Er zijn een hele hoop plug-ins voor WordPress in omloop die het bloggen een stuk makkelijker, veelzijdiger en soms ook leuker kunnen maken. Veel van die plug-ins kun je gratis downloaden, maar dat geldt helaas niet voor alle exemplaren: sommigen moeten gekocht worden, of brengen na een proefperiode of voor bepaalde functies ook een opwaardering in rekening. De vraag is dan: is het wijs om voor zo’n plug-in te betalen en zo ja, hoe ver kun je dan gaan? Het heeft natuurlijk te maken met jouw eigen voorkeuren als blogger en met het budget dat je hebt voor je blog, maar ook als we die dingen buiten beschouwing laten, zijn er aardig wat argumenten voor én tegen.
Betalen voor plug-ins: een goed idee
- Waarom eigenlijk niet? Geld uitgeven aan je blog is niets om je voor te schamen: je geeft misschien ook wel geld uit aan je lay-out en domeinnaam en plug-ins kunnen daar ook best bij horen. Het is niet per se geldverkwisting als je een plug-in koopt.
- Makkelijker, sneller, beter: Als plug-ins (voor een deel) betaald zijn, betekent dat meestal dat er een hoop werk in de productie zit en dat er veel toegevoegde waarde is voor je blog. Het hangt erg af van de plug-in in kwestie en hoe je deze kunt gebruiken, maar over het algemeen heb je er profijt van als je een plug-in koopt: het bloggen gaat er makkelijker of sneller door of je krijgt toegang tot functies die echt heel belangrijk kunnen zijn voor de kwaliteit van je content. Je blog kan er flink door verbeteren! Een voordeel is ook dat je door te betalen gewoon van álle functies gebruik kunt maken en niet hoeft te balen als iets premium only Pas wel op voor gemakzucht: wil je de plug-in omdat ie écht heel handig is of omdat je geen zin hebt om het zelf te doen?
- De blogbusiness steunen: Een laatste, misschien wat zwakker argument is dat je met het kopen van plug-ins de business steunt. Het maken van deze tools kost natuurlijk ook geld, en door er geld voor te betalen draag je eraan bij dat de plug-in en wellicht ook de gratis versie ervan blijft bestaan en dat bloggers er gebruik van kunnen maken. Ook wat waard!
Betalen voor plug-ins: geen goed idee
- Het kan tegenvallen: Een plug-in kan altijd tegenvallen, of het nou een gratis of betaalde versie is. Bij een gratis versie is er niets verloren en kun je ‘m gewoon weer verwijderen: bij de betaalde equivalent ben je je geld kwijt. Natuurlijk zijn er plug-ins die je de premiumversie eerst laten uitproberen, maar dat is lang niet altijd het geval.
- De producent kan ermee ophouden: Behoorlijk zuur, je hebt een plug-in gekocht of je betaalt voor een abonnement op de premiumversie en dan gaat het bedrijf failliet of wordt de plug-in uit de markt gehaald. En dan zit jij met de gebakken peren omdat je er geld in hebt gestoken en er niet eens volledig van hebt kunnen genieten.
- Er zijn gratis alternatieven: Soms is het betalen voor een plug-in wel echt gewoon weggegooid geld: er zijn namelijk vaak verrassend veel alternatieven die gewoon gratis zijn. En ze zijn vaak ook net zo functioneel! Erg jammer als je daar achter komt nadat je al handenvol geld hebt uitgegeven aan die ene plug-in (want ze zijn meestal echt niet goedkoop).
- Je gebruikt de plug-in niet meer: Het kan van de ene op de andere dag zo zijn dat je besluit om iets anders te gaan doen op je blog en dat de plug-in in kwestie nutteloos wordt, of dat je gewoon van gedachten verandert. Zonde van het geld, toch?
- Er zijn betere uitgavemogelijkheden: Jazeker, plug-ins zijn heel fijn en kunnen ook echt iets toevoegen, maar soms zijn er dingen waar je toch beter je geld aan kunt uitgeven. Een professionele lay-out, een goede hosting, een mooie camera, noem het maar op. Bij dat soort uitgaven vallen plug-ins in het niet.
Conclusie
Ik ben er zelf geen fan van, het kopen van plug-ins: ik ben dan echt bang dat het tegen gaat vallen of dat ik erop uitgekeken raak. Maar er is absoluut niets mis mee om het wel te doen: belangrijk is vooral om goed na te denken voordat je daadwerkelijk je bankpas trekt. Zijn er misschien nog alternatieven? Is er een manier om de acties van deze plug-in zelf uit te voeren? Wil je hier echt je geld aan uitgeven? Kun je het echt voor langere tijd gebruiken? Allemaal afwegingen die je echt zelf moet maken.
Gebruik jij betaalde plug-ins?
Er zijn zo ontzettend veel gratis plugins, dat ik de betaalde nog niet eens ontdekt heb. Voorlopig red ik het dan ook wel met de gratis plugins.
Jacqueline onlangs geplaatst…Oefeningen bij rugpijn
Dat is het precies inderdaad!
Ja en nee. Voor mijn blog niet, maar voor mijn shop wel. Puur omdat de plugins die ik nodig heb niet gratis verkrijgbaar zijn 😉
Anouk onlangs geplaatst…Diary #28: Pokémon Go, zomercollectie & bezig in huis
De enige betaalde plugin die ik heb op dit moment is de Ultimate Book Blogger’s Plugin van Nosegrace, en daar ben ik tot nu toe heel tevreden mee geweest! Verder kijk ik altijd gewoon of ik ergens een gratis plugin voor kan vinden, en zo niet, dan is dat jammer.
Nessa Luna onlangs geplaatst…Wrap-Up: July 2016
Ik gebruik ook vooral gratis plugins, meestal lukt dat ook prima want er zijn er zoveel.
Maar ik heb ook een sieraden-shop en daarvoor heb ik betaald voor een plugin om iDeal met woo-commerce te kunnen gebruiken. iDeal heb je echt wel nodig voor een webwinkel en het was niet zo duur, 40 euro geloof ik. Maar voor de blog red ik me wel met gratis plugins.
Armande onlangs geplaatst…Woeste honden spelen bij de buren
Voor een webshop is het inderdaad ook een ander verhaal 🙂
Ik heb een betaalde plugin en ik ben van mening dat deze mijn blog echt verbeterd. Uiteindelijk het geld helemaal waard, dus!
Emmy onlangs geplaatst…Angelfire (Angelfire #1) – Courtney Allison Moulto