Uitgeverij Blossom Books heeft onlangs een tag in het leven geroepen waarbij je jezelf moet beschrijven aan de hand van 10 van hun boeken. Dat vond ik een heel leuk idee, alleen… ik ken de meeste van die boeken niet en ik vond het juist leuk om er een eigen draai aan te geven. Dus heb ik 10 boeken verzameld die heel goed passen bij wie ik ben en mijn leven, en daar ga ik iets over vertellen! Goed hè?

Als ik blijf – Gayle Forman

Waar gaat het over? Mia is 17 wanneer ze samen met haar ouders en broertje Teddy een auto-ongeluk krijgt: zij is de enige die het ternauwernood overleeft, maar terwijl ze in coma ligt moet ze via flashbacks en overpeinzingen bepalen of ze wel verder wil leven of niet.

Waarom is dit een Vivian-boek? Omdat het heel erg past bij mijn eigen ideeën over dat alles met een reden gebeurt, dat het universum soms een pad voor ons heeft uitgestippeld maar dat wij zelf verantwoordelijk zijn voor de keuzes en kansen die dat pad moeten gaan vormen.

Voor jou – Jojo Moyes

Waar gaat het over? Louisa wordt ontslagen bij haar werk en neemt uit wanhoop een betrekking aan als verzorger van Will, een man die door een dwarslaesie aan een rolstoel gekluisterd is. Ze sluiten vriendschap en er ontstaat meer, maar Lou weet niet dat Will eigenlijk niet meer wil leven.

Waarom is het een Vivian-boek? Ten eerste vanwege de humor: die is een beetje zwart, met veel zelfspot – en dat is precies mijn humor. Ten tweede omdat ik de thema’s en de boodschap zo mooi vind: alles uit het leven halen wat erin zit, je eigen geluk maken, genieten van de kleine dingen, maar ook altijd de eer aan jezelf houden en je eigen kwaliteit van leven bepalen. Dat doe ik ook, elke dag weer, mede door mijn beperkingen.

Inwijding – Veronica Roth

Waar gaat het over? Tris leeft in een maatschappij die verdeeld is in facties die staan voor goede karaktereigenschappen, maar wanneer ze Afwijkend blijkt te zijn en bij meerdere facties past, beseft ze dat jezelf zijn belangrijker is dan mensen altijd hebben gezegd.

Waarom is het een Vivian-boek? Het hele Afwijkend-concept, dus dat je slim, dapper, onzelfzuchtig, vriendelijk én oprecht kunt zijn en dat je je eigen keuzes moet durven maken en je eigen weg moet durven volgen, is gewoon mij ten voeten uit. Het heeft iets humanistisch, en ik ben best wel een humanist dus dat klopt!

Een weeffout in onze sterren – John Green

Waar gaat het over? Twee tieners met kanker ontmoeten elkaar en worden halsoverkop verliefd, ook al hangt de dood hen boven het hoofd.

Waarom is het een Vivian-boek? Ten eerste omdat Hazel Grace dol is op lezen en boeken en nou ja, op dat ene bijzondere boek en daar kan ik me heel erg in vinden. Ten tweede omdat… de manier waarop die twee in het leven staan, al die mooie quotes over pijn en liefde en eeuwigheid en leven, dat zijn dingen waar ik me zo enorm in kan vinden. Alsof ik het zelf geschreven en gezegd heb.

Aan alle jongens van wie ik hield – Jenny Han

Waar gaat het over? Lara Jean schrijft liefdesbrieven aan elke jongen die ooit haar hart heeft gestolen én gebroken, en dan worden die brieven plots verstuurd. Naar die jongens.

Waarom is het een Vivian-boek? Omdat ik heel erg op Lara Jean lijk. Ik zou precies hetzelfde doen: brieven schrijven om de break-up te verwerken. En ik ben net zo meisjesachtig, net zo verlegen en ik kan net zo onzeker, maar ook net zo stoer zijn.

10-boeken

Het boek van Tess – Miriam Bruijstens

Waar gaat het over? De eenentwintigjarige Tess leeft erop los om zoveel mogelijk materiaal te verzamelen voor haar gedichten en boeken. Maar daardoor maakt ze ook een hoop ellende mee.

Waarom is het een Vivian-boek? Tess heeft best een heftige persoonlijkheid en de mijne is niet zo heftig. Maar ik herken me wel enorm in haar levenslust, de manier waarop ze mensen liefheeft, haar geschrijf, haar diepe gedachten en haar reislust.

Alles wat je lief is – Nicola Yoon

Waar gaat het over? Maddy heeft een ziekte waardoor ze allergisch is voor de wereld. Maar dan krijgt ze een nieuwe buurjongen, Olly, en hij laat haar zien dat liefde soms meer waard is dan je ooit had durven dromen.

Waarom is het een Vivian-boek? Omdat ik mezelf best wel herken in Maddy. Ze is ziek en heeft zich daar enerzijds al bij neergelegd, maar anderzijds wil ze nog steeds van alles – net als ik. Ze is ziek en dat houdt in dat ze soms op de rem moet trappen, maar ook dat sommige dingen het waard zijn om achteraf op de rem te moeten trappen – en dat herken ik enorm.

Tweedehands vleugels – Vanessa Gerrits

Waar gaat het over? Lucy is een Beschermengel, totdat haar vleugels worden afgeknipt door Max, een Kraai. Aanvankelijk is ze woedend, maar dan ontstaat er een band tussen de twee.

Waarom is het een Vivian-boek? Omdat ik het ook heel mooi en fijn vind om in engelen te geloven: dit boek legt prachtig uit wat beschermengelen zijn en wat ze doen, maar ook dat sommige dingen niet veranderd kunnen worden. Heel veel mooie symboliek. Heeft te maken met Als ik blijf van Gayle Forman, bovenaan deze mooie lijst.

De afstand tussen jou en mij – Marina Gessner

Waar gaat het over? McKenna gaat in haar eentje een loodzware wandeltocht doen om te bewijzen dat ze het kan… maar het blijk wat gecompliceerder en moeilijker dan ze dacht.

Waarom is het een Vivian-boek? Omdat ik net als McKenna ben of in ieder geval zou willen zijn! Lekker een lange neus maken naar iedereen die zegt dat je het niet kunt, het gewoon doen en daar ook nog eens flink door groeien in wie je bent en wat je waard bent. Go, girl!

De oneindige wijsheid van Harriet Rose – Diana Janney

Waar gaat het over? Harriet Rose is nog maar een tiener, maar toch is het haar al gelukt om een boek vol gedachten en wijsheden te publiceren – en dat zorgt voor een rollercoaster van gebeurtenissen.

Waarom is het een Vivian-boek? Harriet is superslim, een schrijfster, maar ook gewoon nog een meisje met onzekerheden en twijfels en frustraties, en dat ben ik ten voeten uit. Echt een leuk boek!

Welke 10 boeken zou jij gebruiken om jezelf te beschrijven?

You may also like...

2 Comments

  1. Wat een leuke tag! Er staan een aantal titels tussen die ik nog niet kende, dus dat maakt het nog extra leuk!

  2. Wat een leuke tag! Er staan een aantal titels tussen die ik nog niet kende, dus dat maakt het nog extra leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]