Als je tot de bijzondere soort behoort – en als je deze woorden leest, hoop ik van harte dat dat zo is – dan behoeft dit boek voor jou wellicht geen inleiding. Je geliefde kindertijd werd voor een groot gedeelte bepaald door deze Vertelsels. Je las en herlas ze en je luisterde er zo vaak naar dat je je lievelingsverhalen woord voor woord kunt navertellen. Bijzondere Vertelsels is een verzameling van ons meest geliefde culturele erfgoed. Sinds mensenheugenis werden deze verhalen van generatie op generatie doorgegeven, elk verhaal een mengeling van geschiedenis, verzonnen feiten en morele lessen voor bijzondere kinderen.

Hoe ik bij dit boek kwam

Mijn ogen werden zo groot als schoteltjes en rolden vervolgens bijna uit mijn hoofd toen werd aangekondigd dat, na de Bijzondere Kinderen-trilogie, Ransom Riggs een verhalenbundel in de stijl van de peculiars zou gaan uitbrengen. Ik werd nóg enthousiaster toen ik het prachtige omslag zag en erachter kwam dat het boek vol zou staan met bijzondere illustraties, en toen wist ik het zeker: dit boek móet ik absoluut lezen. De boeken over de kinderen met bijzondere krachten onder de hoede van mevrouw Peregrine vond ik waanzinnig en heerlijk om te lezen, en ik kon me alleen maar voorstellen dat ik net zo zou genieten van dit sprookjesboek. Of misschien nog wel meer!

Waar het over gaat

Zoals wij niet-bijzonderen opgroeiden met de sprookjes van Grimm, Perrault en Andersen, zo kregen de bijzondere kinderen in hun jeugd de Bijzondere Vertelsels met de paplepel ingegoten. En nu is beroemde bijzondere Millard Nullings (de onzichtbare en briljante leerling van mevrouw Peregrine) degene die tien van de bekendste en meest waardevolle vertelsels heeft gebundeld. Lees over een prinses met een slangentong, een groep kannibalen die verrassend vriendelijk zijn, over een meisje dat het liefst spoken als vrienden heeft, over een jongen die kan veranderen in dat wat hij het meest liefheeft, over een reus die gewoon wat gezelschap wil en over nog veel meer intrigerende en fascinerende personages uit het bijzonderdom, geniet van de rijke illustraties en het wijze auteurscommentaar en dompel je onder in een absoluut bijzondere wereld!

Wat ik ervan vond

Als sprookjesliefhebber in hart en nieren heb ik met volle teugen genoten van dit boek, dat een superleuke aanvulling vormt op de trilogie over de bijzondere kinderen van mevrouw Peregrine. Dat is ook eigenlijk het enige soort van-minpunt: het boek is alleen leuk en begrijpelijk als je ook het eerdere werk van Ransom Riggs hebt gelezen, want anders zul je vooral héél raar opkijken van deze bizarre plots, absurde personages en vreemde verhaalwerelden – maar misschien is dat ook juist wel een beetje de bedoeling!

Verslavend

Bijzondere Vertelsels is heerlijk om te lezen. De verhalen zijn heel divers, maar hebben allemaal iets magisch, iets wat heel sprookjesachtig en toch ook heel levendig voelt. Sommige vertelsels zijn absurd, andere zijn vooral grappig, maar allemaal zijn ze verrassend en heerlijk sfeervol. Bij elk verhaal is de schrijfstijl een beetje anders, maar alle verhalen lezen lekker weg en het boek heeft bijna iets verslavends, omdat je steeds benieuwd blijft naar wat het volgende verhaal in petto heeft. Riggs (en Nullings, uiteraard) slagen er perfect in om de lezer lekker te laten gruwelen door de verhalen die iets duisters hebben en ook aan wijze levenslessen ontbreekt het niet. Maar laten we ook niet vergeten dat Bijzondere Vertelsels een absolute lust voor het oog is: de illustraties zijn prachtig en ook de rest van het binnenwerk ziet er gewoon supermooi uit. Een pareltje voor je boekenkast.

Terug naar de wereld

Naast dat je als lezer helemaal kunt opgaan in de verhalen, kunt genieten van de fantasierijke schrijfsels en kunt kwijlen bij de mooie tekeningen, is het boek ook een toffe manier om weer de wereld in te duiken die Riggs heeft geschapen. Je ontdekt namelijk via de verhalen een hele hoop over hoe die wereld eigenlijk in elkaar zit, welke bijzondere gaven er eigenlijk allemaal zijn en met welke dingen je altijd rekening moet houden: gaven hebben altijd een prijs, je kunt er nooit aan ontsnappen, soms doen ze meer kwaad dan goed en soms moet je juist verder kijken dan je neus lang is. Ik ging sommige elementen van de avonturen van de bijzondere kinderen van mevrouw Peregrine veel beter begrijpen, en het auteurscommentaar zorgt ervoor dat het nóg meer gaat leven en nóg echter gaat voelen.

De verhalen (1)

Bijzondere Vertelsels bestaat uit tien wonderbaarlijke verhalen die elk hun charme hebben. Je moet de verhalen echt zelf lezen en beleven, maar ik wil ze wel graag uitlichten: De hoffelijke kannibalen is misschien wel het meest vermakelijke én het meest gruwelwaardige verhaal en De prinses met de slangentong heeft een toffe plot over girlpower en veel moie lessen over schoonheid, acceptatie en verlossende vrijheid. De eerste ymbryne geeft een heel mooi beeld van de oorsprong van de vrouwen zoals mevrouw Peregrine en De vrouw die spookvrienden zocht is vooral heel erg hartverwarmend en ontroerend. Cocobolo was het enige verhaal dat ik niet zo heel boeiend vond, maar het heeft wel iets mythisch wat tof is; De duiven van St. Paul’s is van alle verhalen het meest realistisch en doet – hoe kan het ook anders – aan Mary Poppins denken.

De verhalen (2)

Het meisje dat nachtmerries kon temmen is spookachtig en heel boeiend, De sprinkhaan is schattig en mooi geschreven, maar niet het meest memorabele verhaal en datzelfde geldt voor De jongen die de zee kon tegenhouden. Het laatste verhaal is echter misschien ook wel het leukste: Het verhaal van Curhbert komt ook voor in de boeken over de bijzondere kinderen, en door dit verhaal ga je ook wat meer begrijpen over hen en de tijdlussen (en het is gewoon heel leuk om te lezen). Tien verhalen dus, en allemaal zijn ze op hun eigen manier erg leuk: ik heb er zelf niet één overgeslagen, maar moet toegeven dat De eerste ymbryne, Het meisje dat nachtmerries kon temmen en De vrouw die spookvrienden zocht misschien toch wel mijn favorieten zijn. Beklijvende verhalen, zoveel is zeker.

Conclusie

Voor fans van het werk van Ransom Riggs is Bijzondere vertelsels een absolute aanrader: het boek ziet er prachtig uit, is fijn geschreven en de verhalen vormen heerlijk leesvoer en zorgen ervoor dat je nieuwe ontdekkingen doet over de wereld van de bijzonderen. Niet alle verhalen zijn even goed, maar ze hebben allemaal iets bijzonders en ook allemaal wel een leuke les.

Titel: Bijzondere vertelsels (Tales of the Peculiar)
Auteur: Ransom Riggs | bekend van: De bijzondere kinderen Omhulde stad Bibliotheek der zielen
Illustrator: Andrew Davidson
Serie: Miss Peregrine #0,5
Vertaald door: Tine Poesen
Uitgeverij: Clavis
Verschenen: februari 2017
Aantal bladzijden: 219
Genre: young adult fantasy
Beschikbaar als: hardcover
ISBN: 9789044829631
| Goodreads | Bol.com | Auteurssite |

Uitgeverij Clavis, bedankt voor het recensie-exemplaar!

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]