zo’n stadje waar het woord ‘’ontdekken’’ perfect bij past en waar ik dan intens van kan genieten!

♥ Beaune

Na Anduze gingen we eigenlijk alweer zoetjesaan huiswaarts: we hebben overnacht in Beaune en zijn ’s avonds daar nog even naartoe geweest, inclusief een bezoek aan het middeleeuwse ziekenhuis. Dat was écht heel tof: het was een hospitaal annex hospice voor armen, invaliden, wezen en veteranen en alles is nog helemaal ingericht. De kapel, de ziekenzalen, de apotheek, de keuken, en dat is voor een geschiedenisfanaat als ik heel tof om te zien. Ook Beaune zelf is heel leuk: het heeft iets weg van een klein Parijs, met mooie kerken en leuke pleintjes. Was een mooi extraatje!

♥ Luxemburg-Stad

Vorig jaar eindigden we onze Italië-vakantie in Luxemburg, en we besloten toen al snel dat we graag nog een keer terug wilden: dit jaar zijn we er dus nog drie nachten geweest. De eerste dag brachten we door in de stad zelf: lekker dure winkels kijken, even buurten bij het groothertogelijk paleis en verder vooral door de stad wandelen, want zo groot is het allemaal niet en je komt al snel weer dezelfde dingen tegen. Wel zijn we nog even naar de mooie, veel legere benedenstad gegaan waar we heel spontaan een soort natuurhistorisch museum zijn ingedoken, inclusief een tentoonstelling over katten!

♥ Kastelenroute Luxemburg

Onze tweede (en laatste) dag Luxemburg brachten we door in het land zelf: het is niet supergroot, maar we wilden wel graag wat meer zien dan alleen de stad en dus besloten we de kastelenroute te rijden: alles bij elkaar hebben we ongeveer 100 kilometer gereden en niet alleen het glorieuze Luxemburgse landschap, maar ook niet minder dan vijf kastelen gezien. Als eerste gingen we naar Vianden, waar we het kasteel helaas niet in konden maar wel door het kleine dorpje hebben gewandeld en ons hebben vergaapt aan de berguitzichten; vervolgens hebben we op kasteel Clervaux de indrukwekkende fotografietentoonstelling Family of Man bezocht: hier vind je vijfhonderd foto’s, momentopnames, portretten van de gewone alledaagse mens: enorm inspirerend! De kastelen Bourscheid en Esch-sur-Sûre hebben we vanuit de auto bekeken en kasteel Wiltz zijn we even in gelopen vanwege de toffe ophaalbrug. Een hele leuke manier om het land te zien!

♥ Kesteren

Ennnnn… de vakantie eindigde met een paar nachtjes Nederland! We wilden mijn oma graag verassen op haar verjaardag, dus hadden we het zo gepland dat we nog een nachtje in Kesteren, vlak bij Wageningen, zouden staan. En dat was ook heel leuk! We stonden op een gezellige camping, echt op het platteland, mooi uitzicht op de Rijn en de Grebbeberg, mooi weer… en het was natuurlijk goud waard om oma te verrassen en lekker samen te lunchen voordat we de laatste kilometers naar huis aflegden. De perfecte manier om de vakantie af te sluiten!

Ik heb het enorm naar mijn zin gehad: we hebben zoveel gedaan en gezien, zoveel mooie momenten beleefd, herinneringen gedeeld en gemaakt, prachtige foto’s eraan overgehouden, veel gelachen, heerlijk gegeten en bijgeslapen, en eigenlijk was het gewoon alles wat we ervan hadden verwacht en gehoopt, en nog wel meer. Een vakantie om te koesteren! ♥

Hoe was jullie zomer?

You may also like...

9 Comments

 1. O wauw, wat hebben jullie veel gezien zeg! Mont saint Michel zijn we 2 jaar geleden geweest, indrukwekkend, maar inderdaad door de drukte en vele trappen bijna niet te doen met rolstoel.
  En dat kasteel is ook echt prachtig!
  Jacqueline onlangs geplaatst…Sightseeing in Barcelona, Gerona en PalsMy Profile

  1. Het kasteel was zeker een hoogtepunt! Ik vond het ook wel jammer dat we niet zo ver kwamen bij Mont Saint-Michel, maar ben wel blij dat we er geweest zijn!

 2. Zo leuk om te lezen en alle bijbehorende foto’s te zien!
  Zo simpel is dan geluk onlangs geplaatst…Zo simpel is dan geluk #41My Profile

 3. Prachtige foto,s Vivian. Wat hebben jullie veel gezien he,en meegemaakt. Maar de mooiste verrassing, was 15 Aug hier onverwacht voor de deur. Het is een fijne vacantie geweest he, waar je nog heel lang van kan genieten. Liefs xx

 4. Wauw, wat een geweldige reis moet dit zijn geweest met zoveel mooie bestemmingen. Wat een prachtige foto’s allemaal en je hebt zo te horen echt genoten van de mooiste plekken. Vooral Bordeaux en Luxemburg lijken mij erg leuk om nog eens te bezoeken.
  Romy onlangs geplaatst…Mijn niet zo fabulous leven met 2 kattenMy Profile

  1. Dat zijn zeker erg mooie plekken! Mijn ouders en ik zeiden ook tegen elkaar dat we Bordeaux graag eens als stedentrip zouden willen doen, echt zo’n leuke stad! En heel leuk om te winkelen ook 😀

 5. Wat een mooie foto’s heb je gemaakt op al die plekken! Klinkt als een fijne reis!

 6. Wauw wat heb jij veel gezien zeg! Een roadtrip lijkt mij ook helemaal geweldig, hoewel het soms misschien ook wat vermoeiend moet zijn. Maar het is het waarschijnlijk helemaal waard!

  1. Het was wel vermoeiend inderdaad, daarom willen we de volgende keer dat we dit doen ook wat meer rustpauzes inlassen, maar het was het zeker waard!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]