Een paar jaar geleden kwam het debuut van auteur Mara Li uit bij Storm Publishers, De stem van de zee. Ik vond het toen al een ontzettend gaaf en bijzonder boek en ik genoot er echt met volle teugen van. Toch kocht ik niet meteen het tweede deel, dat toen al wel uit was onder de titel De roep van Avalon. Je weet wel hoe dat gaat: andere boeken, selectieve toewijding, blablabla. Maar toen kondigde uitgeverij Dutch Venture Publishing aan de gehele trilogie, inclusief het nog niet verschenen derde deel De komst van de koning te hebben overgenomen: deze maand verschijnen alle drie de boeken mét adembenemende nieuwe omslagen! En dat was natuurlijk het perfecte excuus om deel één te herlezen en meteen deel twee en drie erachteraan te verslinden. Tijd voor een knotsgrote combirecensie dus! 

Deel 1: De stem van de zee

In the years long ago
When I first left my home
I was young and I wanted
The whole world to roam;
But now I am older
And wiser, you see,
For that lovely dark island
Is calling to me.
– Stewart Ross, The Dark Island

Waar het over gaat

De zeventienjarige Nimue en haar jongere broer Arthur wonen in het kleine vissersdorpje Gwennec, in het voormalige Bretagne. Hun moeder is negen jaar geleden verdwenen en hun vader is dood, dus wonen ze bij hun oma en leven ze van de visserij, met stiekeme dromen van een betere toekomst. Maar dan slaat het noodlot toe: door een meteorietinslag van jaren geleden wordt hun wereld, Centraal-Europa geheten, geteisterd door giftige zeegolven en regenbuien, en die zorgen voor een overstroming in Gwennec. Nimue en Arthur raken hun huis kwijt en hen rest niets anders dan, met behulp van het dagboek dat Nimue gevonden heeft, hun moeder Rona te gaan zoeken. Maar dat avontuur blijkt veel gevaarlijker dan gedacht…

Wat ik ervan vond

Wat krijg je als je de tv-serie Merlin mixt met de boeken van Ransom Riggs en daar een snufje Het Programma aan toevoegt? Dan heb je de succesformule van Mara Li, die resulteert in een heerlijk boek, dat ontzettend sfeerrijk en sprookjesachtig en mystiek en mysterieus is. Een boek waar je maar al te graag in wilt wegkruipen, met een oneindig boeiende wereld, een glasheldere futuristische setting die tegelijkertijd geschiedenis ademt, inclusief volksverhalen. Li is zó goed in het beschrijven van het leven in het kleine dorpje Gwennec en de wereld daaromheen en ze combineert het sprookjesachtige sfeertje met sinistere onvoorspelbaarheid,  intens trieste beschrijvingen van tragische tegenslagen en hartverscheurende voorgeschiedenissen.

Onpeilbaar

Het verhaal is avontuurlijk en zit vol met bijzondere en karakteristieke personages en interessante subplots. Als er dan toch een nadeel moet zijn, dan is het niet eens de schrijfstijl die soms wel wat naar langdradigheid neigt, maar eerder het feit dat niet echt duidelijk wordt dat het een futuristisch Koning Arthur-verhaal betreft: zonder die wetenschap blijft het erg onpeilbaar en dat is dan wel weer een beetje jammer – maar het drukt de pret van dit geweldig interessante verhaal absoluut niet.

De stem van de zee | Mara Li | De Gave van de Selkie #1 | Dutch Venture Publishing | januari 2018 | 275 bladzijden | paperback | 9789492585097 | Bol.com | Goodreads | Auteurssite | 5 sterren |

Deel 2: De roep van Avalon

I’ve wandered away
From the land of my birth,
And been roaming around
To the ends of the earth,
Still my heart is at home
In that land far away
That lovely dark island
Where memories stray.

– Stewart Ross, The Dark Island

Waar het over gaat

Nimue en Arthur zijn binnengekomen bij de Asklepios Congregatie, het bedrijf van hun oom Benji dat de Zwarte Plaag – de woekerende pestepidemie – wil onderzoeken en stoppen. Daar, in het ziekenhuisachtige instituut, slaagt Nimue erin meer te weten gekomen over de familie van hun moeder en hun eigen voorgeschiedenis. Maar hoe langer ze er zijn, hoe meer onheilspellende dingen ze te weten komen en hoe groter de dreiging lijkt te worden. Nieuwe vrienden en vijanden doen Nimue beseffen dat het vinden van hun moeder Rona nu misschien wel belangrijker is dan ooit – maar als ze die missie willen vervolgen, wacht hen een pad dat nog gevaarlijker en onzekerder is dan tijdens hun eerste reis…

Wat ik ervan vond

De stem van de zee eindigde met een hoop interessante mogelijkheden, vragen en verwachtingen, en Li is er probleemloos in geslaagd om daar in dit tweede deel gehoor aan te geven. De roep van Avalon is geen standaard-vervolg en al helemaal geen tussenboek en dat maakt het zo verdraaid interessant. Het heeft misschien wat minder diepgang of kleur dan deel één, maar daar staat tegenover dat het van begin tot eind gewoon een ontzettend boeiend en spannend boek is dat heerlijk weg leest. Li verstaat de kunst van het creëren van creatieve en fantasierijke plotwendingen die soms wat voorspelbaar, maar altijd even sterk zijn. Dit verhaal is alles wat ik ervan hoopte: het gaf een huiveringwekkend, fascinerend en sfeerrijk achtergrondverhaal, liet me toch al heel interessante personages nóg beter begrijpen en het gaat, zeker in de tweede helft, echt de diepte in.

Broer en zus zonder broer en zus

Ik vind het mooi hoe het verhaal een heel interessante basis lijkt te leggen voor de grote finale met de zoektocht naar Rona en de manier waarop Arthur en Nimue allebei een enorme groei doormaken, echt volwassen worden en steeds meer hun eigen pad moeten kiezen en volgen. Het laat zien wie broer en zus zijn zónder hun broer en zus. Juist door het einde van De roep van Avalon blijkt hoe groot het verhaal eigenlijk is en hoe belangrijk de rol is die Nimue en Arthur spelen. Een erg sterk vervolg dat niet onderdoet voor het eerste deel en erg nieuwsgierig maakt naar de climax.

De roep van Avalon | Mara Li | De Gave van de Selkie #2 | Dutch Venture Publishing | januari 2018 | 257 bladzijden | paperback | 9789492585110| Bol.com | Goodreads | Auteurssite | 4 sterren |

Deel 3: De komst van de koning

One day I’ll return
To that far-distant shore,
And from that dear island
I’ll wander no more.
‘Til the day that I die
I will no longer roam
For that lovely dark island
Will be my last home
– Stewart Ross, The Dark Island

Waar het over gaat

Na een tijd op haar geliefde eiland Avalon te hebben gewoond, besluit Nimue dat het tijd is om terug te keren naar Gwennec, het vissersdorp waar ze is geboren en die ze lang haar thuis noemde. Arthur noodgedwongen achterlatend maakt ze de reis terug naar de voor haar zo bekende wereld, die inmiddels sterker veranderd is dan ze voor mogelijk had gehouden. Ze wordt herenigd met oude dierbaren, maar wanneer de magie uit de geestenwereld steeds verder door sijpelt in de bewoonde wereld, komt Nimue tot het besef dat het misschien wel tijd is om haar lot te vervullen en te vechten voor de betere toekomst waar ze al zo lang van droomt…

Wat ik ervan vond

Ik vind het onwijs moeilijk om deze serierecensie te schrijven zonder spoilers te geven, maar mán, wat is deze trilogie goed! Ik heb er zo intens van genoten, en dan vooral van dit laatste deel. Na het back to back-lezen van de drie boeken merkte ik dat ik er wel een beetje klaar mee was en het werd ook allemaal steeds ingewikkelder, maar hoe verder ik kwam in De komst van de koning, hoe meer puzzelstukjes er op hun plek begonnen te vallen… hoe beter ik het grote geheel ging zien en waarderen… en hoe meer ik erdoor werd betoverd. Ik denk dat dit misschien wel het beste deel van de trilogie is, want er zit zó veel moois in!

Mooie personages

Ik vond het heerlijk om de personages en plekken van wie ik in deel één en twee ging houden weer terug te zien, en ik werd ook eindelijk verliefd op de geestenwereld, voornamelijk omdat Li in dit boek Nimues verscheurdheid tussen de twee werelden en haar loyaliteitsworsteling zo mooi heeft neergezet. Ze is al een heel sterk en bijzonder personage, maar in dit boek zie je ook echt hoe sterk ze is gewórden en hoe ze eindelijk haar echte roots vindt. Ik leefde enorm met haar mee tijdens haar hele zoektocht en haar ontdekking over wat eigenlijk echt belangrijk is en hoe sterk ze is en ah…ze is gewoon zo’n mooi personage! En niet alleen zij: elk van Li’s personages is zo sterk in hun mens-zijn en in de keuzes die ze maken dat je ze echt enorm bewondert en respecteert.

Andere Wereld

Toch is het hoogtepunt van deze hele trilogie absoluut de worldbuilding, en dat kan ik niet vaak genoeg zeggen. Hoewel ik in deel één en twee niet zo’n fan was van de Andere Wereld met haar geesten en schepselen en er maar weinig van begreep, zag ik in dit deel plots hoe goed dat in elkaar zit en viel het kwartje wat betreft de link tussen de twee werelden. Ik vind het heel bijzonder hoe de schrijfster tot in de details alles tot leven heeft weten te wekken en ook nog eens heel realistisch heeft gemaakt, waardoor het iets wordt waar je echt in kunt geloven.

De cirkel rond

Bovendien nam het Arthur-verhaal ook eindelijk vaste vormen aan, en hoewel ik dat nog stééds niet goed snap – is het een herhaling van de geschiedenis? Een alternatieve tijdlijn? Bestond het gewoon niet in de wereld vóór de Inslag? – vind ik het wel enorm fascinerend hoe Li als het ware de geschiedenis herschrijft en de legende naar haar hand zet, inclusief openbaringen over hoe we eigenlijk allemaal wel die legendefiguren in ons hebben zitten. Hoe gaaf is dat? In combinatie met de avontuurlijke plot, de ijzersterke sfeerthema’s – ontdekkingsreizen, de menselijke exodus – en de bijzondere dynamiek tussen de personages kán het gewoon niet meer stuk: De komst van de koning maakt de cirkel van de trilogie rond en laat een onuitwisbare indruk achter op de lezer.

De komst van de koning | Mara Li | De Gave van de Selkie #3 | Dutch Venture Publishing | januari 2018 | 375 bladzijden | paperback | 9789492585127| Bol.com | Goodreads | Auteurssite | 5 sterren |

Conclusie

Een magisch-historisch sfeerbeeld, een herschreven legende, personages op de top van hun menselijkheid, een mysterie dat van begin tot eind boeit en een staaltje worldbuilding dat je niet meer loslaat: dat zijn de succesvolle ingrediënten van Mara Li’s fascinerende schrijfstijl en verbeeldingskracht.  Uniek en origineel, met sporadische langdradigheid als enige echte zwakte: de auteur dompelt je onder in een wereld die je nog niet eerder hebt beleefd en die je meteen niet meer zult willen verlaten, maar juist alleen maar verder wilt verkennen en ontdekken. De drie boeken zijn allemaal vernieuwend en bijzonder, rijk en gelaagd, en staan garant voor een heerlijke leeservaring. Jammer is wel dat het Arthur-verhaal enige context mist, want de spectaculaire plot is alleen goed te appreciëren als je je niet te veel laat verwarren door het waar en wanneer van deze nieuwe versie van de mythe.

Uitgeverij DVP, bedankt voor de recensie-exemplaren!

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]