Blog like a boss | Mijn blogdoelen voor 2017

Onder Bloggen op 13 januari 2017

 

Blogdoelen: ik was eigenlijk helemaal niet van plan om ze te stellen, want ik ben best wel tevreden over hoe het met mijn beide blogs gaat momenteel. En ik had al bedacht dat ik in ieder geval wilde gaan kijken hoe ik de self improvement-kant van mijn blog zou kunnen uitbouwen in 2017: dat leek me al een heel mooi doel. Tot ik in de Team Confetti-agenda het invullijstje met doelen zag en het toch een beetje begon te kriebelen. Want waarom eigenlijk niet? Bloggen wordt alleen maar leuker als je er echt gericht mee bezig kunt zijn en zo’n lijstje doelen helpt ook wel om het bloggen serieus aan te (blijven) pakken. Dus, dames en heren, bij deze: mijn blogdoelen voor 2017!

Meer: blogproductiviteit

Ik vind het héérlijk om productief te zijn voor mijn blog. In één middag heel wat blogjes bijlezen, een vijftal artikelen schrijven of alle foto’s schieten voor een week aan content: kan ik intens van genieten, maar dat genieten doe ik voor mijn gevoel te weinig én ik laat me volgens mij nog te veel afleiden om echt productief te zijn. Wat ik dus graag wil is vaker écht productief zijn voor mijn blog, zonder intussen nog 100 andere dingen te (willen) doen. En dan ook echt genieten van die productiviteit, zonder nog méér te willen doen (guilty as charged). Ik ben hier zelfs al mee bezig door mijn weekends in het teken te laten staan van mijn blog: op zaterdag artikelen uitwerken en foto’s maken en op zondag stukjes schrijven. Piece of cake!

Minder: blogstress

Ik denk dat elke blogger het wel herkent: die stress omdat er te weinig artikelen ingepland staan, omdat je nog zoveel blogs moet bijlezen op Bloglovin’, omdat foto’s niet goed lukken of omdat je te weinig tijd hebt. STOP! Dat wil ik dus niet meer. Stress is niet fijn en zeker niet als het op bloggen aan komt, want bloggen is een hobby. De laatste tijd lukt het steeds beter om die stress ook los te laten: ik heb nu een fijne blogplanning – om de dag – en het lukt steeds om dat tempo aan te houden, maar ik wil er ook voor zorgen dat dat blíjft lukken en dat ik er relaxed onder kan blijven. hoe? Door mezelf er gewoon af en toe aan te herinneren: joh, het is jouw blog, doe jouw ding, er gaat niemand dood als je een keer niets publiceert. Jij ook niet.

Leren: Google Analytics

Ik vind dat het er toch maar eens van moet komen. Ik kan wel roepen dat SEO en zo niet echt belangrijk is, maar stiekem interesseert het me toch wel een beetje en wil ik in ieder geval proberen me erin te verdiepen. Zo moeilijk kan het toch niet zijn? Er bestaan vast wel handige video’s o artikelen waarin Google Analytics en SEO in jip-en-janneketaal worden uitgelegd. En ik wil niet zo’n blogger worden die niets van SEO moet hebben omdat ze het niet snapt.

Genieten van: blogs lezen

Mijn mindset rond het lezen van blogs is al veel relaxter: ik lees alleen wat ik echt wil lezen, vind het niet meer erg om een hele lading artikelen te skippen en ik vind het heerlijk om me te laten inspireren door andermans artikelen. Daar wil ik dus vooral van blijven genieten! Het lezen van blogs niet op mijn to do-lijstje zetten, maar beschouwen als iets waarmee ik pauze kan nemen, kan opladen, iets fijns, iets leuks, iets verrijkends. Wat maakt het uit als ik 20+ artikelen heb om in te halen, des te meer lekker blogleesvoer!

Meer aandacht besteden aan: reacties

Het is tegenwoordig een gewoonte van me om te reageren op reacties die ik krijg, maar ik vind dat dat nog wel beter kan. Vaak is mijn comment op een comment een beetje inhoudsloos, en ik wil af van het idee dat ik op zoveel mogelijk reacties móet reageren. Ook de reacties die ik achterlaat op andere blogs wil ik meer aandacht geven. Ik weet zelf hoe fijn het is en hoe springerig ik word van een lange, lekker onderbouwde of complimenteuze reactie en dat soort comments wil ik ook achterlaten, want dat verdienen de bloggers in kwestie gewoon.

Lezen: Het Blogboek

Dit boek staat dus al ik weet niet hoe lang in mijn kast en ik heb het al voor tig foto’s gebruikt, maar het nog nooit gelezen. Moet maar eens gaan gebeuren, want volgens mij staan er echt toffe dingen in waar ik iets mee kan of waar ik me door kan laten inspireren. En ik kan er in ieder geval een leuk artikel over schrijven! Maar dan moet ik het dus wel gaan lezen.

Uitproberen: een bloguitdaging

Hiermee bedoel ik niet dat ik een challenge wil gaan doen om mijn blog mee te verbeteren, maar dat ik zelf een challenge in het leven wil roepen! Ik heb al eens meegedaan aan dat soort projecten van andere bloggers – de Happy Challenge bijvoorbeeld – en dat vond ik keileuk. Nu self improvement steeds belangrijker wordt op mijn blog én voor mij, lijkt het me leuk om daar iets mee te doen! Het staat nog in de kinderschoenen en ik wil het allemaal goed uitwerken, maar het wordt in ieder geval een mix tussen girlboss-zijn en geluk. En verder beschouw ik het als mijn eigen uitdaging dit jaar om zoveel mogelijk artikelen te schrijven waar ik oprecht trots op kan zijn en waarmee ik echt de diepte in ga!

Rust creëren door: blogpauzes en flexibiliteit

En zo is de cirkel weer rond. Meer blogproductiviteit en minder blogstress betekent dat ik flexibel wil kunnen zijn met het bloggen. Af en toe een blogbreak nemen is alleen maar fijn, heb ik ontdekt: dat geeft me de gelegenheid om even wat dagelijkse drukte bij mezelf weg te nemen, te focussen op andere dingen dan mijn blog én om mijn blog te verbeteren. Een flexibele blogplanning zorgt ervoor dat het bloggen fijn blijft: een keertje geen artikel is geen ramp, dan gaan we gewoon vrolijk verder met de volgende datum in de blogplanning! Rust in het bloggen is gewoon enorm fijn. En ik denk dat ik door het creëren van die rust ook toekom aan de andere blogdoelen, dus dit ga ik zeker proberen. Daarom vind ik bloggen dus zo heerlijk: omdat je er álle kanten mee op kunt!

Wat zijn jouw blogdoelen voor het nieuwe jaar?

Reacties
CommentLuv badge