Begin deze maand is de supertoffe en wonderschone kerstverhalenbundel Wonderland verschenen: maar liefst 10 Nederlandstalige YA-auteurs én illustrator Emmy van Ruijven hebben de handen ineen geslagen om een pareltje van een winterboek te creëren met heerlijke verhalen om opgekruld op de bank met een kop thee, een dekentje en de kerstboom te lezen! Ik vind dit echt een supercool initiatief en heb het boek al in huis: elke keer als ik het zie, staar ik helemaal verliefd naar de cover en het is gewoon zó mooi! Ik probeer de verhalen heel spaarzaam te lezen zodat ik er ultiem van kan genieten: mijn recensie komt volgende week online, maar vandaag heb ik alvast een heel toffe post voor jullie: een interview met niemand minder dan Vanessa Gerrits! ♥

Even voorstellen: Vanessa Gerrits

Vanessa Gerrits (1989) is een Vlaamse YA-auteur. De eerste twee boeken van haar Vleugels-trilogie gaf ze eerst in eigen beheer uit en werden daarna opgepikt door de piepjonge, maar al flink succesvolle uitgeverij Dutch Venture Publishing: Tweedehands Vleugels en Zilveren Vleugels gaan over engel Lucy en Kraai Max die hopeloos verliefd op elkaar worden, maar daarmee wellicht een oorlog ontketenen tussen hun beider werelden. In 2018 verschijnt het slot in de trilogie en ik kan niet wachten, want ik vind het geweldige verhalen! Daarnaast blogt Vanessa ook en werkt ze als freelance copywriter. Voor Wonderland schreef ze het afsluitende verhaal Suikersneeuw, dat zich afspeelt op een kerstmarkt en een zeker fictief fandom bespreekt! Without further ado: tien vragen aan Vanessa over kerst en kerstverhalen!

Credits foto rechts: Karolien Coenen

 1. Wat betekent kerst voor jou?

Ik ben jarig tussen Sinterklaas en Kerstmis (cadeautjes welkom op de 11de – grapjeeeee 😉) dus december is voor mij altijd een extra drukke uitpakmaand geweest. Toch ben ik nooit echt super Christmas-minded geweest, misschien net omdat het allemaal zo dicht op elkaar is en omdat mijn familie er geen vaste tradities rond heeft. Des te leuker om wél kerstkriebels te beleven tijdens het schrijven natuurlijk!

Dat gezegd hebbende neem ik cadeautjes uitkiezen voor mijn Secret Santa wel héél serieus. That reminds me, ik moet dringend nog even gaan shoppen … Een standaard Rituals-pakket zal je niet snel van mij cadeau krijgen, want ik probeer altijd wel heel gericht naar iets unieks of persoonlijks te zoeken. Dat je echt over je cadeau hebt nagedacht is nog steeds het mooiste geschenk, vind ik! Verder is het dit jaar de eerste keer dat we plaats hebben voor een GROTE kerstboom in ons eigen huisje – ik kijk er al naar uit om die te versieren! Wel eerst wachten tot Sinterklaas geweest is, hoor. En euh, we hebben net een kat, dus nog maar even kijken of die kerstboom het überhaupt gaat overleven.

Dus eigenlijk betekent Kerst voor mij (naast shoppen voor het perfecte Secret Santa-cadeau) elk jaar iets anders. Soms gezelligheid met de schoonfamilie, soms gewoon rust onder ons twee, soms traditie, soms traditie breken of een nieuwe traditie starten. Maar fonkellichtjes en geurkaarsen horen er sowieso bij!

 1. Wat is je favoriete kerstherinnering van allemaal?

Kerst vieren in Engeland als kind, met van die leuke ‘poppers’ aan tafel! Meer recent is het altijd heel fijn om bij de schoonfamilie te ervaren hoe een groot gezin Kerstmis viert. Daar ook zelf deel van mogen uitmaken is voor mij heel speciaal. Zelfs al vieren we het meestal de week voor kerst, omdat enkele familieleden bij de feestdagen in het buitenland vertoeven. Het gaat tenslotte om het samenzijn, niet om de datum!

 1. In jouw verhaal Suikersneeuw speelt alles zich af op een kerstmarkt. Wat vind je zelf het leukste aan kerstmarkten?

Het eten natuurlijk! Ook snuister ik graag rond in de kraampjes (helaas ben ik verhaalpersonages Sien en San nog niet tegengekomen), zelfs al koop ik er eigenlijk zelden iets. Een echte windowshopper, ben ik! Altijd staat er wel zo’n kraam met oosterse spulletjes en die sla ik nooit over. Op die fascinatie is het personage van San dan ook grotendeels geïnspireerd. De schaatsbaan die er bij ons in de stad meestal op de kerstmarkt staat is niet zo aan mij besteed, ik blijf liever aan de kant staan met een warme chocomelk … en iets lekkers om te eten dus! (Kan je al raden dat ik in januari met winterkilo’s kamp? Haha.)

 1. Wat zou je liever schrijven: een kort kerstverhaal of een lange kerstroman? En waarom?

Ik heb net niet voldoende affiniteit met kerst om er een héél boek aan te wijden, dus ik ben heel blij met mijn korte kerstverhaaltje in de ‘Wonderland’-bundel. Liever één blinkende bal in de boom hangen dan zelf dat hele ding moeten versieren en op een clichématig rommeltje uitkomen, hahaha. 😀

 1. In Suikersneeuw is de hoofdpersoon helemaal fan van een boekenreeks die De Lichterfgenamen Hoe kwam je op dat idee? Zou je die boeken misschien zelf willen schrijven? Ik vond het in ieder geval echt enorm tof om over te lezen!

Thanks alvast, fijn dat je die stukjes leuk vond! (Ik vond ze ook héél leuk om te schrijven!) Hiervoor werd ik geïnspireerd door ‘Fangirl’ van Rainbow Rowell, een keitof boek, by the way. Maar stiekem was het ook gewoon mijn manier om mijn liefde voor fantasy te verwerken in een contemporary-verhaaltje! Bovendien vind ik dat het Sien heel herkenbaar maakt als hoofdpersonage, want wij booknerds hebben per slot van rekening allemaal wel één (of meerdere) series die we graag herlezen op bepaalde tijden van het jaar. Sien vindt hierin troost en vriendschap tijdens een moeilijke periode en daarom speelt het ook een belangrijke rol in het verhaal. Maar helaas moet ik je teleurstellen: De Lichterfgenamen zijn volledig fictief en ik heb niet meteen een boek in die richting in de pijplijn zitten. Maar zeg nooit nooit, natuurlijk. 😉

 1. Wat vind je lekkerder: oliebollen of appelbeignets?

Meestal neem ik appelbeignets en word ik dan jaloers op de smoutebollen van mijn man en steel ik er daar ook een paar van. 😀 Maar tijdens de kermisperiode (zonder ST, haha) staat er bij ons in de stad ook altijd een kraam met Oreo-beignets die echt 1000 calorieën schandalige heerlijkheid bevatten. I LOVE IT!

 1. Je bent ook de auteur van de geliefde Vleugels-trilogie, over Engelen en Kraaien. Wordt er in hun wereld ook kerst gevierd? Hoe ziet het feest er daar uit?

Wow, dat is een geweldig goede vraag. Als in: daar heb ik zelf nog nooit bij stilgestaan! Ik zou willen zeggen dat ik veronderstel dat de benedenbewoners wel Kerstmis vieren met hun beperkte middelen, maar de Engelen sowieso niet. Al klopt dat ook niet helemaal want Kerstmis is van oorsprong natuurlijk een religieus feest en mijn Engelen zijn technisch gesproken niet religieus, dus hoe zouden de benedenbewoners dan aan die traditie komen als ze in hetzelfde universum bestaan als niet-religieuze Engelen … Hmmm, stof tot nadenken alleszins!

 1. Waarom heb je ervoor gekozen om in Suikersneeuw een relatief warme decemberperiode te beschrijven?

Hoewel een witte kerst heel sprookjesachtig en sfeervol is, vond ik het niet erg realistisch voor lezers in de lage landen. Het werd dus eerder een zacht herfstweertje in mijn verhaal, maar gelukkig zijn er naast het weer voldoende andere elementen die wél voor kerstsfeer zorgen!

 1. Wat vind je zelf een mooi kerstverhaal of een mooie kerstroman?

Ik heb zelf nog niet alle verhaaltjes uit de ‘Wonderland’-bundel gelezen (ik ben ze een beetje aan het sparen voor tijdens mijn weekje kerstverlof, hihi) maar ik vond ‘Alf’ van Eva Moraal alvast fantastisch! Verder heb ik even mijn hersenen zitten kraken, maar kan ik me eigenlijk bitter weinig kerstverhalen voor de geest halen … Mag het ook een favo kerstfilm zijn? In dat geval: The Nightmare Before Christmas & The Santa Clause! Die laatste is puur jeugdsentiment natuurlijk, maar dat moet kunnen tijdens de feestdagen. Lekker warme chocomelk erbij en ik ben zoet voor een paar uurtjes!

 1. Wat zou jouw kerstwens zijn voor je lezers én voor je personages?

Voor mijn boekpersonages: dat ze een magische avond beleefd hebben tijdens het kerstbal (sorry dat ik er niet bij kon zijn, jongens!) en dat ze samen nog veel slechte herinneringen mogen vervangen door mooie herinneringen. Datzelfde geldt voor mijn lezers, denk ik: fijne feestdagen met oude en nieuwe geliefden & de kerstwens ‘May your good days always outweigh your bad days’!

Blogtour

Ik doe mee met de blogtour van dit gave boek: kijk vooral op de website om te zien wat je nog meer kunt verwachten!

Dankjewel, Vanessa! ♥ Ga jij Wonderland lezen?

You may also like...

4 Comments

 1. Wat een leuk interview. Ik weet nog niet of ik het boek ga lezen vermits ik niet zo’n fan ben van kortverhalen. Dankzij dit interview heb ik nu wel nog meer zin gekregen in ananas -of banaanbeignets. Die wilde ik onlangs op de kermis in onze buurgemeente gaan eten maar het is uiteindelijk niet gelukt. Dit jaar zou ik wel graag een aantal kerstmarkten in de buurt willen bezoeken. Hopelijk lukt dat wel. Net als Vanessa vind ik het immers tof om op zoek te gaan naar pakjes die perfect bij de ontvanger passen. Vermits ik dit jaar aan twee Secret Santa-acties mee doe heb ik me helemaal kunnen laten gaan. Het is ook mijn eerste keer dat ik Nieuwjaarscadeau voor mijn metekindje mocht uitzoeken dus voor haar liggen er ook al een aantal pakjes klaar. Eigenlijk liggen alle pakjes hier al klaar. Ik hou immers ontzettend van de kerfstsfeer maar niet van de last-minute drukte in de winkelstraten. Die probeer ik dus echt te vermijden.

  1. Leuk dat je je een beetje kunt herkennen in haar antwoorden!

 2. Wat een leuk interview. Ik weet nog niet of ik het boek ga lezen vermits ik niet zo’n fan ben van kortverhalen. Dankzij dit interview heb ik nu wel nog meer zin gekregen in ananas -of banaanbeignets. Die wilde ik onlangs op de kermis in onze buurgemeente gaan eten maar het is uiteindelijk niet gelukt. Dit jaar zou ik wel graag een aantal kerstmarkten in de buurt willen bezoeken. Hopelijk lukt dat wel. Net als Vanessa vind ik het immers tof om op zoek te gaan naar pakjes die perfect bij de ontvanger passen. Vermits ik dit jaar aan twee Secret Santa-acties mee doe heb ik me helemaal kunnen laten gaan. Het is ook mijn eerste keer dat ik Nieuwjaarscadeau voor mijn metekindje mocht uitzoeken dus voor haar liggen er ook al een aantal pakjes klaar. Eigenlijk liggen alle pakjes hier al klaar. Ik hou immers ontzettend van de kerfstsfeer maar niet van de last-minute drukte in de winkelstraten. Die probeer ik dus echt te vermijden.

  1. Leuk dat je je een beetje kunt herkennen in haar antwoorden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]