Zo af en toe is het goed om even een blogpauze te nemen: dat helpt je om weer kritisch naar je blog te kijken, om je even op andere dingen te concentreren en om de blogdruk bij jezelf weg te nemen. Maar tenzij een blogpauze ertoe leidt dat je nog wat langer pauze wilt nemen of dat je stopt met bloggen, moet je er ook weer uit zien te komen: je moet ooit een keer de draad weer oppakken en weer back on track komen, die blogflow weer terug zien te krijgen. En laat dát nou niet zo makkelijk zijn: ik weet uit ervaring dat het heel lastig is om het gevoel van het bloggen weer terug te krijgen als je er even uit bent geweest. Zeker omdat je na je pauze het liefst sterker terug wilt komen, want die pauze is natuurlijk niet voor niets geweest. Maar hoe dan?

♥ Verzamel nieuwe ideeën

Het is sowieso altijd goed om ideeën bij te blijven houden tijdens je blogbreak, maar een goede manier om het bloggen weer op te pakken is door op zoek te gaan naar nieuwe ideeën. Houd een brainstormsessie, maak een woordweb zoals je dat geleerd is op de lagere school, struin Pinterest af, kijk naar je concepten of je oude ideeënlijstje, bedenk waar je nú over zou willen schrijven en noteer het allemaal. Zo krijg je vanzelf weer zin om het uit te gaan werken!

♥ Lees andere blogs

Blogs lezen vind ik altijd een fijne manier om inspiratie op te doen én weer een beetje in de blogbusiness terug te keren: door te reageren op andermans posts krijg je misschien ideetjes voor hoe je zelf een soortgelijk onderwerp zou kunnen bespreken en kom je weer een beetje in de routine. En het is altijd leuk om te doen!

♥ Voer updates uit en beantwoord reacties

Misschien houd je je updates ook bij als je niet actief aan je blog werkt – heel belangrijk! – maar even een rondje langs de plug-ins is sowieso goed. Daarnaast vind ik het altijd fijn om mijn reacties te beantwoorden: sommige zijn dan al wat ouder, maar het geeft een goed gevoel om weer bij te zijn, te zorgen dat elke reactie even wat aandacht heeft gekregen en dat je daar niet meer mee achterloopt. Zo krijg je ook een idee van wat er speelt bij je lezers en creëer je interactie, en dat valt altijd goed bij blogbezoekers.

♥ Begin met een persoonlijke update

Als je even weg bent geweest, is het een goed idee om als eerste post een update te geven. Dat werkt misschien niet bij elke blog, maar ook als je niet persoonlijk blogt kun je dit doen, door bijvoorbeeld te vertellen welke boeken je hebt gelezen de afgelopen tijd (als je een boekenblog hebt) of welke producten je veel hebt gebruikt (beautyblog) of iets soortgelijks, eventueel met een vermelding over je break tussen neus en lippen door. Voor mij werkt het altijd fijn om een uitgebreide persoonlijke update te schrijven, omdat ik weet dat mijn volgers het leuk vinden om te weten hoe het met mij gaat en omdat ik dan voor mijn gevoel klaar ben en de weg heb vrijgemaakt voor nieuwe content.

♥ Voer wat blog improvement uit

Dat je blogpauze voorbij is, wil nog niet zeggen dat je meteen weer heel actief stukjes moet gaan schrijven! Je kunt de eerste tijd ook gebruiken om je blog een beetje te renoveren: kijk eens naar je categorieën, naar je blogstructuur, naar je lay-out, naar het beeldmateriaal dat je gebruikt, naar de blogdoelen die je jezelf hebt gesteld, naar de inhoud van je artikelen, naar je samenwerkingsbeleid, naar je pagina’s, naar je blogplanning, naar je plug-ins… kijk gewoon eens of je nog 100% tevreden bent met en energie krijgt van je blog zoals die nu is, of dat je misschien dingen kunt veranderen of verbeteren.

♥ Reflecteer

Reflecteer ook op je blogpauze: heb je je blog gemist? Heb je nog nieuwe inzichten gekregen door het eventjes niet bloggen? Zijn er misschien nieuwe dingen die je wilt proberen, zoals het maken van een tag of challenge, een nieuwe rubriek of categorie? De mogelijkheden zijn eindeloos en nu heb je de kans om ze te benutten! Of misschien is dit wel hét moment om wat informatie in te winnen van je volgers, bijvoorbeeld met een enquête, of om een start te maken met een tweede blog als dat je ambitie is. Gebruik de tijd direct na je blogbreak ook vooral om je te bezinnen en te beseffen welke mogelijkheden en ideeën je allemaal nog hebt.

Forceer het niet

Merk je dat het nog niet zo goed lukt om het bloggen weer op te pakken? Geen paniek: laat het dan nog even rusten. Ik heb ook wel eens gehad dat ik mijn blogpauze graag wilde beëindigen, maar dat het gewoon niet lukte om weer te starten: ik had de tijd, de energie of de motivatie gewoon nog niet en dat is helemaal niet erg. Laat het op zijn beloop, noteer de ideetjes als ze binnenstromen en kijk af en toe of je iets kunt doen om een stapje richting het einde van je blogbreak te zetten: je hoeft niet van een blogpauze op dag 1 naar full-on weer bloggen op dag 2 te gaan. Neem de tijd, dan komt het vanzelf.

Vind jij het lastig om de blogdraad weer op te pakken?

You may also like...

4 Comments

 1. Goede tips! Ik heb eigenlijk nooit een blog break, dus ik kan er niet over meepraten. Al ruim 10 jaar ZONDER blog break, volgens mij kunnen veel bloggers dat niet zeggen. Ze stoppen, veranderen van blognaam of… ^^
  Al met al nog steeds erg gelukkig met mijn blog en hoe ik erin sta 🙂

  Fijne Zondag!

  1. Dat is zeker weten ook een bijzondere prestatie!

 2. Wat een fijn artikel! Ik heb zelf nog nooit een blogbreak genomen, maar je blog doet me beseffen dat het echt niet erg zou zijn om eens een weekje niet te schrijven en dat je ook daarna de draad prima weer kunt oppakken. Dat is wel een fijn besef!
  Even off-topic, maar ken je trouwens de verschillende Comment Reply-plug-ins? Ik beantwoord zelf ook vaak reacties van bezoekers, maar merkte dat bezoekers mijn reacties daarop niet altijd te zien kregen. Ik vergeet zelf bijvoorbeeld ook vaak om dan nog een keer te checken of de blogger op mijn reactie heeft gereageerd 😉 Met die plug-in krijgen mensen automatisch een mailtje als jij weer op hun reactie reageert. Ik vind het in ieder geval superhandig 🙂
  Romy onlangs geplaatst…Jezelf vergelijken met anderen? Ho, stop!My Profile

  1. Ik heb inderdaad ook zo’n plug-in geïnstalleerd volgens mij! En bij jouw blog werkt het prima hoor, ik krijg altijd een mailtje als je hebt gereageerd op mijn reactie 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]