Toen ik een paar weken terug mijn blogplanning checkte – ik heb veel vooruit geschreven zodat ik de kerstvakantie zoveel mogelijk vrij kon houden – kwam ik erachter dat mijn wrap-up voor 2017 wel héél vroeg online moest komen en dat ik daardoor weinig gelegenheid had voor nog wat laatste leessprintjes. Ik besloot daarom de wrap-up nog een stukje op te schuiven en wel alvast terug te kijken op het leesjaar. Want op 28 december kun je misschien nog niet helemaal zeggen hoe veel boeken je hebt gelezen, maar al wel wat de hoogtepunten waren van de afgelopen twaalf maanden aan boeken! Daarom: de (door mij vertaalde, want oorspronkelijk Engelse) boekentag Ringing in the New Year! Het beste boek en/of de beste serie van 2017

Oh jongens, meteen zo’n ontiegelijk lastige vraag… ik heb zoveel mooie boeken gelezen dit jaar, hoe kan ik daar nou één favoriet uit kiezen? Ik begin dus maar even met de beste boekenserie van dit jaar: dat is ook de enige enigszins complete serie die ik heb gelezen, namelijk The Program van Suzanne Young. Ik vond Het Programma, De Behandeling en De Remediealle drie echt ontzettend goed: de dystopische setting is zo goed uitgewerkt en het verhaal zat heel goed in elkaar, met ijzersterke thema’s. De serie is helaas niet verder vertaald, maar ik ben aan het overwegen om de overstap te maken naar de Engelse boeken.

Als favoriete boek van 2017 ga ik dan toch voor De zon is ook een ster van Nicola Yoon. Er zijn nog zoveel andere boeken die ik awesome en prachtig vond, maar deze valt me wel echt op als ik naar mijn Goodreads-lijst kijk. Ik vind de schrijfstijl van Yoon prachtig, maar ik hou ook echt van haar verschillende perspectieven en van de manier waarop alle verhaallijnen in elkaar grijpen en met kleine, mooie thema’s zoals het lot en immigratie te maken hebben. Echt een boek om verliefd op te worden.

Een nieuw ontdekte auteur om in de gaten te houden

Hmm… lastig. Ik heb eigenlijk vooral boeken gelezen van auteurs die ik al langer ken of waarvan nog geen ander werk uit is, maar Sarah Crossan is zonder twijfel een auteur van wie ik heel graag meer wil lezen. Ik vond EENfenomenaal mooi geschreven en echt one of a kind, en volgens Goodreads heeft Crossan al flink wat meer boeken geschreven met tot de verbeelding sprekende titels als We Come Apart en Apple and Rain. Pepper Books heeft laten weten dat ze in het voorjaar van 2018 al één van Crossans andere boeken uit zullen gaan brengen, namelijk Nieuwe maan: het verhaal van twee broers van wie er eentje ter dood veroordeeld is en die dus nog maar weinig tijd samen hebben. Geen idee of de schrijfstijl weer zo poëtisch is, maar ik wil het wel lezen!

Andere auteurs van wie ik absoluut meer werk wil lezen, zijn Angie Thomas (The Hate U Give), Nicola Moriarty (De vijfde brief), Wendy Brokers (Geluk bij een ongeluk) en Alejandro Palomas (Mr. Poppins).

De meest op geanticipeerde boekverfilming

Uh… dit vind ik een lastige. Ik denk dat dat Thirteen Reasons Why is: de serie is afgelopen voorjaar op Netflix verschenen en er was enorm veel om te doen, vandaar ook dat ik besloot het boek te gaan lezen. Andere boekverfilmingen heb ik niet echt gevolgd, al is een verfilming die ik zelf erg leuk vond en waar ik enorm naar uitkijk natuurlijk Everything, Everything, gebaseerd op Alles wat je lief is van Nicola Yoon. En dit jaar heb ik ook Simon vs. de verwachtingen van de rest van de wereld van Becky Albertalli gelezen, en hoewel ik het boek niet héél bijzonder vond, kijk ik wel heel erg uit naar de verfilming onder de titel Love, Simon!

Een personage met wie je om middernacht zou willen kussen

Ooohh, dat is een leuke vraag! Even denken… veel kandidaten. Misschien dreamy Max uit Zilveren Vleugels van Vanessa Gerrits? Of… bad boy Tyler uitDid I mention I need you? en Did I mention I miss you? van Estelle Maskame – die gast is zó aantrekkelijk dat het van de bladzijden spat en hij heeft ook echt diepgang. Ooohhh, of Ben uit 9 november van Colleen Hoover! Hij is zó romantisch met zijn boekwaardige momenten en het boek dat hij schrijft en zijn tederheid… ja, ik ga voor Ben. Zou hij dan ook nog blijven om op te ruimen na het nieuwjaarsfeestje, net zoals in het liedje van Taylor Swift? I want your midnights, but I’ll be cleaning up bottles with you on New Year’s Day… dat klinkt ook gewoon als een Hoover-roman.

Op de TBR-lijst voor 2018

Ik heb geen TBR-lijst specifiek voor 2018: ik heb ‘’gewoon’’ een TBR-lijst met daarop de boeken die ik binnenkort wil gaan lezen. Boeken die daarop staan en die ik graag voorrang wil gaan geven, zijn bijvoorbeeld Schitterende ruïnes van Jess Walter, Harteloos van Marissa Meyer, The Glittering Court van Richelle Mead, Phobos van Victor Dixen en Onweerstaanbaar van Rebecca Yarros.

Hoeveel boeken je hoopt te lezen in 2018

Ik heb geen idee. Op het moment dat ik dit schrijf (15 december) staat de teller van dit jaar op 51 boeken, dus ik denk dat ik volgend jaar gewoon weer ga streven naar ten minste 50. Dat bevalt me eigenlijk best wel.

Leesuitdagingen waaraan je wilt meedoen

Dit weet ik ook nog niet zo goed. Ik zet mijn Goodreads-challenge dus waarschijnlijk weer op 50, maar als ik een challenge tegenkom die me leuk lijkt, sta ik daar ook voor open. Begin dit jaar heb ik geprobeerd een eigen challenge te maken, maar dat is finaal mislukt haha. Nu weet ik wel dat er een hele hoop zijn, dus dat wordt nog even snuffelen! Challenges zoals ‘’een boek waarvan de titel begint met elke letter van het alfabet’’ vind ik minder leuk, maar er zijn ook nog genoeg andere.

Goede voornemens

Minder boeken kopen en meer boeken lezen die al langer in mijn kast staan. Eerst alle recensie-exemplaren lezen die ik nog heb liggen en dan een tijdje niets aanvragen zodat mijn eigen boeken wat meer aandacht krijgen. Wat meer series afmaken en uitlezen. Harry Potter en Twilight opnieuw lezen. Ja, dat lijken me best fijne goede voornemens als het om lezen gaat!

Hoe kijk jij terug op wat je in 2017 hebt gelezen?

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]