Ja ja, november is nog niet eens ten einde en ik heb het al over 2014. De tijd gaat ook zo bizar snel, eind augustus begon ik met mijn studie en nu is het ineens half november en voel ik me als een vis in het water in mijn nieuwe situatie. Over minder dan twee maanden begint het jaar alweer van voren af aan, maar dan met een viertje op het eind in plaats van een drietje, en ik vind dat er helemaal niets mis mee is om alvast lekker vroeg te beginnen met het maken van goede voornemens. In mijn geval denk ik nog niet echt na over échte voornemens, maar wel over boekige voornemens – en zeg nou zelf… die zijn veel leuker. Ik ben namelijk tot een interessante ontdekking gekomen op het gebied van mijn leesgedrag: dat ik het wil veranderen.

Dit jaar doe ik voor het eerst mee met een reading challenge: nadat ik vorig jaar 48 boeken precies las, dacht ik dit jaar wel de 50 te kunnen halen, zeker met het oog op het vak Jeugdliteratuur waarbij we elke week een boek (en met ingang van het twede blok twee boeken) moeten lezen. Inmiddels zit ik op 39 boeken en moet ik mijn achterstand van vijf boeken zien in te halen én zorgen dat ik op schema blijf om de vijftig te halen. Zodoende be nik eigenlijk tot de ontdekking gekomen dat ik het maar niks vind, zo’n reading challenge. Leuk om je een doel te stellen, maar wat heeft het eigenlijk voor zin? Kijken hoeveel je kunt lezen in een jaar tijd? Maar het gaat toch niet om kwantiteit? Ik kijk nu eigenlijk vrijwel niet naar wat voor boeken ik lees, alleen maar naar hoe snel ik het uit kan hebben om aan het volgende te beginnen en de 50 te halen. Dat is niet leuk… ja, het is leuk om lekker veel boeken te lezen, maar ik wil ook de kans krijgen mezelf te verrijken door het lezen en dat kan alleen door bewuster te kiezen welke boeken ik wel en niet ga lezen.

Daarom ga ik voor 2014 niet streven naar een bepaald aantal boeken (overigens ga ik wel proberen om de 50 boeken dit jaar nog te halen, zou wel zo leuk zijn) maar ga ik het anders doen. In plaats van kwantiteit ga ik voor kwaliteit: ik ga een lijst maken van boeken die ik in ieder geval wil lezen in 2014, en voor de rest laat ik mezelf geheel vrij in hoeveel ik lees. Die lijst van boeken die ik in ieder geval wil lezen, kan ik echter ook weer verdelen in een aantal punten en daaruit is de lijst van mijn boekige voornemens ontstaan. Het belangrijkste uitgangspunt is om gewoon lekker zoveel mogelijk van het lezen te genieten!

 Ik wil alle Harry Potter-boeken opnieuw lezen.
♥ 
Ik mag van mezelf vanaf 1 januari geen nieuwe boeken kopen tot ik alles gelezen heb. Vóór 1 januari mag ik nog zoveel boeken kopen als ik wil (maak ik nu al handig gebruik van haha).
♥ Ik wil een detectiveroman proberen: Koekoeksjong van J.K. Rowling staat al klaar op mijn iPad.
♥ Ik wil een boek van Stephen King proberen, alleen nog geen idee welke. Aanraders? Liever niet Carrie of The Shining…
♥ 
Het is geen probleem om dit jaar boeken te herlezen.
♥ Ik wil dit jaar series in hun geheel lezen (Delirium Amoris, Touching Juliette, The Selection, Inwijding).
♥ 
Ik wil dit jaar meer van bepaalde oeuvres lezen (John Boyne, Arthur Japin).
♥ Ik wil dit jaar graag boeken over het onderwijs lezen voor inzichten in mijn studie (tips?)
♥ Ik wil de Twilight Saga opnieuw lezen.
♥ Ik wil meer Engelse historische romans lezen omdat er zoveel pareltjes zijn die niet in Nederland worden verkocht, maar wel op Amazon, yay voor Amazon!

 

You may also like...

6 Comments

 1. Stephen King: neem The Green Mile!

 2. Ja inderdaad, The Green Mile is geweldig! Ik vond Mobiel ook heel tof, is heel dystopisch. 🙂

  Ik vind zelf een reading challenge juist heel leuk, omdat ik dan juist eerder een boek pak. Nou begon ik met 50 als boel en zit ik nu op 152, maar dat betekend echt niet dat ik daardoor minder bewust heb gelezen. Juist meer! 🙂
  Wel wil ik in 2014 wat meer klassiekers lezen. En ik mag al tijdens geen boeken meer kopen (behalve op het boekenfestijn) omdat ik gewoon echt geen geld heb. Maarja. 🙂 So be it. Er staan gelukkig nog heel wat boeken op de plank.

 3. Een boek van Stephen Kind: ‘Under the Dome’?

 4. Van Stephen King vond ik ook Desperation geweldig! En IT – superdik maar 100.000 keer beter dan de film (als je die gezien hebt). Inderdaad ook The Green Mile, maar ook Het geheim van de buick (of zoiets – beetje bizar maar wel leuk), Christine, Rosie (over een vrouw die wordt achtervolgd door haar psychopatische echtgenoot), het meisje dat hield van Tom Gordon (meisje van 10 moet in haar eentje in een bos overleven nadat ze verdwaald raakt).

  1. Dat zijn lekker veel tips, dankjewel! Ik ga eens rondsnuffelen, kijken of die boeken me wat lijken!

 5. Misschien een beetje een late reactie, maar hopelijk heb je hier nog wat aan (:

  Als je op zoek bent naar boeken over onderwijs, kan ik je de boeken van Torey Hayden aanraden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]