Vorige week schreef ik over de redenen dat ik veel aandacht aan mijn blog besteed en over hoe mijn blog voor mij een soort vangnet van constante zekerheid is omdat ik er heel veel persoonlijke kracht uit haal. Dat bracht me bij het onderwerp blogsucces: je blog is natuurlijk iets heel persoonlijks en je wilt je er goed bij voelen. Maar de blogwereld barst inmiddels van de gestaag groeiende websites en ambitieuze bloggers en soms is het moeilijk om het hoofd boven water te houden of om te bepalen wat je nou precies moet doen om op te vallen. Is een blog die goed gelezen wordt dus een succesvolle blog? En wat is blogsucces dan eigenlijk, en hoe bereik je het? Wanneer is je blog succesvol (genoeg)?

Succes is geen einddoel

Ik denk dat dit het belangrijkste is wat je in gedachten moet houden, niet alleen wat blogsucces betreft maar vooral in het algemeen. Succes moet je niet zien als een eindbestemming waar je op zeker moment zult aankomen en hop, je bent klaar. Als je het zo ziet, zul je er op een gegeven moment zijn en beseffen dat je nóg niet tevreden bent en dan is je motivatie meteen weg. Het is een beetje een cliché, maar het werkt wel: succes moet je zien als een reis, als een manier van bloggen: je streeft steeds naar groei, naar vernieuwing en verbetering, naar beter worden en nieuwe dingen ontdekken. Er is geen einddoel: je neemt alles mee wat je onderweg leert en ziet wel waar het schip strandt. Het groeien en ontwikkelen is succes op zich.

Klein succes: voldoening uit je blog halen

Die ontwikkeling en groei van je blog en van jou als blogger vind ik zelf heel fijn, maar ik kan me voorstellen dat het een beetje te abstract klinkt. Blogsucces kun je ook zien als iets heel kleins: bedenk dat je blog van jou persoonlijk is en dat het belangrijk is dat jij er blij van wordt. Omdat het mij niet altijd lukt om hard aan mijn blog te werken, ben ik al heel erg blij als ik een artikel heb geschreven waar ik helemaal achter sta, of als ik de mooie lay-out bewonder, of als ik reacties lees. Blogsucces kan het kleinste beetje voldoening zijn dat je uit je blog haalt!

Wat wil jij bereiken met je blog?

Draait blogsucces dan helemaal niet om zaken als bezoekersaantallen, inkomsten en samenwerkingen? Ik zou zeggen: nee, maar dat is iets heel persoonlijks. Blogsucces kan voortkomen uit doelen die jij voor jezelf stelt en die kunnen prima over statistieken en geld gaan. Ook dat gaat namelijk over het laten ontwikkelen en groeien van je blog. Bedenk voor jezelf aan welke doelen jij wilt werken en zorg dat je die niet ziet als een eindbestemming, maar als manieren om je blog te verbeteren. Na elk doel kan een nieuw doel volgen.

Je blog laten groeien

Deze doelen zorgen ervoor dat jij echt actief met je blog aan de slag gaat om het te laten groeien en te verbeteren. De doelen hoeven echt niet supergroot of snel bereikt te zijn: je kunt je ook richten op het verbeteren van je fotografieskills, op het vergaren van kennis over SEO of andere blogzaken, op het ontdekken van inspirerende medebloggers, op het bezoeken van events… noem het maar op.

Bloggen met impact

Een andere manier om blogsucces te definiëren is door te kijken naar de impact die jij hebt of wilt hebben met je blog. Als je bijvoorbeeld over gezond leven schrijft, dan is het heel aannemelijk dat je graag wilt dat zoveel mogelijk mensen jouw levensstijl (deels) overnemen of zich erdoor laten inspireren. Schrijf je reviews, dan vind je het tof als mensen de producten kopen dankzij jouw oordeel. En schrijf je meer mindstyle-gerelateerde artikelen, dan is het tof als je echt iemand kunt helpen of anderszins bereiken met jouw inzichten. Ik word elke keer weer helemaal warm vanbinnen als ik een reactie krijg van iemand die zich herkent in mijn schrijfsels of er iets mee kan.

Boost

Uiteindelijk is jouw blog iets wat je deelt met de wereld, maar de wereld is groot en jouw blog is – hoe groot ook – daar maar een piepklein stukje van. Als je merkt dat er toch mensen zijn wiens leven misschien een beetje veranderd is door jouw teksten… dan is dat toch wel heel bijzonder! Ik krijg daar in ieder geval vaak een enorme boost van en dat zijn precies de dingen die je zullen bijblijven van het bloggen en die veel bijdragen aan jouw gevoel van blogsucces.

Ontdekken wat blogsucces voor jou is

Het is niet per se makkelijk om uit te vogelen wat blogsucces precies inhoudt voor jou: elke blog is anders en persoonlijk op een eigen manier en dat is ook alleen maar goed. Maar juist daarom moet je bij jezelf bedenken wat jij graag wilt bereiken met je blog. Waarom ben je gaan bloggen? Wat vind je er zo fijn aan? Wat inspireert jou aan andere blogs, wat hoop je dat jouw bezoekers aan je blog hebben? Waar wil je aan werken, wat wil je uitproberen, hoe wil je later op je blog terugkijken? Vergeet niet: het is jouw blog, dus jij mag bepalen waar je naar wilt streven. Misschien vind je voldoening (voorlopig) genoeg of ben je meer van de grootse doelen. Alles mag en alles kan, als je er maar enthousiast van wordt en als je handen maar gaan jeuken bij het idee ermee te beginnen!

Wat is blogsucces voor jou?

You may also like...

10 Comments

 1. Wat een mooi artikel! Vooral het punt dat het niet gaat om de eindbestemming, maar om de verbeteringen die je op weg daarnaartoe aanbrengt. Voor mij is blogsucces vooral een lieve reactie of e-mail. Ik kreeg laatst een mailtje dat iemand in een heftige situatie kracht putte uit mijn blog. Dat kan me dan echt een boost geven en daar kunnen op zo’n moment geen torenhoge bezoekersaantallen tegenop.
  Romy onlangs geplaatst…Outfit of the day: knalgroene ponchoMy Profile

  1. Ik ben het helemaal met je eens: de impact van je blog opmerken is zo waardevol!

 2. Blogsucces kan voor mij van alles zijn. Van een reactie van iemand die ik heb geraakt tot ‘eindelijk’ iets gepubliceerd hebben.
  Lenneke onlangs geplaatst…door de lens: examen gehaald en vallen en niet meer op kunnen staanMy Profile

 3. Mooi artikel. Momenteel zit ik wat in een dip. Ik heb het gevoel dat mijn blog niet het succes krijgt wat het nodig heeft, waardoor ik begin te twijfelen aan mijn eigen kunnen.
  Evelyne onlangs geplaatst…Mijn 365daysofphotography-project | week#9My Profile

 4. Voor mij is het een succes als het me uitdaagt om ergens beter in te worden, in het schrijven, foto’s maken of mijn weg vinden in samenwerkingen. Maar ook als het iets teweeg brengt bij de lezers.
  Jacqueline onlangs geplaatst…Zo camoufleer je die foeilelijke bekkenband!My Profile

  1. Dat is ook een mooie inderdaad, een manier van jezelf uitdagen!

 5. Hoewel ik het leuk vind om mijn bezoekersaantallen en/of abonnees te zien groeien, is dit alleen omdat ik dan mijn stukjes met meer mensen kan delen. Ik deel graag tips rondom stationery en ik ben zelf graag creatief bezig. Ik blog alleen over dingen als ik het zelf leuk vind! En ik vind het leuk om dit te delen met mijn lezers 🙂
  Anouk onlangs geplaatst…Watercolor notitieboeken met ringband bij WibraMy Profile

 6. Wat een goed omschreven blog. Voornamelijk voor mij dat van het kleine stukje succes. Voor mij gaat het niet om de statistieken, maar om de interactie die ik heb met andere mensen, mijn mening kunnen delen en daar samen met andere over te kunnen praten. 🙂
  Annemieke onlangs geplaatst…Book Review – Wires and NerveMy Profile

  1. Mooi is dat inderdaad hè? Bloggen is eigenlijk iets wat je nooit helemaal alleen doet 🙂

 7. […] Vivian from Vivians Vocabulaire talks about blogging success. ⌘  Marcia from Oog op de Toekomst shares 9 Sci-Fi books by Dutch authors. She also shares 7 […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]