Bloggen

Bloggen met een blogschema of bloggen wanneer je wilt?

Blogschema

In de begindagen van het bloggen pakte ik het allemaal nog niet zo serieus aan: ik vond het vooral leuk en was bezig met uitzoeken wat voor mij werkte. Ik zat op school, had het daar behoorlijk druk mee en mijn gezondheid ging ook niet zo lekker, dus het bloggen was gewoon leuk, een fijne uitlaatklep, een hobby. Over zaken als blogtips en blogschema’s maakte ik me niet zo druk: ik schreef en publiceerde gewoon wanneer ik daar zin in had. Toen ik overschakelde naar Vivians Vocabulaire om een nieuwe start te maken en het bloggen échter en béter te gaan aanpakken, wilde ik wél echt consequent gaan posten. Als in: elke dag. Dat bleek niet zo goed te werken, zeker niet toen ik het lumineuze idee kreeg om meerdere blogs te gaan onderhouden, dus nog niet zo lang geleden ging ik terug naar vijf blogs per week. En dat werkt goed. Maar het heeft een groot nadeel. Want ik wil ook echt niet meer van dat vaste ritme af.

Verantwoording aan jezelf

Momenteel heb ik het even héél druk met school, stage, een hele hoop afspraken, minder energie en projecten waar ik graag aan wil werken, maar waardoor het bloggen er soms even bij inschiet. Geen probleem, dacht ik, dan blog ik gewoon even wat minder. Een blog is tenslotte iets leuks en dat moet ook zo blijven: ik bepaal zelf de regels en ik hoef me bij niemand te verantwoorden. Dacht ik heel vrolijk. Tot ik erachter kwam dat ik wel aan iemand verantwoording moest afleggen voor mijn blog: aan mezelf. Het bloggen met een blogschema zit er zo in gebeiteld en gaat zo goed en werkt zo productief voor volgers en reacties en bloggroei dat ik eigenlijk niet meer terug wil naar het bloggen wanneer ik wil en zin en tijd heb. Want dat betekent instabiliteit. En minder volgers. Minder reacties. PANIEK. Jazeker, ik heb een schare vaste volgers die toch wel terug zullen blijven komen. Maar… maar toch. PANIEK.

Nonchalant bloggen

Er zijn bloggers die het prima kunnen, dat ‘’nonchalant bloggen’’ zoals ik het noem. Bloggers die gewoon schrijven wanneer ze zich daar goed bij voelen en wanneer hun hoofd ernaar staat. Bloggers die misschien wel een schema hebben, maar daar ook vanaf durven te wijken onder het mom van whatever – of beter nog, die wel een schema hebben maar daar niets over zeggen tegen hun bezoekers zodat die niet merken wanneer het heel actief of juist heel inactief is op hun blog. Bloggers zoals Dagmar, Maaike, Hester en Aline. Bloggers die supersterke stukjes afleveren die enorm heartfelt en oprecht zijn en die ook echt een leuke inhoud en toffe boodschap hebben, stukjes die je echt graag leest en die je doen verzuchten ‘’ah yes, weer wat content van haar.’’ En ik weet dat ik zo’n blogger ook kan zijn, want ik vind het heerlijk om echt te schrijven over wat me bezighoudt in plaats van een idee te kiezen dat ik op stapel heb staan. Maar die eeuwige innerlijke criticus die zegt dat het geknutseld en gekunsteld is als ik onregelmatig post, dat het geforceerd overkomt in plaats van krachtig… die kan ik maar niet het zwijgen opleggen. Komt vast doordat ik, zoals ik net zei, inmiddels meer gewend ben aan het bloggen met een blogschema.

Voor- en nadelen

Het kan natuurlijk allebei heel fijn werken. Een blogschema – in de zin van: op deze dagen komt er dit online – kan je echt structuur bieden en ervoor zorgen dat je heel stabiel blijft bloggen en dat je er echt van kunt genieten. Dat vind ik heel lekker, omdat mijn blog echt iets is wat bij mij en mijn dagelijks leven hoort en waar ik gewoon echt mee bezig wil zijn op vaste basis. Het nadeel is, duidelijk, dat het een hoop druk op je kan leggen waardoor je inspiratie geforceerd wordt. Bloggen wanneer je zin en tijd hebt is fijn omdat het dan heel vrijblijvend is en je echt kunt schrijven over wat je maar kwijt wilt, maar het zorgt voor instabiliteit en minder bezoekers en reacties en dat is minder fijn.

Authenticiteit

Ik denk dat je er net het type blogger voor moet zijn, voor dat nonchalant bloggen. Wat voor type dat is zou ik niet durven zeggen, maar sommige bloggers zoals Deisy en Linda zijn echt heel goed in het heel gestructureerd schrijven van knallend productieve posts en anderen, zoals Saskia bijvoorbeeld, schommelen op een heel mooie, echt authentieke manier tussen het productieve en het nonchalante. En dat bewonder ik, want dat is precies wat ik ook wil doen. Ik vind het sowieso onwijs belangrijk dat mijn blog authentiek en integer is, en daarom probeer ik mezelf ook nooit vast te pinnen op onderwerpen: ik had bepaalde categorieën vastliggen voor bepaalde dagen, maar die waren zo breed – onderwijs, lifestyle, persoonlijk, bloggen – dat ik er gewoon alle kanten mee op kon. Maar juist dan voelt het raar als het niet lukt om je aan dat schema te houden.

Gulden middenweg

Het is volgens mij een heel raar en onsamenhangend verhaal geworden, maar ik denk dat ik door het schrijven van dit alles een gulden middenweg heb gevonden. Helemaal nonchalant bloggen is – niet meer – voor mij weggelegd, daar voel ik me gewoon niet meer zo prettig bij. Maar ik wil wel nog een soort structuur hebben, zodat ik nog wel gewoon een hele middag heerlijk kan bloggen in plaats van alleen als ik echt iets kwijt wil. En dat is ook iets wat ik jullie wil meegeven: wil je niet té gestructureerd maar ook niet té nonchalant bloggen? Zorg dan dat je wel een blogschema hebt en ook een aantal categorieën waarbinnen je schrijft (zo breed mogelijk) en waarbinnen je ideeën kunt verzamelen, maar pin die categorieën niet vast op dagen. Op die manier kun je gewoon steeds kijken waar je het liefste over wilt schrijven en dat inplannen, én wordt het makkelijker om met content te schuiven als je toch liever iets anders wilt plaatsen. En wil je toch vaste content op vaste dagen, hou het dan bij één dag, want dan heb je ook altijd nog een soort vangnet.  En zo werkt het fijn!

Wat vind jij fijner: met of zonder blogschema werken?

You may also like...

22 Comments

 1. Goed artikel! Voor mijn blogpauze werkte ik met een blogschema maar daar ben ik mee gestopt omdat ik de druk niet meer fijn vond en het bloggen daardoor ook niet meer 🙁 Ik heb mijn blog vernieuwd en publiceer op vaste dagen, dat wel maar niet meer met vaste rubrieken. Voor mij werkt het prettiger en het plezier in het bloggen is terug!
  Darina onlangs geplaatst…About The Book That I am Writing #1My Profile

  1. Ja dat is superfijn inderdaad!

 2. Fijn dat je een gulden middenweg hebt gevonden. Voor mij werkt een blogschema absoluut niet.
  Zo simpel is dan geluk onlangs geplaatst…Wat doe je als doktersassistent?My Profile

 3. Wat een goed geschreven artikel! Toen ik de titel las moest ik hem gelijk even lezen. En super lief dat ik er ook in sta als een productieve maar nonchalante blogger. Een heel groot compliment en iets waar ik zeker voor werk met mijn blog. <33

  Ik heb weinige vaste categorieën. Zo werk ik met Life as Sas, die op Zondagen verschijnt, maar niet elke Zondag. Alleen als ik er zin in heb of echt iets te melden heb. De Dreamjob rubriek heb ik nu wel op elke Zaterdag ingepland staan, en voor de rest, kan ik lekker schrijven en posten op dagen dat ik zelf wil. Dit voelt wel zo fijn.

  Bedankt voor de inspirerende stuk Vivian. Je weet me telkens weer te inspireren en verbazen met je artikelen!
  Sas onlangs geplaatst…Life as Sas #10My Profile

  1. Jij bedankt voor je superlieve reactie! 🙂

 4. Ik werk wel heel graag met een blogplanning, maar niet met vaste categorieën op vaste dagen. Dat past niet bij mij en niet bij mijn blog.
  Emmy onlangs geplaatst…Sky Doll – Alessandro BarbucciMy Profile

 5. Ik snap je wel hoor! Ik loop ook steeds met de vraag in mijn hoofd: vaste dagen houden of terug naar “nonchalant bloggen”. Maar voor mij werken schema’s nu eenmaal fijner: daar wordt mijn hoofd erg blij van. Ik heb echter geen vaste categorieën, behalve een video op woensdag vanwege YouTube, maar ook hierin kan het onderwerp per week verschillend (muv eerste woensdag v/d maand hihi).
  Anouk onlangs geplaatst…How to: I Recommend This WordPress PluginMy Profile

 6. Goed artikel Vivian! Tot een paar maanden geleden probeerde ik heel strak om de dag te bloggen. Op een gegeven moment hield ik dat alleen niet meer vol, met een 60+ uur durende werkweek en freelance werk ernaast. Toen heb ik even rust gepakt en ging het bloggen weer als een speer, op dit moment lijkt mijn hoofd weer te vol voor mijn blog. Ik schommel dus enorm, wat ik zelf eigenlijk heel frustrerend vind. Liever zou ik wel wat vaster bloggen weer. Heb dan ook veel respect voor meiden die met werkweken van 4-5 dagen toch zo’n strak blogritme weten aan te houden!
  Amy onlangs geplaatst…Recept | Verjaardagstaart met aardbeienMy Profile

  1. Het is ook heel erg uitproberen denk ik! Misschien dat het werkt om een stap terug te doen, dus 3 dagen per week ipv 4? Dan kun je ook veel inplannen, dat scheelt enorm 🙂

 7. Leuk artikel. Ik zit zelf ook nog te twijfelen. Ik heb mijn blog pas een krappe twee maanden en ben er nog steeds niet over uit. Aan de ene kant wil ik ook vaste blogdagen maar ik denk geen vaste categorieën op die dagen maar afwisseling, ene keer recensie andere keer een artikel. Ik ben er nog mee bezig haha. vaak ben ik enthousiast over een artikel en dan plaats ik hem snel. Heb je daar nog tips voor? X

  1. Ik zou inderdaad afwisselen, dat is voor je bezoekers ook fijn: en verder niet te veel meteen publiceren, maar inplannen! Dat geeft jou respijt met schrijven en zorgt voor je bezoekers voor stabiliteit 🙂

 8. Ik ben nog steeds veuuul te nonchalant.

 9. Ik zou ’t liefst met een vast blogschema werken & nu ‘k fulltime werk zou dat superhandig zijn, maar mijn probleem is vooral dat ‘k geen onderwerpen genoeg heb om over te schrijven. De inspiratie is heel vaak zoek, waardoor ‘k echt schrijf wanneer ik er zin voor heb.
  Evelyne onlangs geplaatst…Mijn leven zoals het is #27My Profile

 10. Ik schrijf zelf alleen als ik daar zin in heb. Ik probeer het elke dag te schrijven, al is dat best pittig in combinatie met mijn werk en studie.
  Kelly onlangs geplaatst…Photo Diary Week 22 – Juni 2016My Profile

 11. Ik zou mijn blogplanning niet kunnen missen – dat betekent meteen ook dat ik geen nonchalante blogger ben – maar ik ben nu eenmaal iemand die graag alles ordelijk en overzichtelijk heeft dus eigenlijk zou het me niet moeten verbazen dat ik ook het bloggen zo heb aangepakt.

  Het Blogger vriendenboek verschijnt normaal telkens op een maandag (onbewust is dat een gewoonte gehouden maar verder wisselt het wel eens. Ik heb persoonlijk het idee dat die blogplanning er net als mijn weekmenu’s voor zorgt dat ik niet te vaak in herhaling val en voldoende varieer. Of beter … dat is toch mijn bedoeling. Als je dagelijks blogt is het waarschijnlijk onmogelijk om enige vorm van herhaling te voorkomen.
  zwartraafje onlangs geplaatst…Blogger Lovin #13My Profile

  1. Dat strak plannen en ordenen kan ook heeel fijn werken hoor, niets mis mee!

 12. Vroeger haha, blogde ik echt 7 dagen per week. Na 2 jaar werd het 4 dagen en ik merk nu dat het door drukte echt afneemt. Zo zonde, want je merkt het wel in volgers en reacties en dat vind ik zo jammer. Ik probeer het nu weer op te bouwen 🙂
  Kim onlangs geplaatst…Shoplog FuerteventuraMy Profile

  1. Vaak zijn het ook wel van die schommelperiodes, de ene keer lukt het wat beter dan de andere keer 🙂

 13. Het strak plannen kan juist ook rust geven omdat je weet wat er komt en meer vooruit kunt werken. Ik werk wel met een schema, maar plan niet alle artikelen ver van te voren in.

  Op maandag heb ik een soort weekoverzicht, dus dat kan toch pas op het laatste moment. En op sommige dagen plan ik ´overig´ dus dat laat ik dan ook langer open. Maar dat plan ik dus wel, als je begrijpt wat ik bedoel 🙂

  Vijf dagen per week bloggen vind ik superknap!
  Maaike onlangs geplaatst…Zeven jaar zonder seksMy Profile

  1. Wekelijkse overzichten vind ik juist niet fijn, want dan ga ik stressen omdat ik dat nog moet bijwerken. Inplannen geeft ook rust inderdaad, het werkt twee kanten op!

 14. Ik wissel heel erg af tussen blogschema’s en bloggen wanneer ik wil. Het punt is dat ik het heel fijn vind om schema’s te maken, maar dat ik het nooit lang volhoud. En aangezien plezier bij (als het om bloggen gaat tenminste) nog steeds bovenaan dient te staan, heb ik besloten de schema’s maar even te laten en gewoon te schrijven over de dingen die ik leuk vind op het moment dat ik daar zin in heb. 🙂
  Nienke onlangs geplaatst…Zo doe je Bangkok in drie dagenMy Profile

  1. Goed plan! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]