Tegenwoordig lees ik veel meer dan ik een tijdje terug deed, en hoewel dit een blog is met ook een categorie voor recensies, schrijf ik de laatste tijd niet meer zo veel echte recensies. Ik weet niet precies waarom, waarschijnlijk lees ik teveel om het allemaal bij te houden, haha. Maar daarom stop ik af en toe een aantal recensies in één post, zo ook vandaag – vandaag laat ik jullie weten wat ik op mijn vakantie heb gelezen!

Papinette – Kristien Dieltiens
Een dunne historische roman van een Vlaamse schrijfster, van wie ik eerder het boek Candide las en daar helemaal weg van was. Wat aanlokt in haar boeken, is dat de hoofdpersonen jongeren zijn die in een lang vervlogen tijd leven, meestal de middeleeuwen. Dat is leerzaam en aantrekkelijk voor het jong publiek! Ik vond dit een leuk boek om te lezen, maar was er niet enorm van onder de indruk. De plot is wat magertjes, komt maar moeilijk op gang en valt vaak in herhaling – en het is ook niet echt duidelijk waar het nou naartoe gaat, was het verhaal precies moet zijn. Op sommige punten lijkt het meer een verslag van een historische gebeurtenis dan een verhaal. De personagedynamiek is wat rommelig en sommige elementen lijken gewoonweg niet op hun plek in het verhaal. Leuk om te lezen, maar niet bijzonder.

Arend – Stefan Brijs
Een van de boeken in het bundeltje Brijs dat ik van de auteur kreeg, en het boek trok me zo aan dat ik het meteen wilde lezen. Liefhebbers va De Engelenmaker zullen van dit boek smullen, anderen zullen het wellicht te naargeestig en wreed vinden. Het verhaal gast over de jongen Arend, die door zijn ieder ongewenst is en als zodanig liefdeloos en met veel te harde hand wordt opgevoed. Hij ontwikkelt zich niet goed maar heeft wel een passie: vliegen en alles wat daarmee te maken heeft. Het boek leest als een trein, nodigt steeds maar weer uit om verder te lezen. Het tempo ligt niet altijd even hoog, maar het blijft interessant en dat is vooral te wijten aan het feit dat vrijwel alles vanuit kinderperspectief is geschreven. Het is duidelijk dat het vooral om Arend draait, aangezien de andere personages er wel zijn maar nauwelijks ontwikkeling doormaken. Briljant, schokkend en interessant, klasse gewoon!

Vaders en dochters – Martin Bril
Kijk, dit boek had ik mijn vader cadeau gegeven, ik geloof voor Vaderdag – zo’n twee á drie jaar geleden. Helaas is mijn vader geen lezer, alleen tijdschriften leest ‘ie wel. Niet omdat hij niet van lezen houdt, maar omdat hij er met zijn werk simpelweg niet aan toekomt. Mijn moeder nam dit boek mee op vakantie en ik bedacht me toen dat ik het ook nog graag wilde lezen. Dus ja, zo geschiedde – ik had de 121 pagina’s binnen één dag uit. Het is een autobiografisch boek met verhalen van Martin Bril over zijn eigen dochters. Heel mooi geschreven, humoristisch en herkenbaar – je vligt er zo doorheen. Een aanrader voor alle vrouwen en hun vaders! Maakt je ook triest dat hij overledene is, niet alleen omdat hij zelf nog jong was maar ook omdat hij zijn jonge dochters achterliet…

Het Appartement – Tatiana de Rosnay
De nieuwste roman van deze geweldige schrijfster (die ik ken van Haar naam was Sarah en Het huis waar jij van hield, allebei gewoonweg fantastische boeken) die een slagje anders is dan wat lezers van haar gewend zijn. Deze psychologische thriller gaat over Colombe, een doorsnee vrouw die niet aan zichzelf wil toegeven dat haar leven helemaal niet is wat ze ervan wil, en die door een samenloop van omstandigheden haar duistere kant ontdekt. De erotische twist in de plot geeft een verrassende flair aan het verhaal, subtiel en interessant. De lezer kruipt in het hoofd van Colombe en volgt haar beleving, wat het echt psychologisch maakt. Enigszins trage opbouw, maar het blijft interessant en de personages zijn geloofwaardig, zowel in karakter als in ontwikkeling. Ook dit keer heeft De Rosnay het weer super gedaan!

The Secret Dreamworld of a Shopaholic – Sophie Kinsella
Mijn zus Laura heeft een aantal Shopaholic-boeken in het Nederlands in een omnibus, maar ik vind omnibussen niet fijn lezen en wilde daarom de originele Engelse versie eens proberen. En ja, ik weet dat ik heb gezegd niet van chicklits te houden, maar deze wilde ik toch eens proberen omdat ik zelf een shopaholic ben, haha. Ik heb er geen spijt van gekregen! Het is een ontzettend leuk boek met veel herkenbare situaties en gedachtegangen, leuke personages en veel humor. Gewoon superleuk om te lezen!

Wat hebben jullie op vakantie gelezen?

You may also like...

3 Comments

  1. Ik heb ook een paar columnbundels gelezen van Martin Bril (niet die jij hebt gelezen). Hij schreef heel mooi!

  2. Een aantal van deze boeken klinken erg leuk!

  3. Kristien Dieltiens schrijft echt leuke boeken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]