picjumbo.com_HNCK4555

Bron

Toen ik eenmaal besloten had mijn kamer een make-over te gaan geven, begon het ook bij mijn blog te kriebelen. In mijn kamer was ik namelijk wel een beetje klaar met al het paars: het was niet kinderachtig, maar ook niet echt volwassen en het paste gewoon allemaal niet meer zo bij me. De lay-out van Vivians Vocabulaire is ook al een redelijke tijd onveranderd gebleven: ik geloof dat de huidige look online is gegaan op oudejaarsavond 2013, maar ik kan het mis hebben. Het paars hier ben ik ook nogal zat: het past niet meer bij me en ook niet meer bij wat ik met mijn blog wil. dus ben ik al een aantal maanden voorbereidingen aan het treffen voor de nieuwe huisstijl: er wordt gewerkt aan een nieuwe lay-out, maar dat is niet alles. Ook qua content en reputatie ben ik druk bezig. 

Wat verandert er dan allemaal? Nou, het zijn eigenlijk geen hele concrete dingen, eerder de algemene stijl. Ik ben nu namelijk veel meer bezig met de kern van mijn blog, mijn focus. Dus wat ik ermee wil uitdragen, waarom ik blog, wat voor blog het moet zijn enzovoorts. Dat vind ik belangrijk, want nu ik zelf volwassener word en me meer in de wereld begeef, is mijn blog toch wel steeds meer een visitekaartje aan het worden en dan wil ik wel dat het klopt met hoe ik ben en hoe ik mijn leven leid. Klinkt logisch, toch? En daarom wil ik ook graag professioneler bloggen: mijn blog en blogfocus goed kennen is één, maar het bloggen moet daar ook bij passen. Dus schrijf ik mijn artikelen op een andere manier, ga ik op een andere manier met beeldmateriaal om en gebruik ik meer vaste systemen wat betreft schrijven, eindredactie en formats. Meer vaste categorieën en rubrieken bijvoorbeeld, en functioneler met tags en opbouw. Bovendien heb ik een aantal nieuwe blogs gevonden om te volgen, waarmee ik mijn netwerk hoop te kunnen uitbreiden. En de nieuwe lay-out moet het allemaal wat frisser en professioneler maken. De onderwerpen waarover ik schrijf blijven wel gewoon hetzelfde, maar wel beter afgebakend en beter uitgediept. Plus een aantal nieuwe onderwerpen erbij.

Het is zeer zeker niet zo dat mijn blog compleet verandert: het is eerder het bloggen dat ik op een andere manier aanpak, en tot zover bevalt dat supergoed. Maar ik vraag me wel af, nu ik al maanden bezig ben met het uitproberen van nieuwe dingen en het uitkienen van veranderingen… wanneer is het genoeg? Ikzelf hou bijvoorbeeld niet van bloggers die hun lay-out continu veranderen, dus dat doe ik zelf ook niet. En hoewel ik het zelf niet vaak tegenkom, lijkt het me als bezoeker ook best vervelend als een blogger om de haverklap nieuwe of andere rubrieken introduceert of volgens een ander systeem gaat bloggen. Vooral met mijn categorieën en rubrieken ben ik nogal aan het stoeien en nog steeds vind ik het niet perfect, maar al dat veranderen ontgaat mijn bezoekers waarschijnlijk niet. Wanneer is het genoeg? Wanneer moet ik stoppen met schaven en schrappen in mijn blogplan en achterover leunen met het idee ”zo is het goed?”

Dat is lastig. Vooral omdat ik iemand ben die is geneigd om door te gaan tot het helemaal naar mijn zin is, en als er dan toch iets niet klopt in mijn ogen, kan dat me ontzettend demotiveren om te bloggen – omdat ik het ’t dan niet waard vind als het grote geheel niet perfect is. Dus inmiddels heb ik een soort formule voor mezelf bedacht: uitdenken en uitwerken doe ik buiten mijn werkelijke blog om en veranderingen introduceer ik dan pas als ik zeker weet dat het zo helemaal top is. Zo schaad ik mijn site en mijn geloofwaardigheid als consistente blogger niet. En sowieso, als ik nu merk dat ik meer bezig ben met het werken aan mijn blog dan met het werken vóór mijn blog, dan gaat bij mij de alarmbel rinkelen: dan sluit ik even het blogplan en het blogboekje en ga ik gewoon posts schrijven voor de site zoals die nu is. En ben ik vooral heel erg enthousiast over de veranderingen!

Hoe doen jullie dat, je blog hervormen?

You may also like...

3 Comments

  1. Meid dat zeg je heel goed. Ik vind het heel goed dat je eerst je plannen helemaal uitwerkt en dan pas online plaatst. Ik ben ook erg perfectionistisch en alles moet goed zijn op mijn blog. Anders demotiveert het mij ook.

  2. Mooi omschreven! Ik probeer ook nu wat anders uit te stralen met mijn blog en de focus op inhoudelijke artikelen te leggen. Dit probeer ik ook uit te stralen met mijn layout (die ik hopelijk heel lang hou)

  3. Goed dat je je bewust bent van je valkuil dat je het perfectionisme in schiet. Heel herkenbaar hoor. Hier zit er nog zo een haha. Je zegt het helemaal goed werken voor je blog ipv aan je blog en doe gewoon wat goed voelt. En zo lang je enthousiast wordt is het toch helemaal prima! Ik denk dat werken volgens een wat vastere structuur wel helpt en ook voor lezers prettig is. Dat moet ik zelf ook beter gaan specificeren. ☺ dus thanks voor de onbedoeld tip hihi.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]