De afgelopen week werd ik door een Facebookbericht van een blogger aan het denken gezet over iets wat ik graag bloggerlove noem: bloggers die elkaar een shout-out geven, die elkaars content delen, die een blogroll met linkjes naar blogs die de moeite waard zijn in hun menu hebben staan enzovoorts. In het bewuste bericht werd min of meer gesteld dat die bloggerlove aan het verdwijnen is: geld en onderlinge concurrentie lijken steeds meer de boventoon te voeren en het delen van blogposts en tips voor leuke blogs lijkt af te nemen. Misschien is dat wel een beetje zo: ik zie het zelf ook minder, en misschien komt het gewoon doordat bloggers meer bezig zijn met de kwaliteit van hun eigen blog, met onderscheiding en groei. Maar toch is dat jammer: juist die onderlinge bloggerlove is namelijk zó waardevol voor de blogwereld!

Laten stralen

Ik vind het zelf enorm belangrijk én fijn om te doen: af en toe eens een blog in het zonnetje zetten die ik zelf tof vind – bijvoorbeeld met mijn Blog Gespot en Why I Love This Blog-rubrieken – om mijn lezers te helpen nieuwe toffe blogs te ontdekken én omdat de bloggers in kwestie het gewoon heel erg verdienen. Daarnaast heb ik ook een tijdje de Sunday’s Blogcandy-rubriek gehad, waarin ik steeds de leukste blogposts over bepaalde onderwerpen deelde, en eigenlijk met dezelfde redenen: het is gewoon leuk om bloggers in het zonnetje te zetten en mooie content wat extra te laten stralen.

Is het aan het verdwijnen?

Maar bij andere bloggers zie ik het steeds minder. Natuurlijk, ik snap dat je eigen blog belangrijker is dan andere blogs, maar ik ben nog nooit ook maar een seconde bang geweest dat mijn lezers de blog die ik in het zonnetje zet zouden verkiezen boven de mijne. Komt het dan misschien doordat bloggers hun eigen content waardevoller vinden? Ook daar kan ik inkomen, maar dat los ik op door af en toe gewoon ruimte te maken in mijn planning voor wat bloggerlove: ik geef immers ook blogtips en dat is eigenlijk met hetzelfde idee: dat mensen hun blogs kunnen verbeteren en meer lezers aan zich kunnen binden. Ben ik dan echt de enige die bloggerlove zo normaal vindt?

Waarom bloggerlove niet vergeten mag worden

Ik snap het, het lijkt heel logisch en het is ook heel verleidelijk om je alleen op je eigen blog te focussen en het te laten bij zo af en toe een reactie op een andere blog of een like op Facebook. Maar échte bloggerlove gaat volgens mij veel verder en is ook veel waardevoller. En wel hierom!

♥ Elkaar helpen groeien

Er zijn momenteel onwijs veel bloggers in Nederland en nog veel meer in het buitenland. Ook binnen de verschillende niches – denk aan beauty, boeken, lifestyle, self improvement – is de verscheidenheid groot, en dan is het juist heel waardevol als bloggers de handen in elkaar slaan. Door een artikel te delen of een blogger in het zonnetje te zetten, krijgt de blogger in kwestie meer aandacht en misschien wel meer volgers, en wellicht komen de ‘’fans’’ van die blogger dan ook wel bij jou terecht en krijgt jouw blog er ook een boost door. En zelfs al is het eenzijdig, dan nog help je andere bloggers met groeien en misschien wordt jouw blog ook wel in de spotlights gezet en dan krijg jij hulp bij het groeien. Ik vind dat altijd heel tof!

♥ Waardering krijgen

Als blogger is het enorm leuk om waardering te krijgen: dat kan in de vorm van reacties van lezers, maar hóe leuk is het als je een compliment krijgt van een medeblogger? Het is zo onwijs goed voor je zelfvertrouwen wanneer je een beetje bloggerlove over je uitgestrooid krijgt, want dan krijg je waardering en erkenning voor wat je doet. Ik begon altijd te glunderen van de blije en vereerde reacties als ik een blogger benaderde voor een Blog Gespot-artikel of een linkje stuurde van een Why I Love This Blog-artikel en ook ik vind het fantastisch als mijn artikel vermeld wordt in een aanradersartikel of op Twitter. Alleen daarvoor wil je het toch al doen?

♥ Inspiratie opdoen

Een vorm van bloggerlove die ik tegenwoordig erg fijn vind, is heel inhoudelijk: als ik een artikel lees van een andere blogger en het geeft me een idee voor een eigen artikel, dan baseer ik de inhoud van mijn stuk weer op het artikel van de oorspronkelijke blogger en link ik terug. Oftewel: door bloggerlove kun je inspiratie opdoen vanuit andere blogs voor je eigen blog, puur qua inhoud maar bijvoorbeeld ook op het gebied van blogtips of lay-out. En van elkaar leren is ook zoiets moois!

♥ Sharing is caring

Ik moet eerlijk zeggen dat ik de blogwereld soms best vijandig vind tegenwoordig: bloggers krijgen veel kritiek op wat ze online zetten en op hoe ze hun blog onderhouden, onderling is er – in de ene niche meer dan in de andere – veel concurrentie en volgens mij ook jaloezie en het komt regelmatig voor dat ik op Twitter of Facebook dingen voorbij zie komen over heuse blogger feuds. Ik vind dat eigenlijk heel naar: bloggen is iets moois, het creëren van je eigen plekje en je eigen content waar je trots op kunt zijn is zó waardevol. Dan lijkt het mij niet meer dan logisch dat we ook ons best doen om het blogmilieu óók mooi en positief te houden, dat we elkaar kunnen helpen en waardering kunnen geven zodat het allemaal gewoon net wat mooier wordt. Sharing is caring: een sympathieke deelcultuur is toch veel fijner dan een vijandige concurrentiecultuur?

Go the extra mile

Misschien zie ik het wel te somber in, valt het wel mee met die vijandigheid en negativiteit of zijn er meer bloggers die aan bloggerlove doen dan op het eerste gezicht het geval lijkt te zijn, of misschien is het voor mij gewoon belangrijker dan voor andere bloggers.  Hoe dan ook: overweeg gewoon eens om waardering en uitlichting van andere bloggers aan je prioriteitenlijstje toe te voegen: deel eens een mooie post via Facebook of Twitter, schrijf eens een artikel over je favoriete bloggers of over mooie artikelen die je hebt gelezen, gebruik content van andere bloggers als inspiratie of maak een blogroll (en houd deze up-to-date). Er zijn zoveel manieren zonder dat het veel tijd hoeft te kosten, en je maakt jezelf én andere bloggers er blij mee! Go the extra mile, want medebloggers zijn óók collega’s en verdienen ook wel eens een beetje hulp of een shout-out.

Vind jij bloggerlove belangrijk?

You may also like...

13 Comments

 1. Ik ben nog echt een groentje in blogland. Ik blog nu een half jaar en merk gelukkig niks van vijandigheid of iemand niks gunnen. Ik volg een hele leuke groep Bloggers en volgens mij gunnen wij elkaar veel. Over delen van content van iemand anders op mijn blog daar heb ik nog nooit zo over nagedacht. Misschien moet ik af en toe ook eens blogs in het zonnetje gaan zetten. Wel heb ik eens per maand een spam je blog. Zodat ik, maar ook mijn bezoekers andere blogs kunnen leren kennen.
  Sylvia onlangs geplaatst…Flashback Friday – Tekenfilms van vroeger!My Profile

  1. Spam je blog is ook een mooie vorm van bloggerlove! En alleen maar goed hoor, dat je niets merkt van de negativiteit – ik merk er in mijn eigen blogcircuit ook weinig van, maar binnen het grote plaatje wel.

 2. Ik doe elke week mee aan een blogfeestje, wat door een paar bloggers gehost wordt en waar je een paar linkjes kan delen van je laatste artikelen. Dan lees en reageer ik meteen ook bij de artikelen van anderen.
  En wanneer ik bij een ander inspiratie opdoe, link ik ook terug naar dat blog.
  Ik merk niet zoveel van die haat in het blogwereldje, wel dat niet iedereen er positief instaat om zomaar linkjes van anderen te delen.
  Jacqueline onlangs geplaatst…4×6 bemoederende uitspraken tijdens de zomervakantieMy Profile

  1. Oh, dat blogfeestje klinkt ook erg leuk inderdaad!

 3. Soms is er inderdaad best wel wat negativiteit. Dat vind ik ook wel jammer. Zelf deel ik altijd posts die ik leuk of belangrijk vond in mijn maandelijkse wrap up post en heb ik een kleine blog roll in mijn sidebar. Soms deel ik ook wel eens blogs via twitter maar dat vergeet ik wel vaak.
  Annemieke onlangs geplaatst…Bookshelf Tour 2017- Part 4My Profile

  1. Bij boekenblogs is het vaak ook nog net wat erger, merk ik, en ook dat vind ik enorm jammer, want dan wordt er over zoiets tofs als lezen heel lelijk gedaan en dat is dan zó naar.

 4. Wat een mooi artikel en ik ben het zeker met je eens! Als bloggers ben je niet elkaars concurrenten, maar eerder collega’s die elkaar ook nog eens kunnen inspireren. Zelf neem ik weleens linkjes op naar inspirerende artikelen van andere bloggers, gewoon omdat ik denk dat je elkaar als bloggers soms heel goed kunt aanvullen. De blogruzies op Twitter maken me ook weleens verdrietig. Het belangrijkste is toch dat iedereen plezier beleeft aan wat hij doet? 🙂
  Romy onlangs geplaatst…Positieve boost | Wat is jouw grootste kracht?My Profile

  1. Helemaal met je eens! Met collega’s concurreer je ook niet, en bloggers zijn ook eigenlijk gewoon elkaars collega’s inderdaad, en met elkaar maken we de blogwereld tot wat-ie is, dus juist dan is het zo jammer dat er negativiteit heerst.

 5. Ik volg eigenlijk nog maar amper Facebook-groepen vermits ik daar iets te vaak negativiteit tegenkwam. Voor mij persoonlijk is die BloggerLovin net heel belangrijk én dat probeer ik ook zo vaak mogelijk op mijn blog te tonen. Door blogposts van anderen te delen die ik heel leuk vond. Maar ook door Bloggers de kans te geven om zichzelf en hun blog voor te stellen. Door reacties achter te laten en mensen te laten merken dat ik hun artikels met plezier heb gelezen, … Het leuke is dat ik hierdoor ook heel wat mensen hen leren kennen waar ik zowel online als offline een heel tof contact mee heb. In de vorm van kaartjes, berichtjes, … Ik heb er zelfs gisteren nog een blogpost rond uitgewerkt omdat ik ondertussen een hele lijst had verzameld met allemaal van die lieve attenties die voor mij persoonlijk het bloggen iets ontzettend mooi maken.
  zwartraafje onlangs geplaatst…Mijn gezondheid in boekentermenMy Profile

  1. Je zegt iets heel treffends: ook reacties achterlaten is een vorm van bloggerlove inderdaad. Ik heb wel eens het idee dat de grotere bloggers dat niet of nauwelijks doen, terwijl het zo zonde is!

 6. Gelukkig krijg ik nooit zoveel van de negativiteit in blogland mee. Zelf links ik regelmatig naar andere blogs. 🙂
  Zo simpel is dan geluk onlangs geplaatst…Je mag voelen wat je voeltMy Profile

 7. Helemaal eens! Bij mij komt op zondag de Sunday Six waarbij ik elke week zes blogpost deel die ik heel erg leuk vond! Het is toch hartstikke leuk als je een beetje liefde krijgt van je medebloggers!
  Kwante onlangs geplaatst…Wishlist | What to Buy? #6My Profile

 8. […] Blog like a boss: de waarde van bloggerlove Omdat iedereen overal maar een mening over moet hebben Boekengoodies waar ik minder om sta te springen Een boekendatabase maken: Waarom en hoe? Ik ga mijn Goodreads goal niet halen en daar ben ik trots op Reading Bingo Challenge 2017 : Update #3 […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]