Ik wist dat de dood nabij was. Bizar hoe het in een paar dagen zo ver had kunnen komen. Ik merkte dat ik trilde en dat ik snel moest zijn voordat… Ik wilde er niet aan denken. Ik pakte de kleine dolk. Het wapen, hoe dodelijk ook, was prachtig. Minuscule gravures glinsterden in het gouden heft en vertelden over de val van de aartsengelen uit de hemel, hun verhaal zorgvuldig in het dodelijke mens gekerfd. Ik slikte moeizaam. Zou God mij nu accepteren? Een gevoel van onzekerheid golfde door mijn lichaam, maar ik had mijn keuze al gemaakt.
Hoe ik bij dit boek kwam
Ik ben al sinds het begin van Dutch Venture Publishing een trouwe fan van de uitgeverij: ik vind het super dat Jen Minkman met dit initiatief haar best doet om Nederlandstalige YA-auteurs te steunen en een podium te geven, zeker als het gaat om boeken die eerder al onder selfpublishing zijn verschenen. Ik was dan ook laaiend enthousiast toen Jen bekendmaakte dat ze haar eerste vertaalde boek had aangekocht en zou gaan uitgeven: Ster van Acht, een boek over engelen dat zomaar eens perfect in het rijtje van Cassandra Clare en Lauren Kate zou kunnen passen, te oordelen naar de cover en de samenvatting. Dat ik razend benieuwd was, lijdt geen twijfel, en daarom besloot ik ook mee te doen aan de blogtour, want wat is er leuker dan al wat enthousiasme voor een boek helpen creëren nog vóór het verschenen is?
Waar het over gaat
Teagan is zeventien en een eigenlijk heel normale tiener, behalve dan dat ze al sinds haar jeugd geplaagd wordt door duistere schaduwen en angstaanjagende nachtmerries. Wanneer ze op school de nieuweling Garreth ontmoet, merkt ze meteen dat er iets met hem is: niet alleen wordt ze hoteldebotel verliefd, ook lijkt hij wel érg geïnteresseerd in haar te zijn. Als de donkere schaduwen na Garreths komst het nog erger op Teagan gemunt lijken te hebben en er vreemde dingen beginnen te gebeuren met mensen op school, komt de waarheid al snel aan het licht. Teagan en Garreth zijn verbonden door hun lotsbestemming, maar wat betekent het om die te vervullen?
Wat ik ervan vond
Ik heb een beetje gemengde gevoelens over dit boek. Aan de ene kant vond ik het verhaal heel tof, las het fijn weg en vond ik de thema’s best wel cool. Aan de andere kant was het een beetje mwah, een beetje dertien-in-een-dozijn, een beetje weinig overtuigend en een beetje te veel van het goede. Vooral in het begin moest ik wennen: de highschool-setting voelde erg stereotiep aan en ik werd meteen geconfronteerd met een torenhoog instalove-gehalte en een veel te perfecte mannelijke hoofdpersoon, wat me toch wel met mijn ogen deed rollen. Het voelde heel erg als een nieuw soort Twilight, omdat dat gewoon meisje/buitengewone jongen-contrast en het bovennatuurlijke sfeertje er wel héél erg dik bovenop lag.
Te enthousiast
Ook de schrijfstijl was wennen. Ster van Acht is Murgia’s debuut en ik denk dat haar liefde voor het schrijven en enthousiasme voor het verhaal misschien ietwat met haar aan de haal zijn gegaan, want het is allemaal nét een beetje té: Teagan is té grijze muis-achtig, haar reacties zijn té overdreven, Garreth is té perfect, er wordt té veel verteld en beschreven en het mist soms een beetje structuur: Murgia springt het ene moment van de hak op de tak of is inconsistent: als personages het ene moment in de auto zitten en het volgende moment in het bos lopen zonder dat is vermeld dat ze uitstappen, valt dat toch wel op. Het mist dosering, structuur, logica in de opbouw en daardoor leidt het rommelige nogal af van het verhaal.
Licht en donker
Oké, dus door die beginnersfouten in de schrijfstijl – zo zullen we het maar noemen, denk ik – leest het verhaal een beetje stroef, sleept het soms een beetje voort en is het niet altijd even overtuigend. Maar als je daardoorhéén kunt kijken, of als je er op zeker moment aan kunt wennen, dan is het verhaal zelf eigenlijk puik in orde. Ik vind het tof hoe Murgia de betekenis van Garreths beschermengel-zijn en de betekenis van de Ster van Acht heeft uitgewerkt, want ook al blijft het op sommige punten een beetje vaag, ze snijdt wel thema’s aan die interessant zijn om over na te denken: lotsbestemmingen, meerdere levens, een lichte en een donkere kant hebben… dat is iets wat ik nog niet per se eerder ben tegengekomen in een YA-boek, en Murgia wist daarmee mijn aandacht zeker te vangen: het deed me ergens denken aan Tweedehands Vleugels van Vanessa Gerrits.
Intrigerend
En die aandacht heeft ze weten vast te houden ook, zeker wanneer op een bepaald moment duidelijk wordt dat ook Teagans klasgenoten en haar vader erbij betrokken zijn, en wanneer de schurk van het verhaal, de duistere Hadrian, ook een gezicht krijgt. Het donkere sfeertje komt dan heel goed uit de verf, en het intrigeerde me echt hoe kunstig de plot werd uitgewerkt en hoe het allemaal in elkaar bleek te grijpen. Vooral in het begin en het eind is het verhaal op zijn sterkst: Murgia heeft duidelijk de tijd genomen voor het goed neerzetten van de kroonscènes, met een verrassend en fascinerend resultaat.
Zelfspot
Maar het leukste aan het boek vind ik misschien wel de twee hoofdpersonen: Teagan is één van de weinige YA-hoofdpersonages die een echt geweldige dosis zelfspot heeft en zelf maar al te goed weet dat ze te maken heeft met instantliefde: daarnaast vond ik het tof hoe stoer ze is en dat ze, ondanks haar angsten, niet gered wil worden maar zelf het heft in handen neemt. En Garreth… tja. Ik vond hem eigenlijk een beetje braaf, bijna meer een mentor dan een geliefde, maar Murgia heeft hem wel iets gegeven waardoor je het liefst ogenblikkelijk verliefd op hem zou willen worden: ik ben erg nieuwsgierig naar de rest van zijn verhaal. Tel daarbij op dat er best wat mooie momenten van chemie in het verhaal zitten en ik ben dik tevreden met de liefde in dit boek.
Conclusie
Ster van Acht scoort qua schrijfstijl niet zoveel punten: het mist echte diepgang, is rommelig en soms een beetje te veel van het goede. Maar Murgia heeft een boeiend verhaal geschreven met hoogst intrigerende personages en thema’s die je nieuwsgierig maken naar hoe ze de wereld van deze engelen verder gaat uitwerken in de rest van de serie. Een debuut dat niet geweldig is en misschien nog wel wat herschrijfrondes had kunnen gebruiken, maar waar je als lezer absoluut van kunt genieten: ik ben in ieder geval benieuwd naar het vervolg!
Titel: Ster van Acht (Angel Star)
Auteur: Jennifer Murgia
Serie: Angel Star #1
Vertaald door: Jen Minkman, Marije Kok
Uitgeverij: Dutch Venture Publishing
Verschenen: oktober 2017
Aantal bladzijden: 300
Genre: young adult fantasy
Beschikbaar als: paperback
ISBN: 9789492585042
| Goodreads | Bol.com | Auteurssite |
Uitgeverij DVP, bedankt voor het recensie-exemplaar!
Winactie!
Ik doe mee met de blogtour ter promotie van dit toffe boek, en dat betekent dat je op diverse sites de komende weken nog een hele berg recensies en andere content kunt verwachten, dus hou dit zeker in de gaten! Daarnaast mag ik namens Dutch Venture Publishing een tof pakket met Ster van Acht-items weggeven!
Dus wil jij leuke swag winnen? Ding mee naar ons geweldige prijzenpakket van STER VAN ACHT van Jennifer Murgia door dit bericht op je tijdlijn te delen. Niet alleen kun je diverse gesigneerde kaarten, boekenleggers en hangertjes winnen, maar dit swagpakket bevat ook nog eens de gedrukte versie van Rijk der Zielen (dat nergens los te koop is, alleen als eboek). Actie loopt tot en met 9 oktober en de winnaars krijgen na 16 oktober bericht of ze gewonnen hebben.
- Prijzenpakket 1: 1 black angel hanger, 1 bedelarmband, 1 angel ring, 1 gesigneerde kaart, 1 originele boekenlegger uit de VS, 1 book plate gesigneerd door Jennifer Murgia, 1 gedrukt exemplaar van Rijk der Zielen.
- Prijzenpakket 2: 1 octagram-hanger, 1 gesigneerde kaart, 1 originele boekenlegger uit de VS, 1 boekenlegger van de Nederlandse editie van Ster van Acht
- Prijzenpakket 3: 1 gesigneerde kaart, 1 originele boekenlegger uit de VS, 1 boekenlegger van de Nederlandse editie van Ster van Acht
- Troostprijs 1: 1 gesigneerde kaart, 1 boekenlegger van de NL editie
- Troostprijs 2: 1 gesigneerde kaart, 1 boekenlegger van de NL editie