Blog like a boss | Over ”thuiszitten” en mijn blog als vangnet

Onder Bloggen op 26 februari 2017

Bloggen is ontzettend leuk om te doen, maar het is niet zomaar iets: je moet er tijd in investeren, moeite, in sommige gevallen ook geld. En je blog goed combineren en in balans houden met een studie, werk, andere hobby’s, sociale contacten, sport of eigenlijk al die dingen tegelijk – dat is nog niet zo gemakkelijk. Ook ik heb het daar soms moeilijk mee, terwijl ik juist vaak complimentjes krijg dat mijn blog altijd zo goed loopt en goed verzorgd is en dat mensen het knap vinden dat ik het allemaal weet te combineren, ook al heb ik weinig energie. Dat heeft me wel aan het denken gezet, want eigenlijk ben ik misschien wel meer met mijn blog bezig dan voor andere mensen geldt. Dat heeft te maken met het feit dat ik veel ‘’thuis zit’’, maar ook met het feit dat mijn blog meer is dan een hobby.

‘’Thuiszitten’’ en bloggen

Een volle agenda is mij absoluut niet op het lijf geschreven: ik heb het mede door mijn ziekte, maar ook gewoon door mijn introversie nodig om veel tijd voor mezelf te hebben en lekker mijn eigen dingen te doen. Het grootste deel van mijn tijd breng ik dus thuis door: dat betekent niet dat al die tijd in mijn blog gaat zitten (dat mocht ik willen!). Menig uurtje gaat op aan huiswerk en dat is maar goed ook, anders zou er van mijn studie weinig terecht komen. Maar naast mijn studie is mijn blog wel waar ik de meeste tijd aan besteed: tijd die ik waarschijnlijk niet zou hebben als ik zou werken, veel zou sporten of meer zou afspreken met mensen. Dat ik mijn blog veel aandacht geef, heeft dus best wel te maken met het ‘’thuiszitten’’, al vind ik aan huis gekluisterd zijn fijner om te zeggen.

Mijn blog als uitlaatklep

Dat ik veel met mijn blog bezig ben, heeft er ook mee te maken dat het voelt als meer dan een hobby. Ik weet van meer bloggers dat hun blog echt een soort kindje is en dat is het voor mij ook: mijn blog is mijn uitlaatklep. Ik vind het enorm fijn om van me af te schrijven en daardoor weer tot inzichten te komen over mezelf. Mijn blog is ook echt mijn me-time: als ik het druk heb gehad met school of moe thuiskom na een lange dag, vind ik het fijn om nog even een paar stukjes te gaan schrijven, blogjes te lezen of op reacties te reageren omdat ik daarmee weer even tot mezelf kan komen, even op iets anders kan focussen, kan opladen en ontspannen. Dat is eigenlijk gewoon ontzettend nodig om mijn energie in balans te kunnen houden.

Participatie

Maar het is ook echt een stukje buitenwereld dat ik op die manier binnenhaal: een manier om mezelf te laten zien, om mijn ei kwijt te kunnen, om mijn kleine wereldje wat groter te maken. Het is mijn manier van participeren: via mijn blog heb ik mensen leren kennen, ben ik socialer geworden, heb ik mooie dingen mogen doen en een klein plekje van het internet en dus van de wereld kunnen veroveren. Dat is misschien nog wel de voornaamste reden dat ik mijn blog en het schrijven voor mijn blog zo ontzettend belangrijk en fijn vind. Het is mijn wereld.

Scneario

De laatste tijd, sinds ik onder ogen heb moeten zien dat het docentschap geen optie meer is en dat ik op zoek moet naar iets anders, ben ik ook een andere kant van mijn blog gaan zien: mijn blog als vangnet. Ik ben me er al heel lang van bewust dat er een punt zou kunnen komen dat het slechter gaat met mijn gezondheid en dat ik niet kan werken, maar permanent aan huis gekluisterd ben. Ik heb altijd gezegd dat ik in zo’n geval altijd nog kan schrijven: het enige wat k nodig heb is een laptop en ik kan hele boekwerken en essays en manifesten schrijven over onderwijs, over empowerment en alles waar ik maar vol van ben. Schrijven kan ik altijd. En nu wordt dat scenario misschien wel iets realistischer.

Vangnet

Het idee dat ik altijd nog een hoop mogelijkheden heb via mijn blog, vind ik enorm fijn: het is een geruststelling, het is een troost, het is een zekerheid: een vangnet. Misschien zou het wel het beste blijken te zijn om een thuisstudie of een parttime baan te combineren met veel blog-en schrijfwerk. En ik weet dat ik daar óók veel voldoening uit kan halen: ik heb genoeg visies en ideeën die ik in mooie artikelen kan verwerken en in de afgelopen jaren zijn daar al vaker mooie dingen uit gekomen. Mijn liefde voor bloggen combineren met dat wat ik kan uitdragen is altijd een optie.

De magie van bloggen

Ik denk dat dat het allerbelangrijkste is wat bloggen betreft. Je hoeft geen miljoenen bezoekers te hebben, je hoeft geen handenvol geld te verdienen met samenwerkingen, je hoeft niet de beste of de populairste te zijn. Je hoeft niet jaloers te zijn op andere bloggers en je hoeft niet bang te zijn dat jij en je blog niet goed genoeg zijn. Het enige wat je moet doen, is zorgen dat je van je blog iets bijzonders maakt. Iets waardoor jij en je blog onafscheidelijk worden. Iets waardoor jij een stukje gelukkiger en rijker wordt. Iets waar jij kracht en troost en misschien wel zekerheid uit kan halen. Dat is wat mijn blog voor mij doet: het is iets waar ik altijd iets mee kan en waar ik altijd weer een stukje sterker of gelukkiger van word.

Wat betekent jouw blog voor jou?

Reacties
CommentLuv badge