Wie niet van lezen houdt, heeft gewoon het juiste boek nog niet gevonden, is een uitspraak die je vaak hoort bij mensen die veel en graag lezen. Ook ik denk er graag zo over, want ik weet dat er boeken zijn die perfect bij iemand passen en dat er dus ook boeken zijn die absoluut niet bij die persoon passen, waardoor het lezen er niet leuker op wordt. Maar is het wel echt zo dat niet van lezen houden gewoon te maken heeft met niet weten wát je moet lezen? Nee toch?

Het juiste boek

Ik geloof absoluut dat er voor iedereen een boek is dat perfect past bij wie je bent en hoe je in elkaar zit, misschien zelfs wel meerdere boeken. Er zijn boeken die ervoor kunnen zorgen dat je verzot raakt op lezen, boeken die voelen als thuiskomen. Daarom vind ik dat ook zo’n belangrijk uitgangspunt van literatuuronderwijs: leerlingen helpen te ontdekken welke boeken bij hen passen, en dat lijkt me ook heerlijk aan het werk in een boekhandel of bibliotheek.

Openstellen

Toch is het volgens mij wel iets ingewikkelder. Een boek kan magische dingen met je doen, maar alleen als je je ervoor openstelt. Als je bereid bent het een kans te geven, het te proberen met de mogelijkheid dat je het geweldig gaat vinden. Als jij ervan overtuigd bent dat lezen stom is en niet bereid bent dat los te laten, als je echt heel erg tegen je zin leest… dan gaat het ‘m niet worden. Je moet het wel willen. Al is het maar een héél klein beetje.

Persoonlijkheid

En soms… soms is het meer dan alleen maar tegenzin. Soms heeft iemand gewoon niet de persoonlijkheid van een lezer. Dat is ook volkomen natuurlijk en logisch, want die personen zijn goed in andere dingen, hebben andere passies en interesses – zo zit de mens in elkaar. Dan bestaat het juiste boek voor die persoon niet, maar dat hóeft dan ook niet. Dat is ook vooral wat ik bedoel: wij boekenwurmen hebben niet als taak om iederéén tot boekenwurm te maken. Ook al willen we dat nog zo graag, en ík zou dat echt best wel willen. Als iedereen zou lezen, zou de wereld een stukje mooier zijn.

Het juiste boek

Bestaat het juiste boek voor iedereen?

Maar het is wel mooi om over na te denken, dat idee dat het juiste boek voor iedereen bestaat. Net als de juiste persoon, de ware liefde: soms duurt het een poos, maar als je dan eindelijk dát boek vindt waardoor je helemaal verliefd wordt op lezen, dan is het magisch. En ook dat is niet altijd makkelijk, want er zijn miljarden mensen en miljarden boeken en zie dan maar eens hét juiste boek te vinden.

Uitspraak

Ik vind eigenlijk dat die uitspraak, wie niet van lezen houdt heeft het juiste boek nog niet gevonden, toch niet helemaal klopt. Het is een mooi idee en een mooie missie voor sommige mensen, maar het geeft niet-boekenwurmen ook het idee dat ze geen niet-boekenwurm mogen zijn, dat ze altijd maar naar dat juiste boek móeten blijven zoeken terwijl ze daar helemaal geen behoefte aan hebben. Het is net als met die quote: a reader lives a thousand lives, he who never reads lives only one. Terwijl er zoveel andere manieren zijn om je leven te verrijken dan met boeken. Toch?

Misschien is het juiste boek er wel voor iedereen. Maar voor één boek is niet maar één persoon. Oftewel: sommige mensen houden niet van lezen. En dat is oké. Want ik hou ook niet van voetballen, of van technische dingen. En dat is toch ook prima?

Wat vind jij: heeft iemand die niet van lezen houdt, gewoon het juiste boek nog niet gevonden?

You may also like...

12 Comments

 1. Er zijn genoeg andere redenen dat mensen niet van lezen houden, denk ik. De een kost lezen ook meer moeite dan de ander, de een heeft andere interesses dan de ander. Dat is dan ook helemaal prima. Ik zou er zelf namelijk ook niet blij van worden als iemand tegen mij zou zeggen: ‘je houdt alleen niet van voetbal, omdat je nog niet het juiste team gevonden hebt’.

  Andersom denk ik wel, dat het juiste boek iemand kan prikkelen om wel (of anders) te lezen, en dat er bij leesonderwijs bijvoorbeeld ook gekeken moet worden naar welke boeken bij iemand passen. En zelfs als iemand lezen niet leuk vindt kan het verplicht lezen voor Nederlands of Engels wel draaglijker worden door de juiste boeken, net als gym voor mij draaglijker werd toen ik in het examenjaar zelf mocht kiezen dat ik wilde paardrijden in plaats van volleyballen 😉

  1. Ik ben het helemaal met je eens!

 2. Er zijn genoeg andere redenen dat mensen niet van lezen houden, denk ik. De een kost lezen ook meer moeite dan de ander, de een heeft andere interesses dan de ander. Dat is dan ook helemaal prima. Ik zou er zelf namelijk ook niet blij van worden als iemand tegen mij zou zeggen: ‘je houdt alleen niet van voetbal, omdat je nog niet het juiste team gevonden hebt’.

  Andersom denk ik wel, dat het juiste boek iemand kan prikkelen om wel (of anders) te lezen, en dat er bij leesonderwijs bijvoorbeeld ook gekeken moet worden naar welke boeken bij iemand passen. En zelfs als iemand lezen niet leuk vindt kan het verplicht lezen voor Nederlands of Engels wel draaglijker worden door de juiste boeken, net als gym voor mij draaglijker werd toen ik in het examenjaar zelf mocht kiezen dat ik wilde paardrijden in plaats van volleyballen 😉

  1. Ik ben het helemaal met je eens!

 3. Ik denk wel dat er voor iedereen een boek is. En dat boek kan ook een tijdschrift zijn, of een stipboek. Veel mensen die niet van lezen houden, die zijn ergens in hun leven een punt tegengekomen waarbij de boeken hebben weggelegd. Ze hebben een oordeel over lezen gekregen die op dusdanige manier vervormd is, dat lezen in het algemeen stom is geworden. Men ervaart het niet meer met ontspanning.
  Ik denk niet dat ‘dat ene boek’ er dan voor zal zorgen dat iemand opeens wel van lezen gaat houden. Ik ben het eens met de stelling omdat ik denk dat er voor iedereen een boek is waar ze zullen van genieten; of ze nu van lezen houden, of niet.

  1. Dat punt inderdaad, dat is het nare ervan! Zo jammer als mensen het daarna nooit meer een kans willen geven.

 4. Ik denk wel dat er voor iedereen een boek is. En dat boek kan ook een tijdschrift zijn, of een stipboek. Veel mensen die niet van lezen houden, die zijn ergens in hun leven een punt tegengekomen waarbij de boeken hebben weggelegd. Ze hebben een oordeel over lezen gekregen die op dusdanige manier vervormd is, dat lezen in het algemeen stom is geworden. Men ervaart het niet meer met ontspanning.
  Ik denk niet dat ‘dat ene boek’ er dan voor zal zorgen dat iemand opeens wel van lezen gaat houden. Ik ben het eens met de stelling omdat ik denk dat er voor iedereen een boek is waar ze zullen van genieten; of ze nu van lezen houden, of niet.

  1. Dat punt inderdaad, dat is het nare ervan! Zo jammer als mensen het daarna nooit meer een kans willen geven.

 5. Precies wat Emmy zegt! Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen een boek is (op welke manier dan ook), maar dat hoeft niet te betekenen dat die persoon daarna opeens non-stop moet lezen. Zolang ze maar van dat ene verhaal genoten hebben!

 6. Precies wat Emmy zegt! Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen een boek is (op welke manier dan ook), maar dat hoeft niet te betekenen dat die persoon daarna opeens non-stop moet lezen. Zolang ze maar van dat ene verhaal genoten hebben!

 7. Ik wilde reageren maar eigenlijk zou die reactie er vrijwel identiek hebben uitgezien als die van Emmy. Ik sluit me dan ook helemaal bij haar aan.

 8. Ik wilde reageren maar eigenlijk zou die reactie er vrijwel identiek hebben uitgezien als die van Emmy. Ik sluit me dan ook helemaal bij haar aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]