Bloggen is heerlijk: het kan je een enorm gevoel van productiviteit geven en als het lukt om precies de stukken uit je vingers te laten rollen die je wilt schrijven, dan zorgt het voor een fantastisch gevoel van trots. Maar als je het bloggen combineert met een druk leven, waarin werk, studie, rust en andere passieprojecten vechten om aandacht, is het best lastig om echt tijd te maken voor het bloggen en in een flow te komen die je in staat stelt om flink wat blogtaken af te werken. De laatste tijd heb ik daar zelf ook veel ervaring mee: af en toe lukt het simpelweg niet om de energie voor het bloggen op te brengen. Maar als het dan wél lukt om die blogflow te bereiken, is het des te fijner! Met deze tips lukt het jou wellicht ook om in die lekkere blogbubbel te komen én te blijven.

Zorg voor een blogmindset

Een blogflow betekent dat je zonder tijd te verkwisten aan onbelangrijke zaken en met full focus een tijdje aan je blog kunt werken. Het maakt niet uit of dat betekent dat je blogs schrijft, foto’s maakt, reeds geschreven stukken inplant, concepten uitwerkt of wat dan ook: net wat voor jou belangrijk is en prioriteit heeft en waar je enthousiast van wordt. De beste manier om die flow te bereiken is door jezelf er mentaal op voor te bereiden dat je gaat bloggen. Maak een dag vrij die je helemaal kunt (en mág!) besteden aan het blogwerk en stel jezelf daar ook op in, zodat je de motivatie en energie ervoor hebt. Zorg dat je weet wát je gaat doen en hoe en zorg dat je er zin in hebt!

Doe het voorbereidend werk

Ben je van plan om een middagje te besteden aan het schrijven van posts? Zorg dan dat je andere klusjes, zoals het zoeken of maken en bewerken van foto’s, op een ander moment kunt doen of al gedaan hebt. Dat geldt ook voor het inplannen: deze dingen kosten ontzéttend veel tijd en die tijd gaat af van de tijd die je kunt besteden aan het echte schrijven. Werk dus vooruit en zorg dat je de zakelijke klusjes later kunt doen. Een gouden tip is ook om van tevoren alvast de bestandjes of WordPress-concepten te maken en op te slaan, zodat je die meteen kunt openen als je aan de slag gaat.

Werk drafts uit

Nog iets wat je in de voorbereiding kunt doen en wat enorm scheelt bij het echte schrijven: zorg dat je alvast een opzetje gemaakt hebt voor de inhoud van je stuk. Welke deelonderwerpjes moeten besproken worden, heb je bronmateriaal (bijvoorbeeld een video of link naar een andere blogpost die je heeft geïnspireerd) en wat is het belangrijkste dat je wilt vertellen? Zo hoef je tijdens het schrijven niet meer na te denken over wat er in je inleiding komt te staan en hoe je gaat afsluiten: dat zorgt ervoor dat je sneller kunt schrijven!

Schrijf op gevoel

Lekker tegenstrijdig met het vorige punt, maar… als ik tijdens mijn werkweek weinig tot geen tijd heb kunnen vinden om te bloggen, maak ik me niet druk over de drafts. Ook het uitwerken daarvan kost namelijk tijd en energie, en soms is het fijner om gewoon op gevoel te schrijven. Sterker nog: dat is in sommige gevallen makkelijker, omdat je dan niet na hoeft te denken over hoe je je opzet vertaalt naar een goed stuk maar gewoon de flow van je gedachten kunt volgen. Soms heb je dan in verrassend korte tijd een knallend artikel klaar!

Let niet op de tijd

Heb je een hele dag of middag vrijgemaakt voor het bloggen? Let dan niet op de tijd. Begin bij voorkeur zodra je opgestart bent en vermijd de klok: het maakt niet uit hoe lang je over een blogpost doet en als je toe bent aan een pauze, neem die dan. Werk gewoon lekker door tot je klaar bent of geen zin meer hebt en laat de tijd niet in je nek hijgen. Jij zit in je bubbel en daar gelden jouw regels!

Schrijf waar je zin in hebt

Over die regels gesproken… als je de ruimte hebt om vooruit te werken en niet in de knel komt met je blogplanning, schrijf dan lekker waar je zin in hebt. Je hoeft echt niet per se je planning chronologisch af te werken. Heb je zin om een filmrecensie te schrijven terwijl die pas over een paar weken online moet? Lekker doen. Wil je een artikel schrijven dat geen haast heeft? Ga ervoor! Het mooie van inplannen en vooruitwerken is dat je de ruimte hebt om je eigen flow te volgen en juist jouw eigen flow helpt een blogflow op gang. Bedenk dus waar je graag over wilt schrijven, met welk idee je aan de gang wilt, en doe dat. Plus: het is ook wel heel fijn om al iets geschreven te hebben dat pas over een poosje online moet

Noteer je ideeën meteen

Het gebeurt vaak genoeg dat je bezig bent met een blogpost en intussen een idee krijgt voor een nieuw onderwerp: zorg dat je dit meteen – en dan ook echt meteen – kunt noteren. In een boekje, in een app, een document, maakt niet uit. Noteer het, zorg dat je het niet kwijtraakt, zet er eventueel aantekeningen bij… en dan hop, weer door met het stuk dat je aan het schrijven was of de foto die je aan het maken was of wat dan ook. Ideeën zijn te waardevol om je te laten ontglippen, maar ze kunnen je blogflow ook hinderen als je er niet meteen werk van maakt.

Zet je lievelingsmuziek op

Oké, volg deze tip vooral niet op als je niet lekker werkt met muziek, maar als je dat wel kunt… doe de deur van je werkruimte dicht of zet een koptelefoon open ga LOS! Ik vind niets fijner dan tijdens het bloggen één van mijn lievelingsalbums op te hebben staan en dan af en toe luidkeels mee te zingen, inclusief danceparty. Het zorgt voor de juiste vibe en het is gewoon fijn!

Hoe kom jij in een blogflow?

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]