Het valt niet mee om een blogger te zijn: je wilt het allerliefste gewoon elke dag de hele dag stukjes kunnen schrijven en leuke posts van anderen kunnen lezen, je wilt het liefste alle tijd van de wereld hebben om aan je SEO te werken en reacties te beantwoorden, je trekt het liefst uren uit voor het houden van blogfotosessies en je hebt zoveel inspiratie dat het ook totaal niet zou gaan vervelen. Maar helaas: tenzij je bij dat kleine aantal geluksvogels hoor dat fulltime blogt, moet je je blog zien te combineren met een baan, een studie, sport, een sociaal leven, je gezondheid… poeh. En tóch willen we graag succesvol zijn als blogger, willen we graag consistent iets publiceren – en nee, niet zomaar iets, maar knallende content. Maar hoe doe je dat nou, als je maar weinig tijd hebt? Ik zou zomaar eens de gouden tip voor je kunnen hebben: bingebloggen!
Binge…bloggen?
Het kan bijna niet anders of je hebt wel eens gehoord van het fenomeen bingewatchen: een complet seizoen van een serie achter elkaar door kijken, zonder aandacht te besteden aan andere verplichtingen en bezigheden. In de boekenwereld bestaat het ook: een gehele boekenreeks in één keer uitlezen, zonder andere boeken tussendoor en het liefst ook zonder andere activiteiten tussendoor. Eigenlijk betekent het gewoon dat je veel van hetzelfde in één keer doet, achter elkaar door, met zo min mogelijk intermezzo’s en afleidingen. In blogtermen betekent het: heel actief en gefocust met je blog bezig zijn en zo *tiktiktik* heel veel blogdingen achter elkaar doen zodat je aan het eind van de dag méga productief bent geweest. Klinkt goed, toch? Ik kan je vertellen: het is heerlijk. Maar hoe doe je dat?!
Een batch blogposts schrijven
Als je een serie bingewatcht, kijk je aflevering na aflevering. Eén van de manieren om het bingebloggen vorm te geven, is door een aantal blogposts – laten we zeggen, vijf – achter elkaar te schrijven. En dan bedoel ik ook écht achter elkaar: je opent vijf Word-documenten, pakt je boekje met aantekeningen voor de posts erbij, zet een lekker muziekje op en je typt erop los. Eerste stuk klaar? Hop, meteen door met de volgende! Niet tussendoor even op Facebook kijken of Candy Crush checken, maar echt gewoon achter elkaar door. Geloof me, het klinkt moeilijker dan het is: ik schreef laatst zomaar ineens vier blogposts in iets van anderhalf uur tijd. Als je elke dag iets online wilt hebben, betekent dat dat je al voor meer dan een halve week content klaar hebt!
Voor- en nadelen
De voordelen van deze methode zijn héél overtuigend: je bent compleet gefocust op wat je aan het schrijven bent en daardoor kom je ook gemakkelijk in een flow terecht. Het lijkt misschien zwaar om meteen door te gaan met het volgende stuk, maar als je goed weet hoe je je onderwerp wilt beschrijven, is het een peulenschil: je gaat er ook sneller door werken omdat je je afsluit voor afleiding en echt alleen bezig bent met het volgende dat je wilt typen. Je kunt in korte tijd heel productief zijn! Een klein nadeel is wel dat je andere taken, zoals het inplannen en foto’s bewerken, voor je uit schuift waardoor dat ineens in één keer moet gebeuren. Dat is een nadeel, maar dat kun je oplossen!
Kleine blogtaken achter elkaar doen
Productief zijn voor je blog betekent niet alleen dat je veel posts schrijft om vooruit te plannen: het kan ook betekenen dat je je volledig focust op kleine blogtaken zodat dat weer tijd scheelt bij het pasklaar maken van je content. Trek bijvoorbeeld een middag uit voor het uitwerken van je artikelen of voor het maken van blogfoto’s. Je kunt ook in een uurtje tijd al je eerder geschreven content inplannen, social media-posts inroosteren, blogs lezen, reacties beantwoorden, je statistieken checken… net wat je wilt. Als je het maar gefocust doet, zonder afgeleid te raken en achter elkaar door. Zet eventueel een wekker, zodat je na een uur (of twee) kunt zien hoeveel je gedaan hebt!
Voor- en nadelen
Het grote voordeel hiervan is dat het je heel veel ademruimte kan geven als je het wat drukker hebt. Als je tussen colleges of werkdagen door even de tijd vindt om een artikel te schrijven, is het fijn als je al een schrijfplan klaar hebt liggen en de foto’s ook al gemaakt zijn: dan hoef je het alleen nog maar te schrijven en heb je dus minder druk van alle bijkomende taken. En omgekeerd geldt het ook: als je de tijd kunt vinden om even aan je blog te werken, is het fijn als je al veel content hebt geschreven en dat bijvoorbeeld alleen nog maar in WP hoeft te zetten. Een nadeel kan zijn dat het misschien een drag wordt om een uur lang alleen maar in te plannen of alléén maar foto’s te bewerken of alléén maar schrijfplannetjes te maken. Maar dat is net wat je zelf ervaart.
Je storten op één categorie
De originele vorm van bingebloggen die ik heb bedacht, heb ik zelf nog niet uitgeprobeerd – maar dat wil ik wel gaan doen als ik meer tijd heb om me écht op mijn blog te storten, in een vakantieperiode bijvoorbeeld. Wel pas ik deze techniek toe met de boekrecensies die ik voor mijn boekenblog schrijf. Als je een blog hebt met categorieën als mindstyle, persoonlijke groei en productiviteit, schrijf je artikelen die wat meer voorbereiding vergen en waar je ook langer mee bezig bent. Wat je dan kunt doen, is het achter elkaar schrijven van verschillende artikelen binnen één categorie. Bijvoorbeeld: vijf artikelen in de categorie ‘’blogtips’’ of vijf artikelen in de categorie ‘’self improvement.’’ Achter elkaar door, ook hier weer zonder afleiding (want dat is het belangrijkste kernpunt van de bingebloggen-techniek).
Voor- en nadelen
Het fijne aan deze methode is dat je in één keer veel content hebt over een bepaald onderwerp: dit kun je dan wijd verspreid inplannen en ook dat geeft weer ademruimte. Daarnaast zorgt het voor blogplezier: als je heel enthousiast bent over een bepaald onderwerp en je weet er veel van, is het superfijn om daar lekker over te spuien – en het voelt ook fijn om je expertise te kunnen gebruiken! Nadeel is dat het veel voorbereiding vergt en dat je er dus wel eventjes mee bezig bent, maar als je de tijd en de discipline hebt is het wel echt de moeite waard.
Serieus bloggen
Bingebloggen is een goede manier om zo af en toe eens écht gedisciplineerd en gefocust met je blog aan de slag te gaan: niet af en toe even een artikeltje schrijven, maar gewoon even *hoppa* lekker veel in één keer. Het geeft je ademruimte en ook meer ruimte in je dagelijks leven, omdat je veel vooruit kunt werken en het is een goede manier om in zo’n fijne blogflow te komen! Zeker iets wat je dus kunt proberen als je wat meer blogproductiviteit wilt bereiken.
Bingebloggen, doe jij het al?
Wat een fijn en inspirerend artikel! Ik heb toevallig morgen een roostervrije dag en ben na het lezen van dit artikel vastbesloten om er eens een productieve blogdag van te maken. Meestal typ ik maximaal 2 blogposts op een dag, maar eigenlijk is het best een leuke uitdaging om gewoon eens in Word achter elkaar een paar artikelen te typen, desnoods met mijn laptop op vliegtuigstand 🙂
Romy onlangs geplaatst…Vaker Vrolijkheid #13: Artis, inparkeren en fluffy vest
Ja, dat werkt echt goed! Mijn ervaring is dat je echt verrassend veel kunt schrijven als je er maar gewoon goed voor gaat zitten en je echt concentreert 🙂
Komende week heb ik vakantie, dus dan hoop ik iets meer vooruit te kunnen schrijven. Maar echt bingebloggen, nee dat niet. Ik geloof niet dat ik daarvoor weggelegd ben.
Jacqueline onlangs geplaatst…Een mouwloze zwaluwenjurk als herfstjurk?!
Leuke tips! Ik heb bingebloggen nog niet geprobeerd, maar het lijkt me wel praktisch.