De kracht van de About-pagina op blogs wordt vaak onderschat: het is iets waar je één keer aan werkt en vervolgens niet meer naar omkijkt, terwijl het juist zo’n belangrijk onderdeel van je blog is. Sterker nog: het is in veel gevallen het eerste waar mensen naar kijken als ze net op je site terecht zijn gekomen! Voor mij geldt dat in ieder geval wel: als ik één of twee artikelen heb gelezen en heb besloten dat ik de blog in kwestie wil volgen, check ik eerst die pagina om een idee te krijgen van wie de blogger is. Je lezers willen zich graag met jou kunnen identificeren, zeker als je persoonlijk blogt en wilt dat mensen een beetje betrokken raken. En dan is de About-pagina je visitekaartje. Maar hoe zorg je ervoor dat die pagina strak en sterk is en doet wat-ie moet doen, namelijk je blog aanprijzen?

Zorg voor een goede foto

Tenzij je anoniem blogt of het belangrijk vindt dat je niet met je hoofd op internet staat, is het belangrijk om een mooie foto op je About-pagina te hebben. Lezers vinden het leuk om te zien hoe je eruitziet, welk gezicht ze aan de teksten moeten plakken en wat voor uitstraling je hebt. Kies bij voorkeur niet voor een selfie of Instagram-kiekje, maar voor een echt mooie foto. Daarvoor hoef je echt geen dure en tijdrovende fotoshoot te kopen bij een fotograaf: je kunt het ook vragen aan een vriend of familielid, zeker omdat zij je goed kennen en waarschijnlijk wel natuurlijke, niet té geposeerde foto’s kunnen maken. Of nog leuker: maak een collage of slideshow van foto’s. Nog leuker is het als de foto’s iets met je blog te maken hebben!

Wees origineel met tekst

Hoe je jouw About-pagina verder invult, is natuurlijk helemaal aan jou. Je kunt gewoon een stukje schrijven over wie je bent, waar je woont, wat je doet en wat je leuk vindt, maar je kunt ook een originelere aanpak uitproberen. Werk bijvoorbeeld met lijstjes – die lezen altijd lekker weg! – of schrijf in dicht- of verhaalvorm. Je kunt jezelf ook beschrijven alsof een vriend het over je zou hebben, je kunt een soort levensverhaal beschrijven of jezelf introduceren aan de hand van citaten, films, boeken, series, songteksten, toekomstdromen… alles kan! Kijk bijvoorbeeld eens naar de pagina’s van bloggers die je tof vindt en doe daar inspiratie op.

Wat wil ik dat mijn lezers weten?

Je hoeft echt niet je hele levensgeschiedenis uit te werken, want de kans is groot dat lezers de pagina een beetje scannen en niet alles gaan lezen als het een lange lap tekst is. Maar bedenk wel: de About-pagina is het visitekaartje van je blog. Je lay-out en wat er op de homepagina staat vormen de eerste indruk, de About-pagina kan de tweede (en blijvende) indruk gaan vormen. Je moet dus bedenken: wat wil ik dat mijn lezers over mij en mijn blog weten? De About-pagina is de plek waar je jezelf en je blog als het ware pitcht en aanprijst, duidelijk maakt waarom jij het volgen waard bent en je blog het lezen waard is. Gebruik je veel humor of juist diepgang in je stukken, zorg dan ook dat er humor of diepgang in je introtekst te vinden is. Overtuig ze van jouw kracht, bind ze aan je!

Vertel iets over je blog

Ik vind het zelf leuk dat mijn About-pagina ook een beetje over mijn blog gaat: de geschiedenis ervan, wat de naam betekent en waar ik zoal over schrijf, maar ook wat ik leuk vind aan het bloggen. Dit kun je ook doen: je About-pagina moet mensen namelijk ook nieuwsgierig maken naar wat je te vertellen hebt in je schrijfsels, dus vertel ook iets over jou als blogger. Heb je bijvoorbeeld een bijzondere werkplek of aparte blogrituelen, heb je een blogmaatje of een blogmantra, zijn er bloggers die jou inspireren… dat is leuk om te lezen, want dan leren je lezers jou niet alleen als persoon, maar ook als blogger echt kennen!

Licht artikelen uit

Heet is even werk, maar je lezers vinden het leuk om op je About-pagina ook een beetje een idee te krijgen van wat je zoal schrijft. Als je ervoor kiest om iets te vertellen over je blog en over jou als blogger, kun je er ook voor kiezen om een lijstje met artikelen erin op te nemen, bijvoorbeeld content waar je trots op bent, die veel gelezen wordt of die een goede afspiegeling geeft van je schrijfstijl en onderwerpkeuze.

Denk goed na over privacy

De reden dat het maken van je About-pagina vaak lastig is, heeft veel met privacy te maken. Wat vertel je wel en niet over je persoonlijke leven? Wat wil je wel en niet op internet hebben? Wil je dat mensen weten hoe oud je bent, waar je woont, waar je naar school gaat, hoe je familieleden heten? Het kan natuurlijk altijd zijn dat de verkeerde mensen die informatie in handen krijgen en daar moet je op bedacht zijn. Ik hou altijd aan: als ik het niet aan vrienden vertel, komt het niet op mijn blog. En ook als je ervoor kiest om je heel kwetsbaar en eerlijk op te stellen in je blogbio en het bijvoorbeeld hebt over je angsten of onzekerheden, bedenk dan of je wilt dat de hele wereld (bij wijze van spreken) dat mag lezen. Eerlijkheid is mooi, maar je moet je er wel veilig bij voelen.

Houd de boel up-to-date

Het is misschien een open deur, maar je About-pagina moet van tijd tot tijd bijgewerkt worden. Ik vind het zelf een rotklus: ik vergeet het altijd of ik heb er geen zin in, maar het is wel belangrijk dat de informatie actueel blijft, zoals je leeftijd en wat je voor werk of studie doet. Daarnaast is het slim om af en toe de tekst eens te herschrijven en voor een andere invalshoek te kiezen, of een andere foto erbij te zetten: dat houdt de boel lekker fris en fruitig!

Ben jij veel bezig met je About-pagina?

You may also like...

9 Comments

 1. Heb ik het dan goed gedaan…? 😉
  Lenneke onlangs geplaatst…door de lens: verkansie, veel vreten en vinceMy Profile

 2. Wat een goede tips! Dit doet me eraan denken om mijn About-pagina ook weer eens aan te passen. Inderdaad nooit mijn favoriete bezigheid, maar wel iets om af en toe up-to-date te houden 🙂
  Romy onlangs geplaatst…Mijn 9 tips voor beginnen met bloggenMy Profile

 3. Mijn about-pagina is super saai, dus deze tips zijn echt heel welkom! Ik ga er eens mee aan de slag!
  Loes onlangs geplaatst…Inspiratie – Blijvende VakantieherinneringenMy Profile

  1. Superfijn dat je ermee aan de slag kunt! Succes 🙂

 4. Hihi nee ik ben er nooit mee bezig. Heb hem een keer geschreven en daarna nooit meer naar om gekeken.
  Zo simpel is dan geluk onlangs geplaatst…Even bijkletsen #8 | Tijd voor mezelfMy Profile

 5. Die van mij heeft wel weer een update nodig. En ik heb dus wel een Instagram selfie erop staan, hihi! Ook nog een oude waar ik nog blauw haar heb, dat is dus al minstens twee jaar geleden.
  Jacqueline onlangs geplaatst…Self-care en self-management, tips en uitdagingenMy Profile

  1. Haha, het kán natuurlijk wel, als je dat zelf gewoon leuk vindt 🙂

 6. Ik heb niet echt een About-pagina. Wel stel ik mezelf kort voor op de blog zelf én in de introductie van mijn Mediakit. Maar daar gaan lezers waarschijnlijk niet meteen op zoek gaan wanneer ze mij wat beter wilen leren kennen.

 7. Lieve dochter,
  Mooi verhaal, maar pas dan ook even de feiten op je Aboutpagina aan….die kloppen namelijk niet meer helemaal….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]