Toen ik een paar maanden geleden werd benaderd door uitgeverij Zomer & Keuning met de vraag of ik mee wilde doen met de blogtour voor Onder de sterren van Montpellier, het nieuwe boek van Marina Folkers, was ik meteen enthousiast. Ik vond Zoektocht terug erg mooi en was ook naar dit verhaal heel benieuwd. Dat het bovendien een blogtour was met  bijzondere bijdragen in plaats van alleen maar recensies, maakte het natuurlijk extra leuk – want je creativiteit loslaten op een boek kan vaak echt een diepere laag toevoegen aan je leeservaring. De keus voor mijn bijdrage was snel gemaakt: Onder de sterren van Montpellier is een romantisch verhaal in Franse sferen… waarin muziek een grote rol speelt. Een playlist-bijdrage had ik nog niet eerder gedaan, maar als muziekliefhebber leek het me wel heel leuk. En dus verzamelde ik mijn gevoelens en gedachten bij het boek en ging ik op speurtocht naar bijpassende nummers.

Different World – Alan Walker ft. Sofia Carson

Dit nummer lijkt wat vergezocht voor wie het boek gelezen heeft, maar het was één van de eerste liedjes waar ik aan moest denken toen ik aan het boek begon – en dat heeft alles te maken met hoe het begint. Het boe heeft een heel interessante proloog die later wat meer uitleg krijgt en dat past eigenlijk heel goed bij de blik op de wereld die in Different World bezongen wordt, heel beladen en scherp.

Bird in a Cage – Sugarland

Toen ik op zoek ging naar nummers die goed passen bij hoofdpersoon Cleo, vond ik deze – en het klopt echt precies met hoe ze wordt beschreven in het boek. Cleo is iemand die heel erg in een soort comfortzonebubbel leeft, vaak voor de veilige opties kiest en de mensen om haar heen het liefst tevreden wil houden… tot ze besluit om voorzichtig, en heel langzaam, haar vleugels uit te slaan door naar Montpellier te vertrekken en uit te vliegen.

Cry Pretty – Carrie Underwood

Er zit een zinnetje in het boek dat regelmatig voorbij komt en steeds heel treffend beschrijft hoe zij veinst dat het goed met haar gaat terwijl ze door flink wat ellende heen heeft moeten worstelen en zich echt niet zo goed voelt als ze laat merken: je vais bien, tout va bien. Oftewel: het gaat goed, alles is goed. Tegelijkertijd lukt het haar om in Lucs bijzijn wat vaker haar kwetsbaarheid te laten zien en zichzelf bloot te geven en daar past Cry Pretty echt heel mooi bij: aan de ene kant gaat het over hoe Cleo probeert zich steeds groot te houden, maar aan de andere kant is ze ook aan het accepteren dat dat niet altijd hoeft.

fake smile – Ariana Grande

Dit is dan weer een nummer dat volgens mij heel goed past bij Luc, die om een bepaalde reden heel veel aandacht krijgt van mensen en media en het daar niet altijd makkelijk mee heeft omdat het ook niet altijd op de waarheid is gebaseerd en hij soms flink worstelt met wat hij echt voelt – zeker wanneer hij bij Cleo is.

Parler à mon père – Céline Dion

Aangezien het boek zich in Frankrijk afspeelt, wilde ik in ieder geval één Frans nummer in de playlist hebben – en dat werd deze, vooral omdat het heel goed past bij de complexe relatie die Cleo met haar vader heeft en die ook een soort smet is op haar geluk. En omdat het een mooi nummer is dat ik al sinds mijn middelbareschooltijd zowat uit mijn hoofd ken.

Begin Again – Taylor Swift

Ik wíst gewoon dat deze erbij moest en ja, stiekem heeft dat alles te maken met het feit dat de muziekvideo zich afspeelt in Parijs. Daarnaast vind ik het een nummer dat mooi past bij het moment dat Cleo beseft dat haar vorige relatie, die nogal giftig afliep, een nieuwe verliefdheid niet in de weg hoeft te staan – het moment dat ze beseft dat er misschien wel iets aan het gebeuren is tussen haar en Luc.

On Top of the World – Mindy Smith & Philip LaRue

Er zit een heel specifieke scène in het boek waarbij ik meteen aan dit nummer moest denken: wanneer Cleo en Luc samen een berg hebben beklommen en helemaal boven van de machtigheid daarvan staan te genieten. Het is een heel mooi moment waarop ze ook echt een heel stuk dichter bij elkaar komen en er echt iets tussen hen gebeurt en het liedje vangt precies dat gevoel.

Lost Stars – Keira Knightley

Bij diezelfde scène past dit nummer ook heel goed: hij komt van de soundtrack van de film Begin Again en ik vind de tekst – over dat we allemaal een soort ongeleide projectielen zijn die allemaal maar wat doen in een poging geluk en liefde te vinden – echt heel mooi en goed passen bij alle keren dat Luc en Cleo, die ook vaker niet dan wel weten wat ze met hun leven aan moeten, onder de sterren (van Montpellier!) liggen.

https://www.youtube.com/watch?v=dAjJm8foMEg

This Feeling – The Chainsmokers ft. Kelsea Ballerini

Van die nummers die speciaal voor het boek geschreven lijken te zijn… waaronder deze dus. Ik vind het tof dat hier twee verhalen verteld worden waarvan het ene goed past bij Luc en zijn angst voor te veel aandacht doordat mensen te dichtbij komen… en het andere bij Cleo, die probeert te dealen met dat het leven niet altijd loopt zoals je denkt en dat het soms juist goed is om je gevoel te volgen – terwijl dat precies is waar ze bang voor is. Het nummer past mooi bij de worstelingen die ze allebei doormaken en waardoor ze elkaar op een afstand proberen te houden.

Supermarket Flowers – Ed Sheeran

Er zitten genoeg trieste momenten in het boek, maar eentje spant toch wel de kroon. Bij dat moment moest ik meteen aan dit nummer denken. Meer kan ik er beter niet over zeggen.

Let You Love Me – Rita Ora

Tja, Cleo… Cleo vindt het in dit verhaal nogal moeilijk om Luc, op wie ze toch echt verliefd is en van wie ze best weet dat hij ook verliefd is op haar, echt binnen te laten. Omdat ze bang is om gekwetst te worden, omdat ze zichzelf niet goed genoeg voor hem vindt… ook al wil ze het best. Of misschien wil ze het niet… maar toch ook weer wel. Let You Love Me dus.

Truth About Love – Pink

En Luc… Luc wil niets liever dan dat het iets wordt tussen hem en Cleo, en is ook best bereid om daar risico’s voor te nemen en dingen op het spel te zetten. Goeie gast, die Luc. Tot alles een beetje uit elkaar valt en hij niet zo slim meer bezig is. Dan gaat alles eigenlijk kapot – zoals in elk romantisch boek wel gebeurt – en is het even heel erg stuk voordat het weer een beetje aan elkaar gelijmd wordt. En hij voelt zich dan nogal bedrogen door de liefde en daar vond ik dit nummer heel goed bij passen.

Music  – Kelsea Ballerini

MAAR HET KOMT GOED. Hoe, dat ga ik niet zeggen, want spoilers. Maar het komt goed, en uiteindelijk is er een mooi einde dat veel met muziek te maken heeft en waar ik ook een mooi nummer over muziek bij wilde zoeken. Music past ook nog eens goed bij de rol die muziek in het hele verhaal speelt, en het laat een fijne indruk achter.

Heb jij het boek gelezen en vind je de nummers erbij passen?

You may also like...

2 Comments

  1. Wat een ontzettend leuke bijdrage aan de blogtour! Echt tof en ik heb nieuwe leuke liedjes ontdekt, thanks! <3

  2. Wat een ontzettend leuke bijdrage aan de blogtour! Echt tof en ik heb nieuwe leuke liedjes ontdekt, thanks! <3

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]