Toen bekend werd dat het geweldige boek De bijzondere kinderen van mevrouw Peregrine van Ransom Riggs verfilmd zou gaan worden, was ik laaiend enthousiast. Ik werd nog veel enthousiaster toen bleek dat niemand minder dan de briljante Tim Burton de film zou gaan maken en met elke foto die vrijgegeven werd, begon ik meer te stuiteren. Maandenlang keek ik uit naar de film, maar probeerde ik me er ook zo goed mogelijk op voor te bereiden dat het wel eens heel anders zou kunnen gaan zijn dan het boek. Inmiddels ben ik geweest… en hij is SUPERGAAF!

Verlengde van het boek

Laat ik éven iets voorop stellen: Burton heeft dingen veranderd. Jazeker, hij heeft dingen veranderd. Best wel grote dingen ook: personages, plotwendingen… maar dit is één van de zeer weinige films waarbij ik de veranderingen absoluut niet erg vind. Sterker nog: ik vind dat de aanpassingen het verhaal nog veel beter hebben gemaakt! De film is eigenlijk een verlengde van het boek op een geweldige manier: de personages hebben véél meer achtergrondverhaal, de personages die in het boek niet zo belangrijk zijn, spelen nu echt een rol, alle peculiarities krijgen veel meer aandacht en de verhaallijn is gewoon veel… mooier. Het verhaal loopt door tot na het einde van boek één, waardoor het een heel sterk afgerond geheel is zonder losse eindjes of vraagtekens. Het is een film die je prima kunt kijken zonder het boek te hebben gelezen.

Match made in heaven

Ik denk dat Tim Burton absoluut een perfecte keus is geweest voor deze film. Zijn geniale geest komt heel mooi overeen met de enigszins verknipte fantasie van Ransom Riggs en dat zorgt voor prachtige scènes die écht heel erg tot de verbeelding spreken. Burton heeft de wereld van de peculiars fantastisch tot leven gewekt en alles is kleurrijk, magisch en levendig zoals we van zijn films à la Alice in Wonderland gewend zijn. De muziek van onder andere Florence + the Machine is magisch en spookachtig tegelijkertijd (run, rabbit, run, rabbit, run, run, run..). De kostuums en special effects zijn duizelingwekkend goed en er zit humor in de film. Maar dat niet alleen: de sfeer van het boek is behouden gebleven en uitgebreid, de thema’s zijn verder uitgediept en komen écht bij je binnen en alles is gewoon zo mooi.

4-miss-peregrine

Minpunten?

Oké, er zijn misschien wel wat minpuntjes. Het eerste deel van de film is wat saai, maar dat kan ook komen doordat ik het boek zelf pas leuk ging vinden toen Jake naar het huis van miss Peregrine toe ging. De foto’s komen niet zo prominent terug als in het boek… en het belangrijkste is misschien wel dat je het een béétje moet willen geloven. Het is een iets fantasierijker verhaal geworden dan het boek, iets minder realistisch ook, en dat is wel jammer. Daarnaast vind ik het een gemiste kans dat Burton de verhaallijn van boek 2 en 3 niet meer heeft gebruikt, aangezien hij verder is gegaan na het einde van boek 1: er waren dingen die ik er dan ook wel graag in had willen zien. Maar dat is dan ook wel zo’n beetje het enige.

Mooi geheel

Ik vind het onwijs leuk dat Burton een heel nieuw verhaal heeft gecreëerd en toch heeft vastgehouden aan de authenticiteit van Riggs. De film is spannend, heeft niet te veel of te weinig vaart, zit barstensvol mooie scènes en gevoelige momenten en het is gewoon een echt heel rijk verhaal. De belangrijk veranderingen dienen allemaal een doel, namelijk het zorgen voor dat rijke verhaal, en de rest van de aanpassingen – personages die van man naar vrouw zijn gegaan of andersom – vind ik niet echt belangrijk. Ik ga daarom ook verder geen aandacht besteden aan welke dingen aangepast zijn… want dit is de film zoals-ie is geworden en hij is gewoon perfect. Een mooi geheel.  Een film die absoluut de genialiteit van het boek recht heeft gedaan, en meer. Dit is wat je krijgt als je Burton en Riggs met elkaar mixt. En het is fantastisch.

Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children is een enorm geslaagde verfilming die het verhaal van het boek nog mooier en fabuleuzer maakt. Oké: je moet openstaan voor een nieuwe versie van het verhaal… maar doe dat alsjeblieft, want heus: daar krijg je geen spijt van.

Heb jij deze verfilming al gezien?

You may also like...

16 Comments

 1. Ik heb hem een tijdje terug gezien en ben echt van plan om hem aan te schaffen zodra hij in de winkel ligt. Als Burton-fan mag deze uiteraard niet in mijn collectie ontbreken.

  1. Jaaa, ik denk dat ik ‘m ook wel op dvd wil! Lekker vaak kijken <3

 2. Ik heb hem een tijdje terug gezien en ben echt van plan om hem aan te schaffen zodra hij in de winkel ligt. Als Burton-fan mag deze uiteraard niet in mijn collectie ontbreken.

  1. Jaaa, ik denk dat ik ‘m ook wel op dvd wil! Lekker vaak kijken <3

 3. Deze film wil ik ontzettend graag zien! Ik ben op dit moment bezig met het lezen van het eerste boek van de serie.

 4. Deze film wil ik ontzettend graag zien! Ik ben op dit moment bezig met het lezen van het eerste boek van de serie.

 5. The Peculiar Children <3 Wil deze film echt zo graag zien!

 6. The Peculiar Children <3 Wil deze film echt zo graag zien!

 7. Ik vond het ook een mooie film, al was het inderdaad anders dan wat ik in het eerste deel had gelezen, maar dat vond ik niet storend. Wel wil ik nog graag de volgende delen lezen om te ontdekken wat in de film een beetje afgeraffeld wordt (vermoed ik).

  1. Het verhaal in de boeken is inderdaad nog veel grootser en mooier!

 8. Ik vond het ook een mooie film, al was het inderdaad anders dan wat ik in het eerste deel had gelezen, maar dat vond ik niet storend. Wel wil ik nog graag de volgende delen lezen om te ontdekken wat in de film een beetje afgeraffeld wordt (vermoed ik).

  1. Het verhaal in de boeken is inderdaad nog veel grootser en mooier!

 9. Ik heb eerst de drie boeken gelezen en daarna de film bekeken. Enerzijds vind ik het heel erg jammer dat Burton niks met deel 2 en 3 heeft gedaan, wanneer hij dit wel had gedaan zou ik de film heel mooi vinden. Anderzijds vind ik de verabderingen qua personages niet zo fijn, het verpest de film heel erg en maakt het minder origineel. Ook zijn de hulsels in de film zo anders dan ik had voorgesteld. Tip lees eerst de boeken en dan pas de film. Want anders ga je de film echt niet leuk vinden of wel. Idk

  1. Ik snap je wel, dat is een beetje hetzelfde als wat mijn zus en zwager (degenen met wie ik naar de film ben gegaan) ook zeiden. Ik vond ‘m juist echt heel cool haha.

 10. Ik heb eerst de drie boeken gelezen en daarna de film bekeken. Enerzijds vind ik het heel erg jammer dat Burton niks met deel 2 en 3 heeft gedaan, wanneer hij dit wel had gedaan zou ik de film heel mooi vinden. Anderzijds vind ik de verabderingen qua personages niet zo fijn, het verpest de film heel erg en maakt het minder origineel. Ook zijn de hulsels in de film zo anders dan ik had voorgesteld. Tip lees eerst de boeken en dan pas de film. Want anders ga je de film echt niet leuk vinden of wel. Idk

  1. Ik snap je wel, dat is een beetje hetzelfde als wat mijn zus en zwager (degenen met wie ik naar de film ben gegaan) ook zeiden. Ik vond ‘m juist echt heel cool haha.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]