Blog like a boss | Wat is blogsucces voor jou?

Onder Bloggen op 5 maart 2017

Vorige week schreef ik over de redenen dat ik veel aandacht aan mijn blog besteed en over hoe mijn blog voor mij een soort vangnet van constante zekerheid is omdat ik er heel veel persoonlijke kracht uit haal. Dat bracht me bij het onderwerp blogsucces: je blog is natuurlijk iets heel persoonlijks en je wilt je er goed bij voelen. Maar de blogwereld barst inmiddels van de gestaag groeiende websites en ambitieuze bloggers en soms is het moeilijk om het hoofd boven water te houden of om te bepalen wat je nou precies moet doen om op te vallen. Is een blog die goed gelezen wordt dus een succesvolle blog? En wat is blogsucces dan eigenlijk, en hoe bereik je het? Wanneer is je blog succesvol (genoeg)?

Succes is geen einddoel

Ik denk dat dit het belangrijkste is wat je in gedachten moet houden, niet alleen wat blogsucces betreft maar vooral in het algemeen. Succes moet je niet zien als een eindbestemming waar je op zeker moment zult aankomen en hop, je bent klaar. Als je het zo ziet, zul je er op een gegeven moment zijn en beseffen dat je nóg niet tevreden bent en dan is je motivatie meteen weg. Het is een beetje een cliché, maar het werkt wel: succes moet je zien als een reis, als een manier van bloggen: je streeft steeds naar groei, naar vernieuwing en verbetering, naar beter worden en nieuwe dingen ontdekken. Er is geen einddoel: je neemt alles mee wat je onderweg leert en ziet wel waar het schip strandt. Het groeien en ontwikkelen is succes op zich.

Klein succes: voldoening uit je blog halen

Die ontwikkeling en groei van je blog en van jou als blogger vind ik zelf heel fijn, maar ik kan me voorstellen dat het een beetje te abstract klinkt. Blogsucces kun je ook zien als iets heel kleins: bedenk dat je blog van jou persoonlijk is en dat het belangrijk is dat jij er blij van wordt. Omdat het mij niet altijd lukt om hard aan mijn blog te werken, ben ik al heel erg blij als ik een artikel heb geschreven waar ik helemaal achter sta, of als ik de mooie lay-out bewonder, of als ik reacties lees. Blogsucces kan het kleinste beetje voldoening zijn dat je uit je blog haalt!

Wat wil jij bereiken met je blog?

Draait blogsucces dan helemaal niet om zaken als bezoekersaantallen, inkomsten en samenwerkingen? Ik zou zeggen: nee, maar dat is iets heel persoonlijks. Blogsucces kan voortkomen uit doelen die jij voor jezelf stelt en die kunnen prima over statistieken en geld gaan. Ook dat gaat namelijk over het laten ontwikkelen en groeien van je blog. Bedenk voor jezelf aan welke doelen jij wilt werken en zorg dat je die niet ziet als een eindbestemming, maar als manieren om je blog te verbeteren. Na elk doel kan een nieuw doel volgen.

Je blog laten groeien

Deze doelen zorgen ervoor dat jij echt actief met je blog aan de slag gaat om het te laten groeien en te verbeteren. De doelen hoeven echt niet supergroot of snel bereikt te zijn: je kunt je ook richten op het verbeteren van je fotografieskills, op het vergaren van kennis over SEO of andere blogzaken, op het ontdekken van inspirerende medebloggers, op het bezoeken van events… noem het maar op.

Bloggen met impact

Een andere manier om blogsucces te definiëren is door te kijken naar de impact die jij hebt of wilt hebben met je blog. Als je bijvoorbeeld over gezond leven schrijft, dan is het heel aannemelijk dat je graag wilt dat zoveel mogelijk mensen jouw levensstijl (deels) overnemen of zich erdoor laten inspireren. Schrijf je reviews, dan vind je het tof als mensen de producten kopen dankzij jouw oordeel. En schrijf je meer mindstyle-gerelateerde artikelen, dan is het tof als je echt iemand kunt helpen of anderszins bereiken met jouw inzichten. Ik word elke keer weer helemaal warm vanbinnen als ik een reactie krijg van iemand die zich herkent in mijn schrijfsels of er iets mee kan.

Boost

Uiteindelijk is jouw blog iets wat je deelt met de wereld, maar de wereld is groot en jouw blog is – hoe groot ook – daar maar een piepklein stukje van. Als je merkt dat er toch mensen zijn wiens leven misschien een beetje veranderd is door jouw teksten… dan is dat toch wel heel bijzonder! Ik krijg daar in ieder geval vaak een enorme boost van en dat zijn precies de dingen die je zullen bijblijven van het bloggen en die veel bijdragen aan jouw gevoel van blogsucces.

Ontdekken wat blogsucces voor jou is

Het is niet per se makkelijk om uit te vogelen wat blogsucces precies inhoudt voor jou: elke blog is anders en persoonlijk op een eigen manier en dat is ook alleen maar goed. Maar juist daarom moet je bij jezelf bedenken wat jij graag wilt bereiken met je blog. Waarom ben je gaan bloggen? Wat vind je er zo fijn aan? Wat inspireert jou aan andere blogs, wat hoop je dat jouw bezoekers aan je blog hebben? Waar wil je aan werken, wat wil je uitproberen, hoe wil je later op je blog terugkijken? Vergeet niet: het is jouw blog, dus jij mag bepalen waar je naar wilt streven. Misschien vind je voldoening (voorlopig) genoeg of ben je meer van de grootse doelen. Alles mag en alles kan, als je er maar enthousiast van wordt en als je handen maar gaan jeuken bij het idee ermee te beginnen!

Wat is blogsucces voor jou?

Reacties
CommentLuv badge