Vooruit bloggen is wat mij betreft absoluut onmisbaar voor mijn blogplezier. Nu het gros van mijn tijd naar mijn studie gaat en ik minder tijd en puf heb om te bloggen dan ik graag zou willen, vind ik het des te fijner om het onderste uit de kan te halen als het wél lukt om productief met mijn blog bezig te zijn – en dat doe ik als het even kan door ver vooruit te werken. Want ja, natuurlijk zijn er bloggers voor wie het prima werkt om de avond van tevoren het artikel te typen dat de volgende dag online moet, en ja, ik heb ook wel eens een stuk geschreven dat ik vervolgens meteen publiceerde. Maar over het algemeen ben ik totaal geen lastminute-blogger en is de inplanfunctie mijn beste vriend. Sterker nog: als die er niet was, zou ik het bloggen veel minder leuk vinden. Maar waarom eigenlijk?

♥ Foto’s apart maken

Vooruit werken met bloggen betekent voor mij vooral dat ik heel veel vrijheid heb om taken op te splitsen en later uit te voeren. Zo vind ik het ontzettend fijn om geen stress of tijdsdruk te voelen voor het maken, uitzoeken en bewerken van de foto’s voor bij een artikel: daar gaat vaak veel tijd in zitten, maar doordat ik dit apart kan doen, gaat het niet ten koste van de tijd die ik besteed aan het echte schrijfwerk. Met andere woorden: volle focus voor het schrijven én voor de foto’s, wel zo fijn!

♥ Eindredactie later doen

Nog iets wat veel tijd kost bij het bloggen: de eindredactie. Of je nou al je stukken nog drie keer naleest op spelling, zinsbouw en inhoud of onder eindredactie niets anders verstaat dan het klaarzetten van de post: categorieën, tags, de lay-out checken, de social media-promotie voorbereiden… eindredactie is iets wat er altijd bij hoort. Ik vind het vaak ook echt een beetje een rotklusje, aangezien je elke keer dezelfde stappen volgt en het me uit de schrijfflow haalt: ik kies er daarom graag voor om eerst een verzameling stukjes te schrijven in Word en daarna voor alles in één keer de eindredactie te doen. Maar, punt is: door vooruit te werken heeft die eindredactie geen haast en kun je die op je eigen moment doen en dat zorgt ook weer voor meer focus op het schrijven.

♥ Speling in blogtijd

Misschien wel het grootste voordeel van vooruit bloggen: je hebt alle ruimte om je blogtijd zelf in te delen. Wanneer je dicht op je publicatiemoment schrijft, bijvoorbeeld de avond of een paar uur van tevoren, geeft dat veel meer stress omdat je het gevoel hebt dat alles nú klaar moet, terwijl je het misschien wel niet redt om dat artikel in één keer te schrijven en er liever op een ander moment mee verder gaat ,zodat je wat meer tijd hebt voor research, foto’s, eindredactie et cetera. Door vooruit te werken heb je die speling: het maakt dan niet uit als blogtijd in relaxtijd verandert en je kunt zelf bepalen welke dingetjes je wanneer doet. No sweat!

♥ Je planning vullen

Maar iets wat ik ook erg fijn vind aan het vooruit werken is het feit dat je je blogplanning kunt vullen. Hóe lekker voelt het als je al stukjes klaar hebt die pas over een x-aantal weken online hoeven? Heel vaak lukt het mij om aan het begin van de maand al blogs klaar te hebben staan voor het einde van de maand, en dat scheelt zo onwijs veel stress: het is echt heel fijn om te weten dat dat al klaar is, dat je je er niet druk meer over hoeft te maken. Het scheelt ook als je weet dat je voor een bepaalde week al iets klaar hebt staan en dus minder hoeft te schrijven… en het is óók fijn als je iets klaar hebt staan voor een bepaalde datum, want dan kun je daar weer mee schuiven en jezelf zo nog meer speling in je blogtijd geven.

♥ Meer vrije tijd

Als je veel vooruit werkt met het schrijven van content, verandert blogtijd – op den duur, en als je het goed aanpakt – in vrije tijd. Je schrijft namelijk vaak veel stukjes in één keer zodat je niet vlak voor de publicatiedatum nog iets moet fixen, waardoor je die momenten kunt invullen zoals je wilt. Plus: ver vooruit werken betekent dat je artikelen kunt afstrepen van de nog te schrijven-lijst en dat geeft je ook meer gelegenheid om tijd te besteden aan andere projecten. Tuurlijk, aan vooruit werken zit nooit echt een grens en je kunt altijd nog verder schrijven, maar het is ook goed om te bedenken: hé, dit vooruit werken doe ik niet voor niets, dus laat ik er ook van genieten dat ik met blogpost A, B en C al klaar ben!

Bloggen in jouw tijd

Door veel vooruit te werken voor je blog, zorg je ervoor dat je op een relaxte, stressvrije manier kunt werken: je kunt taken opsplitsen en later doen, je kunt zorgen dat je in een flow komt en lekker opschiet en het geeft je veel ruimte om de dingen op jouw manier te doen zodat je ook nog tijd overhoudt voor de andere dingen die je graag doet. Zeker als je gebruik maakt van het feit dat de kleine klusjes ook later kunnen en op zichzelf minder tijd kosten dan in het geheel van het bloggen, geeft dat je heel veel vrijheid en productiviteit: het is een tool om je blog te managen zoals jij dat fijn vindt. Ik vind het in elk geval heerlijk!

Werk jij veel vooruit voor je blog?

You may also like...

18 Comments

 1. Ik wil heel graag vooruitwerken, maar als puntje bij paaltje komt….doe ik het gewoon niet. En dat terwijl bovenstaande punten me heerlijk lijken! Ik hoef niet altijd alles last-minute te doen, maar het komt er wel op neer dat de puntjes nog de avond ervoor op de i worden gezet. Gelukkig vind ik bloggen nog steeds heel leuk, maar in de toekomst wil ik heel graag vooruitwerken!
  Johanne onlangs geplaatst…7 superhandige apps die het volwassen leven nét iets makkelijker makenMy Profile

  1. Het is ook iets wat al doende beter gaat denk ik 🙂

 2. Ik ben zo slecht met het vooruit schrijven van blogs.. Ik bedenk vaak iets en wil dat dan direct publiceren. Maar ik zie zeker de voordelen in van het vooruit schrijven van artikelen! Misschien toch maar eens beter naar mijn planning gaan kijken..
  Manon onlangs geplaatst…WWW WednesdayMy Profile

  1. Direct publiceren heeft ook zeker wel iets als je ergens lekker enthousiast over bent 🙂

 3. Je hebt helemaal gelijk. Ik blogde bij vorige blogs nooit in het voren en ik stopte er steeds mee, omdat ik de stress teveel vond. Dan heb je een drukke avond en dan ‘moest’ je ook nog bloggen. En nu schrijf ik één avond per week al m’n blogs en de zondag voor verschijnen doe ik dan de eindredactie. En het scheelt zoveel stress! Ik zie nu gewoon uit naar de superrelaxte schrijfavond 🙂
  Lilian onlangs geplaatst…Verre vriendschappen: plan een periodieke beldate!My Profile

  1. Ah fijn is dat hè! Het voorkomt inderdaad dat bloggen een moetje wordt.

 4. Ik hou van vooruit werken. Met de kleine werkt dat echt heerlijk. Ik weet soms niet eens meer wat er nu online moet komen omdat ik het al zover van te voren had geschreven. Ik heb nu op een 1 blog en recensies (van boeken die ik nog moet lezen haha) na heel mei klaar. En ik heb ook al dingen voor Juni ingepland.
  Annemieke onlangs geplaatst…Series Review – Liveship Traders TrilogyMy Profile

  1. Ah heerlijk zeg!

 5. Ik kan me eigenlijk helemaal in je artikel vinden. Eerder schreef ik mijn artikelen vaak de avond van tevoren, maar nu probeer ik (een paar uitzonderingen daargelaten) meer vooruit te werken. Het voelt fijn om meestal wel iets klaar te hebben staan, hoewel ik soms een plotseling idee toch wel snel à la minute wil uitwerken. Anyway, door vooruit te plannen, kom ik in ieder geval niet meer in tijdnood en is het geen probleem als ik een keer een avond niet kan bloggen. Ook dat van de eindredactie vind ik een fijn punt. Ik doe vaak de avond van tevoren de eindredactie van een artikel, zodat ik zeker weet dat ik tevreden ben met wat online komt 🙂

 6. Ik zou niet zonder het vooruit werken kunnen. Elke avond stressen of er wel een blogpost klaarstaat; liever niet! Ik weet eigenlijk niet beter dan dat ik vooruit werk! Natuurlijk gebeurt het wel eens dat ik even gas moet maken, maar dat is meer uitzondering dan regel.
  Emmy onlangs geplaatst…Forest of a Thousand Lanterns (Rise of the Empress #1) – Julie C. DaoMy Profile

  1. Precies: dat het af en toe niet lukt om vooruit te werken is prima, maar als het wel lukt is het voorl heel erg fijn om daar een routine van te maken.

 7. Leuk artikel om te lezen en werd helemaal blij van je mooie foto’s hierbij<3
  Ik blog ALTIJD vooruit, aangezien ik lange werkdagen heb en er verder niet echt de tijd voor heb. Maakt dus dat ik vaak op Vrijdag middag of het weekend artikelen in plan 🙂

  1. Dat zijn stockfoto’s haha, maar toch bedankt!

 8. Ik werk heel graag vooruit omdat het inderdaad handig is en veel minder stress oplevert. Mijn probleem is gewoon soms dat ik niet de inspiratie heb om voor weken op voorhand content te hebben. Ik heb meestal voor de week die komt wel content en dat geeft me dan de tijd om voldoende content uit te werken voor de week daarop. Er zijn weken dat ik superveel inspiratie heb en ineens voor twee weken content heb. Maar soms ook echt niet
  Nikita onlangs geplaatst…7x Vreugde & Positiviteit!My Profile

  1. Oh dat herken ik wel: vooruitwerken voor een week zodat je in die week weer kunt werken aan de blogposts voor de week erop. En het ligt inderdaad ook aan de inspiratie, maar ik plan vaak al vooruit welke blogs ik wanneer online wil hebben met wat hulp van mijn ideeënlijstjes, dus dat scheelt ook veel.

 9. Sinds ik nu elke dag blog probeer ik zoveel mogelijk vooruit te werken, ookal is dat niet altijd even makkelijk. Maar het moet wel, anders hou ik het niet vol.
  Evelyne onlangs geplaatst…Foto van de week #16My Profile

 10. Ik blog eigenlijk bijna nooit vooruit. Maar ik blog sowieso niet zoveel meer (helaas). Denk dat ik het anders inderdaad wel rustgevend zou vinden.
  Zo simpel is dan geluk onlangs geplaatst…Even bijkletsen #9 | DankbaarMy Profile

 11. Leuk artikel. Vooruit schrijven is super handig zodat je nooit in de knoei komt dat je niets te posten hebt. Ik merk dat content creatie super belangrijk is maar dat ik soms geen leuke ideeen meer heb als ik veel achter elkaar schrijf. Heb je hier tips voor?
  Groet,
  Anne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]