Iedereen kent het wel: boeken moeten lezen voor school. Voor Nederlands is de lijst het langste en voor Frans en Duits zijn de boeken vaak het vervelendste. Ik kan het weten, want ik heb eerst VMBO gedaan en doe nu havo, dus ik heb voor school aardig wat boeken moeten lezen – en god, ze waren heus niet allemaal leuk! Zeker wat Frans en Duits betrof was het lezen geen pretje. Maar omdat klagen altijd leuk is én omdat er toch wel wat aanraders tussen zitten, wijd ik er een blogje aan… lief van mij, hè?
Voor het VMBO las ik…
- Ciske de Rat. Onze leraar verplichtte de hele klas om twee van de drie boeken te lezen, mijn god wat vond ik dat boek vreselijk. Ja, het verhaal was wel oké en wel lief en zo, maar de schrijfstijl… zo saai, er gebeurde bladzijdenlang helemaal niets en het was zo ouderwets geschreven dat ik er nauwelijks doorheen kwam. Echt gewoon… nee. Ik denk dat de jongens het wel leuk vonden, maar mijn soort boek is het niet. De musical vond ik wel leuk overigens, haha!
- Het Bittere Kruid: een dun oorlogsromannetje dat weinig voorstelde, ik had het volgens mij binnen drie of vier dagen uit. Lichte kost, niet echt bijzonder en korte hoofdstukken, dus gemakkelijk door te komen. Het was ook niet slecht geschreven en het feit dat het autobiografisch was, maakte het interessant en triest.
- Zilver of het verlies van de onschuld: oh jeetje, dit was zo’n SMERIG boek! Echt waar haha, ik ben nooit een fan geweest van expliciete erotiek in boeken, maar dit sloeg alles. Jeetje, bah. Echt, niet lezen als je niet van seks in boeken houdt…
- De Passievrucht: bah, ook al zo’n seksboek. Hier zat nog wel enigszins een goed verhaal in met enigszins interessante personages, maar verder… en dan vooral het einde, nee bah.
- The boy in the stripad pyjamas: oh, dit was een fantastisch boek! Deze las ik voor Engels in het Engels (logisch) en ik was er helemaal weg van. Het is heerlijk eenvoudig geschreven in een kinderperspectief, een geniaal bedacht verhaal, levendige personages en een zeer interessante plotlijn met verrassende en tegelijkertijd trieste plotwendingen. Moet je nog iets voor Engels lezen, vraag dan of deze mag – het is geweldig!
- Harry Potter and the Sorcerer’s Stone: ja, ik mocht Harry Potter lezen haha, op het VMBO tenminste – op de havo mag je daar volgens mij echt niet meer mee aankomen. Ik vond het best een leuk boek, goed te doen en in het Engels is het inderdaad leuker dan in het Nederlands .De schrijfstijl is natuurlijk authentiek en niet vertaald en de personages komen veel beter uit de verf. Ben je fan van de Nederlandse Potterboeken, probeer dit dan zeker eens!
- Little Women: dit was zo’n leuk boekje! Heel dun, een easy to read-uitgave en heel leuk om te lezen! Ik was vroeger dol op het Nederlandse boek Onder moeders vleugels en in het Engels is het uiteraard nog leuker. Je bent er zo doorheen, het leest makkelijk en is echt heel leuk, aanrader!
Voor Frans en Duits las ik ook van die makkelijke boekjes, maar daar vond ik weinig van – alsnog moeilijk en nooit erg interessant, haha. Je kunt het beste bij je docent vragen wat het beste te doen is en wat ook nog een beetje goed leesbaar is.
Voor de havo las ik…
Nederlands
- Het Achterhuis: tja, ik vond dat ik deze wel gelezen moet hebben als ik Nederlands wil gaan studeren. Ik was er ook wel erg benieuwd naar, maar ben toch lichtelijk teleurgesteld… ik vind het namelijk geen geweldig boek. Natuurlijk, het is beroemd, maar ik vind niet dat Anne Frank nou echt zo goed kon schrijven. Het verhaal is mooi en levendig en sfeervol, maar ook best langdradig en het valt vaak in herhaling. Ik zou het niet snel nog een keer lezen en het is een beetje vervelend om te lezen aangezien je toch al weet welke kant het op gaat. Het is als kijken naar Titanic terwijl je al weet dat het schip zinkt: leuk en vermakelijk, maar niet bijzonder.
- Jacoba, dochter van Holland: deze historische roman van Simone van der Vlugt vond ik erg mooi. Het is het waargebeurde levensverhaal van een historische vrouw die echt bestaan heeft: tragisch en romantisch tegelijkertijd, heel bijzonder. De schrijfstijl is mooi, goed leesbaar – hoewel af en toe wat langdradig, maar dat hoort bij het genre – en de personages zijn aimabel. Geen straf om dit te lezen als je van geschiedenis houdt!
- Schaduwzuster: ook van Simone van der Vlugt: ik wilde graag eens een thriller proberen omdat ik eigenlijk altijd ei dat ik er niet van hield, maar het nooit echt probeerde. Het is me eigenlijk wel meegevallen; dit boek was leuk om te lezen, had een goed verhaal en veel diepgang. Het thriller-aspect was wel aanwezig, maar niet op een manier waarop ik er ongemakkelijk van werd. Een goed boek, met spanning en literaire waarde!
- De Aanslag: ook een oorlogsroman die best beroemd is en die ik geen straf vond om te lezen. Het is een mooi verhaal, goed geschreven en met een levendige samenloop van gebeurtenissen. Mooi, maar geen meesterwerk in mijn ogen. Een beetje doorsnee, hoewel ik het knap vind dat er veel symboliek in zit en dat de schrijver de hoofdpersoon zo heeft kunnen volgen en ontwikkelen.
- De Engelenmaker: geweldig boek! Ik schreef hier al vaker over en dan voornamelijk over het contact met Stefan Brijs dat mijn verdiepingsopdracht van dit boek mij opleverde, heel bijzonder! Als je van sciencefiction en een beetje bizarre verhalen houdt, dan moet je dit boek lezen: het is heel vreemd, maar ook ontzettend oged geschreven en enorm goed uitgedacht, een meesterwerk!
- Het leven is verrukkulluk: vre-se-lijk boek! Mijn vader hemelde het helemaal op maar ik vond het werkelijk verschrikkelijk. Slechte schrijfstijl, ontzettend irritante personages met wie ik me totaaaaal niet kon identificeren en een verhaal dat nergens naartoe ging. Dit boek lees ik echt nooit meer. Sorry, pap.
- Een schitterend gebrek: prachtig boek! Echt heel mooi geschreven door Arthur Japin, een erg origineel verhaal over de legendarische Casanova en zijn eerste en ware liefde. Veel mooie symboliek, het boek zet je aan het denken. De personages zijn veelzijdig, ontwikkelen zich op een heel bijzondere manier en de plot is steeds vernieuwend. Aanrader!
- Vrijgevochten: een boek van Thea Beckman dat ik koos toen ik nog niet echt wist wat ik precies wilde met mijn Nederlandse boekenlijst. Mooi boek, maar achteraf niet echt mijn ding en een beetje saai daarom.
Engels
- Eat, Pray, Love: het boek waarover relatief veel commotie was omdat het zo nieuw en anders was. Ik vond de film ook erg leuk en heb van het boek genoten, hoewel het op bepaalde punten nogal langdradig en een tikkeltje vergezocht was, maar mijn Engels is erdoor verbeterd! Het is autobiografisch en gaat over de zoektocht van Elizabeth Gilbert naar haar echte ik, haar natuurlijke en persoonlijke evenwicht. De film is ook erg mooi!
- I am the Messenger: een boek van Markus Zusak, de auteur van mijn lievelingsboek De boekendief. Ook dit boek is weer een aanrader: het is erg goed geschreven, je komt er gemakkelijk doorheen en de personages zijn leuk, hoewel er niet echt veel ontwikkeling in zit op dat gebied. Het verhaal gaat over Ed, die aan de hand van speelkaarten een aantal opdrachten krijgt voor de mensen in zijn omgeving. Mooi en origineel!
- The Bride’s Farewell: een boek van Meg Rosoff over een meisje dat van huis wegloopt omdat ze niet wil trouwen en in haar eentje de wijde wereld moet zien te overleven. Mooi, maar een beetje vreemd en de plot is niet echt bevredigend. Ik zat me eigenlijk steeds maar een beetje af te vragen wat er nou gebeurde.
- The Vampire Diaries: The Awakening: het eerste boek in de TVD-serie dat ik las toen ik ook net begonnen was met de serie. Ik vond het best een leuk boek, maar ben na het eerste deel gestopt vanwege de te grote verschillen met de serie.
- Boy: een boek van Roald Dahl over zijn eigen jeugd, de ontberingen die hij moest lijden en de mensen om hem heen die lang niet allemaal even aardig waren. Heel mooi geschreven, leet lekker vlot door en het is gewoon een leuk boek, zeker als je sowieso van Roald Dahl houdt!
Weet jij nog wat je voor school moest lezen?
Haha dan is het wel raar dat ik het bittere kruid heb mogen lezen voor Nederlands (vwo :P).
Eeeeh… niet echt, eigenlijk haha. De Engelenmaker weet ik nog 🙂
Heb er ook wel een aantal van gelezen, niet allemaal voor school. Ik vond de Aanslag ook wel de moeite, in tegenstelling tot de rest van mijn klas!