Het is ongetwijfeld een bekend scenario voor elke blogger, en ook eentje die je liever uit je brein wilt bannen: je wilt een nieuw artikel schrijven, hebt een briljant idee, denkt dat je er positieve reacties op zult krijgen en kunt niet wachten om het te zien shinen op je blog. Maar ja, voor het zover is moet je het nog wel even schrijven… en je hebt geen idee hoe je dat wilt aanpakken. De knipperende cursor hijgt in je nek, je pijnigt je hersens over hoe je die krachtige boodschap mooi kunt verpakken en inleiden en afsluiten, maar je komt er niet uit… herkenbaar? Voor mij in ieder geval wel, want soms is het idee super, maar zijn het begin en einde zoek. En dan kan het heel fijn zijn om je blogpost eerst eens uit te werken voordat je gaat typen.

Waarom uitwerken?

Sommige bloggers zweren erbij: als je eerst een soort ruwe versie schrijft, lukt het daarna veel beter om de daadwerkelijke tekst uit je vingers te krijgen. Andere bloggers beginnen gewoon met schrijven en zien wel waar het schip strandt: ik doe zelf een beetje van beide. Bij sommige posts, bijvoorbeeld wanneer ik tips wil geven of mijn inzichten over iets wil delen, vind ik het fijn om het een beetje uit te werken zodat ik weet waar ik naartoe wil en wat ik wil vertellen, maar bij andere posts laat ik het gewoon komen terwijl ik bezig ben. Het kan voelen alsof je je inspiratie aan banden legt, maar het helpt je juist om de structuur van je tekst te bepalen en te brainstormen over in welke vorm je je ideeën wilt gieten. Zo wordt je stuk ook helderder en doelgerichter én kun je efficiënter schrijven (en eventueel schrappen).

Efficiëntie en motivatie

Het ligt er natuurlijk helemaal aan wat je onder ‘’uitwerken’’ verstaat: bij mij betekent het dat ik een soort schrijfplan maak, maar je kunt het ook als een soort eerste versie zien waarin je nog niet nadenkt over vorm, lengte en opbouw, maar gewoon beschrijft wat je wilt beschrijven. Sowieso gaat het uitwerken erom dat je voor jezelf een idee hebt van hoe het eindresultaat eruit moet zien, en het liefst een heel precies idee. En het moet je ook een beetje motiveren om met het artikel zelf aan de slag te gaan, want als je al een soort draft hebt, lijkt het minder groot en intimiderend en weet je precies wat je moet doen om (ook in niet al te lange tijd) tot een tof resultaat te komen.

Hoe doe je dat dan?

Maar hoe ga je nou precies te werk als je je blogposts wilt uitwerken? Dat kan op verschillende manieren!

♥ De hoofdlijnen op papier zetten

Dit vind ik zelf het fijnste om te doen: ik maak dan in mijn bullet journal een spread voor blogposts van een bepaalde week of maand, scheid de verschillende artikelen met washitape en noteer per artikel puntsgewijs wat er in de inleiding, de kern en het slot moet staan. Zo weet ik precies hoe ik wil beginnen (want beginnen is soms echt een hels karwei) en ook hoe ik wil eindigen, en dat geeft al een goed gekaderde structuur. De kern is het lastigste, omdat ik dan ook moet nadenken over de volgorde, maar dat helpt ook weer heel erg om duidelijkheid te scheppen. Ik probeer het zo beknopt mogelijk te noteren, eventueel met bronnotities of andere zaken erbij.

♥ Werken vanuit kopjes

Iets wat ik vooral heb geleerd van het uitwerken van de hoofdlijnen, is dat zo’n draft niet heilig is: het gebeurt vaak genoeg dat ik er toch nog van afwijk, dingen toevoeg of weglaat, elementen samenvoeg of speel met de volgorde. Tussenkopjes kunnen daarbij helpen: deze zijn sowieso goed om te gebruiken omdat ze je tekst leesbaarder maken, maar dus ook schrijfbaarder! Noteer bijvoorbeeld als eerste de tussenkopjes in je Word-document of conceptvenster en vul ze één voor één in. Zo voorkom je ook dat belangrijke ideeën je ontschieten en maak je het kleiner.

♥ Maak een mindmap

Dit doe ik zelf eigenlijk helemaal niet, maar als je visueel ingesteld bent, kan het wel fijn zijn. Maak bijvoorbeeld een woordveld met je onderwerp in het midden en daaromheen alles wat je met dat onderwerp associeert. Dit is een goede manier om te brainstormen over de inhoud, maar als je bezig bent en daarna alles op papier hebt staan, kan het je ook helpen om het grote plaatje en de ordening daarin te zien.

♥ Schrijf het slot eerst

Heb ik al gezegd dat het ontzettend fijn is om te weten hoe je wilt beginnen en eindigen? Vaak vloeit de rest dan wel een beetje vanzelf eruit voort. Als je een stapje verder wilt gaan of het nog steeds lastig vindt, kun je ook eerst het slot schrijven en daarna pas de lead en het middenstuk. Het slot is in veel gevallen namelijk een soort samenvatting: er zijn altijd lezers die alleen het slot lezen en daarom zorg ik er altijd voor dat de belangrijkste informatie en inzichten nog eens in het slot staan. Ook handig, want dan weet je hoe je terug moet werken.

♥ Schrijf de kern eerst

Maar het kan ook goed zijn dat je de lead en het slot juist lastig vindt om te schrijven, en dan kan het helpen om gewoon eerst de kern in elkaar te flansen. Dan schrijf je eigenlijk een soort eerste versie: je laat dan de inspiratie en ideeën stromen, zegt wat je te zeggen hebt en doet je verhaal over je onderwerp. Dan is dat eruit: vervolgens kun je het eventueel nog wat aanscherpen of inkorten en beslissen hoe je het wilt inleiden en afsluiten. Dit doe ik zelf niet altijd, maar ik schrijf wel eens bepaalde stukjes eerst en wissel dan van volgorde, en het zorgt er vaak wel voor dat je tekst een strak geheel wordt!

Boost

Je blogposts uitwerken hoeft niet veel tijd te kosten (in veel gevallen win je juist echt tijd), als je er maar wel de tijd voor neemt. En het is vooral een kwestie van experimenteren: misschien vind je het wel fijn om alvast je ideeën uit je hoofd te hebben, zodat je goed kunt focussen op het verwerken ervan, of misschien laat je je liever leiden door de inspiratieflow. Het is in ieder geval iets wat je kunt uitproberen om je schrijfproces én je schrijfproduct een boost te geven!

Vind jij het fijn om je blogposts uit te werken voor je gaat schrijven?

You may also like...

7 Comments

 1. Bij mij hangt het er van af welke soort post ik wil schrijven. Soms gebeurt dat ik tegen mezelf zeg, ik wil gewoon eens schrijven en dan open ik een tabblad van mijn blog en begin ik gewoon in het wilde weg te typen. Ik herlees alles 10x, verbeter, herlees nog eens en opeens zeg ik ‘dat is het’ en dan druk ik op publiceren of plan ik in. Soms gebeurt het ook dat ik een onderwerp in mijn hoofd heb, maar niet weet hoe er aan te beginnen. Dat zet ik in concepten en opeens na een paar dagen ofzo komt er een blogpost uit 🙂 Het gaat niet altijd even makkelijk en de ene post heeft meer tijd nodig dan de andere. Ik ben toch steeds blij als er eentje af is en het uiteindelijk online staat.
  Evelyne onlangs geplaatst…Mijn 365daysofphotography-project | week#34My Profile

  1. Jouw proces klinkt ook goed! En herkenbaar hoor, soms begin ik ook maar gewoon te typen en dan zie ik wel waar ik uitkom, en soms wordt het dan iets heel anders dan ik eigenlijk voor ogen had, haha.

 2. Hoi Vief, ik snap er niks van hoor, zo ingewikkeld jij een blog uitlegd. Ik heb het wel helemaal gelezen hoor en het stond wel op pootjes.. Liefs.

 3. Goede tips! Bij mij verschilt het heel erg per artikel. Soms heb ik een begin in m’n hoofd en soms juist een random midden stuk die ik later weer aan elkaar schrijf. 🙂
  Joanne onlangs geplaatst…Outfit | Fishnet top and denim dressMy Profile

 4. Ik heb zowel notitieboekjes als een digitaal bestand waarin ik ideetjes opslaag die ik ooit wil uitwerken. Bij sommige van die ideetjes komt wel wat voorbereidingswerk (of eerder opzoekwerk) kijken terwijl ik bij andere van hen in korte puntjes noteer wat ik in gedachten heb en het vervolgens probeer uit te werken tot een iets wat vlot lezende blogpost.
  zwartraafje onlangs geplaatst…Korte recensies: Compleet in de wolken & Camp AlienMy Profile

 5. Zelf gebruik ik het op papier zetten het meest. Ik vind het heerlijk om op die manier af en toe even te brainstormen voordat ik de blogpost ook daadwerkelijk ga schrijven. Dan heb ik er al lekker over kunnen nadenken terwijl ik naar mijn boekenkasten heb kunnen staren. Kopjes zijn daarin eigenlijk ook wel een beetje een verlengde. Soms zijn het namelijk maar een paar steekwoorden.
  Annemieke onlangs geplaatst…TTT #104 – Fantasy Hidden Gem BooksMy Profile

  1. Ja, fijn is dat hè? Ik vind het ook heerlijk, omdat het me zo’n gevoel van vrijheid en toch gerichtheid geeft tijdens het schrijven!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]