Blindelings-FRONT‘Heb je het je ouders al verteld?’ vraagt Kim als we het hebben over Sander, mijn nieuwe vriend. Tenminste, nieuw… het is al een tijdje aan de gang. Stiekem ga ik al drie maanden met hem om, maar voor mijn ouders zal het een verassing zijn, wanneer ik eindelijk de ballen heb om het te vertellen. Mijn moeder is een beetje overbezorgd en ziet overal onheil in. Ze zal het zeker niet tof vinden als haar minderjarige dochter een vriend heeft van drieëntwintig.

Eerste indruk

Chinouk Thijssen is een auteur die ik inmiddels goed ken: ik heb haar nooit écht ontmoet – wel een paar keer gezien – maar ik weet van haar filmpjes en ook via anderen dat ze een ontzettend leuk en gezellig mens is. Mede daarom duurde het ook zo lang voor ik me waagde aan een boek van haar: wat nou als het tegenvalt, dan is dat toch wel heel vervelend omdat zij zelf zo leuk is. Maar ik wilde het toch wel graag eens proberen, zeker omdat ik haar zou gaan ontmoeten en ik het liefst boeken laat signeren die ik ook echt gelezen heb. Dus besloot ik voor Blindelings te gaan, eigenlijk zonder verwachtingen maar mét (goede) hoop.

Waar het over gaat

Ivy Marron is bijna 18 en kan niet wachten om het huis uit te gaan: haar ouders liggen flink met elkaar overhoop en ze zijn bovendien zo bezorgd dat Ivy hen nog niets heeft durven vertellen over haar relatie met de drieëntwintigjarige Sander. Ze is gek op hem, maar hij gedraagt zich soms wel erg vaag en zelfs onbehoorlijk. Voor Ivy’s vriendinnen is dat reden om haar te waarschuwen, maar ze weigert hen te geloven. Terwijl Ivy zich probeert te concentreren op haar modeopleiding, gaat ze steeds meer twijfelen aan Sander… tot het erop lijkt dat het al te laat is voor twijfels.

Recensie Blindelings

Wat ik ervan vond

Ik begin de laatste tijd steeds meer waardering te krijgen voor boeken die niet per se heel diepgaand of literair waardevol zijn, maar die wél ontzettend fijn weglezen en waarmee je je goed kunt vermaken. Tegelijkertijd zijn dat jammer genoeg ook boeken die je meestal bestempelt als ‘’niet zo bijzonder’’ omdat je ze snel weer vergeten bent, een boek dat je best had kunnen missen. En eigenlijk is dat wel een goede beschrijving voor Blindelings: ik heb ervan genoten, maar het is geen boek dat me zal bijblijven.

Tell in plaats van show

Thijssen heeft een schrijfstijl die ervan getuigt dat ze het schrijven erg leuk vindt en het ook serieus neemt, maar waar ze echt nog flink in kan verbeteren. Zo is bij Blindelings vaak te veel tell in plaats van show aanwezig, waardoor alles een beetje vlak en passief blijft. De gebeurtenissen schakelen zich aaneen en de vaart zit er goed in, maar het ontbreekt aan echte diepgang.

Vergetelijk

De personages heeft Thijssen leuk uitgewerkt: het is boeiend om over ze te lezen en gemakkelijk om je in ze te verplaatsen. Toch lukt het niet om ze echt te leren kennen: het lijken een beetje typetjes en toch komt hun karakter niet goed uit de verf. Vooral Ivy’s vriendinnen zorgen voor vermaak in het verhaal, maar wat er zich echt afspeelt in het hoofd van de rijke Marsha en de serieuze Kim… daar kom je niet achter en daardoor blijft het erg oppervlakkig en vergetelijk.

Geen sympathie

Ook kon ik niet echt sympathie opbrengen voor Ivy als hoofdpersoon: door de oppervlakkige schrijfstijl vond ik haar op veel punten echt nogal aanstellerig en overdreven reageerde omdat haar emoties niet naar voren kwamen. Daar staat tegenover dat haar gedachten en overpeinzingen wél goed zijn uitgewerkt door Thijssen: het psychologische aspect van het verhaal is top, maar het emotionele veel minder.

Spanning

Brengt me bij een volgend positief punt: het verhaal is absoluut spannend. Hoewel er wel wat voorspelbaarheden in de plot zitten, zag ik sommige dingen echt niet aankomen. Er gebeuren nogal wat dramatische dingen in het verhaal, maar dat maakt het ook wel weer lekker leesbaar en vooral spannend – spannend op zo’n manier dat je ogen over de pagina’s vliegen omdat je wilt weten wat er gaat gebeuren. Veel spanning ontvouwt zich in de goed geschreven dialogen en ik vind het mooi hoe het verhaal een sterk beeld geeft van hoe heftig het kan zijn om blindelings iemand te vertrouwen en lief te hebben. Tegelijkertijd vond ik het mooi hoe er stukjes over mode in het verhaal zijn vervlochten, bijna als een soort rustpunt, een soort zekerheid te midden van alle heftigheid en drama.

Conclusie

Het is duidelijk dat Thijssen goed heeft nagedacht over het verhaal, want dat zit erg goed in elkaar. Jammer van de oppervlakkige schrijfstijl en de niet zo aantrekkelijke personages, maar Blindelings is zeker geen slecht boek. Het had gewoon beter kunnen zijn.

Titel: Blindelings
Auteur: Chinouk Thijssen
Uitgeverij: Scelta Publishing
Verschenen: februari 2015
Aantal bladzijden: 349
Beschikbaar als: paperback, ebook
Genre: young adult thriller
ISBN13: 9789491884245
| Goodreads | Bol.com | Auteurssite |

Rating 2,5

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]