Bloggen

Blog like a boss | Waarom stockfoto’s awesome zijn voor je blog

Bij een blog is mooi beeld bijna net zo belangrijk als goede content: het oog wil ook wat, zoals ze zeggen, en foto’s kunnen je helpen om de aandacht te vangen en de indruk te maken die je voor ogen hebt. Ik heb het altijd belangrijk gevonden om zoveel mogelijk foto’s zelf te maken: op die manier heb ik veel controle over de stijl en uitstraling van de foto’s en blijft het allemaal lekker persoonlijk. Toch ben ik de laatste jaren meer en meer geïnteresseerd geraakt in stockfoto’s: beeld dat je (rechtenvrij) kunt kopen of gratis kunt downloaden en waarmee je een voorraadje kunt opbouwen voor je blog of sociale media. Superhandig én er is veel mooi materiaal in omloop. Maar stockfoto’s lijken toch nog een beetje een taboe te zijn in de blogwereld, en dat is wat mij betreft totaal onterecht.

Taboe op stockfoto’s

Tegenwoordig zijn de gratis stockwebsites als Unsplash en Picjumbo veelgebruikte fotobronnen, en terecht: het beeld van die sites is niet alleen heel professioneel, maar ook artistiek en sfeervol.  Toch lijkt het soms alsof bloggers die stockfoto’s gebruiken, dat doen uit luiheid, gemakzucht, gebrek aan creativiteit of inspiratieloosheid. Het komt soms geforceerd over – zeker wanneer je afbeeldingen gebruikt met gefotoshopte mensen – en het lijkt niet altijd bij de inhoud te passen zoals zou moeten. Tel daarbij op dat je sommige stockfoto’s echt óveral ziet opduiken en dat er dus niets origineels meer aan is, en het lijkt simpel: waarom zou je stockbeeld gebruiken als je veel meer bereikt met je eigen beeld?

Persoonlijke stijl

Ik geef toe dat stockfoto’s soms inderdaad wat onpersoonlijk, geforceerd of gemakzuchtig over kunnen komen. Maar (en dat is een grote en belangrijke maar) dat hoeft echt niet altijd zo te zijn. Wanneer je naar Unsplash of Picjumbo gaat en je downloadt de eerste de beste afbeelding die enigszins bij je artikel past, dan is het inderdaad geforceerd en gemakzuchtig. Maar wanneer je echt tijd stopt in het zoeken naar goede sites met gratis beeld óf naar sites van creatieve mensen die met veel liefde en aandacht mooie foto’s maken die jij – eventueel tegen vergoeding – mag gebruiken, dan is het iets heel anders. Als je stockfoto’s kiest die passen bij de soort content dat je creëert en bij jouw persoonlijke stijl – kortom, die passen bij hoe jij jouw eigen beeld zou maken – dan is er eigenlijk niets aan de hand en kan het juist heel waardevol zijn. Vind ik dan.

Stockfoto’s kopen

Ik schaam me niet om toe te geven dat ik in de afgelopen maanden veel blogs en sites heb afgestruind op zoek naar mooie, enigszins vrouwelijke, professionele stockfoto’s. Ik vond wat toffe freebies, maar ook een paar nieuwsbrieven waarop ik me kon abonneren in ruil voor zo af en toe wat foto’s – en hele fijne aanbiedingen. De girlbosses achter die nieuwsbrieven hebben namelijk ook een eigen creatieve business en bieden prachtige stockfoto’s – kleurrijk, elegant, verfijnd, meisjesachtig en divers zijn woorden die erbij passen – te koop aan. Oké, sommige stockbundels zijn vet duur – denk aan tussen de €100 en €150 – maar ik heb ook een paar keer voor amper €20 toegang gekregen tot tientallen en soms wel honderden stockfoto’s, soms wel voor drie maanden lang. Betalen met PayPal, eyecandy downloaden, opzeggen zodra je genoeg materiaal hebt en klaar.  Ik vind het ideaal!

4x de waarde van stockfoto’s

Maar wat is er nou zo ideaal en waardevol aan? Op wat voor manier kunnen stockfoto’s je blog en jouw leven als blogger een boost geven? Laten we het daar eens over hebben.

♥ Het scheelt tijd

Ik vind fotograferen leuk, absoluut. Maar het kost ook veel tijd: spullen selecteren die bij het artikel passen, puzzelen met de compositie, een stuk of vijf foto’s maken en bewerken, alles weer opruimen… en dat voor ieder artikel. Als ik na een drukke schooldag even een paar artikeltjes wil schrijven en daar ook nog foto’s voor moet maken, zinkt de moed me in de schoenen: je bent toch algauw een halfuur bezig met foto’s maken en die tijd, maar ook die energie heb ik vaak gewoon niet. Stockfoto’s heb je op je computer staan en hoef je alleen maar uit te zoeken en te resizen.

♥ Het boost je bloguitstraling

Leren fotograferen is in veel gevallen gewoon een kwestie van oefenen. Maar het kan ook heel goed zijn dat je gewoon niet zo tevreden bent over de foto’s die je maakt en dat je te weinig kennis hebt van technieken als licht, compositie – en te weinig tijd of motivatie om die skills te verbeteren. En als je dan toch graag een mooie look voor je blog wilt, die lekker consistent en een beetje glamoureus is, dan zijn stockfoto’s heel erg fijn.

♥ Het is een onuitputtelijke bron

Ik heb nu iets van 500 (ja, geen grapje) stockfoto’s op mijn computer staan, geordend in categorieën (lifestyle, boeken, landschap en workspace). Dat zijn dus superveel foto’s die ik heel makkelijk kan gebruiken voor mijn artikelen, ontzettend gevarieerd qua items en uitstraling. Als ik zelf foto’s maak, heb ik soms gewoon de materialen niet, of ik heb op zeker moment alles wel een keer gebruikt, of ik heb gewoon geen idee wat er op de foto’s zou moeten staan – en dat bevordert de inspiratie niet echt. Bij stockfoto’s hoef je verder niet na te denken over de inhoud: je hoeft alleen maar iets te zoeken wat bij je onderwerp past en je kunt verder denken dan je eigen resources. Stockfoto’s geven dus een hoop vrijheid!

♥ Het brengt je op ideeën

Wanneer je, zoals ik, toch nog graag óók eigen foto’s wilt maken, kunnen stockfoto’s je ook inspireren. Er zijn tal van manieren om een laptop of boeken op de foto te zetten, talloze dingen die je kunt gebruiken in combinatie met die laptop, talloze hoeken van waaruit je je foto kunt nemen en talloze foefjes voor het verbeteren van je foto’s. Twee vliegen in één klap dus: mooie readymade foto’s én meer inspiratie en motivatie voor je eigen beeldcreaties!

Oké, en waar vind ik die foto’s dan?

Als je Google voor je aan het werk zet, zul je zien dat er niet alleen heel veel websites zijn waar je stockfoto’s kunt vinden (soms gratis, soms voor een maandelijks bedrag, soms per fotobundel te koop) maar ook dat er op lifestylesites heel veel artikelen zijn geschreven over waar je die foto’s kunt vinden. Het ligt enorm aan wat je precies zoekt, maar wanneer je graag beeld wilt gebruiken dat vrouwelijk, fris en professioneel oogt, zijn de volgende sites aanraders:

 • IvoryMix | Als je je inschrijft voor de nieuwsbrief, krijg je maandelijks een paar freebies: daarnaast kun je voor maar €13 per twee maanden toegang krijgen tot de bibliotheek van stockfoto’s, met maandelijks rond de 75 nieuwe foto’s.
 • BossLatina | Schrijf je in voor haar nieuwsbrief om meteen 10 gratis stockfoto’s te krijgen. Voor €12 (per maand) of €30 (drie maanden) krijg je toegang tot de Posh Stock Club en geloof me: het is de moeite waard! Ze heeft superveel prachtige fotobundels online staan, met supermooie kleurenschema’s en details. Ik kwijl elke keer als ik naar de foto’s kijk.
 • Styled Stock Society | Zelfde verhaal: schrijf je in en je krijgt niet alleen freebies, maar ook aanbiedingen voor bijvoorbeeld korting voor een membership. Ook hier zijn de foto’s prachtig en het zijn er heel veel, dus je hoeft je niet te vervelen!

Extra leuk aan bovenstaande websites: als je je aanmeldt, krijg je ook toegang tot video’s, tutorials, podcasts, werkboekjes, printables en andere handige dingen die je kunnen helpen om je blog of carrière te boosten. Ook de nieuwsbrieven zijn vaak erg leuk en interessant om te lezen!

Dus ik moet aan de stockfoto’s?

Nee hoor, jij moet helemaal niets. Ik vind het superfijn om lid te zijn van deze stocksites en ik geniet echt van het beeld dat ik ervoor krijg: het scheelt tijd en energie, het is makkelijk in gebruik en ik vind echt dat het de awesomeness van mijn blog een boost geeft. Ik vind het absoluut een investering voor de kwaliteit van mijn blog en ik vind het ook niet superveel geld als je ziet hoe bizar veel foto’s je krijgt. De stockfoto’s maken mijn content nog net wat sterker en sprankelender en ze passen supergoed bij mijn stijl, én ze zijn een lust voor het oog. In ieder geval is het een goeie aanvulling op de foto’s die ik zelf gewoon blijf maken, en het is fijn om ze te hebben en erop te kunnen terugvallen. Ik zou dus zeggen: geef het een kans, want er gaat een wereld voor je open!

Wat vind jij van stockfoto’s op blogs?

You may also like...

12 Comments

 1. Ik vind het bij andere blogs helemaal passen, maar kan er zelf mijn draai niet zo in vinden. Het kost me echt veel tijd om een geschikte foto te vinden, eigenlijk meer tijd dan zelf een foto maken. Maar over mijn eigen foto’s ben ik ook niet altijd tevreden.
  Jacqueline onlangs geplaatst…Wat mijn mbo-studenten zo bijzonder maaktMy Profile

  1. Het ligt er natuurlijk ook erg aan wat je stijl is qua foto’s en onderwerpen, en het kan inderdaad lastig zijn om het juiste beeld te vinden. Daarom heb ik ook graag een voorraadje van foto’s die bij mij en mijn blog passen.

 2. Ik hou niet van stockfoto’s. Niet op omslagen, niet op blogs.. nergens niet. Ik zie het als een deel van de identiteit van de blogger om ook beeldmateriaal aan te leveren. Stockfoto’s maken een blog voor mij onpersoonlijker… Ik heb dan eerder de neiging om een blog te skippen. Ik vind het ook veel leuker om mijn eigen ‘stockfoto’s’ te maken. Beelden die ik zelf op meerdere plekken kan inzetten, maar waar je toch mijn ei in ziet. Mijn boeken, mijn prullaria, mijn stijl. Het maken van foto’s en beelden is bijna net als een schrijfstijl; persoonlijk. Het gebruik van stockfoto’s vind ik zelf daar ontzettend mee botsen.
  Emmy onlangs geplaatst…Helemaal het einde – Lisette JonkmanMy Profile

  1. Dat snap ik ook zeker hoor, dat is ook de reden dat ik zelf ook gewoon nog foto’s wil blijven maken (en voor mijn boekenblog zeker) omdat ik dat persoonlijke ook heel belangrijk vind.

 3. Goed artikel! Ik gebruik zelf af en toe gratis stockphotos omdat het onderwerp waar ik over schrijf niet voor de hand ligt om zelf te fotograferen. Ik vind het absoluut niet lui en gemakzuchtig om voor stockphotos te kiezen, maar als gepassioneerd fotografe vind ik het wel nodig dat ik af en toe eens zelf een foto maak.
  Evelyne onlangs geplaatst…Mijn 365daysofphotography-project | week#27My Profile

  1. Precies dat inderdaad: vaak schrijf ik over een soort ongrijpbaar onderwerp en dan kan ik me écht met de beste wil van de wereld niet indenken hoe ik dat zelf op de foto zou moeten zetten. Dan is het dus heel fijn dat er stockfoto’s bestaan!

 4. Ik vind het lastig … zelf gebruik ik ze de laatste tijd meer dan ik eigenlijk zelf wil, omdat ik nog heel erg moet wennen aan het minder tijd en energie hebben voor mijn blog (en minder daglicht voor foto’s). Soms zijn ze enorm fijn, omdat ik liever wel beeldmateriaal gebruik, maar net als Emmy vind ik het ook weer belangrijk dat foto’s mijn eigen persoonlijkheid uitstralen. Ik ben dus niet helemaal tegen het gebruiken van stockfoto’s, maar wel liefst met mate.
  Jantine onlangs geplaatst…Maanddoel: 5 boeken lezenMy Profile

 5. Wat een leuk artikel heb je ervan gemaakt, heel inhoudelijk! Ik gebruik geen stockfoto’s maar 98% zijn eigen foto’s. Dat vind ik toch wat fijner zelf.

  1. Dankjewel voor je compliment! <3

 6. Ik gebruik zelf ook regelmatig stockfoto’s en als je ze goed doseert en op de juiste manier in zet vind ik een heel goede vervangingen voor eigen materiaal. Beter een goeie stockfoto dan een slechte zelfgemaakte foto zeg maar.
  Annelies onlangs geplaatst…Tussen de regels #52My Profile

  1. Ja, helemaal mee eens! Slechte foto’s vind ik echt erger dan te veel stockfoto’s. Al is het natuurlijk ook subjectief wat slechte foto’s zijn.

 7. Handige lijst heb je samengesteld! Wat vind je van mijn lijst met sites die gratis stockfoto’s aanbieden: https://afbeeldingen.net/gratis-afbeeldingen/.

  Ook op http://gratis-foto.startpagina.nl/ biedt veel informatie.

  Groet,
  Marlies

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]