Ik ben hopeloos romantisch. Echt waar, al van kleins af aan, vanaf het moment dat ik mijn eerste Disney-film zag. Ik werd zo verliefd op de prinsen uit de Classics dat ik bij elke non-Disney-film de mooie man prins ging noemen en mijn idee van een happy ending erop neerkwam dat de mooie man en het mooie meisje trouwden. En nu ben ik een shipper eersteklas: Edward & Bella, Ron & Hermelien, Blair & Chuck, Mary & Matthew, Katniss & Peeta… en Noah & Allie van The Notebook. Deze film heb ik een jaar of wat geleden voor het eerst gezien en ik werd er meteen helemaal gek op. Aangezien Nicholas Sparks, de schrijver van het boek waarop de film gebaseerd is, wordt wereldwijd bejubeld en dus besloot ik het maar eens te gaan proberen. Daar kreeg ik spijt van.

The Notebook (Nederlandse boektitel: Het dagboek) gaat over Allie en Noah. Zij is rijk, hij is arm: zij is belezen, kunstzinnig en beschaafd, hij leeft op impulsieve voet en werkt in een houthandel met zijn vader. Maar ondanks die grote verschillen worden ze in de zomer van 1940, zij is zeventien en hij negentien, stapelverliefd op elkaar. Ze weten dat het niet kan duren en dat doet het ook niet: hoeveel ze ook van elkaar gaan houden, de zomer komt tot een einde en Allies ouders staan niet toe dat ze bij Noah blijft, dus scheiden hun wegen zich en pas zeven jaar later kruien hun paden elkaar weer. Alles is anders, maar de grote vraag is: geldt dat ook voor hun liefde voor elkaar?

Laten we het eens hebben over de verschillen tussen het boek en de film. Dat zijn er nogal wat, en het grootste verschil is dat de film veel, veel, veel uitgebreider is. Het verhaal van de zomer die Allie en Noah doorbrachten toen ze elkaar voor het eerst ontmoetten staat centraal, terwijl het boek veel meer focust op hoe ze elkaar weer ontmoetten en wat er daarna gebeurde. De tijd verloopt ook anders: in het boek zitten er veel meer jaren tussen hun afscheid en hun hereniging, terwijl dit in de film ”maar” zeven jaar is. En uiteraard zitten er, zoals in vrijwel elke boekverfilming, in de film elementen die missen in het boek en het verhaal daardoor meer karakter geven.

Conclusie: Boek of film?
Film. Ik heb dit echt vrijwel nooit, maar nu wel: de film is geweldig en het boek is, nou ja, gewoon slecht. Vol clichés, ontzettend zoetsappig en oppervlakkig, veel te beknopt en gewoon helemaal niet aantrekkelijk. Maar de film is… de film is fantastisch. Ik hou van Rachel McAdams en Ryan Gosling, ze zijn zo ongelofelijk schattig samen en ze hebben onwijs goeie chemie en het verhaal van hun liefde wordt zo mooi uitgewerkt. De film gebruikt boekcitaten en dat is natuurlijk hartstikke mooi en diepzinnig, maar het werd me pijnlijk duidelijk hoe weinig er van het boek is blijven hangen toen ik deze absoluut niet herkende. Dat zegt eigenlijk al genoeg: het boek is stom. De film is liefde.

You may also like...

3 Comments

  1. Hmm… ik ben wel een ‘fan’ van Nicholas Sparks, maar ‘The Notebook’ klinkt niet zo geweldig als boek. De film is inderdaad erg mooi!

  2. Leuke post 😀 Ik heb de film niet gezien (slecht he?) en het boek ook nog nooit gelezen, maar ben nu wel benieuwd 😀

  3. Ik ben het met je eens. De film is fantastisch. Het verschil zou ik niet weten, dus neem ik van je aan dat het boek minder goed is dan de film. Romantisch…lief…
    Af en toe een traantje. Maar alles komt weer goed!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]