Als blogger kun je tal van kanten op. Je kunt puur persoonlijk bloggen over wat jou bezighoudt en wat zich in jouw leven afspeelt of je kunt puur ‘’zakelijk’’ bloggen en bijvoorbeeld beautyproducten of boeken reviewen en je lezers op de hoogte houden van nieuwe ontwikkelingen. Je kunt ervoor kiezen maar heel weinig over jezelf te vertellen of je eigen inzichten en levenservaring juist prominent laten terugkomen in je content. Als lifestyleblogger kun je er ook voor kiezen om je lezers te inspireren: door tips te geven over iets als bloggen, door praktische methoden van persoonlijke groei te bespreken of advies te geven over hoe ze een probleem kunnen aanpakken of oplossen. Dit doe je hoogstwaarschijnlijk vanuit een bepaalde expertise of ervaringsdeskundigheid. Maar als we eens heel kritisch gaan kijken, kun je dan in alle eerlijkheid zeggen dat je de tips die je geeft aan anderen, ook altijd zelf opvolgt?

Practice what you preach

Het is een bekende uitspraak die in heel veel branches van toepassing is: als je met anderen deelt hoe ze iets kunnen doen of aanpakken of veranderen, moet je zelf ook dat advies opvolgen. Doe je dat niet, dan leidt dat in het ergste geval tot hypocrisie: als je anderen afraadt te roken maar zelf rookt, is dat niet erg netjes. In de blogwereld loopt het niet zo’n vaart, maar het is wel interessant om over na te denken: als jij tien tips geeft om je dagelijks leven leuker te maken, volg je die tips dan zelf ook elke dag op? Als je mede-bloggers adviseert om hun blogposts volgens format X op te bouwen, doe je dat dan zelf ook met elke post? Als je handige hacks voor meditatie, het maken van een cv of het voorbereiden op een hardloopsessie presenteert, doe je het dan zelf ook altijd zo?

In een ideale wereld…

Met andere woorden: ben je zelf wat je blogt? In een ideale wereld zou het antwoord op die vraag ja zijn, maar ik vermoed dat veel van de bloggers die achter de talloze productiviteitstips en meditatietips en schoonmaaktips en blogtips zitten, het vaak veel te druk hebben om hun eigen adviezen op te volgen. De kans is best groot dat zij al blij zijn als ze snel een artikeltje in elkaar kunnen flansen, dat zij het ook wel eens gauw goed vinden met het huishouden en dat ook zij echt niet altijd een perfect gestructureerde takenlijst maken. Oh ja, en iedereen heeft wel eens een flutdag en niemand is altijd positief, dus die adviezen over optimisme en lichtpuntjes kunnen ook heus wel eens de boom in.  Wij bloggers zijn ook geen heiligen! En soms schiet het er helaas bij in om de dingen volgens het boekje te doen.

Blogtips

Dingen veranderen, werkwijzen veranderen, inzichten en voorkeuren veranderen, de tijd ontbreekt, prioriteiten moeten gesteld worden… dat is ook een reden dat tips die je als blogger geeft, misschien niet altijd in je eigen leven doorgevoerd worden. Zo gaat het bij mij soms met blogtips: ik geef adviezen, maar vergeet ze zelf op te volgen óf ik maak er geen tijd voor. Dat stuk dat ik laatst schreef over het opzetten van een goede About-pagina? Die van mij voldoet nog niet aan dat lijstje eisen. Het bingebloggen waar ik het laatst over had? Doe ik maar heel zelden. Tuurlijk, soms lukt het prima. Maar soms ook niet.

Maakt het je minder transparant?

En dat is natuurlijk best een gek iets om te beseffen als blogger: wanneer jij je vrolijk presenteert met tips en adviezen, verwacht men ook dat je die zelf naleeft, want je raadt anderen niet voor niets aan het zus of zo te doen. Je zou kunnen zeggen dat het een beetje afbreuk doet aan je transparantie als blogger: ‘’ja zij kan dat wel zeggen maar hoe weten we of het werkt als ze het niet zelf toepast en het dus niet vanuit haar ervaring komt?’’ Toch denk ik dat het wel meevalt. Die tips komen namelijk altijd érgens vandaan. Misschien heb je héél kort iets geprobeerd, maar merkte je wel meteen dat je het goed vond werken, of doe je het al heel lang nét op een andere manier, of héb je het heel lang gedaan en werkte dat heel goed. Je verzint het niet zomaar.

Stok achter de deur

En dat brengt me bij het volgende punt: heel vaak kunnen tips en adviezen die je op je blog bespreekt, voor jezelf ook héél nuttig zijn! Misschien zijn het wel dingen die je wilt uitproberen of die je nog breder wilt gaan toepassen in je doen en laten: door erover te schrijven, heb je een stok achter de deur en staat het zwart op wit dat je die ene blogtechniek wilt proberen of die persoonlijke groei-oefening wilt gaan doen. Of misschien helpt het schrijven je wel om tot een bepaald inzicht te komen dat meteen *klikt* zodra het bij je opkomt, zelfs al heb je er verder nog geen ervaring mee. Schrijven is niet voor niets een soort therapie, en het delen van een bepaald inzicht met de wereld kan anderen ook inspireren zonder dat dat jouw directe bedoeling was.

Back-up

Of je doet het als een soort back-up voor later: bepaalde tips kun je misschien gebruiken als je je niet zo top voelt of als je even herinnerd moet worden aan hoe je je voelde toen het goed ging. Brieven aan jezelf schrijven bijvoorbeeld: dat is niet iets wat ik momenteel doe, maar wél iets wat later misschien een hele goede self-therapy kan zijn. Op die manier kun je jezelf motiveren en inspireren op het moment dat je daar heel hard behoefte aan hebt, gewoon door terug te kijken op wie je op een eerder moment was en wat je toen bezighield. Wat dacht je van je eigen tips om over een schrijfblokkade of najaarsdip of onzekerheidsperiode heen te komen? Je zult jezelf tot in het oneindige dankbaar zijn!

De middenweg

Wat je ook schrijft en deelt met de wereld, het komt altijd ergens vandaan – tenzij je echt complete dingen uit je duim zuigt en de boel voor de gek houdt, maar dat nemen we maar even niet aan – en het leeft altijd op een bepaalde manier bij jou. Het mooie van bloggen is nog steeds dat je zelf je eigen randvoorwaarden kunt creëren, en als je tips en adviezen deelt, kunnen die net zo goed voor jezelf zijn als voor je lezers. Natuurlijk vragen sommige – zakelijkere – onderwerpen wel wat consequentie, maar uiteindelijk is het aan jou of en op wat voor manier je je eigen adviezen opvolgt en doorvoert. En je kunt ook nog altijd noteren dat je ‘’er zelf ook mee aan de slag wilt.’’ Zo houd je je transparantie in stand én leg je jezelf niet aan banden.

Ben jij wat je blogt?

You may also like...

7 Comments

  1. Wat een onwijs mooi onderwerp om over na te denken en je hebt het heel mooi verwoord! Zelf probeer ik altijd eerlijk te zijn op mijn blog. Dat betekent dat ik soms vermeld dat tips voor mijn lezers en voor mijzelf bedoeld zijn, bijvoorbeeld omdat ik er ook mee worstel en zelf een manier wil vinden om iets op te lossen. Ook komt het weleens voor dat ik zelf moeite heb om bepaalde tips toe te passen en dan probeer ik dat ook vaak tussen neus en lippen door aan te geven. Maar ik herken het wel wat je zegt. Soms is het nu eenmaal makkelijker om anderen tips te geven dan om zelf alles volgens je eigen tips te doen. Maar iets zeggen waar ik niet achter sta of wat ik nooit zou doen? Dat zou me te ver gaan 😉
    Romy onlangs geplaatst…Als ik één dag een man was…My Profile

    1. Zo ver zou ik ook niet gaan inderdaad, dat voelt heel onoprecht: het zijn bij mij ook altijd dingen die ik óf al uitgeprobeerd heb, óf nog wil uitproberen. Het komt niet zomaar uit de lucht vallen omdat ik denk ”goh dat zal wel clicks opleveren” haha.

  2. Ik herken wel wat je zegt over die stok achter de deur. Soms praat ik ook meer tegen mezelf op mijn blog dan tegen anderen. 😉 Maar volgens mij ben ik er meestal wel duidelijk in over hoe ik het zelf aanpak, dus in dat opzicht ben ik wel wat ik blog.
    Jacqueline onlangs geplaatst…Overstappen van zorgverzekeraarMy Profile

    1. Dat is een leuke, tegen jezelf praten via je blog 🙂

  3. Wat een super mooi onderwerp om over te bloggen. 🙂
    Ik denk dat ik voor 99% ben wat ik blog. Ik hoor dit ook vaak terug van anderen, dus dat is erg fijn. Geen 100%, aangezien niet iedereen (zo ook ik niet) zijn vuile was altijd buiten hangt. Er is ook nog een stukje privé.

  4. Op m’n blog schrijf ik over heel uiteenlopende thema’s, zowel op vlak van hobby’s, mijn leef- en eetgewoonten en deel ik tips. Tips die ik ook van anderen meekreeg en waardoor ik ook als mens ben geëvolueerd *dankbaar*. Ik zal pas iets delen als ik daar zelf volledig achtersta of er zelf door ondervind hoe het positief heeft bijgedragen tot hoe ik denk/leef/woon/hoe ik me voel. Ik durf dus wel te stellen dat ik ben wat ik blog. Omgekeerd zou dit niet goed voelen voor me. Voor delicate onderwerpen, die tè persoonlijk zijn, is zo’n bericht met paswoord beveiliging dan weer een prachtige uitvinding. Al is dat laatste meer uitzondering dan regel op m’n blog. Het gros van m’n berichten is voor iedereen toegankelijk 🙂

    1. Mooi dat je het zo doet! Zo zit je altijd wel goed denk ik 🙂

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]