Dikke sneeuwvlokken, cadeautjes onder de boom, overal lichtjes en knusse kerststalletjes: het is weer tijd voor de gezelligste maand van het jaar. In navolging van internationale bestsellers ‘Let it snow’ en ‘My True Love Gave To Me’ hebben tien young adult-auteurs uit Nederland en België een bundel vol romantische kerstverhalen geschreven die je hart sneller zullen doen kloppen. Van fantasy tot contemporary en van thriller tot paranormal: ‘Wonderland’ bevat voor ieder wat wils met verhalen waarin ware liefde en de kerstgedachte centraal staan. Met deze collectie heb je tien goede redenen in handen om lekker bij de open haard te kruipen en weg te dromen tijdens de decembermaand! Met illustraties van Emmy van Ruijven.

Hoe ik bij dit boek kwam

Vorig jaar rond de kerstperiode besloot ik eens te kijken of ik zo’n YA-kerstverhalenbundel wat vond: ik las Let it snow van onder andere John Green en ik begón met My True Love Gave To Me van onder andere Stephanie Perkins, maar ik vond het een beetje mwah: overdreven Amerikaans en een beetje te veel van het goede. Toch was ik meteen enthousiast toen Dutch Venture Publishing het Nederlandse antwoord op deze bundels aankondigde met Wonderland: in het Nederlandse YA-aanbod zijn er nog maar weinig verhalenbundels en als ze ook nog eens van eigen bodem zijn, vind ik dat toch wel heel tof! Ik was ontzettend benieuwd naar de tien verschillende verhalen en begon er zo open-minded mogelijk aan, zonder van tevoren te weten waar de verhalen precies over zouden gaan. En daar heb ik absoluut geen spijt van!

Waar het over gaat

In It’s a match (Thijssen) lezen we over een Tindermatch en een duistere familiedreiging vlak voor de kerstdagen. Het wonder (Nicolai) gaat over een Dickens-toneelgroep die er een amateur bij neemt die zich wel érg goed kan inleven. Maria’s kerstengel (Werring) gaat over Maria, die niet weet of ze altijd in een bakkerij wil blijven werken én worstelt met de vraag of ze het meisje op wie ze verliefd is moet vragen voor het kerstbal. Alf (Moraal) gaat over een meisje en een mysterieuze jongen die zich samen opsluiten in een café tijdens de kerst en De wensster (Minkman) gaat over hoe vallende sterren misschien soms wel meer zijn dan alleen wetenschappelijk.

In Mijn allerliefste (Elisabeth) schrijven twee geliefden elkaar voortdurend, ook al zijn ze mijlenver uit elkaar, en in Kerst’mis (Mellink) dreigt de kerst in het water te vallen door het gemis van familie. Helse heenreis (Jansen) gaat over het tegenkomen van de juiste persoon in je donkerste dagen en Droomband (Van Delft) over hoe dromen je de weg kunnen wijzen naar ware liefde. Suikersneeuw (Gerrits) sluit de bundel af met een kerstmarkt, een fictief fandom en onverwachte liefde.

Wat ik ervan vond

Allereerst: de bundel is absoluut een lust voor het oog en zó mooi vormgegeven! De cover alleen al is prachtig en magisch, maar ook het binnenwerk mag er zijn: kleine illustraties geven de eerste paar bladzijden sfeer, Emmy van Ruijven heeft op de titelpagina van elk verhaal een bijpassende illustratie gemaakt en het eerste hoofdstuk van elk verhaal is ook rijkelijk versierd. Daarnaast vind ik het heel tof dat de verhalen en schrijfstijlen zo divers zijn: ze zijn stuk voor stuk fijn leesbaar en vermakelijk, en eigenlijk zaten er maar twee verhalen tussen die ik niet leuk vond. Ik loop ze even allemaal langs!

It’s a match – Chinouk Thijssen

Chinouk laat met dit verhaal zien dat ze twee dingen heel goed kan: een toegankelijk en herkenbaar contemporaryverhaal neerzetten én een sterk thrillerelement toevoegen. It’s a match is schattig en romantisch, niet alleen omdat het huiselijke en knusse van traditioneel kerst vieren erin terugkomt, maar ook omdat waarschijnlijk iederéén wel droomt van het vinden van je match, precies op tijd voor de kerst. Toegegeven: het thrillerelement is wat voorspelbaar en een béétje snel opgelost, maar tof is het zeker.

Het wonder – Anne Nicolai

Dit verhaal vond ik één van de mooiste: het heeft een beetje een Dickens-sfeertje en het zit verrassend goed in elkaar als je kijkt naar de heden/verleden-verhaallijn en het tijdreiselement. Echt zo’n verhaal waar ik van begin tot eind in wilde geloven en waarvan ik een warm gevoel vanbinnen kreeg!

Maria’s kerstengel – Rianne Werring

Dit is zo’n verhaal dat heel simpel is, maar waar toch veel verschillende dingen in spelen en dat maakt het leuk. Werring schetst een soort Spaans-Italiaans sfeertje dat goed wordt overgebracht en dankzij allerlei details – zoals de band die hoofdpersoon Maria met haar moeder heeft en haar verjaardag op eerste kerstdag – komen de personages ook tot leven. Wat ik ook leuk vind, is dat het een LGBT-verhaal is zonder dat het heel erg ‘’in your face’’ is. Mooi, realistisch contemporaryverhaal.

Alf – Eva Moraal

Dit verhaal vond ik eerst niet zoveel aan: het is vrij snel vrij voorspelbaar en ik vond het een beetje te Amerikaans, maar Moraal heeft me toch voor zich weten te winnen met haar fijne, intieme schrijfstijl en het magische sprookjeselement van het verhaal. Het is misschien een beetje cliché en eendimensionaal, maar eigenlijk is dat niet zo heel erg.

De wensster – Jen Minkman

Dit verhaal heeft me ook echt verrast: het begint heel wetenschappelijk en realistisch, en langzaam gaat de wetenschappelijke kant van sterrenkijken en astronomie over in iets magisch wat echt goed uit de verf komt en heel mooi is om over na te denken. Het verhaal is goed en overtuigend geschreven en op een ingetogen manier romantisch. Vond ik tof!

Mijn allerliefste – Debora Elisabeth

Als er één verhaal is in deze bundel dat je aan het huilen kan maken, dan is het deze wel: of het mijn favoriet is weet ik niet, maar het is wel het mooist geschreven verhaal. Het is enorm gevoelig en emotioneel, en tot op het laatst blijft het hartverscheurend tragisch en romantisch, maar de psyche van de personages zit ook echt goed in elkaar en Elisabeth creëert een héél interessante dystopische setting die naar meer smaakt. Het geeft een beetje het gevoel van een The Lake House-achtige film en het is ook echt zo’n verhaal waarin je heel graag wilt geloven. Echt heel mooi.

Kerst’mis – Jennefer Mellink

Dit verhaal vond ik het minst leuk van allemaal: ik vond de schrijfstijl niet fijn doordat het heel houterig en overdreven overkwam, en hoewel het een mooi idee is, vond ik de uitvoering van de plot erg zwak en ongeloofwaardig. Jammer, maar dit was ‘m echt niet voor mij.

Helse heenreis – Marijke F. Jansen

Hoewel het voelde alsof dit verhaal niet zo heel veel met kerst te maken had, vond ik het wel heel tof: het is een beetje duister, met taalgebruik dat vol zit van metaforen en mooie zinnen en een toffe plot waar ook echt een ontwikkeling in zit. Mooi om te lezen, maar niet zo heel kerstachtig.

Droomband – Patty van Delft

Dit verhaal vond ik ook niks, jammer genoeg: het sfeertje rondom dromen en wicca is leuk, maar het wist me niet te pakken en het overtuigde me ook gewon niet, het voelde alsof de schrijfster te veel wilde en er daardoor niets echt lukte. Ook dit verhaal vond ik weinig met kerst te maken hebben.

Suikersneeuw – Vanessa Gerrits

Dit vond ik wel echt een heel leuk verhaal! Het sluit de bundel af en het laat je ook echt achter met het gevoel dat je zin hebt in kerst. Het verhaal is supersprookjesachtig en ik raakte echt helemaal in de ban van het fictieve fandom rond de Lichterfgenamen, maar daarnaast is het ook heel schattig en giechelig. Ik vond het kerstmarktsfeertje tof, en ook het diepere verhaal en de boodschap kwamen goed over. Soms is het een béétje over de top, maar dat past er ook wel weer goed bij. Echt zo’n lekker luchtig en toch mooi verhaal dat perfect in zo’n bundel als deze past!

Conclusie

Wonderland is een heerlijke verhalenbundel die charmeert door de vormgeving en de diversiteit: alle verhalen lezen vlot en hebben iets magisch, en alle auteurs weten je met hun schrijfstjl en kerstgedachte voor zich te winnen. Je zult misschien niet alle verhalen even geweldig vinden, maar er zitten absoluut pareltjes tussen die perfect zijn om je kerstvakantie nóg fijner mee te maken!

Titel: Wonderland
Auteurs: Chinouk Thijssen, Anne Nicolai, Rianne Werring, Eva Moraal, Jen Minkman, Debora Elisabeth, Jennefer Mellink, Marijke F. Jansen, Patty van Delft en Vanessa Gerrits
Geïllustreerd door: Emmy van Ruijven
Uitgeverij: Dutch Venture Publishing
Verschenen: november 2017
Aantal bladzijden: 330
Genre: young adult verhalenbundel
Beschikbaar als: paperback, ebook
ISBN: 9789492585059
| Goodreads | Bol.com | Uitgeverssite |

Uitgeverij DVP, bedankt voor het recensie-exemplaar!

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]