Blog like a boss | 8x productief zijn voor je blog in weinig tijd

Onder Bloggen op 19 maart 2017

Bloggen kost tijd: voordat je een echt goede blogpost in elkaar hebt gedraaid waar je trots op kunt zijn, ben je soms zomaar een halfuur verder. Maar met alles wat wij jongeren tegenwoordig doen naast bloggen – studeren, werken, noem het maar op – hebben we die tijd soms helemaal niet en tóch willen we onze blog goed onderhouden. Gelukkig is bloggen meer dan alleen maar stukjes tikken: er zijn genoeg dingen die je zou kunnen doen als je niet veel tijd hebt, maar wel aan je blog wilt werken. Dingen die uiteindelijk ook weer tijd schélen! En er zijn maar weinig dingen die zo goed voelen als met een hoop kleine taakjes heel productief zijn, dus dat komt ook mooi uit!

Wanneer heb je wel en geen tijd?

Hoeveel tijd je nodig hebt om een artikel te schrijven, is natuurlijk helemaal aan jou: de één lukt dat in tien minuutjes, de ander heeft er wel een uur voor nodig. Je moet dus ook zelf een inschatting maken: heb ik nu wel of geen tijd om een artikel te schrijven en heb ik dan misschien wel tijd om op een andere manier aan mijn blog te werken? Je wilt namelijk voorkomen dat je opgejaagd raakt en daarom is het zo fijn om je met kleine taakjes bezig te houden. Dit kun je veelal doen in de ‘’gestolen’’ momenten: als je nog even hebt voordat je de deur uit moet, als je even pauze neemt tussen twee grote taken in, als je ergens op moet wachten… of als je je gewoon verveelt!

Beeldmateriaal verzorgen

Foto’s maken of afbeeldingen zoeken voor je blogposts is iets wat je vaak wel even snel tussendoor kunt doen, zeker als je weet wat voor beeld je precies zoekt en waar je dat kunt vinden. Of richt je juist op het bewerken van foto’s: dit zijn vaak routineklusjes die je gemakkelijk kunt uitvoeren met een voorspelbaar programma. Een tip: op internet vind je een aantal tools die je kunnen helpen om meerdere foto’s tegelijkertijd te bewerken, bijvoorbeeld qua afmetingen. Scheelt ook tijd!

Je blogplanning invullen

Je planning invullen kost meestal maar eventjes: zorg dat je een duidelijk schema hebt waarin je kunt opschrijven welke blogposts er online moeten komen of gebruik de contentkalender van WordPress. Zoek ideeën uit je lijst en plan ze in. Een vaste verdeling van categorieën kan enorm helpen! Probeer ook zoveel mogelijk vooruit te plannen: heb je een vaste rubriek, noteer dan vast voor een aantal weken wat daarin online moet komen.

Blogposts uitwerken

Ik vind het heerlijk om zo nu en dan even de tijd te nemen om in mijn blogboekje de blogposts voor de komende week uit te werken. Dat doe ik heel eenvoudig: ik noteer de datum en het onderwerp en vervolgens schrijf ik voor de lead, het middenstuk en het slot op welke ideeën ik heb voor de inhoud. Dit scheelt echt énorm bij het schrijven omdat ik dan eigenlijk niet meer na hoef te denken over de inhoud: ik heb de structuurpijlers al en die zorgen vanzelf voor een mooie body. Blogposts uitwerken is dus perfect als je weinig tijd hebt, maar wel productief wilt zijn! Zeker omdat het je ideeën ook weer verder prikkelt. Je kunt het ook heel goed onderweg doen!

Plug-ins bijwerken

Lijkt misschien een beetje een open deur, maar ik stel het bijwerken van plug-ins vaak uit. Dat komt doordat ik negen van de tien keer dat ik WordPress open, echt met blogposts aan de slag wil en dan houden die stomme updates me alleen maar op. Maar die updates zijn wel nodig om je site goed te laten functioneren, dus zorg dat je af en toe even de tijd neemt om ze uit te voeren! Het kost maar een paar klikken en dan ben je weer klaar.

Reacties beantwoorden

Interactie is ontzettend belangrijk op je blog: je lezers vinden het fijn om contact met jou te hebben en voor jou is het een goede manier om te laten zien dat je de reacties op prijs stelt. Ga er dus af en toe even goed voor zitten, lees de reacties door en beantwoord wanneer je dat graag wilt. Of, als je geen tijd hebt om te beantwoorden: lees de reacties en maak een notitie van degenen waar je op wilt reageren wanneer je daar de gelegenheid voor hebt.

Sociale media bijhouden

Ik heb er een gewoonte van gemaakt om elke keer als ik een blogpost heb ingepland, deze ook in te plannen op Facebook zodat ik daar later geen omkijken meer naar heb. Dit is ook zo’n supersnel taakje dat zeker de moeite loont, maar je kunt nog meer doen: controleer het bereik van je berichten, check de notificaties, deel een keertje extra… ook belangrijk!

Ideeën verzamelen

Heb je een lijstje met ideeën? Zorg er dan voor dat je die lijst up-to-date houdt. Ga zo nu en dan met een pen of een markeerstift in de weer en probeer ook te kijken of je bewust met nieuwe ideeën kunt komen. misschien heb je wel wat losse flodders inspiratie, dan is het goed om die even netjes in een lijst te organiseren. Of kijk naar wat je allemaal al geschreven hebt en noteer een paar nieuwe ideeën. Geeft ook weer motivatie om mee aan de slag te gaan!

Brainstormen

Iets wat ik graag doe als ik even niet de tijd of de concentratie heb om te schrijven, is brainstormen. Dan werk ik een idee voor een nieuwe categorie uit, kijk ik eens kritisch naar wat ik zou willen veranderen of verbeteren aan mijn blog, experimenteer ik met een nieuwe indeling of droedel ik gewoon een beetje wat. Dit kun je zo lang laten duren als je zelf wilt en het verhoogt de verbinding die je hebt met je blog – dat geldt eigenlijk voor alle punten – zodat je je hoofd leegmaakt en toch ook aan het nadenken blijft!

Tip: ga voor batch-productiviteit

Heb je even tijd om aan je blog te werken? Kies dan bij voorkeur voor batch-productiviteit: houd het niet bij foto’s voor één blogpost maken of bewerken, maar doe er meerdere achter elkaar. Hetzelfde geldt voor het uitwerken van blogposts en het beantwoorden van reacties: zorg dat je zoveel mogelijk doet. Natuurlijk is het afhankelijk van de tijd die je hebt, maar het werkt altijd beter om veel dingen achter elkaar te doen zodat je je later zoveel mogelijk kunt focussen op het schrijven van artikelen!

Hoe werk jij aan je blog als je weinig tijd hebt?

Reacties
CommentLuv badge