Blogtips: aan je laars lappen of klakkeloos volgen?

Onder Bloggen op 28 mei 2016

Weg met blogtips

Inmiddels staat er een aardige voorraad blogtips online op Vivians Vocabulaire: ik vind het ontzettend leuk om dat soort artikelen te schrijven en te oordelen naar het aantal reacties lezen jullie ze ook graag, en dat is superfijn. Mijn Wunderlist-mapje voor de Bloggen-categorie staat nog vol met ideeën voor dit soort content, maar toch knaagde er deze week iets. Even geen blogtips, even geen adviezen of ervaringen. Er is momenteel nogal veel commotie over hoe competitief bloggen aan het worden is, hoeveel ‘’regeltjes’’ er lijken te zijn, hoe ingewikkeld het door veel mensen wordt gemaakt. En als ik heel eerlijk ben, kan ik me daar wel in vinden.

Ik doe er zelf weinig mee

Een bekentenis van mijn kant: ik vind het heel leuk om artikelen over bloggen en met blogtips te lezen, maar ik doe er zelden iets mee. Natuurlijk moet het je ding maar zijn, maar heel vaak lees ik zoiets en denk ik vervolgens ‘’wat goed, daar moet ik iets mee doen’’ en dan vergeet of verwerp ik het gewoon weer. Waarom? Is het te veel werk om het terug te zoeken? Te veel om te onthouden? Te lastig om dingen te veranderen? Wil ik het op eigen houtje doen? Ik weet het niet. Maar de feiten liegen er niet om: de artikelen in mijn Bloggen-collectie op Bloglovin’ gebruik ik eigenlijk alleen voor de Sunday’s Blogcandy-rubriek en het Blogboek dat je zo vaak op foto’s ziet opduiken, alsof het mijn blogbijbel is, heb ik nog nooit gelezen. Ik doe er dus zelf maar weinig mee.

Waarom deel je ze zelf dan wel?

Tja. Ik weet niet eens meer precies hoe het is gekomen, maar het leek me op zeker moment gewoon leuk om mijn ervaringen en inzichten rondom het bloggen met jullie te delen in de vorm van tips: ik heb het altijd fijn gevonden om mensen te kunnen helpen, inspireren en informeren en dat lukt goed met deze artikelen. Ik beschouw mezelf toch wel een beetje als een doorgewinterde blogger, dus ik denk dat ik ook wel het een en ander kan vertellen over dat bloggen en het blogwereldje. Ik vind het heel leuk om te doen, het is een soort stokpaardje, dus waarom niet?

Tegenspraak

Laura van Blogaholic schreef een tijdje terug een artikel dat me altijd is bijgebleven, over de toegevoegde waarde van al die blogtips. Ik heb zelf steeds geroepen dat ik hoop dat mijn eigen blogtips een soort handvatten kunnen zijn voor lezers en medebloggers, dat ze eruit kunnen halen wat ze eruit willen halen om op hun eigen manier te bloggen. Ik heb ook steeds geroepen dat bloggen iets is wat je vooral op je eigen manier moet doen: er zijn geen regels, geen wetten, het is jouw feestje. Maar eigenlijk spreek ik mezelf tegen. Want ik geef heel veel tips en bij die tips zeg ik ook heel vaak dat je sommige dingen gewoon móet doen of dat bepaalde dingen gewoon zo hóren. Eigenlijk stom, toch?

Tegenstrijd

Het is een soort tegenstrijd: aan de ene kant wil ik bloggers zoveel mogelijk helpen om te groeien en zich te ontwikkelen en hun blog groot en goed te maken en daarom hoop ik dat ze iets kunnen leren van mijn ervaringen en inzichten. Maar anderzijds wil ik ook dat ze dat op hun eigen manier doen, volgens hun eigen regels – regels die ze zo vaak als ze maar willen kunnen veranderen. En dat is een beetje het probleem. Want ik zie heel veel artikelen voorbij komen – vooral bij boekbloggers – waarin wordt gezegd dat je alles lekker zelf moet weten en zelf moet doen, dat je het voor jezelf leuk moet houden en niets moet doen omdat ‘’die en die blogger’’ zegt dat het moet. Maar het is heel lastig om dat te zeggen en tegelijkertijd tóch blogtips te geven, zoals ik zelf doe.

Dus…?

Ik denk dat het hartstikke goed en fijn is dat er bloggers zijn die hun ervaringen en visies met andere bloggers delen. En natuurlijk is het ook goed dat er kennis opgedaan kan worden over wat een blog succesvol maakt. Maar weet je… de ene blog is de andere niet. Het is bijna algemeen bekend dat kleine blogs heel veel ‘’goed’’ kunnen doen en toch klein blijven en dat grote blogs wel groot zijn, maar qua kwaliteit veel te wensen overlaten. Je kunt dat nooit met zekerheid zeggen: elke blog en elke blogger is weer anders, en zo hoort het ook.

Blogtips gebruiken en negeren

Er zijn tal van manieren om blogtips te gebruiken om je blog en jezelf als blogger te verbeteren: je kunt je erdoor laten inspireren op het gebied van stijl en onderwerpen en vormgeving, je kunt ervan leren, maar vooral helpt het je om een beeld te krijgen van hoe het bloggen eruitziet, wat er allemaal is en wat je allemaal kunt doen: het verbreedt je horizon en dat is altijd fijn! Tegelijkertijd moet je onthouden dat je af en toe al die blogtips gewoon aan je laars moet lappen. Sowieso moet je je er nooit door laten leiden, maar altijd lekker je ding blijven doen: en soms moet je ze gewoon even helemaal laten voor wat ze zijn. Lekker uitproberen en het misschien juist doen zoals het volgens anderen ‘’niet’’ moet, want juist dáár zitten de kleine successen vaak in!

En ik ga intussen vrolijk verder met blogtips delen, want daar word ik blij van. En weet je? Zolang je blij wordt van je blog en van wat je doet als blogger, doe je het goed. Als ik jullie maar één blogwijsheid zou mogen meegeven, zou dat ‘m zijn. Onthoud het goed.

Wat vind jij: moeten blogtips leidend zijn of juist niet?

Reacties
CommentLuv badge