Gratis bloggen

Bron beeld: Foundry

Tegenwoordig kun je op allerlei manieren geld verdienen met je blog: door advertenties, door samenwerkingen met bedrijven, door partnerprogramma’s en linkruilen en noem het allemaal maar op. Toch is een blog ook eigenlijk een investering: in sommige gevallen krijg je er geld voor terug, maar als je een beetje succes wilt hebben moet je er ook echt wel geld in steken. Maar waar gaat dat geld dan precies naartoe, en kun je eigenlijk ook gewoon helemaal gratis bloggen?

Een waardevolle investering

Nog niet zo lang geleden schreef Laura een interessant artikel over de vraag of je gratis kunt bloggen en hoe dat dan in elkaar zit. Ik ben daardoor aan het denken gezet over wat ik zelf eigenlijk uitgeef aan mijn blog en welke gedachten daarachter zitten. Allereerst vind ik het heel belangrijk dat ik weet dat mijn blog het waard is om in te investeren. Ik heb een hele lange tijd mijn (zak)geld alleen maar uitgegeven aan boeken, toen ik kleedgeld begon te krijgen ging ik ook veel kleren en bijbehorende zaken kopen en nu ik een eigen inkomentje heb is het eigenlijk van alles wat. Boeken, kleren en accessoires, Netflix, iTuneskaarten om ook weer boeken (en muziek) mee te kopen, en zo af en toe dingen die gewoon hip voor de heb zijn (iets met notitieboekjes). Daarnaast besteed ik zo nu en dan geld aan mijn blog: soms zijn dat best grote en soms zijn het kleine uitgaven. Sommige mensen zouden het raar vinden dat ik aan zoiets toch af en toe wel enkele tientallen euro’s uitgeef, maar mij kan dat niet schelen. Waarom niet? Omdat mijn blog iets is waar ik serieus mee bezig ben, geen bevlieging of tijdelijk iets: het is mijn passie en die is het waard om erin te investeren.

Zolang je dat gevoel hebt, zul je je nooit schuldig hoeven voelen over de geldkeuzes die je maakt en het bedrag dat je besteedt aan iets wat sommige mensen misschien ‘’gewoon maar iets op internet’’ zouden noemen. Lezen is ook een passie, en als je ziet wat ik per jaar uitgeef aan boeken (ik heb geen idee maar ik geloof dat ik het ook niet wil weten)… Op diezelfde manier investeer ik graag in het schrijven, bijvoorbeeld door schrijfboeken te kopen of non-fictie voor mijn research.

Volkomen gratis bloggen: kan dat? Is het slim?

Jazeker, het kan. WordPress, Blogspot en Tumblr zijn slechts enkele voorbeelden van media die je een gratis hosting bieden. Er zijn talloze thema’s die je kunt gebruiken en met een beetje grafische handigheid en slim gebruik van gratis programma’s kun je ook zelf een vormgeving maken. Boeken over bloggen vind je ook in de bibliotheek, foto’s maken kan met je smartphone zonder er extra voor te betalen en je kunt best zonder hebbedingetjes als blogplanners en notitieboekjes. Als je het financieel niet heel breed hebt of een blog gewoon geen geld waard vindt, is gratis bloggen echt wel een optie, daar hoef je niet moeilijk over te doen.

Je hoeft je er ook absoluut niet voor te schamen als je dit doet: er is geen wet die zegt dat je geld moet uitgeven aan je blog om een goede blogger te zijn. Je kunt heel goed hoge bezoekersaantallen, veel reacties en succes krijgen als je geen cent aan je blog uitgeeft, echt waar. Wel is het zo dat mensen professionaliteit met bepaalde dingen associëren. Een gratis domein, bijvoorbeeld op .wordpress.com, staat minder stoer en serieus dan een complete eigen URL. Een lay-out die duidelijk custom made is, ziet er zeker voor andere professionals beter uit dan een standaard thema. En zo is het ook met andere spullen: op het moment dat jij je speciale blogplanner laat zien, praat over je speciaal gekochte spiegelreflexcamera of gaat werken met betaalde plug-ins die je site nét wat soepeler en verfijnder maken, ja, dan werkt dat absoluut in je voordeel. Daar moeten we geen doekjes om winden. Het is een keuze die je moet maken: hoe professioneel en serieus wil je zijn? Op basis daarvan kun je bepalen in hoeverre je écht in je blog wilt investeren.

Hoeveel geld moet je dan uitgeven?

Dit is natuurlijk enorm verschillend. WordPress en andere platforms bieden betaalde thema’s aan die grofweg tussen de €30 en €50 kosten en als je naar een professioneel graficus gaat, zal deze gemakkelijk een paar honderd euro vragen voor een geheel op maat gemaakte lay-out. Echter kun je ook prima kiezen voor een particulier (bijvoorbeeld Anouk of Emmy) die zich graag met webdesign bezighoudt: dat is een stuk goedkoper én ziet er ook gewoon hartstikke tof uit. Datzelfde geldt voor de hosting: particulieren bieden vaak hostingpakketten aan die schappelijk geprijsd zijn vergeleken met de offertes die grote webhostingbedrijven uitschrijven: ik betaal bijvoorbeeld maar een tientje per jaar per blog voor de hosting en dat is echt niet duur. Het ligt er heel erg aan wat je precies wilt.

Wat betreft andere zaken zijn er talloze dingen waar je geld aan zou kunnen uitgeven ter verbetering van je blog: boeken en tijdschriften, cursussen en workshops, abonnementen op plug-ins of SEO-diensten van Google (AdWords bijvoorbeeld), een goede camera, gepersonaliseerde stationery, promotiemateriaal zoals flyers en visitekaartjes (dit is trouwens wel en goed idee om gewoon te ‘’laten slingeren’’ op plekken waar je komt), USB-sticks of zelfs een hele computer helemaal voor je blog. Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt en het kan gaan van kleine bedragjes tot behoorlijke uitgaven. Wat jij je blog waard vindt is iets heel persoonlijks, en niet per se goed of fout. Wel zou ik je willen aanraden om toch ook vooral te kijken naar gratis mogelijkheden: investeringen kunnen altijd tegenvallen en als je er niet per se op vooruit gaat kun je het net zo goed laten. Denk dus vooral niet dat je heel veel geld moet uitgeven om een goede blogger te zijn: bepaal die norm zelf! Ik betaal jaarlijks hosting en ongeveer 1x per jaar voor een nieuwe lay-out en verder koop ik zo af en toe wat dingetjes, maar ik heb nog nooit een betaalde plug-in of SEO-techniek aangeschaft. Het is echt maar net wat je graag wilt en belangrijk vindt.

Geef jij geld uit aan je blog?

You may also like...

15 Comments

 1. Leuk stukje! Ik heb er eigenlijk nog nooit echt over nagedacht wat ik uitgeef aan mijn blog. Hosting betaal ik jaarlijks en daarnaast heb ik een keer een thema gekocht, dat was het eigenlijk wel. Misschien vinden sommige mensen het gek dat je geld uitgeeft aan je blog, maar waarom zou je dat eigenlijk niet doen? Veel mensen geven toch geld uit aan hun hobby? 🙂
  Dina onlangs geplaatst…Zwangere bloggersMy Profile

  1. Helemaal waar, dat is niet meer dan normaal en gewoon leuk! 🙂

 2. Ik betaal, net als Dina mijn host elk jaar en soms een betaald thema. Meer eigenlijk niet 🙂 Vind het ook prima zo.
  Sas onlangs geplaatst…♥ Waarom ik zoveel blog liefde hebMy Profile

 3. Fijn stukje 🙂
  Ik ben een van die mensen die het niet breed heeft, en zelfs ik investeer een beetje in mijn blog (en dan vooral de url en spamfilter). Verder is er ook wel wat afhankelijk van wat je zelf kan of al in huis hebt; heb je al een goede computer/laptop of alleen een brak ding die elk moment op kan geven (al is een computer wel iets wat je toch al wel in huis wilt hebben). Of zo heb ik een man die dertien jaar systeembeheerder is geweest, en die heel handig een eigen servertje (in zijn beleving, tegenover die grote kasten op zijn werk haha) opgezet heeft met een afgeschreven computer, zodat ik geen hosting hoef te betalen. Daar heb je dan wel weer een harde schijf met goede internetverbinding voor nodig, ook vooral dat laatste, zoals ik vorig jaar merkte. Een redelijk goede camera had ik al liggen, al zou ik best een spiegelreflex willen hebben en beter foto’s willen gaan maken.

  En tja, ik vind ‘investering’ toch ook een erg leuke reden om notitieboekjes en schrijfboeken te kopen 😉 Maar als ik eerlijk ben: die notitieboekjes had ik zonder blog ook gehad, en schrijfboeken vind ik ook gewoon leuk, en zonder blog had ik me ook willen blijven ontwikkelen.
  Jantine onlangs geplaatst…Dingen waar ik geen geld aan uit zou gevenMy Profile

 4. Ya wat leuk dat je mij noemt <3
  Ik betaal natuurlijk mijn host (draaien meerdere sites op) en domein, maar qua vormgever bespaar ik veel door het zelf te doen. Wel heb ik een betaald thema gekocht en een boekblogger plug-in. Deze zijn van dezelfde maker, dus ze zijn heel prettig op elkaar afgestemd.
  Ik investeer vooral heel veel van mijn tijd in mijn blog, maar dat begint langzaam ook z'n vruchten af te werpen. Zo heb ik al hele toffe mensen mogen ontmoeten, heb ik meerdere blogs mogen illustreren en ben ik aangenomen op de school waarop ik nu werk; allemaal omdat ik blogger ben.
  Emmy onlangs geplaatst…Night Owls – Jenn BennettMy Profile

  1. Ja, bij investeren denken we al snel aan geld, maar tijd investeren is natuurlijk ook belangrijk! Dat is iets wat zich erg snel terug laat zien, heb ik gemerkt.
   Jantine onlangs geplaatst…Dingen waar ik geen geld aan uit zou gevenMy Profile

   1. Absoluut, tijd is sowieso veel belangrijker dan geld als het om bloggen gaat. Veel tijd en energie investeren in je blog zorgt sowieso voor topresultaten en geld investeren garandeert dat natuurlijk niet.

 5. Ik denk dat ik vooral veel tijd spendeer aan de blog. Mijn lay-out heb ik ondertussen al een tijdje. Die had ik online gevonden én hij was gratis. Mijn echtgenoot heeft hem wel voor me aangepast zodat hij voldeed aan wat ik nodig had. Uiteraard betalen we wel voor een eigen domeinnaam en host. Verzendkosten bij een winactie zijn uiteraard ook blogkosten maar die organiseer ik niet super vaak. Tot nu toe heb ik enkel gratis plugins gebruikt. Af en toe twijfel ik erover om bijvoorbeeld de Boekblogger Plug-in aan te schaffen, maar langs de andere kant komt het op de huidge manier ook wel in orde.
  zwartraafje onlangs geplaatst…2015 in lijstjes – OntdekkingenMy Profile

 6. Wat een leuk stukje en ook iets waar ik even over na heb zitten denken voordat ik een reactie achterliet. Wat ben ik nou eigenlijk kwijt voor mijn blog? Ik heb ook een goede camera gekocht om betere foto’s te maken dan mijn simpele telefoonfoto’s en mijn hosting kost 80 euro in het jaar. Ook organiseer ik wel eens een winactie en daar koop je toch spulletjes voor en deze moeten dan ook weer worden verzonden. Ook heb ik wel eens een product gekocht waarvan ik dacht, dat is leuk om te reviewen!
  Kelly onlangs geplaatst…Weekvlog & vaste uploaddagen zaterdag en woensdagMy Profile

  1. Zo heb ik het nog nooit echt bekeken, maar je hebt wel gelijk: ook het kopen van spullen die je gaat reviewen, in mijn geval heel veel boeken, kan hier heel goed onder vallen.

 7. Ja, ook ik geef geld uit aan mijn blog. Hosting, domein, in elk geval één plugin en soms koop ik ook dingetjes om mijn foto’s voor mijn blog mee op te leuken. En waarschijnlijk nog wel meer, maar ik sta er lang niet altijd bij stil.
  Jessica onlangs geplaatst…Mijn Maand | December 2015My Profile

 8. Ik ben zelf een gratis blogger, ik werk op WordPress. Gewoon omdat ik nog geen werk heb en thuiswonend ben en daar gewoon geen geld voor is. Ik vind het prima zo xxx
  Nikita onlangs geplaatst…Mijn week in foto’s ~62~My Profile

 9. Ik geef eigenlijk helemaal niks uit aan mijn blog. Voor mij is dat niet erg omdat ik er verder niks mee wil bereiken. Wel een interessant artikel om te lezen!
  Zo simpel is dan geluk onlangs geplaatst…Vakantie: genieten maar!My Profile

  1. Natuurlijk is dat niet erg, helemaal prima juist! 🙂

 10. Ik heb 0,0 verstand van lay-outs en foto’s. Ik werk met een gratis lay-out en snij mijn foto’s bij in Paint. Ik betaal eigenlijk alleen voor mijn domeinnaam. En mijn boeken natuurlijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]