Muy Maaike

Ja, je leest het goed: vandaag geen gewone Blog Gespot, maar een Blog(date) Gespot! Ik blog nu al een aardig tijdje, maar toch had ik nog nooit een blogger in het ‘’echt’’ ontmoet. Waarom? Geen idee eigenlijk: het zal deels te maken hebben met het feit dat ik niet zo supersociaal ben en deels met het feit dat het gewoon praktisch gezien niet zo makkelijk is om af te spreken. Maar toen Maaike van Muy Maaike graag een boek wilde lezen dat ik in mijn bezit had, opperden we dat we dan wel iets konden afspreken: dan kon zij het boek meenemen in ruil voor een paar theetjes en een hoop gezelligheid! En voor ik het goed en wel wist, hadden we een date, een blogdate dus. Laat ik nou net al het idee hebben gehad om haar te interviewen voor de Blog Gespot-rubriek, want het was niet geheel toevallig dat ik haar blog al een tijdje superleuk vind!

Waarom Muy Maaike een muy leuke blog is

Ik ken Maaike en haar blog nog helemaal niet lang, maar vanaf de eerste keer dat ik erop terecht kwam ben ik verknocht aan haar schrijfstijl en onderwerpen. Ze schrijft heel erg persoonlijk en authentiek, maar wel op zo’n manier dat je er als lezer ook écht iets aan hebt. Haar artikelen zijn eigenlijk steeds geschreven vanuit een bepaalde gedachtegang en dat is vrijwel altijd een gedachtegang waardoor je zelf ook weer aan het denken wordt gezet of geïnspireerd wordt. Maar het is ook vaak gewoon heel herkenbaar en op zo’n persoonlijke manier verwoord dat je haar echt leert kennen. Meer dan eens stelt ze zich best wel kwetsbaar op en is ze bovendien niet bang om echt te laten weten wat ze vindt en waar ze voor staat. En ook dat inspireert weer! Daarnaast schrijft ze vaak gewoon heel leuk, met een gezonde dosis zelfspot en ook flink wat zelfinzicht!

Kiezen welke artikelen van haar favoriet zijn, is dan ook niet zo makkelijk. Haar stuk over dat je jezelf (zeker als blogger) kwetsbaar zou moeten opstellen vond ik heel sterk, maar ook absoluut haar persoonlijke artikel over het zoeken naar een schrijfstijl. Daarnaast geeft ze in dit life improvement-achtige artikel over tijdmanagement héle fijne tips en hoe kritisch ze kan zijn blijkt uit dit leuke artikel over boeken versus hun verfilmingen. Dat ze zich heel persoonlijk en kwetsbaar op kan stellen, blijkt wel uit dit herkenbare stuk over alleen zijn en o ja, haar stukje over afgeleid raken laat heel mooi zien dat ze niet op zoek is naar afgeronde gehelen in haar blogs, maar gewoon naar een manier om haar ei kwijt te kunnen over van alles en nog wat.

Interview met Maaike: ‘Je moet een vernieuwende visie hebben’

Maaike

Nou, en dan dus die blogdate hè… die was gewoon supergezellig. Zo gezellig dat supergezellig de lading niet eens dekt. Iets met bijna woord voor woord meepraten bij de trailer van Me Before You, de slappe lach krijgen omdat we allebei tegelijkertijd iets willen zeggen, een complete fotoshoot om maar het juiste licht te vangen voor dé foto bij dit artikel, héél veel praten over boeken en bloggen en bloggers, thee morsen uit pure enthousiasme en pogingen om de kat Maaike leuk te laten vinden (jammerlijk mislukt). Gewoon heel erg geslaagd dus. En dat interview? Ja, dat is er natuurlijk ook gekomen! Maar omdat we het face 2 face hebben gedaan en ik het een beetje aso vind om tijdens het praten allerlei dingen te gaan zitten intikken (het was tenslotte een heel informeel interview, weet je wel) heb ik besloten het gewoon een beetje te parafraseren om een indruk te geven van waar we het zoal over hebben gehad en om tot de pareltjes te komen!

Studie en schrijfwerk

Voordat (en een stukje terwijl) Maaike zich compleet op haar blog stortte, schreef ze een tijdje boekrecensies voor Chicklit.nl en recepten voor de website van jongerenkrant 7Days. Of ze daar iets van heeft geleerd voor haar blog? Niet echt: daar was het een beetje te onpersoonlijk voor, terwijl haar blog juist wél heel erg persoonlijk is. ‘Dat was wel leuk, maar vooral heel anders.’ Waar ze wel veel van heeft geleerd, misschien niet per se voor haar blog maar in ieder geval voor haar schrijfstijl in het algemeen, is het schrijven voor het tijdschrift van de Hogeschool en Universiteit van Amsterdam, wat ze als stage mocht doen. ‘Daar kreeg ik echt feedback, over de lengte en de alineastructuur en zo, en dat heeft wel geholpen om beter te gaan schrijven.’ Over haar studie (Media, Informatie en Communicatie) is ze een stuk minder positief:De colleges die ik nu krijg over d’tjes en t’tjes vind ik heel erg tegenvallen. Wat ik veel liever zou willen doen, is echt iets in de richting van de echte journalistiek. Een journalistieke master zie ik bijvoorbeeld wel zitten.’

Bloggen en een blogger zijn

Op de vraag wat voor soort blogger ze zichzelf vindt, haalde ze heel onzeker haar schouders op. ‘Eh. Een vrolijke? En een beetje eigenwijs, maar dat ben ik meer gewoon als persoon. Ik weet niet, ik vind dat heel lastig en een beetje raar om over mezelf te zeggen. Ik kan beter vragen wat jij mij voor soort blogger vindt?’ Eigenlijk is zo’n vraag ook helemaal niet makkelijk te beantwoorden, ook niet over een ander. Toen ik opperde dat ik haar blog vooral zo leuk vind doordat het heel authentiek en enthousiast is, knikte ze overtuigd: Ja, ik vind het heel leuk dat mijn blog mij representeert. Dat vind ik ook belangrijk, dat het niet nep is of alleen maar positief: je moet transparant durven zijn en ook de minder leuke kanten willen en kunnen belichten. Dan kun je pas echt persoonlijk bloggen. Ik zit dan ook een beetje tussen het persoonlijke en het professionele in: ik wil het wel echt serieus aanpakken en dat probeer ik ook, maar ik wil ook de vrijheid behouden om alles op mijn manier te doen, op de manier die goed voelt.’ O ja, en ik vind haar en haar blog heel schattig. Daarop rolde ze met haar ogen. ‘Ik wil niet schattig zijn! Niemand wil schattig genoemd worden, toch?’

Wat vindt ze belangrijk bij andere blogs? Is ze trots op haar eigen blog en wanneer is een blogpost goed? Ja, dat verschilt gewoon heel erg. De ene dag heb ik iets geschreven waarvan ik denk ‘’YES, dit is vet goed’’ en de andere dag wil het gewoon niet lukken kan ik niet geloven dat mensen het echt willen lezen of het echt leuk vinden. Ik vind wel dat elke blogpost iets van toegevoegde waarde moet hebben, iets unieks. Daar zoek ik ook naar bij andere bloggers: je moet een beetje een vernieuwende visie hebben, een ander soort kijk op dingen: dan heb je echt iets te vertellen en dat is interessant voor anderen. Ik vind het leukste aan blogs lezen dat het je op een heel andere manier naar dingen laat kijken. Daarnaast moeten blogposts gewoon goed geschreven zijn, zonder taalfouten. O ja, en het moet persoonlijk zijn.’

Wat is het beste advies dat ze zou kunnen geven aan medebloggers? ‘Ik beschouw mezelf eigenlijk niet als iemand die genoeg kennis en ervaring heeft om andere bloggers advies te geven. Je moet mijn tips ook vooral niet opvolgen als je een grote blog wilt krijgen of zo. Het enige wat je bereikt met mijn tips is dat ik je blog leuk vind! Want ja, ik ben best kritisch. Maar, ja… ik denk dat je vooral moet uitzoeken wat jouw unieke vernieuwende visie kan zijn en dat je daarover moet schrijven. Geen anderen nadoen en vooral geen dingen doen waar je zelf niet achter staat. En dat hoeft echt geen niche te zijn of zo, hoor. Maar wees transparant, laat ook de minder leuke kanten zien of maak daar een duidelijke keuze in: denk na over wat je wilt delen en met welke mentaliteit. O, en zorg dat je taalbeheersing in orde is of laat het door iemand checken. Echt.’

Bedankt voor de superfijne gezelligheid Maaike! <3

Heb jij wel eens een blogdate gehad?

You may also like...

6 Comments

 1. Vief, het roze van het interview is niet heel goed te lezen. Klinkt trouwens als een heel gezellige date!
  Anouk onlangs geplaatst…Verjaardag & jubileum update!My Profile

 2. Haha, wat een heerlijk interview! Ik hoor Maaike dit gewoon al zeggen met haar spontane persoonlijkheid haha 😉 Ik vind trouwens dat je echt goed haar blog omschrijft: persoonlijk en authentiek, ik ben ook echt fan van haar. Dank je wel voor dit mooie interview.
  Deisy onlangs geplaatst…6 prachtige quotes die een hele belangrijke rol in mijn leven spelenMy Profile

  1. Jij dankjewel voor de mooie complimenten! Komt allemaal door hoe tof Maaike is haha.

 3. Super leuk om te lezen. Het straalt er vanaf dat het echt een super gezellige date was!
  Zelf heb ik één keer een blogdate gehad. Dat was heel gezellig!
  Zo simpel is dan geluk onlangs geplaatst…Reisfotochallenge: de Suikertaart in RomeMy Profile

 4. Zó lief. <3 Ik voel me nog steeds vereerd dat ik je eerste blogdate was! Snel weer doen. 🙂
  Maaike onlangs geplaatst…Recensie: In vrije val – Nicola MoriartyMy Profile

 5. Ik vind het echt super dat jullie blogdate zo leuk is geworden. Zelf heb ik wel is enkele bloggers ontmoet op de Boekenbeurs in Antwerpen. Mijn allereerste echte blogdate was toen ik met Joany afsprak op het Boekenfestijn in Antwerpen en meer recent het Cinderellis-bal van Ellis. Alle drie heel leuke gebeurtenissen.
  zwartraafje onlangs geplaatst…Confessions-listMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]