Ik vind het heerlijk om blogs te lezen: als ik een middagje zelf artikelen aan het schrijven ben of voor school werk, neem ik af en toe pauze om een paar recensies of andere posts te lezen: het is ontspannend, vermakelijk en biedt soms zelfs inspiratie. Maar omdat er zo ontiegelijk veel boekenblogs zijn, is het soms behoorlijk lastig om de blogs te vinden die je wilt volgen. Daarom lijkt het me leuk om af en toe eens een boekenblog in het zonnetje te zetten die ik tof vind om te lezen en op die manier jullie ook aan wat leesvoer te helpen! Vandaag twee blogs die ik nog niet lang volg, maar waar ik wel erg enthousiast over ben: Book Riot en Paper Fury!

Engelse blogs

Ik volg eigenlijk alleen maar Nederlandstalige boekenblogs: heel lang dacht ik dat het ook totaal geen zin zou hebben om Engelstalige blogs te volgen, omdat ik daarmee nooit verkeer terug naar mijn eigen blog zou kunnen krijgen door te reageren. Maar de content van Book Riot zie ik zo af en toe voorbij komen op Facebook en door het prachtige beeld van Paper Fury werd ik verleid om ook daar eens een kijkje te nemen – en ik was meteen verknocht. En waarom ook niet, eigenlijk? Dit zijn namelijk blogs die echt de moeite van het volgen waard zijn door de boeiende onderwerpen, maar ook door de prettige schrijfstijlen. Blogs die ik lees zonder druk van verkeer reguleren of reacties achterlaten, gewoon puur omdat ik benieuwd ben naar de inhoud van de artikelen en om lekker te lezen.

Buiten de grenzen

Beide sites leveren hoge kwaliteit content: onderwerpen die je niet zo gauw tegenkomt op Nederlandse boekenblogs, die niet standaard zijn en echt iets toevoegen omdat ze je aan het denken zetten. Ik denk dat dat komt doordat het buitenlandse blogs zijn: Paper Fury is het domein van een Australische en Book Riot is een Amerikaanse community, waardoor je toch een heel interessant beeld krijgt van wat men overzees leest en welke thema’s daar spelen, maar ook hoe de boekenwereld er daar uitziet. Het lezen van deze blogs verbetert ook nog eens mijn Engels, zeker als het op woordenschat (genres, thema’s) aankomt. Het is daardoor een heel verfrissende toevoeging aan de Nederlandse boekenblogs, die ook zeker hun mogelijkheden hebben om zich te onderscheiden, maar die ik inmiddels ook zo goed ken dat ik er een consistentie in zie. Niets mis mee, maar dan is de buitenlandse boekenblogwereld des te interessanter!

Book Riot

Book Riot is een community waarop artikelen verschijnen die ontzettend divers zijn, van de hand van verschillende auteurs. Sommigen zijn schrijver van beroep, anderen zitten in het onderwijs, de journalistiek of de uitgeverswereld, sommigen zijn recensent of boekverkoper of bibliotheekmedewerker: allemaal hebben ze iets met boeken te maken, maar het loopt ontzettend uiteen wat dat precies is. En daardoor krijg je hele bijzondere invalshoeken waar je zelf niet zo snel op zou komen, doordat al die auteurs net als jij ontzettend van lezen houden, maar er door hun referentiekader op een andere manier over nadenken – en dat is zo onwijs interessant en leuk! Op die manier kun je ook echt weer inspiratie opdoen voor je eigen leesleven en tot inzichten of ideeën komen die heel simpel lijken, maar waar je toch zelf nog niet op was gekomen.

Specifiek en herkenbaar

Zo krijg je bijvoorbeeld artikelen over een uitgebreide reading log, deadlineloze reading challenges, hoe je kinderen op de middelbare school aan het lezen krijgt, verbannen boeken, verhalenbundels die eraan zitten te komen en meer van dat soort onderwerpen: heel specifiek, maar toch ook heel herkenbaar en daardoor des te interessanter!

Paper Fury

Ooohh jongens, ik vind deze blog zo tof! De artikelen doken zo af en toe op in Bloglovin’ en toen ik op zeker moment klikte, wist ik niet wat ik zag. Ik kwijl elke keer als ik de oneindig prachtige foto’s zie: de blogger heeft haar boeken op kleur gesorteerd en de foto’s die ze bij haar artikelen (en voor haar Instagram) maakt zijn absoluut prachtig, vol kleurexplosies en mooie accessoires en opvallende boeken en aahhh. Daarnaast heeft ze ook een hele leuke schrijfstijl, lekker geeky en relaxed, waardoor ze de fangirlende boekennerd in mij flink aanspreekt.

Onderhoudend

Bovendien schrijft ze over herkenbare onderwerpen, maar dan met een humoristische invalshoek zodat het niet zakelijk is, maar juist heel vrolijk en een beetje cynisch: het is een stijl die ik zelf nooit zou gebruiken en het zijn onderwerpen die ik zelf snel ‘’te klein’’ of juist ‘’te groot’’ zou vinden om over te schrijven, maar bij haar werkt het geweldig goed en dat zorgt voor een heel erg onderhoudende en hoogst vermakelijke blog.

Leesvoer

Twee blogs, allebei heel verschillend maar ook absoluut de moeite van het lezen waard: ze zijn heel vernieuwend en verfrissend als je ze vergelijkt met het in Nederland bekende boekenbloglandschap. Het zijn artikelen waar ik echt naar uitkijk op mijn feed, die me inspireren tot eigen ideeën en anders naar bepaalde onderwerpen laten kijken, artikelen die ik heerlijk ongedwongen en vol plezier lees en die ik echt een aanwinst vind voor mijn referentiekader als boekenblogger. Heel erg lekker leesvoer (letterlijk) dus!

Ken jij deze twee boekenblogs al?

You may also like...

12 Comments

 1. Ik kende ze nog niet. Ik beperk me vooral tot Nederlandstalige blogs omdat dat toch net iets vlotter leest en ik er al zoveel volg dat ik nu al niet meer kan volgen. Maar misschien moet ik toch maar eens op ontdekking gaan! 🙂

  1. Het zijn zeker weten aanraders en ze lezen ook lekker vlot weg!

 2. Ik kende ze nog niet. Ik beperk me vooral tot Nederlandstalige blogs omdat dat toch net iets vlotter leest en ik er al zoveel volg dat ik nu al niet meer kan volgen. Maar misschien moet ik toch maar eens op ontdekking gaan! 🙂

  1. Het zijn zeker weten aanraders en ze lezen ook lekker vlot weg!

 3. Ik volgde deze blogs al enige tijd. De vlogs van Epic Reads zijn trouwens ook echt een aanrader als je hiervan houdt.

 4. Ik volgde deze blogs al enige tijd. De vlogs van Epic Reads zijn trouwens ook echt een aanrader als je hiervan houdt.

 5. Cait (Paper Fury) is echt heel leuk haha en ook heel vriendelijk. 😉

 6. Cait (Paper Fury) is echt heel leuk haha en ook heel vriendelijk. 😉

 7. Ik ken ze vooral van naam. Eigenlijk vind ik het nu al heel moeilijk om mijn blogfeed bij te houden vermits ik alles probeer te lezen en liefst ook zo vaak mogelijk een reactie achterlaat. Jammer genoeg merk ik de laatste tijd steeds vaker dat dit gewoon niet haalbaar is. Zoals jij reeds aangaf is het wel een leuk idee om ook enkele buitenlandse bloggers te volgen omdat je daar gewoon even langs kan gaan zonder te reageren. Die blogs hebben immers zoveel volgers dat ze niet om een reactie meer of minder verlegen zitten.

  1. Ik volg de beide blogs inmiddels nog steeds en ik vind het echt heel fijn lezen! Geen gevoel van verplichting tot het achterlaten van een reactie en gewoon lekker lezen en dan weer verder.

 8. Ik ken ze vooral van naam. Eigenlijk vind ik het nu al heel moeilijk om mijn blogfeed bij te houden vermits ik alles probeer te lezen en liefst ook zo vaak mogelijk een reactie achterlaat. Jammer genoeg merk ik de laatste tijd steeds vaker dat dit gewoon niet haalbaar is. Zoals jij reeds aangaf is het wel een leuk idee om ook enkele buitenlandse bloggers te volgen omdat je daar gewoon even langs kan gaan zonder te reageren. Die blogs hebben immers zoveel volgers dat ze niet om een reactie meer of minder verlegen zitten.

  1. Ik volg de beide blogs inmiddels nog steeds en ik vind het echt heel fijn lezen! Geen gevoel van verplichting tot het achterlaten van een reactie en gewoon lekker lezen en dan weer verder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]