Blog like a boss | 5 voordelen van vooruit bloggen

Onder Bloggen op 18 april 2018

Vooruit bloggen is wat mij betreft absoluut onmisbaar voor mijn blogplezier. Nu het gros van mijn tijd naar mijn studie gaat en ik minder tijd en puf heb om te bloggen dan ik graag zou willen, vind ik het des te fijner om het onderste uit de kan te halen als het wél lukt om productief met mijn blog bezig te zijn – en dat doe ik als het even kan door ver vooruit te werken. Want ja, natuurlijk zijn er bloggers voor wie het prima werkt om de avond van tevoren het artikel te typen dat de volgende dag online moet, en ja, ik heb ook wel eens een stuk geschreven dat ik vervolgens meteen publiceerde. Maar over het algemeen ben ik totaal geen lastminute-blogger en is de inplanfunctie mijn beste vriend. Sterker nog: als die er niet was, zou ik het bloggen veel minder leuk vinden. Maar waarom eigenlijk?

♥ Foto’s apart maken

Vooruit werken met bloggen betekent voor mij vooral dat ik heel veel vrijheid heb om taken op te splitsen en later uit te voeren. Zo vind ik het ontzettend fijn om geen stress of tijdsdruk te voelen voor het maken, uitzoeken en bewerken van de foto’s voor bij een artikel: daar gaat vaak veel tijd in zitten, maar doordat ik dit apart kan doen, gaat het niet ten koste van de tijd die ik besteed aan het echte schrijfwerk. Met andere woorden: volle focus voor het schrijven én voor de foto’s, wel zo fijn!

♥ Eindredactie later doen

Nog iets wat veel tijd kost bij het bloggen: de eindredactie. Of je nou al je stukken nog drie keer naleest op spelling, zinsbouw en inhoud of onder eindredactie niets anders verstaat dan het klaarzetten van de post: categorieën, tags, de lay-out checken, de social media-promotie voorbereiden… eindredactie is iets wat er altijd bij hoort. Ik vind het vaak ook echt een beetje een rotklusje, aangezien je elke keer dezelfde stappen volgt en het me uit de schrijfflow haalt: ik kies er daarom graag voor om eerst een verzameling stukjes te schrijven in Word en daarna voor alles in één keer de eindredactie te doen. Maar, punt is: door vooruit te werken heeft die eindredactie geen haast en kun je die op je eigen moment doen en dat zorgt ook weer voor meer focus op het schrijven.

♥ Speling in blogtijd

Misschien wel het grootste voordeel van vooruit bloggen: je hebt alle ruimte om je blogtijd zelf in te delen. Wanneer je dicht op je publicatiemoment schrijft, bijvoorbeeld de avond of een paar uur van tevoren, geeft dat veel meer stress omdat je het gevoel hebt dat alles nú klaar moet, terwijl je het misschien wel niet redt om dat artikel in één keer te schrijven en er liever op een ander moment mee verder gaat ,zodat je wat meer tijd hebt voor research, foto’s, eindredactie et cetera. Door vooruit te werken heb je die speling: het maakt dan niet uit als blogtijd in relaxtijd verandert en je kunt zelf bepalen welke dingetjes je wanneer doet. No sweat!

♥ Je planning vullen

Maar iets wat ik ook erg fijn vind aan het vooruit werken is het feit dat je je blogplanning kunt vullen. Hóe lekker voelt het als je al stukjes klaar hebt die pas over een x-aantal weken online hoeven? Heel vaak lukt het mij om aan het begin van de maand al blogs klaar te hebben staan voor het einde van de maand, en dat scheelt zo onwijs veel stress: het is echt heel fijn om te weten dat dat al klaar is, dat je je er niet druk meer over hoeft te maken. Het scheelt ook als je weet dat je voor een bepaalde week al iets klaar hebt staan en dus minder hoeft te schrijven… en het is óók fijn als je iets klaar hebt staan voor een bepaalde datum, want dan kun je daar weer mee schuiven en jezelf zo nog meer speling in je blogtijd geven.

♥ Meer vrije tijd

Als je veel vooruit werkt met het schrijven van content, verandert blogtijd – op den duur, en als je het goed aanpakt – in vrije tijd. Je schrijft namelijk vaak veel stukjes in één keer zodat je niet vlak voor de publicatiedatum nog iets moet fixen, waardoor je die momenten kunt invullen zoals je wilt. Plus: ver vooruit werken betekent dat je artikelen kunt afstrepen van de nog te schrijven-lijst en dat geeft je ook meer gelegenheid om tijd te besteden aan andere projecten. Tuurlijk, aan vooruit werken zit nooit echt een grens en je kunt altijd nog verder schrijven, maar het is ook goed om te bedenken: hé, dit vooruit werken doe ik niet voor niets, dus laat ik er ook van genieten dat ik met blogpost A, B en C al klaar ben!

Bloggen in jouw tijd

Door veel vooruit te werken voor je blog, zorg je ervoor dat je op een relaxte, stressvrije manier kunt werken: je kunt taken opsplitsen en later doen, je kunt zorgen dat je in een flow komt en lekker opschiet en het geeft je veel ruimte om de dingen op jouw manier te doen zodat je ook nog tijd overhoudt voor de andere dingen die je graag doet. Zeker als je gebruik maakt van het feit dat de kleine klusjes ook later kunnen en op zichzelf minder tijd kosten dan in het geheel van het bloggen, geeft dat je heel veel vrijheid en productiviteit: het is een tool om je blog te managen zoals jij dat fijn vindt. Ik vind het in elk geval heerlijk!

Werk jij veel vooruit voor je blog?

Reacties
CommentLuv badge