half zwart (1)

Ik ben tegenwoordig een beetje huiverig wanneer een nieuwe Young Adult vergeleken wordt met topseries als Twilight en The Hunger Games. Het maakt de verwachtingen heel, heel erg hoog en helaas is dat lang niet altijd terecht. Soms wel, maar mijn ervaring is dat het boek in kwestie meestal gewoon té anders is om met welk ander boek dan ook te worden vergeleken. Half Zwart werd door verschillende media het nieuwe Twilight genoemd, maar dan met heksen in plaats van vampiers. Nu ben ik dol op deze boeken en wilde ik de opvolger heel graag lezen. Ik had wel verwacht dat ik het als een trein uit zou lezen, maar ik heb er al met al toch nog best een aantal weken over gedaan.

Mededeling van het Besluit van de Raad van Witte Heksen in Engeland, Schotland en Wales

Voor een betere bescherming van alle Witte Heksen heeft de Raad bepaald dat er gegevens moeten worden verzameld en bijgehouden van alle heksen in Groot-Brittannië. Er zal een eenduidig coderingssysteem gaan gelden voor alle heksen en whets (heksen onder de leeftijd van zeventien) die niet van puur Witte Heksen afstammen, met als kenmerken: Wit (W), Zwart (Z) of Fain/Niet-Heks (F). Zodoende worden Halve Codes geregistreerd als (W 0,5/Z 0,5) en Halfbloeden als (W 0,5/F 0,5) en (Z 0,5/F 0,5). De eerste helft van de code is die van de moeder, de tweede die van de vader. Deze halve codes zullen zo kort mogelijk worden gehanteerd (tot maximaal het zestiende levensjaar) tot er een definitieve code (W, Z of F) aan de persoon kan worden toegekend.

Samenvatting

Je denkt misschien dat magie iets is wat niet bestaat, nooit bestaan heeft en ook nooit zal bestaan. Niets mis mee om dat te denken – het bewijst namelijk je menselijkheid. Of beter gezegd, het bewijst dat je een fain bent, een niet-heks. Maar de kans is heel, heel groot dat je met mensen samenleeft, op school zit, samenwerkt, dat je op straat mensen tegenkomt of je door mensen laat helpen, die allemaal heksen zijn – Witte of Zwarte heksen. Misschien zit je wel op school met een heleboel whets, heksen onder de leeftijd van zeventien. Heksen leven namelijk volgens Sally Green al eeuwenlang onder de fains en deze mensen weten vrijwel niets van hun bestaan. Nathan is zo’n whet, alleen is zijn achtergrond wat ingewikkelder. Hij is namelijk een Halve Code: zijn moeder komt uit een lange, sterke lijn Witte Heksen en ook zijn oma, door wie hij wordt opgevoed, en zijn halfbroer en twee halfzussen zijn pure Witte Heksen. Maar Nathans vader is niemand minder dan Marcus, de meest beruchte en gevreesde Zwarte Heks die er bestaat. En nu Nathans zeventiende verjaardag nadert, heeft hij een probleem: zijn moeder is al dood, zijn vader heeft nog nooit enig vaderschap getoond en de heksengemeenschap jaagt hem op omdat hij een Halve Code en de zoon van Marcus is. Als hij op zijn zeventiende verjaardag geen drie geschenken krijgt en geen bloed drinkt van een familielid, geen kant kan kiezen en dus geen code kan krijgen, is hij zijn toekomst niet zeker…

 

half zwart (2)

Beoordeling

Ik begin graag onbevooroordeeld een boek te lezen: dat is ook de reden dat ik zoveel mogelijk uit de buurt blijf van recensies en Goodreads-beoordelingen als ik in een nieuw boek ben begonnen. Helaas lukt dit niet altijd, want tja… als je wilt weten of een boek een beetje goed ontvangen wordt en je zou bevallen, kom je toch al snel uit op recensies en lezerscommentaar. Juist door de vergelijking met Twilight die ik hierboven noemde, had ik heel hoge verwachtingen van dit boek en die zijn helaas niet helemaal uitgekomen.

Laat ik beginnen met te zeggen dat het een heel vernuftig verhaal is (dat woord heb ik altijd al eens willen gebruiken, haha). Het gaat over heksen en dat is niet nieuw, maar ik vind het wel een heel origineel concept om zo’n lijn te trekken tussen witte en zwarte heksen en ook nog eens dingen erbij te betrekken als jagers, halfbloeden van elke soort en minderjarige heksen. Het komt geloofwaardig over: ik twijfelde er niet aan of het zou best kunnen dat er gewoon echt heksen rondlopen. De magie die in het verhaal centraal staat is tot op zekere hoogte ook geloofwaardig: het is het soort Charmed-magie waar ik van houd, met spreuken, drankjes, helende gaven en bijzondere krachten. Op ongeveer driekwart van het boek wordt het echter wat minder geloofwaardig doordat er dan wel heel bijzondere magische creaties aan te pas komen, maar op zich vond ik dat niet erg. Het boek heft lekker wat sfeer en daar hou ik wel van bij een fantasyverhaal.

Half Zwart is heel mooi vormgegeven en ook fijn gestructureerd: het wordt verteld in zes delen en de hoofdstukken zijn afwisselend lang en kort, waardoor je er in een fijn tempo doorheen gaat. Zoals ik al zei is het verhaal origineel: het zit goed in elkaar en is zeker spannend. Af en toe is het wel wat voorspelbaar, maar dat wordt goedgemaakt door wendingen hier en daar die ik juist helemaal niet zag aankomen. Wel vond ik het jammer dat, ook op ongeveer driekwart van het boek, ik het idee kreeg dat het verhaal nogal doodliep. Het voelde alsof het werd uitgesponnen omdat er maar op een paar momenten echt iets gebeurde of veranderde en daardoor is het wel behoorlijk langdradig. Neemt echter niet weg dat het heel goed geschreven is: de gedachten van de hoofdpersoon grepen me echt en doordat er een soort duister, onheilspellend sfeertje aan zit werd ik echt meegesleept. De stijl deed me wel een beetje denken aan Betoverd van Garcia & Stohl, alleen is Half zwart veeeeeel beter!

Een laatste puntje waar ik niet zo heel tevreden over was: de personages. Ik kon me niet zo goed verplaatsen in Nathan en vond hem eerlijk gezegd ook niet heel sympathiek. Je leert hem wel kennen en dat geldt ook voor de andere personages, maar ik vind dat het boek chemie mist. Chemie tussen de lezer en de personages: bij sommige boeken vonkt het ervan a, maar bij deze viel dat tegen. Ik vond de personages wel boeiend, maar degenen over wie ik meer wilde weten bleven op de achtergrond en de karakters die als belangrijk geportretteerd waren, deden me eigenlijk niets.

Toch heb ik genoten van het boek: het leest fijn weg, is erg goed geschreven en het verhaal hield me zeker in zijn greep. Ik ben erg benieuwd hoe deel twee zal zijn!

WaarderingWaarderingWaarderingWaardering

Titel: Half zwart (Half Bad)
Auteur: Sally Green
Serie: Half Life #1
Genre: fantasy
Uitgeverij: Moon
Jaar: 2014
Aantal pagina’s: 319
Kopen: Hier!

You may also like...

1 Comment

  1. Ik vind het heel stom dat dit boek met twilight wordt vergeleken… Het heeft vrijwel niks gemeen, want twilight draait echt om de romantiek en vond ik zelf echt geen boeiende serie. Half zwart vond ik geweldig en het feit dat Nathan zo onsympathiek is vind ik juist zo krachtig aan hem. Zijn duistere kant komt heel goed naar voren, wat het boek veel realistischer maakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]