The Self Help Hipster

Elke donderdag staat mijn blog in het teken van bloggen of schrijven met de ene keer een artikel over het algemene concept en de andere keer de Blog Gespot-rubriek waarin ik één van mijn favoriete bloggers in het zonnetje zet. Inmiddels hebben we er al aardig wat gehad en vandaag is het de beurt aan eentje die ik zelf erg leuk vond om te schrijven: Lianne van The Self Help Hipster!

The Self Help Hipster

Ik ken Lianne al best wel lang doordat ze al sinds de middelbare school bevriend is met mijn zus. Een jaar of vijf of zes geleden begon zij een online schrijfproject waaraan ik ook nog heb meegedaan en ik denk dat het ergens vorig jaar was dat ik haar blog ontdekte. Ze schrijft in het Engels, wat ik eerst heel bijzonder en nu alleen maar heel erg leuk vind. Haar blog is helemaal gericht op self-help, maar dan een beetje de dummies-variant: geen ingewikkelde psychologische termen of feiten, maar juist hele leuke en fijne tips die nog het meeste in de categorie lifehacks vallen, over van alles en nog wat: lief zijn voor jezelf, acceptatie, productiviteit, maar ook veel persoonlijke stukjes over haar eigen groei, yoga, meditatie, relaties, reizen enzovoorts. Superveelzijdig dus!

Wat ik vooral zo leuk vind aan Liannes blog is haar schrijfstijl. Ze is echt hilarisch in de heel erg nuchtere manier waarop ze haar onderwerpen aansnijdt: scherp en to the point, maar ook met een flinke dosis zelfspot en vooral lekker leesbaar qua structuur en boodschap. Ze schrijft haar artikelen zo dat je gewoon ontzettend veel zin krijgt om ermee aan de slag te gaan en je krijgt er gewoon een goed gevoel door! Plus: het zijn echt heel erg herkenbare dingen, zoals dit artikel over niet weten wat je in vredesnaam moet doen. Verder ben ik gek op haar artikel over Studyspo en dankzij dit stuk over de Pomodoro-techniek ben ik die gaan gebruiken.  En dan heb ik het nog niet over haar fijne artikel over The Nice List en, en en… nou ja, ze schrijft gewoon heel veel fijne fluffy stuff, zoals ze het zelf zegt. Go check it out!

Interview met Lianne

Lianne

Bron beeld: Mariet Mons

Lianne is een ontzettend leuk mens, dus ze wilde heel graag meedoen met deze rubriek!

  1. Waarom heb je ervoor gekozen in het Engels te gaan bloggen?

Ik schreef altijd al graag in het Engel: Die taal is zo mooi en leent zich zo goed voor grappen, anekdotes en maffe zinsbouwsels. Ik wilde ook graag goed worden in Engels en zo werd Engels schrijven een onderdeel van het oefenen!

Daarnaast was het voor mij een absolute pre dat iedereen met een beetje gezond verstand, Engelse les/achtergrond en een wifi-verbinding mijn blog zou kunnen lezen. Ik moet er altijd een beetje van kotsen als mensen roepen dat ze ‘mensen willen helpen’, maar toch vind ik het een fijn idee dat er zo’n groot deel van de mensen, van over heel de wereld, eventueel iets kan hebben aan de zooi die ik online zet, of het nou gewoon is dat ze erom moeten lachen of omdat ze iets eruit mee kunnen nemen.

  1. Je hebt een hele luchtige, vrolijke en vooral grappige schrijfstijl. Wat is het geheim daarvan?

Lief! Het geheim daarvan? Moeilijk!  Het is deels mijn persoonlijkheid: Ik ben in het echte leven in gezelschap ook meestal gezellig (al zeg ik het zelf) en ik maak in het echt ook graag grapjes als ik met mensen praat. Daarbij probeer ik mensen niet alleen aan het lachen te maken maar ook een fijn gevoel te geven; dat ze het naar hun zin hebben, dat ze zich goed (genoeg) voelen, dat ze vrolijk(er) worden.

Qua schrijven is het voor een deel dat ik graag grapjes maak over mezelf. De meeste negatieve dingen die je over me zou kunnen zeggen heb ik zelf al gezegd, maar met zelf spot en omgebogen tot een grap met punch line. Verder is het veel oefenen, leren wat er op papier (of op beeldscherm) werkt en wat niet.

  1. Hoe ben je erop gekomen om over self-help te gaan bloggen?

Ik heb altijd self help boeken gelezen en websites uitgeplozen, en ik ben er van overtuigd dat je zelf (omstandigheden daargelaten) heel veel voor jezelf kan doen door keuzes, gewoonten en gedrag. Het leek me superleuk om daar over te schrijven op een luchtige manier, en voor mij is het ook een manier om er meer mee te experimenteren.

  1. Wat zijn jouw drie gouden blogregels? Waarom?

1) Liever twee weken niets schrijven en dan met iets goeds komen dan elke dag een flutstuk publiceren. Ik ben een trots iemand, en half-assed dingen maken is niet aan mij besteed. Ik heb liever een blog met minder consistentie maar wel goede stukken dan een blog met elke dag een opvulstukje voor views.

2) Desalniettemin, neem ik mijn blog (en mijn lezers) wel heel serieus. Ik vind het zo bijzonder dat mensen mijn blog lezen en leuk vinden, en ik vind schrijven heerlijk, EN wat ik soms mag doen doordat ik een blog heb is heel erg de moeite waard. Regel 2 is daarom: Werk en sociale noodgevallen daargelaten, tijd om te schrijven kun je maken. Ik probeer daarom echt wel een paar keer in de week een stukje te publiceren, EN een middagje vrij te maken voor bloggen. (Alleen ik doe rustig dagenlang over 1 blogje door regel 1.

3) Niet lelijk doen. Ik heb in eerdere jaren soms heel negatief passief agressief getweet over bepaalde blog tactieken of dingen die ik bloggers zag doen. Ik ben hiermee gestopt. Ik wil andere mensen in hun waarde laten, ook al ben ik het niet met hun gedrag eens en als ik dat soort tweets bij andere mensen zie vind ik het eigenlijk ook altijd heel kinderachtig. Wat willen we hier nou eigenlijk mee bereiken, denk ik dan.

Dus dat doe ik niet meer. Ik maak af en toe nog wel eens een grapje die op het randje is, maar ik probeer mijn social media gedrag zo veel mogelijk positief, luchtig en grappig te houden.

  1. Wat is het beste advies dat je kunt geven aan je medebloggers?

Work hard and be nice to people. Inkoppertje, maar zo waar. Het is zo de moeite waard om energie en liefde in je blog te steken en anderen op te halen en te helpen.

Oh, en leer spellen! #tip

Schrijf jij wel eens over onderwerpen om je lezers te helpen? En kende je The Self Help Hipster al?

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]