Amsterdam_vismarkt_en_waag_1900

Ik weet niet precies wanneer het is gebeurd, maar ik lees geen jeugdboeken meer. Misschien omdat ik mezelf niet meer echt beschouw als jeugd of misschien omdat ik niet mer van de schrijfstijl houd, maar hoe dan ook lees ik eigenlijk alleen nog young adults en volwassenenromans. Zo af en toe gebeurt het echter nog wel dat een jeugdboek me zodanig aanspreekt dat ik het toch graag wil proberen, ook omdat ik vind dat ik als aanstormend docent Nederlands toch een zo breed mogelijk beeld moet hebben van de Nederlandse jeugdliteratuur. Dit was het geval met Keerzijde van Caja Cazemier en Martine Letterie, een duo dat al vaker samen boeken heeft geschreven en vrijwel altijd met een gunstig resultaat.

Samenvatting

Berber verhuist na de scheiding van haar ouders samen met haar zus Mette en hun moeder van Friesland naar Amsterdam. Een grote verandering, vooral als ze merkt dat het er in de grote stad behoorlijk anders aan toegaat: daar wordt het als normaal beschouwd om al met seks te beginnen. Berbers vriendje Jorrit dringt daar ook al een tijdje op aan, maar Berber is er nog absoluut niet aan toe, hoewel het steeds moeilijker wordt om hem te blijven afwijzen.Wat ze niet weet, is dat meisjes van haar leeftijd in 1891 hetzelfde probleem hadden: Ypkje komt uit een arm gezin en wordt dienstmeisje van een rijke stoffenhandelaar in Leeuwarden, die haar veel aandacht geeft. Maar wanneer ze zwanger raakt, stuurt hij haar zonder pardon weg, naar Amsterdam om daar de baby te krijgen zonder dat iemand ontdekt dat het kind van hem is. Ypkje is allesbehalve gelukkig, vooral wanneer ze onder barre omstandigheden moet bevallen. Er is maar één persoon die een beetje voor haar en voor andere vrouwen kan opkomen, en dat is Aletta Jacobs – voor Berber in 2013 een vrouw die haar mateloos interesseert. Zou het kunnen dat Ypkje en Berber meer met elkaar gemeen hebben dan alleen hetzelfde probleem, ook al zit er meer dan een eeuw tussen hen?

Beoordeling

Ik ben heel erg geïnteresseerd in verhalen waarbij twee tijdlijnen door elkaar lopen, zoals het geval is in bijvoorbeeld Haar naam was Sarah van Tatiana de Rosnay. Bij dit boek is dat ook heel mooi uit de verf gekomen: de twee verhaallijnen zijn allebei interessant en wisselen elkaar af zodat het boek nooit saai wordt. Hoewel de personages in beide tijden wel wat stereotype zijn, vind ik dat niet erg doordat er juist een mooi verhaal wordt verteld. Het is toch best een taboe-onderwerp voor jongeren, en ik denk dat dit boek een goede manier is om daar iets aan te doen. Het is realistisch en de twee hoofdpersonen zijn dat ook: ondanks dat ze niet zo diepgaand worden uitgewerkt kun je je als lezer wel in ze verplaatsen. De schrijfstijl is eenvoudig, vlot leesbaar maar had ook at meer diepgang mogen hebben. Jammer dat het op veel plekken ook wel wat voorspelbaar is, waardoor het me niet echt heeft weggeblazen. Ik heb me vermaakt met dit boek, maar echt bijzonder vond ik het niet.

WaarderingWaarderingWaardering

Titel: Keerzijde
Auteur: Caja Cazemier & Martine Letterie
Genre: historische jeugdroman
Uitgeverij: Ploegsma
Jaar: 2014
Aantal pagina’s: 192
Beschikbaar als: hardcoverebook

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]