IMG_3730

Vorige week schreef ik al over dat ik mijn blog aan het hervormen ben en dat het nog best lastig is om daar consequent in te blijven, omdat ik snel geneigd ben te ver door te draven. Ik merk dat ik de afgelopen jaren behoorlijk wat serieuzer ben gaan bloggen: over serieuzere onderwerpen, maar ook met serieuzere technieken. Dat bevalt supergoed en daarom wil ik jullie vandaag vertellen over wat voor mij de belangrijkste uitgangspunten zijn van het bloggen!

Efficiënt netwerken

Veel bloggers zijn het erover eens: het is belangrijk om connecties te hebben via je blog. Met andere woorden: een goed netwerk is een belangrijk ingrediënt als je een succesvolle blog wilt. Logisch ook, want door te netwerken bouw je blogrelaties op en door bij elkaar te reageren en elkaar te promoten krijg je vanzelf meer bezoekers. Maar ik heb gemerkt dat het voor mij veel belangrijker is om efficiënt te netwerken dan om consequent te netwerken. Wat het verschil is? Daar moest ik ook even over nadenken. Consequent netwerken gaat volgens mij vooral over ”regelmatig bij elkaar over de vloer komen”, dus dat je zorgt voor stabiliteit in het bezoeken van en reageren op andere blogs. Ik doe dat niet: ik merk dat het voor mij gewoon niet werkt om op alle blogs te reageren die ik lees. De tijd heb ik er wel voor, maar de input gewoon niet. Bij sommige artikelen voel ik me niet betrokken: ik lees ze wel, maar heb er zelf niets aan toe te voegen dus dan reageer ik niet. Dan lurk ik alleen maar , haha.

Ik heb inmiddels een aardige Bloglovin”-lijst en probeer er een gewoonte van te maken om elke dag even door de ongelezen posts heen te scrollen. De artikelen die ik niet interessant vind, bijvoorbeeld een recensie van de nieuwe Furious-film of een artikel met tips voor je interieur, markeer ik meestal meteen als read. De posts die ik wél wat vind, lees ik en daar reageer ik meestal ook op, als ik iets te zeggen heb tenminste. Ik zorg ook dat de bloggers die ik volg echt mensen zijn die ik in het dagelijks leven zou willen kennen: het zijn mensen met wie ik bevriend zou zijn als ze bij me op school zaten en bij wie ik me dus betrokken voel. Die persoonlijke affiniteit zorgt ervoor dat ik terugkom, en dat maakt het efficiënt netwerken een stuk gemakkelijker!

Plannen en organiseren

Als ik een blogidee heb, kan het eigenlijk twee kanten op: óf ik werk het spontaan uit in een post die nog dezelfde of de volgende dag online komt, of het idee belandt in mijn boekje met ideeën om later uitgewerkt te worden. Inmiddels ben ik veel georganiseerder in het bloggen: de periodes van blogstilte die ik vroeger nog wel eens had, probeer ik nu te voorkomen. Ik heb zowel een digitale als een fysieke planner waarin ik precies aangeef wanneer ik waarover wil schrijven: voor de hele verdere maand april staan er bijvoorbeeld al ideeën klaar die alleen nog uitgewerkt moeten worden. Ik heb maar liefst twee notitieboekjes: eentje voor de ideeën, de maandplanning en de maandelijkse blogdoelen – nog zoiets waar ik sinds kort mee bezig ben – en een andere voor algemene blogzaken en het uitwerken van posts. Dat laatste werkt vooral heel erg goed: net voordat ik begin met typen in het WordPress-veld, noteer ik in het blogboekje de hoofdlijnen en hoofdgedachte, zodat ik efficiënt kan schrijven en weet waar ik naartoe ga!

Tegenwoordig probeer ik ook mijn blogtijd beter in te delen: ik heb alleen de internetpagina’s open die ik nodig heb voor het artikel – en sluit ze vervolgens ook meteen weer – en ik probeer gedurende een bepaalde tijd non-stop te bloggen zodat ik zo productief mogelijk ben. Het werken achter de schermen en het lezen van blogs doe ik dan weer op andere momenten. Hoe georganiseerder het is, hoe prettiger het werkt heb ik ondervonden!

Persoonlijk en professioneel

En tot slot… de artikelen zelf. Het schrijven zelf. Ik heb lang gezocht naar een echt goede afbakening van mijn blogstijl en denk dat ik hem nu heb gevonden: ik blog persoonlijk-gepassioneerd én professioneel. Op die filosofie stem ik mijn artikelen ook zoveel mogelijk af: enerzijds moet het schrijven me plezier doen en gelukkig maken en gaan over dingen waar ik voor sta (of juist niet voor sta), anderzijds wil ik ook echt iets uitdragen en een indruk achterlaten. Dat professionele zie je vooral terug in de manier van schrijven denk ik, en misschien ook wel in mijn onderwerpkeuze. Veel sterker dan eerst wil ik mijn bezoekers echt iets meegeven, zoals met het artikel dat gisteren verscheen over mijn basisprincipes van chronisch ziek zijn: ik vind het fijn om met mijn stukken iets te kunnen doen, mensen te inspireren of iets te vertellen dat ze bijblijft.

Tegelijkertijd vind ik het toch wel het belangrijkste dat ik gewoon van het bloggen kan genieten en dat ik er mijn ei in kwijt kan. Voor de andere sites waarvoor ik schrijf, moet ik een bepaalde toon, een bepaalde doelgroep en een bepaald schrijfdoel voor ogen houden, maar bloggen doe ik gewoon zoals ik dat wil en zoals het voor mij goed voelt. Gelukkig heb ik ook mettertijd een soort innerlijke blogstem ontwikkeld die het me vertelt als iets niet goed zit – als er iets niet klopt aan een artikel voel ik het gewoon en heb ik pas rust als het wél goed voelt, haha. Integriteit is denk ik toch het allerbelangrijkste van het bloggen: Vivians Vocabulaire is mijn plekje en daar wil ik mezelf kunnen zijn én mezelf kunnen laten zien – zoals ik dat wil.

Wat zijn voor jou de belangrijkste ingrediënten van het bloggen?

You may also like...

6 Comments

 1. Leuk stuk!
  Ik vind zelf persoonlijkheid heel erg belangrijk op een blog (bij jou in overvloed! :)), omdat je dan echt het gevoel krijgt iemand te kennen, maar ook omdat het dan net lijkt of diegene echt tegen je ‘praat’.
  Ook bij recensies heb ik liever dat iemand echt eerlijk zijn mening geeft dan dat hij/zij gewoon wat veren in iemands bips duwt.
  Daarnaast is het echt genieten wat voor een fantastische mensen ik heb mogen ontmoeten en toffe dingen ik heb mogen doen! 😀

 2. Leuk om te weten. Leuke blog trouwens!

 3. Een leuk stuk.
  Ik merk dat ik ook moeite heb met dezelfde aspecten en jouw oplossingen komen me zeer handig en overzichtelijk over. Ik ga het eens uitproberen.

 4. Zelf ben ik niet zo georganiseerd als jij, maar dat hoeft ook niet… iedereen doet het op zijn of haar manier. Als het maar werkt! Je schrijft prettig en persoonlijk, dus blijf ik ‘hangen’. Ik reageer ook niet altijd overal, als mijn woorden niets toevoegen zie ik er geen meerwaarde van in om te reageren.

 5. Super goed artikel! Je blog is heel leuk zo! ✿

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]