In deze interviewrubriek zet ik elke maand iemand in het zonnetje die veel te maken heeft met boeken en lezen: door het werk dat die persoon doet of door een hobby die ermee te maken heeft: bloggers, uitgevers, vertalers en… BookTubers! Hoewel ik zelf niet veel video’s kijk en maar af en toe zelf eentje opneem, vind ik het idee van BookTube wel heel leuk en vind ik dat sommige vloggers het echt heel leuk doen. Reden temeer voor mij om eens zo iemand de boeken uit de kast en in dit geval de beelden van de camera te vragen, en wie zou ik daar beter voor kunnen kiezen dan BBT’er (Bekende BookTuber) Fleurine van Egmond, van het kanaal Fleurine & Boeken?!

  1. Hoe zou jij jouw BookTube-kanaal het beste kunnen omschrijven? En wat is je meest favoriete video van jezelf?

Oh jeetje, wat een lastige eerste vraag haha! Als ik het zou moeten omschrijven dan denk ik dat ik mijn BookTube-kanaal als origineel omschrijf. Ik begon toen het in Nederland nog niet zo bekend was (Nederlandstalige video’s maken) dus dat is best origineel als ik dat mag zeggen haha! Ik denk dat mijn favoriete video van mijzelf er een is van de HarperCollins-actie! Ik heb toen onwijs mijn best gedaan met filmen en editen en ik ben zo trots op de video’s! Ik hou ervan om meerdere shots in een video te plaatsen en er komen ook snel video’s over boeken in die stijl.

  1. Waarom ben je gaan BookTuben?

Sommige mensen weten het al en voor anderen is dit waarschijnlijk een verassing maar ik had hiervoor al een YouTube-kanaal met mijn vriend. Ik vond het onwijs leuk om te doen maar wou een andere richting inslaan met mijn video’s! Ook keek ik al lang naar Amerikaanse BookTubers en het viel mij op dat bijna niemand het actief in het Nederlands deed! Daar wou ik verandering aanbrengen en kijk hoeveel kanalen er nu zijn! Ik hou namelijk van lezen (jaja echt waar) filmen en editen en dit is de perfecte manier om alles te combineren!

  1. Heb je ooit een boekenblog gehad? Waarom maak je vlogs in plaats van te bloggen?

Oh jeetje, je hebt je research goed gedaan! Ja, ik heb ooit een boekenblog gehad en daarvoor zelfs een lifestyleblog. Dit heb ik een lange tijd volgehouden maar het werd meer een verplichting en daar houd ik niet van. Toen ben ik overgestapt op video’s maken. Ik weet dat veel mensen dit lezen dus ik wil dit even uit de wereld halen, een vlog is een video van je hele dag en niet een random video die ik bijvoorbeeld maak. Dus ik maak geen vlogs (heel soms als ik naar events ga) maar gewoon content! Waarom ik dit liever doe is erg makkelijk uit te leggen. Ik praat graag, en veel haha (dit interview is nu al onwijs lang!) en op video kan ik dat makkelijk doen. Zelf kijk ik heel veel YouTubevideo’s en het voelt voor mij soms echt alsof ik naar vrienden aan het kijken ben. Ik hou ervan hoe persoonlijk het is en open en ik wil dat mensen mij leren kennen op elke manier. Dat kan ik het beste doen via YouTube video’s!

  1. Hoe ga jij te werk als je een video opneemt?

Als ik een video wil met verschillende shots dan schrijf ik die eerst helemaal uit en schrijf ik per shot de voice-over erbij. Dan zorg ik dat ik al mijn materiaal heb en mijn filmcrew (mijn vrienden) en dan ga ik filmen! Maar een standaardvideo, die ik eigenlijk het meest plaats, gaat anders. Ik heb een schema voor elke maand met welke video’s ik wil opnemen. Die bedenk ik altijd ver van te voren zodat ik nooit een dag mis! Dan pak ik de boeken erbij die ik nodig heb, zet mijn camera aan en ga praten haha! En voor iedereen die het wil weten, ja in het begin is het ongemakkelijk. Maar nu ben ik er aan gewend en doe ik alsof de camera mijn beste vriendin is. Stiekem is die dat ook want ik kan echt niet zonder mijn camera!

  1. Welke BookTubers volg je zelf graag en welke vind je echt goed?

Ik volg bijna alle Nederlandse BookTubers en veel buitenlandse maar ik wil het liefst wat Nederlandse in het zonnetje zetten. Ik volg Chinouk Thijssen (zij is 1 van de redenen waarom ik ben begonnen), Sanne Leeh, OhMyBookTube, Ellis en Books With A Beauty Chick. Dat zijn de kanalen waar ik echt voor thuis blijf om hun video’s te kijken! De vraag welke ik echt goed vind, is best lastig te beantwoorden. Wat is goed? Wat ik goed vind, vind een ander waarschijnlijk verschrikkelijk. Laat ik over het algemeen zeggen dat ik deze 5 kanalen wel de leukste vind en zij doen heel goed hun best om onze ‘community’ groter te maken. Daar ben ik blij mee!

Processed with VSCOcam with f2 preset

  1. Wat is volgens jou hét ingrediënt van een goed BookTube-kanaal en waar knap je op af?

Het is natuurlijk gewoon mijn mening, dus doe vooral lekker je eigen ding. Maar ik knap af op mensen bij wie je kan zien dat ze het niet leuk vinden om te doen en het alleen maar doen om erbij te horen. Dat kan je heel goed merken op video’s en dat vind ik jammer want het is niet iets dat moet, het moet leuk blijven! Ook kijk ik geen video’s boven de 8 minuten of het moet van iemand zijn die ik echt leuk vind. Maar dat is echt mijn maximum. Het beste ingrediënt voor een goed BookTube-kanaal is voor mij echt (heel cliché) jezelf zijn. Als iemand gewoon zichzelf is dan vind ik het gelijk leuk om te kijken. Actief zijn is voor mij echt een pré, als je minder dan vier video’s per maand plaatst dan vind ik je niet actief. Mensen willen jou zien, daarom zijn ze geabonneerd en ze verwachten een video maar als je niks plaatst dan gaan de mensen langzaam maar zeker weg. En één keer per week een video plaatsen is niet zo lastig, ik doe het zelfs twee keer per week haha! Voor mij staat kwaliteit echt boven kwantiteit en als jouw video niet scherp is dan haak ik af, dus dat is zeker iets wat ik belangrijk vind! En het beste is om gewoon aardig te doen tegen anderen en jezelf niet 100x per dag overal te gaan promoten want ja, je valt op maar niet op een goede manier. Dus kort gezegd: Blijf jezelf, doe het met plezier en wees actief!

  1. Wat zijn voor jou de grote voor- en nadelen van het video’s maken?

De voordelen zijn voor mij dat ik al mijn creativiteit er in kan stoppen. Ook heb ik heel veel mensen ontmoet hierdoor en zelfs hele goede vrienden gemaakt! Dat vind ik nog het leukste denk ik. Ik krijg ook vaak reacties van mensen dat ze door mijn video’s weer zijn gaan lezen en dat is natuurlijk geweldig om te horen. De nadelen zijn denk ik dat het zo nieuw is en veel mensen niet weten dat het bestaat. Daar heb ik natuurlijk wel verandering in gebracht toen ik de video met Quinty van Quinsding online zette. Zij heeft een veel groter bereik dan ik heb en daarom weten veel meer mensen dat dit concept bestaat! O ja, en ik heb niet alle cameralenzen die ik zou willen haha!

  1. Welke dingen vind je nog moeilijk aan het BookTuben en wat gaat je steeds makkelijker af? Heb je dingen geleerd?

Ik denk dat ik het moeilijkste aan video’s maken, mijn schema vind. Ik heb soms zoveel ideeën voor video’s maar ik plaats er al 2 per week. Laatst heb ik er 5 per week gedaan en ik vond het zo leuk! Maar ik heb een fulltime baan en na de zomer ga ik weer naar school dus dat is niet mogelijk. Ook vind ik het nog heel erg raar dat ik zo snel groei. Ik ben net nieuw in deze ‘wereld’ en begrijp niks van uitgeverijen en de boeken die ik soms krijg. Laatst kreeg ik opeens 5 boeken binnen en ik snapte er niks van. Dan vraag ik altijd aan een vriendin van ‘Wat moet ik doen?’ en gelukkig helpt zij mij altijd haha. Ik ben elke keer weer verrast wanneer er een boek binnenkomt zonder aankondiging. Maar ik krijg daar wel het idee van dat uitgeverijen het echt leuk vinden en er op in spelen! Wat mij makkelijker af gaat is sowieso het filmen. Eerst filmde ik wel 20 minuten achter elkaar maar nu weet ik wat ik moet zeggen en doen en ik ben soms in 7 minuten klaar! Daar ben ik onwijs blij mee dat alles nu zo snel gaat. Wat ik ook geleerd heb is dat je niet iedereen blij kan maken. Ik weet dat er veel kritiek is op BookTubers maar ik trek me daar niks meer van aan. Ik focus mij op het positieve en om eerlijk te zijn, door mijn kanaal heb ik al zoveel dromen waar mogen maken dat ik nog nooit zo gelukkig ben geweest!

  1. Wat hoop je nog te bereiken met je kanaal?

Ik had een doel gesteld met mijn vriend toen ik begon met dit kanaal. Ik wou aan het einde van dit jaar 500 abonnees hebben. Nou dat doel heb ik inmiddels bereikt dus ik moet een ander doel gaan bedenken haha! Ik hoop vooral te bereiken dat meer jongeren gaan lezen, YouTube is het nieuwe TV kijken voor jongeren en daarom is het de perfecte plek om ze te bereiken met mijn boekenliefde haha! Ook wou ik graag een auteur interviewen en dat ik heb ik ook al gedaan (fangirl). Mijn kanaal heeft mij sowieso al vele kansen gegeven en daar ben ik supertrots op. Ik zou graag het BookTuben net zo groot willen maken in Nederland als in Amerika. De grootste BookTubers uit Amerika mogen nu met auteurs een boek gaan schrijven (dreams) en vele geven ook een eigen boek uit. Dat is ook een van mijn grootste dromen, ooit een boek uitgeven!

  1. Welke tips zou je willen geven aan (beginnende) BookTubers?

Zoals ik net al zei, blijf je zelf! Wees er zeker van dat je dit wilt doen want het is niet zomaar iets haha. Wanneer je hieraan begint kom je in een hele nieuwe (superleuke) wereld terecht. Wees actief met je video’s, wees origineel en maak vrienden!

Dankjewel Fleurine, voor je enthousiasme en je fijne antwoorden! En dat je me het verschil hebt geleerd tussen vloggen en video’s maken haha!

Volg jij Fleurines kanaal al?

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]