Blogtrends

Bron beeld: Pixabay

Blogtrends: elke blogger is er in meer of mindere mate mee bezig, bewust dan wel onbewust. En dat is normaal, deels omdat blogtrends voor meer populariteit zorgen en deels omdat originaliteit sowieso erg lastig is met zoveel bloggers. Maar sommige blogtrends nemen zulke grootschalige proporties aan dat het toch best een beetje vervelend wordt om alsmaar opnieuw eigenlijk hetzelfde. Bij mij zorgt het er in ieder geval voor dat ik vrij snel afhaak en maar een paar blogs over het onderwerp echt lees. En dat is natuurlijk best jammer. Vandaar dat ik mijn licht er graag over wil laten schijnen, want ik ben ervan overtuigd dat blogtrends wél heel waardevol kunnen zijn.

Hoe blogtrends werken

Ik weet niet precies hoe het zit met het ontstaan van blogtrends, maar het zal ongetwijfeld net zo gaan als met gewone trends: iemand doet iets leuks op zijn blog, dat vinden anderen leuk en die gaan het overnemen. En zo wordt het een soort universeel iets om aandacht aan te besteden op je blog. Maar vaak ontstaat het ook zomaar, gewoon door wat er momenteel gebeurt in de wereld of doordat veel dezelfde bloggers met dezelfde dingen bezig zijn. Als er een boek verschijnt waar door veel mensen op geanticipeerd is, dan kun je er donder op zeggen dat de boekenblogs vol zullen staan met recensies van dat boek zonder dat het afgesproken werk is. Rond de tijd dat er nare dingen gebeurden in Parijs, zag je heel veel #prayersforparis-stukjes en als er een nieuw jaargetijde aanbreekt duurt het nooit lang voordat de waarom het leuk is dat het … is-lijstjes de kop op steken.

Blogtrends kunnen waardevol zijn. Het zijn populaire onderwerpen waar graag over gelezen wordt, dus als jij daar ook over schrijft, kan dat ervoor zorgen dat je met je blog ook wat aan populariteit wint, en dat geeft je een soort van macht: als je schrijft over een blogtrend, kun je die eigenlijk nóg meer trendy maken door er op een nieuwe, verfrissende manier over te schrijven. Dat is natuurlijk lastig, maar het tegenovergestelde is erger: blogtrends worden vrij snel vervelend, als iedereen alleen nog maar over hetzelfde schrijft – en ondanks de persoonlijke noot zal het heel eentonig worden – zullen bezoekers op een gegeven moment stoppen met die artikelen aan te klikken omdat ze er moe van worden dat er alwéér wordt geschreven over die BN’er of dat modehuis of wat dan ook. Ik sla in ieder geval vrij snel artikelen over als ze zo op het eerste gezicht niets nieuws te bieden hebben.

Hoe gebruik je blogtrends in je voordeel?

Wees origineel | Dat is eigenlijk het belangrijkste: sowieso moet je natuurlijk zorgen dat je content zo origineel en verfrissend mogelijk is, maar bij blogtrends moet je daar een beetje extra je best voor doen. Neem nou de trend die al tijden aan de gang is rondom persoonlijke updates: fotodagboeken, weekdagboeken, maandverslagjes enzovoorts. Uiteraard is het leuk om een idee te krijgen van het persoonlijke leven van een blogger, maar als er geen vernieuwing in zit is het gewoon niet boeiend meer, of althans niet boeiender dan de gewone artikelen. Probeer daarom zoveel mogelijk een originele invalshoek te vinden: think outside the box! Schrijf bijvoorbeeld een verhaaltje als persoonlijke update, of een gedicht, of doe het in lijstjesvorm. Bespreek dingen die je normaal niet zou bespreken, zoals wat je gegeten hebt of hoe laat je ging slapen of wat je hebt gedroomd. Dat is allemaal interessant én het breekt met de trend!

Laat je inspireren | Blogtrends kunnen ontzettend inspirerend zijn! Als heel blogland over dat ene praat, wat zegt dat jou dan? Wat voel jij daarbij? Wat doet het met jou? Praat dan dus niet over het onderwerp, maar over hoe je over het onderwerp dénkt. Of pak het gewoon compleet anders aan, schrijf over het tegenovergestelde of over een klein aspect dat iedereen over het hoofd ziet.

Je hoeft niet mee te doen | Vergeet niet dat blogtrends niet per se in ere hoeven te worden gehouden! Als jij niks hebt met een bepaalde trend, ga er dan vooral ook niet iets mee doen omdat je vindt dat je trendy moet zijn. Doe lekker je eigen ding: is het niks voor jou, dan blog je gewoon over iets anders.

Wees een setter, geen volger | Creëer je eigen trend! In plaats van anderen te volgen en op die manier vrijwel zeker in de massa op te gaan, kun je ook proberen je eigen trend te maken.  Het gebeurt regelmatig dat bloggers zelf een tag verzinnen en dat die dan heel snel en heel leuk verspreid wordt via hun netwerk, maar je kunt bijvoorbeeld ook proberen om een taboe te doorbreken door je heel kwetsbaar op te stellen rond een bepaald onderwerp en anderen te stimuleren dat ook te doen. Op die manier ben jij degene die de blogtrend stuurt.

Boycot de blogtrend | Je kunt je ook onderscheiden door helemaal niet mee te doen aan blogtrends, door lekker je eigen ding te doen en daar een statement mee te maken. Of boycot het door wél expliciet aandacht te besteden aan de trends, maar juist aan te geven waarom je niet meedoet en wat je ervan vindt in de hoop dat anderen je mening zullen (gaan) delen. Hoe dan ook: doe niets omdat je vindt dat je het moet doen, maar kijk zelf wat je het fijnste vindt.

Wat vind jij van blogtrends?

You may also like...

10 Comments

 1. Als ik al met een blogtrend meedoe, probeer ik de originele invalshoek – al werkt dat niet altijd. Zo ben ik met persoonlijke updates begonnen, omdat ik merkte dat mijn blog met persoonlijke insteek onpersoonlijker dreigde te worden (oei, dat klinkt vaag haha), niet omdat het een trend is. Ik bedacht erbij dat ik er een wekelijks kletsen bij een kop koffie van kon maken, en een paar weken later was dat al niet meer origineel, als dat het ooit al geweest is.

  Er zijn trouwens ook trends waar ik heel bewust niet aan meedoe. Hoe erg ik dingen als de MH17 en de aanslagen in Parijs ook vind, er dan nog over bloggen voelt een beetje als moeten bewijzen dat ik meeleef. Zeker omdat veel posts daarover begonnen met een variant op ‘Dit past eigenlijk normaal niet in mijn blog, maar er niet over bloggen kan ik natuurlijk niet maken.’ Een stemmetje in mij heeft dan iets van ‘Echt wel! Als het moet dan doe ik het niet!’ 😉
  Jantine onlangs geplaatst…Plannen | De balans tussen willen, moeten en kunnenMy Profile

  1. Vooral dat laatste wat je zegt herken ik heel erg, over Parijs en MH17, dat het bijna als een verplichting voelt om erover te schrijven terwijl dat natuurlijk heel raar is. Ik heb rond Parijs (de eerste keer, een jaar geleden) wel iets geschreven, maar dat ging vooral over vrijheid van meningsuiting en drukpers en hoe belangrijk ik dat vind voor bloggers: dat voelde voor mij ook fijner dan een heel emotioneel stukje zeg maar.

 2. Ik ben het helemaal eens met je! Blogtrends kunnen zeker goed en inspirerend zijn, maar in sommige gevallen ook irriteren (zo heb ik nu toevallig een tag geplaatst die 3 dagen duurt. Vroeg me af of deze ’t goed zou doen. Hoewel ik het invullen van de tags leuk vindt, zou ik het denk ik ook ontiegelijk saai vinden als ik alleen maar deze tag bij iedereen voorbij zag komen). Het gaat denk ik om de juiste mate en een goede uitvoering. Goed dat dit ook een keer besproken wordt 😀
  Story addict onlangs geplaatst…#TheQuoteChallenge, numero dosMy Profile

  1. Dank je, ik vond het ook echt zo’n onderwerp waar ik gewoon eens iets over wilde zeggen 🙂

 3. Ik doe zelden mee aan blogtrends, eigenlijk helemaal niet. Geef mij maar originaliteit.
  hannah onlangs geplaatst…Welk rood draadje heb jij in je hoofd?My Profile

 4. Wat heb je dit goed geschreven! Blogtrends komen voor mijn gevoel soms zo uit te lucht vallen! Ik heb ook wel eens een artikel geschreven over fijne dingen om te doen in de lente etc. Ik probeer gewoon lekker te bloggen over de dingen die ik leuk vind en soms zit er ook wel eens een populair onderwerp bij, omdat ik daar ook iets over heb te zeggen
  Kelly onlangs geplaatst…Ruimte creëren in de keuken | weekvlogMy Profile

  1. Als je het zo doet gaat het eigenlijk altijd wel goed 🙂

 5. Zo’n terugkerende terugblik in foto’s vind ik wel leuk omdat het je een blik biedt in het persoonlijke leven van een blogger. Al viel het me onlangs inderdaad wel op dat er daar steeds meer van lijken bij te komen. Over actuele onderwerpen zal ik het niet hebben over mijn blog. Ik zal het zelfs niet gauw hebben over het overlijden van een auteur – of het zou een schrijver/schrijfster moeten zijn die een favoriet van me is.

  Op dat vlak doe ik dus niet mee aan blogtrends. Ik probeer graag nieuwe dingen maar merk ik heel vaak dat het uiterst moeilijk is om iets te bedenken dat nog niet eerder omschrijven of getoond werd.

  Oh en zaken als de TTT of een blogbom hebben bij mij net het omgekeerde effect. Bij de eerste kies ik er doorgaans slechts enkele uit en de tweede zorgt er soms zelfs voor dat ik een boek niet wil lezen.
  zwartraafje onlangs geplaatst…Huidige stand ongelezen boekenMy Profile

 6. Ik ben niet zo van de blogtrends. Soms doe ik mee met een project, maar alleen als het me heel erg aanspreekt en ik het echt bij mijn blog vind passen.
  Zo simpel is dan geluk onlangs geplaatst…Bloggen, wel inspiratie, even geen tijdMy Profile

  1. En zo hoort het dus ook 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]