Blogtrends: je hebt ze in elke blogbranche, maar in de een wat minder of meer dan in de ander. In tegenstelling tot de zogeheten blogframes, die je in elke branche heel veel tegenkomt. Maar wat is dan het verschil? En hoe zit het met blogtrends en blogframes in de wereld der boekenblogs? Geloof me: daar is een hoop over te zeggen. Ik vind het in ieder geval iets waar je als boekenblogger en sowieso als blogger best bij stil mag staan, omdat het je heel erg kan helpen.

Blogtrends en blogframes

Een trend is iets wat nieuw en verfrissend is, waar mensen helemaal enthousiast over zijn omdat het hip en hot is en waar veel aandacht voor is, waar veel over gepraat en in dit geval geblogd wordt. Een nieuw soort product, een mediacircus, noem het maar op. De invloed van YouTube, transparantie en geld verdienen met je blog waren bijvoorbeeld van die dingen waar iedereen over wilde schrijven. Een blogframe daarentegen is een onderwerp waar altijd veel over geschreven wordt door nagenoeg alle bloggers: persoonlijke updates en dagboekoverzichten bijvoorbeeld, maar ook talloze reviews van één product dat net nieuw is. En, in de boekenblogwereld: de maandelijkse wrap-ups en TBR-overzichten en de blogtours. Het zijn onderwerpen waar je de klok op gelijk kunt zetten.

Voor- en nadelen van blogtrends en –frames

Het is makkelijk om je vooral op de nadelen van blogtrends en blogframes te richten: op zeker moment heeft geen enkele blogger meer iets nieuws te zeggen en worden bezoekers zó moe van honderd keer hetzelfde (soort) artikel te hebben gelezen dat ze gewoon bij voorbaat al wegklikken. Dat zie je veel bij blogtours van nieuwe boeken: 50x dezelfde recensie lezen is gewoon niet fijn en het is slecht voor de uniciteit van bloggers omdat iedereen op elkaar gaat lijken. Toch zijn er ook wel voordelen: het is goed voor je bereik om eraan mee te doen omdat mensen daardoor naar je blog gelokt worden en het is ook goed voor bedrijven. Daarnaast biedt het je ook een káns op uniciteit, maar dat wordt vaak over het hoofd gezien, jammer genoeg.

Je wilt jezelf onderscheiden

Het probleem met blogtrends en blogframes is dat alle artikelen en alle bloggers uiteindelijk op elkaar gaan lijken: vrijwel iedereen kiest voor eenzelfde invulling en hoe meer je ervan leest, hoe meer de boodschappen van die artikelen ook op elkaar gaan lijken. Jezelf onderscheiden wordt dan echt heel erg moeilijk en dat is jammer, want zoals ik al zei bieden trends en frames je juist een kans om je te onderscheiden. Dat werkt heel simpel: je moet origineel zijn. Makkelijker gezegd dan gedaan, maar denk er eens over na: als jij een unieke insteek gebruikt bij het schrijven over een populair onderwerp, vergroot je de kans dat mensen jouw artikel willen lezen omdat jij écht iets unieks over het onderwerp te zeggen hebt. Je kunt kiezen voor een ander soort invulling, bijvoorbeeld met lijstjes, een verhaal, een anekdote of noem het maar op, maar ook voor een compleet ander perspectief met een compleet andere boodschap. Overdrijven mag best, als het maar bij jou past!

Boekblogger trends

Wees uniek

Een paar voorbeelden. Momenteel wordt er veel geschreven over geld verdienen met je boekenblog: daar heeft iedereen een mening over. Je kunt dan juist ingaan tegen de algemene opinie of een kant belichten die niet genoemd wordt, bijvoorbeeld de uitgeverskant. Wordt er geschreven over fraude onder boekbloggers, wees dan eerlijk en schrijf over of jij niet ook eens overwogen hebt om een recensieboek niet helemaal uit te lezen. Eerlijkheid loont, want door je kwetsbaar op te stellen, laat je mensen zien dat jouw boodschap verspreid mag worden. En dat kun je met vrijwel alle onderwerpen doen: je moet alleen jouw eigen invalshoek weten te vinden.

Doe het niet

Nu moet ik toegeven dat ik er ook best makkelijk over schrijf, en dat ik zelfs een beetje hypocriet ben: ook ik doe mee met de wrap up/TBR-posts en ook ik plaats wel eens een recensie die snel opgaat in de massa omdat nog tig andere bloggers over dat boek hebben geschreven. Maar er is ook nog een andere manier: doe het niet. Doe er níet aan mee. Vraag geen recensie-exemplaar aan van dat gehypte boek of pas later. Ga niet naar een event waar iedereen heen gaat, of ga wel maar schrijf er niet over. Schrijf niets over de onderwerpen als fraude en geld. Daarmee onderscheid je je namelijk ook: dan neem je ook een standpunt in, dat je vrij van hypes wilt blijven en ook dát is heel sterk. En kijk eens naar het andere uiterste: recenseer boeken die niemand anders recenseert, bijvoorbeeld klassiekers of Boekenweekgeschenken of anderstalige boeken. Jouw uniciteit komt voort uit je eigen persoonlijke invalshoek, maar óók uit de keuzes die je maakt over wat wel en niet bij jou en je blog past.

Wat vind jij van blogtrends en blogframes bij boekenblogs?

You may also like...

22 Comments

  1. Blogtrends en blogframes horen er nu eenmaal bij. Er is niks mis mee om een succesformule ook toe te passen, zeker als je nog niet zo lang blogt en niet precies weet welke richting je met je blog op wilt. En grotere blogs – die misschien begonnen zijn met bepaalde blogframes – kan je daarmee ook niks verwijten. Heel veel bloggers geven als tips om uniek te zijn. In de praktijk is dat bijna niet onmogelijk. De enige echte tip waar mensen iets mee kunnen is dat men zijn of haar eigen stem en eigen mening toepast en iets zo unieks maakt. Je kunt iets wat je overal ziet namelijk prima invullen in iets waar mensen voor terug zullen komen. Mensen lezen nu eenmaal graag hauls e.d. Waarom zou je dit dan weglaten omdat ‘iedereen het al doet’. That’s not how it works.

    1. Je hoeft het ook niet te laten: als je het graag wilt, dan moet je het gewoon lekker doen natuurlijk, doe ik zelf ook. Maar ik merk bij mezelf dat dit soort artikelen me vaak tegen de borst stuiten: ik vind het fijn om ze te schrijven, maar lees ze bij anderen meestal niet tenzij ze echt iets origineels hebben. Dus vandaar de gedachtegang, haha.

      1. Maar hoe weet je dan dat ze origineel zijn? 😉 Is dat afhankelijk van de blogger? De hoeveelheid tekst? De afbeeldingen?

        1. De invalshoek van de blogger denk ik 🙂

  2. Blogtrends en blogframes horen er nu eenmaal bij. Er is niks mis mee om een succesformule ook toe te passen, zeker als je nog niet zo lang blogt en niet precies weet welke richting je met je blog op wilt. En grotere blogs – die misschien begonnen zijn met bepaalde blogframes – kan je daarmee ook niks verwijten. Heel veel bloggers geven als tips om uniek te zijn. In de praktijk is dat bijna niet onmogelijk. De enige echte tip waar mensen iets mee kunnen is dat men zijn of haar eigen stem en eigen mening toepast en iets zo unieks maakt. Je kunt iets wat je overal ziet namelijk prima invullen in iets waar mensen voor terug zullen komen. Mensen lezen nu eenmaal graag hauls e.d. Waarom zou je dit dan weglaten omdat ‘iedereen het al doet’. That’s not how it works.

    1. Je hoeft het ook niet te laten: als je het graag wilt, dan moet je het gewoon lekker doen natuurlijk, doe ik zelf ook. Maar ik merk bij mezelf dat dit soort artikelen me vaak tegen de borst stuiten: ik vind het fijn om ze te schrijven, maar lees ze bij anderen meestal niet tenzij ze echt iets origineels hebben. Dus vandaar de gedachtegang, haha.

      1. Maar hoe weet je dan dat ze origineel zijn? 😉 Is dat afhankelijk van de blogger? De hoeveelheid tekst? De afbeeldingen?

        1. De invalshoek van de blogger denk ik 🙂

  3. Ik heb eigenlijk niets tegen blogframes. Nou zal ik niet elke tbr/bookhaul lezen, maar zo af en toe vind ik het gewoon leuk. Als ik een onderwerp – zoals dat geld verdienen met je boekenblog of niet – interessant vind, vind ik het juist leuk als ik de mening van meer bloggers kan lezen.

    Zoals Emmy al zei: zonder blogframes bloggen kan eigenlijk niet, want alles is al wel eens gedaan, en eigenlijk kan je dus alles wel zien als een blogframe. Helemaal uniek zijn gaat niet (meer). Het enige wat je kan doen, is je eigen invulling geven aan dingen, en dat is gewoon prima.

  4. Ik heb eigenlijk niets tegen blogframes. Nou zal ik niet elke tbr/bookhaul lezen, maar zo af en toe vind ik het gewoon leuk. Als ik een onderwerp – zoals dat geld verdienen met je boekenblog of niet – interessant vind, vind ik het juist leuk als ik de mening van meer bloggers kan lezen.

    Zoals Emmy al zei: zonder blogframes bloggen kan eigenlijk niet, want alles is al wel eens gedaan, en eigenlijk kan je dus alles wel zien als een blogframe. Helemaal uniek zijn gaat niet (meer). Het enige wat je kan doen, is je eigen invulling geven aan dingen, en dat is gewoon prima.

  5. Ik lees lang niet alle TBR’s en wrap ups, maar van bepaalde blogs lees ik ze wel altijd, en af en toe lees ik er wat meer. Het is wel zo dat je ze OVERAL tegenkomt, en dat is misschien ook de reden dat ik het niet doe. Ik heb de maandelijkse book quotes die ik online zet. Misschien niet zo persoonlijk als een TBR, maar ik ben iemand die van quotes houdt en er echt mee bezig is ze te markeren en op te schrijven, waardoor het voor mij wél persoonlijk is. Toch hadden blogframes mij erg kunnen helpen in de eerste paar maandjes van mijn blog, het was mijn eigen keuze er niks mee te doen. Beginnende bloggers kunnen ze denk ik erg goed gebruiken voor inspiratie en om hun eigen draai te vinden.

    1. Die quotes zijn leuk, hoe je dat doet! En inderdaad, voor ”nieuwe” bloggers kan het heel handig zijn.

  6. Ik lees lang niet alle TBR’s en wrap ups, maar van bepaalde blogs lees ik ze wel altijd, en af en toe lees ik er wat meer. Het is wel zo dat je ze OVERAL tegenkomt, en dat is misschien ook de reden dat ik het niet doe. Ik heb de maandelijkse book quotes die ik online zet. Misschien niet zo persoonlijk als een TBR, maar ik ben iemand die van quotes houdt en er echt mee bezig is ze te markeren en op te schrijven, waardoor het voor mij wél persoonlijk is. Toch hadden blogframes mij erg kunnen helpen in de eerste paar maandjes van mijn blog, het was mijn eigen keuze er niks mee te doen. Beginnende bloggers kunnen ze denk ik erg goed gebruiken voor inspiratie en om hun eigen draai te vinden.

    1. Die quotes zijn leuk, hoe je dat doet! En inderdaad, voor ”nieuwe” bloggers kan het heel handig zijn.

  7. Het lijkt me echt moeilijk om origineel te zijn in het bloggerwereldje. Ik heb het zelfs al vrij moeilijk om mezelf niet te herhalen (risico van terugkerende rubrieken én je persoonlijke interesses en zwaktes die sowieso vaker aan bod zullen komen).

    Soms bedenk ik een (in mijn ogen alleszins) origineel idee maar voor hetzelfde geld hebben andere bloggers reeds eerder iets gelijkaardigs gedaan. Er zijn door de jaren heen al zoveel verschillende blogposts geschreven vanuit een divers aantal invalshoeken en op de duur is het vrijwel onmogelijk om nog iets volledig nieuws te bedenken.

    Ik snap je redenatie hoor. Je kan jezelf inderdaad onderscheiden door een niche te kiezen (hierbij denk ik steeds meteen aan Marcia die dat echt heel goed doet) of op zoek te gaan naar minder bekende boeken. Persoonlijk merk ik echter dat de boeken die ik graag lees vrij populair zijn en tja, dan zullen daar al sneller meerdere recensies van verschijnen.

    1. Het is denk ik ook een combinatie van je eigen ding doen en je wat meer aansluiten bij de groep en dat is ook prima 🙂

  8. Het lijkt me echt moeilijk om origineel te zijn in het bloggerwereldje. Ik heb het zelfs al vrij moeilijk om mezelf niet te herhalen (risico van terugkerende rubrieken én je persoonlijke interesses en zwaktes die sowieso vaker aan bod zullen komen).

    Soms bedenk ik een (in mijn ogen alleszins) origineel idee maar voor hetzelfde geld hebben andere bloggers reeds eerder iets gelijkaardigs gedaan. Er zijn door de jaren heen al zoveel verschillende blogposts geschreven vanuit een divers aantal invalshoeken en op de duur is het vrijwel onmogelijk om nog iets volledig nieuws te bedenken.

    Ik snap je redenatie hoor. Je kan jezelf inderdaad onderscheiden door een niche te kiezen (hierbij denk ik steeds meteen aan Marcia die dat echt heel goed doet) of op zoek te gaan naar minder bekende boeken. Persoonlijk merk ik echter dat de boeken die ik graag lees vrij populair zijn en tja, dan zullen daar al sneller meerdere recensies van verschijnen.

    1. Het is denk ik ook een combinatie van je eigen ding doen en je wat meer aansluiten bij de groep en dat is ook prima 🙂

  9. […] de verschillende interessante blogposts van Vivian: Hoeveel tijd moet je in een blogpost steken? Blogtrends en blogframes op boekenblogs, Bloggen met een blogschema of bloggen wanneer je wilt?, … Ik lees die blogposts graag maar besef […]

  10. […] de verschillende interessante blogposts van Vivian: Hoeveel tijd moet je in een blogpost steken? Blogtrends en blogframes op boekenblogs, Bloggen met een blogschema of bloggen wanneer je wilt?, … Ik lees die blogposts graag maar besef […]

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]