Bloggen

Blog like a boss | Laat je blogstructuur af en toe eens los!

Bron beeld | Ashley Ella Design

Een goede blogstructuur is volgens velen één van de belangrijkste dingen bij het bloggen. Je moet je lezers consistentie aanbieden, zodat ze weten wanneer ze wat voor content kunnen verwachten op je blog, en het is voor jouzelf handig als leidraad bij het schrijven van artikelen. Met een solide blogstructuur zou je laten zien dat je het bloggen serieus neemt, dat je er veel tijd en energie in stopt, dat je zowel kwaliteit als kwantiteit belangrijk vindt en dat je weet waar je voor staat als blogger. Succes en kwaliteit worden in veel gevallen geassocieerd met orde en overzicht, dus met je blogplanning zeg je eigenlijk: hey, mijn blog is cool en ik heb mijn blogzaakjes goed voor elkaar. En inderdaad: blogstructuur is belangrijk omdat het orde schept en helderheid biedt, maar een blogstructuur is niet heilig. Verre van, zelfs.

Mijn kijk op blogstructuur

Onder een blogstructuur kun je het volgende verstaan: een schema waarin staat op welke dagen van de week er iets online moet komen op je blog en welke categorieën en rubrieken op welke dagen aan de beurt zijn. Er zijn tal van bloggers die zo’n schema gebruiken, en ook ik vind het fijn: het helpt me om vooruit te plannen en om te zorgen dat er vaak genoeg iets online komt om mijn blog te laten bloeien en groeien. Ik doe mijn best om me zoveel mogelijk aan die blogstructuur te houden, waant dat geeft mij een fijn gevoel en het is goed voor mijn blog (of het voor bezoekers ook echt fijn is, zul je aan hen of aan jezelf moeten vragen). Maar er zijn ook veel bloggers die het níet doen en toch spetterende stukjes uit hun vingers laten schieten. En ook mij lukt het niet altijd.

Blogdruk

Wat ik bij mezelf vooral merk, is dat een vaste blogstructuur vaak blogdruk kan opleveren. De druk om een bepaald artikel te schrijven terwijl mijn hoofd er niet naar staat, de druk om voor mórgen iets in te plannen terwijl ik de energie niet heb, de druk om me precies aan dat schema te houden terwijl ik eigenlijk over andere dingen wil schrijven. En laat me je iets vertellen over blogdruk: het is niet fijn. Het werkt ontzettend demotiverend en daardoor werkt het geforceerd bloggen in de hand. En let’s be real: wacht jij altijd in spanning af tot je favoriete blogger artikel X op dag Y heeft geplaatst? Ik niet. Misschien dat het voor bloggers en vloggers met een fanbase van miljoenen belangrijk is, maar ik heb vooral bewondering voor de bloggers die zónder consistentie tóch prachtige content online zetten. Dat is echt kwaliteit boven kwantiteit.

Bron beeld | Ashley Ella Design

Je blogstructuur loslaten

Oké. Dus blogstructuur is cool en awesome en kan je, zeker als je het druk hebt of nog maar net komt kijken met bloggen, absoluut verder helpen. En als het voor je werkt, dan is het superfijn om met zo’n mooi schemaatje in de hand je artikelen eruit te knallen. Maar durf die blogstructuur ook eens los te laten, mensen. Want vaste dagen en vaste rubrieken en vaste categorieën (begint het je al te duizelen?) zijn ook niet alles: soms heb je ze totaal niet nodig. En wel om deze redenen.

♥ Blogsleur voorkomen

Door je blogstructuur los te laten en lekker te schrijven wat je wilt en wanneer je wilt, houd je het bloggen afwisselend en uitdagend: het is dan voor jezelf ook een verrassing welke onderwerpen en invalshoeken je kiest en dat voorkomt een blogsleur. Als je trouw je planning volgt en vooral schrijft wat er online moet komen, krijg je namelijk snel genoeg van wat je schrijft omdat het niet past bij wat je éigenlijk wilt schrijven.

♥ Je inspiratie de ruimte geven

Is er iets fijners dan spontaan een keigoed idee krijgen voor een artikel? Ja: dat idee meteen kunnen uitwerken tot een knaller van een artikel. Door je blogstructuur af en toe te laten wijken voor je spontane ideeën, of voor de stukjes die je als persoonlijke verwerking wilt schrijven, kunnen je inspiratie en creativiteit goed tot hun recht komen. Want zeg nou zelf: als je denkt ‘’oh ik heb een vet goed idee maar het past nu niet in mijn planning’’, dan gaat de lol er snel vanaf.

Bron beeld | Ashley Ella Design

♥ Met een frisse blik kijken

Je blogstructuur loslaten kan op twee manieren: bewust, wanneer je ervoor kiest de planning om te gooien en andere content te plaatsen, of onbewust, wanneer je geen tijd hebt om te schrijven en de dagen waarop je iets had moeten publiceren geruisloos voorbij laat glijden. In beide gevallen kan het loslaten van je blogstructuur je helpen om met een frisse blik naar je blog te kijken: is zo’n blogweek eigenlijk niet te vol gepland? Moet je niet wat meer ruimte inlassen tussen artikelen? Is het misschien goed om één dag vrij te houden voor spontane artikelen? Vind je bepaalde categorieën en rubrieken nog wel leuk om over te schrijven? En dat is ook het leuke van een blogplanning of blogstructuur: je hebt er het meeste aan als je het lekker dynamisch houdt.

Uit het raam met die blogstructuur?

Nee hoor, je hoeft je blogstructuur niet meteen door de papierversnipperaar te laten wegwerken. Als jij het fijn vindt om met een planning en indeling te werken, moet je dat vooral blijven doen – ik doe het ook, en het kan echt helpen om je content gevarieerd en overzichtelijk te houden (als je graag vooruitwerkt, is een planning hemels). Maar houd het flexibel, houd het speels: laat ruimte over voor spontane ideeën, wees niet bang om met ideeën te schuiven, luister naar je schrijfdrang en voorkom dat je enthousiasme voor een bepaald onderwerp opdroogt voordat je eraan toekomt. En uiteindelijk: het is jouw blog, jouw feestje. Lekker doen wat jij fijn vindt en wat bij jouw blog past.

Vind jij blogstructuur belangrijk?

You may also like...

12 Comments

 1. Voor mij persoonlijk werkt het wel maar ik ben dan ook iemand die graag vooruitplant en met lijstjes werkt. Zo maak ik bijvoorbeeld ook elke week een weekmenu om op die manier te voorkomen dat ik te vaak hetzelfde gerecht klaarmaak en voldoende varieer. Bij het bloggen heeft het vooruitplannen hetzelfde effect voor me. Ik probeer terugkerende wekelijkse memes af te wisselen met lijstjes die nog niet eerder aan bod kwamen en dankzij die planning kan ik beter het overzicht bewaren. Het is echter geen verplichting. Als ik halverwege de week/maand iets wil aanpassen dan doe ik dat gewoon.
  zwartraafje onlangs geplaatst…Foto-update #98 + verjaardagsbuitMy Profile

  1. Dat is ook precies de juiste benadering denk ik: lekker plannen en vooruitwerken, maar wel mét ruimte voor veranderingen.

 2. Hoewel ik wel met een planning werk, werk ik – behalve met een weekoverzicht – niet met bepaalde catagorien die op een bepaalde dag online ‘moeten’ komen. Het plannen is meer voor mezelf. Ik heb niet zo veel meer met vaste items… Ik werk op dat vlak liever spontaan.
  Emmy onlangs geplaatst…Biebverhalen #2My Profile

 3. Zelf heb ik helemaal geen blogstructuur. Dat werk voor mijn het fijnst!
  Zo simpel is dan geluk onlangs geplaatst…Lezen | Doodverklaard, Hemel en aarde en De chirurgMy Profile

 4. Ik blog 3 keer per week (maandag, woensdag, vrijdag), dus in die zin heb ik wel een structuur. Verder heb ik een aantal vaste rubrieken die ik eens in de maand wil laten passeren. Maar ik probeer me niet vast te pinnen op een bepaalde dag, anders is het te dwingend, en dan is de fun er inderdaad van af.

  1. Klinkt als precies genoeg structuur om het vol te houden én het leuk te blijven vinden!

 5. Ik heb wel een vrij vaste blogstructuur denk ik maar dat is omdat ik daar zelf behoefte aan had. Omdat ik ver vooruit werk (ook met reviews inplannen) kan ik ook wel redelijk makkelijk schuiven als er iets tussendoor komt. Of als ik dat niet wil dan plaats ik gewoon een extra artikel op een normaal blogloze dag, als het om een blog event gaat of iets dergelijks.

  1. Dat is ook een goede methode inderdaad!

 6. Ik heb wel vaste dagen, maar geen vaste categorieën per dag of week. Nu ik vakantie heb, zullen er meer blogs komen over uitstapjes of naaiprojecten. En buiten de vakantie juist weer meer over werk/onderwijs. Ik laat dat maar z’n beloop gaan en denk dat ik zo ook juist aansluit bij mijn lezers.
  Jacqueline onlangs geplaatst…Slapen met Fitbit: ruim een maand laterMy Profile

  1. Soms moet je het gewoon lekker laten lopen inderdaad, dat levert ook mooie content op!

 7. Ik heb de blog structuur helemaal laten varen 🙂 Heerlijk! Merk gelijk dat het bloggen een stuk leuker is en ik overstroom van inspiratie. Heel fijn, raad het iedereen aan!

  1. Oh dat klinkt ook heel fijn inderdaad!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]