Met al die boekenblogs die er (inter)nationaal in omloop zijn, is het vaak moeilijk om je nog te onderscheiden van de massa. Veel boekenblogs lijken op elkaar en het is makkelijk om te verdrinken in die gelijkschakeling. Daarom dus een analyse uit de eerste hand: wat is nu echt belangrijk bij een boekenblog en hoe zorg je dat je site gaat lopen?
Wees uniek
De allerbelangrijkste tip die ik je kan geven: zorg dat je een persoonlijke stijl vindt die jou onderscheidt van andere bloggers! Ik probeer dat te doen door mijn recensies heel kritisch en uitgebreid te schrijven en mijn artikelen sowieso in te kleden alsof ze in een soort literair magazine staan. Maar er zijn natuurlijk nog tal van andere manieren om je te onderscheiden: recenseer bijvoorbeeld alleen boeken binnen een bepaald (sub)genre, gebruik een vast format voor je recensies, zorg voor leuke extraatjes (bijvoorbeeld playlists bij een boek, mode-inspiratie, recepten, kunstwerken enzovoorts), word een haantjesblogger met previews van nieuwe boeken of interviews, je kunt het zo gek niet bedenken of het is mogelijk. Wees creatief, kijk rond op andere blogs wat ze zoal doen en bedenk waardoor jij zou blijven hangen op een nieuw ontdekte boekenblog.
Zorg voor een mooie vormgeving
Het moet duidelijk zijn dat je blog een boekenblog is, dus regel een mooie lay-out die daarbij past! Daar mag je best in investeren, hoewel er ook mooie gratis themes zijn. Probeer je er in ieder geval van te verzekeren dat je site er spic en span uitziet! Denk ook na over de titel die je je blog wilt geven: bij voorkeur iets dat te maken heeft met lezen of boeken, zodat dit meteen duidelijk is. Vermijd clichés en probeer origineel te zijn: kijk bijvoorbeeld naar andere talen of synoniemen. Denk ook aan de toegankelijkheid van je website, zorg ervoor dat genres, auteurs en archieven makkelijk terug te vinden zijn.
Weet wat je wilt
We gaan er even vanuit dat je de tijd neemt om je boekenblog op te starten en de eerste artikelen te schrijven: zorg er ook voor dat je goed weet wat je wilt. Weet welke sociale media je wilt gebruiken, welke genres je wilt gaan recenseren, hoe je met beeldmateriaal wilt werken (zelf maken of van internet halen), welke categorieën en subcategorieën je gaat gebruiken, of je vaste rubrieken wilt, op welke manieren je je content gaat promoten, hoe je je schrijfsels gaat produceren en hoe je het gaat combineren met andere bezigheden. Natuurlijk moet je voor veel dingen een beetje kijken hoe het loopt, maar je kunt ook veel van tevoren plannen om te zorgen dat het goed loopt en dat je geen fouten maakt.
Promoot op de juiste manier
Zeker als je blog net open is, moet je het echt hebben van promotie. Maak accounts aan op sociale media en wees niet bang om te spammen, zeker in de eerste tijd. Zoek Facebook-groepen en –pagina’s waar je je linkjes mag delen, zet ze op Twitter en Instagram enzovoorts. Maar doe dit wel op de juiste manier: als je een Instagram-account hebt waar je alleen maar hardloopfoto’s op plaatst, dan worden je volgers waarschijnlijk niet zo blij van je linkjes naar boekrecensies. Denk dus goed na of dat wat je promoot wel past bij de plek waar je het promoot. Een gouden tip is het plaatsen van linkjes naar recensies als Goodreads-review bij het boek in kwestie.
Bouw een netwerk op
Zorg dat je wat boekenblogs frequent volgt en daar ook reageert, en wie weet volgen ze je terug en dan kun je langzaam maar zeker een netwerk opbouwen. Dit netwerk bestaat echter niet alleen uit bloggers: leg ook contacten met uitgevers, bibliotheken, boekhandels en wellicht zelfs schrijvers. Zo wordt het verkrijgen van boeken ter recensie makkelijker en de kans dat zij jouw werk delen groter, waardoor je ineens flink wat nieuwe volgers kunt krijgen. Let wel op dat je jezelf niet opdringt. Je kunt beginnen met het delen van een recensie op de Facebookpagina van een uitgever en als je dan een paar recensies hebt verzameld van hun boeken, kun je bijvoorbeeld een recensie-exemplaar aanvragen. Kleine stapjes: het vergt geduld, maar dan groei je op een gegeven moment des te harder!
Wat is nu eigenlijk de kern van een boekenblog? De uniciteit, dat waardoor je je kunt onderscheiden. Op de tweede plek moet je natuurlijk zorgen voor kwalitatieve recensies, daarover kwam vorige week al dit artikel online. Uiteindelijk moet je ook zorgen dat je je blog onderhoudt op een manier die bij je past: wil niet te snel te veel, maar bouw het rustig op en geniet vooral van je kindje dat langzaam groot wordt!
Nog wat extra tips:
- Gebruik een vaste formule voor het maken van foto’s, dus doe dit altijd op dezelfde manier. Zo creëer je rust in de look van je website.
- Gebruik titels, auteursnamen en uitgeversnamen als tags zodat bezoekers snel iets terug kunnen vinden.
- Zet één of meerdere Goodreads-widgets in je sidebar zodat bezoekers op de voet kunnen volgen wat je leest of gelezen hebt en zorg voor een linkje naar je account zelf.
- Zorg ervoor dat bezoekers op je site terug kunnen vinden waar je zoal over schrijft en dat jouw unieke stijl meteen duidelijk is zodat bezoekers sneller blijven plakken!
- Publiceer al wat content op je blog voordat je de site officieel opent, zodat lezers meteen kunnen rondsnuffelen en zien wat ze aan je hebben!
Heb jij een boekenblog? Zo ja, wat vind je het belangrijkste onderdeel ervan?
Ik vind persoonlijkheid het aller belangrijkste. Dit kan zich uiten in taal, vormgeving, foto’s en het soort blogpost dat je schrijft (en natuurlijk alles bij elkaar). Ook denk ik dat het verstandig is om passie te blijven houden en niet te veel te verwachten (in een te korte tijd).
Mooi artikel voor wie ook een boekenblog wil starten. Zelf probeer ik mijn recensies goed leesbaar te maken. Ik merk dat ik blogs snel links laat liggen wanneer een artikel afgeraffeld is.
Ja! Ik vind het belangrijk dat het bij mij past. Maar ik blog ook niet alleen over boeken, overigens. Ook series/films komen veel aan bod en dat past ook echt bij mij 🙂