Balans

Bron beeld: Picjumbo

Misschien heb je het al een beetje meegekregen via mijn sociale media-accounts, maar ik zit nu weer heel wat lekkerder in mijn vel dan vorige week, toen ik dit artikel over fulltime ziek zijn publiceerde. Vlak daarna kwam ik tot het besef dat dat fulltime ziek zijn eigenlijk helemaal niet bij mij paste: mede door een reactie van Emmy en door het spreken voor de studenten geneeskunde besefte ik dat er eigenlijk maar één manier is om alles aan te pakken: mijn eigen manier. Oftewel: niet de focus leggen op het ziek zijn of het student zijn, maar gewoon op het Vivian zijn met alle facetten van mijn persoonlijkheid. De dingen op mijn manier doen, op de manier die goed voelt met het oog op de omstandigheden en het moment. En met dat besluit ontdekte ik ook wat balans eigenlijk écht betekent: klik snel verder voor het verlossende antwoord!

Wat het niet is

Balans gaat niet over het compleet volplannen van je dag: van het moment van opstaan en de tijd die je mag besteden aan het ochtendritueel tot het inroosteren van meditatie- en televisietijd. Dat dacht ik eerst wel: ik ben er echt even van overtuigd geweest dat ik mijn hobby’s moest inplannen omdat ik er anders niet aan toe zou komen. Maar… als je alles inplant, kom je in een sleur terecht. Een nogal heftige sleur, want dan krijg je op den duur het gevoel dat alles, echt alles, MOET. Je MOET elke dag op die tijd eten, je MOET elke dag precies op dat tijdstip je ogen sluiten voor de nacht, je MOET elke dag een uur Netflixen. En zeg nou zelf… dat is niet leuk. We willen Netflixen (en chillen) omdat we dat leuk vinden, maar wel op het moment dat we er zin in hebben. Voor de tv zitten terwijl je eigenlijk iets anders wilt doen, is geen rust. Dat is gewoon stom.

Balans gaat ook niet over ontzettend zen zijn, geloof me.  Ik heb heel wat pogingen gedaan om dagelijks te mediteren, mijn ouders de slappe lach gegeven door doodstil te liggen luisteren naar een meditatiebandje (‘’Vief? VIEF!’’ aldus mijn moeder toen ze dacht dat ik in slaap was gevallen terwijl ik gewoon de bodyscan aan het doen was) en ik kan nu met volle overtuiging zeggen dat het niets voor mij is. Het klinkt allemaal super, lekker je op je ademhaling concentreren en je hoofd leegmaken en zo, maar het is gewoon niets voor mij. Ik ga er juist heel raar van ademen en ik word ontzettend ongedurig van het stilliggen zonder reden. En yoga vind ik heel leuk en interessant, maar ik heb er echt geen behoefte aan om dat dagelijks te doen. Dus. Geen zen-gedoe. Hoewel het natuurlijk prima is als dat voor jou wel werkt, begrijp me alsjeblieft niet verkeerd. Voor mij werkt het gewoon niet.

Wat het dan wel is

Balans is om tien uur opstaan en dan lekker de tijd nemen voor het ochtendritueel. Balans is uitgebreid de tijd nemen om een takenlijst of planning te maken, inclusief washitape en leuke kleurtjes en stickertjes. Balans is een uurtje werken aan een taak en vervolgens een halfuurtje fijne blogposts lezen. Balans is werken met favoriete muziek op de achtergrond en luidkeels meebrullen met Love me like you do (Ellie Goulding) en Cool for the summer (Demi Lovato) terwijl ik aan mijn stageportfolio werk. Balans is lekker kletsen met leuke mensen als spontane pauze, gewoon omdat dat goed voelt. Balans is leuke filmpjes van schattige poesjes kijken om mezelf op te peppen om weer aan het werk te gaan. Balans is na een dag werken aan school en blog in bed ploffen en eerst een tijdje lekker hersenloos bezig zijn met de Kim Kardashian- en Demi Lovato-spelletjes op mijn iPad. Balans is ’s avonds voor het slapen gaan lekker een boek lezen waarbij ik niet zoveel na hoef te denken, zoals Soapsop van Liza Sips of een jeugdboek van Caja Cazemier en Martine Letterie.

Balans is een studieplanning maken die écht realistisch is en dat het niet uitmaakt dat ik een achterstand oploop omdat ik die vanzelf weg kan werken. Balans is het plannen van leuke uitstapjes om even te kunnen unwinden van de dagelijkse stress. Balans is het herhalen van de mantra’s het hoeft allemaal niet perfect, ik ben nog aan het leren, ik doe gewoon mijn best, ik kan dit, ik ben goed genoeg als het voorbereiden van lessen stress oplevert of als ik door de bomen het bos even niet zie met mijn schoolwerk. Balans is tijdens de korte tussenuren op school even rustig zitten, kletsen met een medestudent of gewoon rondhangen op social media om op te laden voor het volgende college. Balans is het plannen van dagen waarop ik even met heel andere dingen bezig kan zijn in plaats van met school, gewoon om te zorgen dat mijn hoofd niet overloopt – zelfs al zijn er nog genoeg dingen die ik voor school moet doen. Balans is op bed gaan liggen met een boek, een spelletje of gewoon met muziek wanneer mijn lijf daarom vraagt, balans is genieten van knuffelen met Phoebe, balans is qualitytime met papa en mama en Laura op momenten dat dat gewoon fijn is, en dan verder even geen gedachten.

Balans is als ik ’s ochtends met weinig energie toch aan de slag ga en merk dat ik dan langzaam maar zeker meer energie krijg omdat ik het allemaal gewoon zo leuk vind. Balans is ’s avonds wat langer doorgaan omdat ik op dreef ben en daarna extra compleet rusten (hallo Netflix!). Balans is als ik me niet druk maak om mijn blogs waar een paar dagen niets online komt en vervolgens extra genieten als ik de tijd en zin weer vind om artikelen te schrijven. Balans is na het eten lekker met een kop thee televisie kijken en daarna nog even bloggen, balans is niet langer dan vier uur aan een taak werken. Balans is ook gewoon stoppen met een taak wanneer die klaar is, ook als de vier uur nog niet om zijn.

Balans is de dingen op mijn manier doen, de manier die goed voelt. Balans is lekker in mijn vel zitten doordat ik mijn energie kan besteden aan de dingen die ik leuk vind en dat ik daar ook weer energie van kan krijgen. Balans is het nieuwe vertrouwen in mijn eigen manir en het geluk dat ik daaruit haal. Kortom… balans is lepels gebruiken en lepels terugkrijgen! En o ja, balans is ook het niet erg vinden als het een dag tegenzit of niet gaat zoals je wilt… want dat zijn dagen waarop je even wat extra niks nodig hebt. En dat is het eigenlijk vooral: balans is precies genoeg iets en precies genoeg niets, al naar gelang de omstandigheden en het aantal lepels.

Ik voel me goed, ik voel me gelukkig, ik ben blij met hoe het gaat en mijn nieuwe inzichten en ik ben vooral blij met deze balans!

You may also like...

5 Comments

 1. Ik kan me er helemaal in vinden Vivian. Grappig, ik heb me ook toen in dat zen gebeuren verdiept, maar ik vond het ook echt helemaal niks. Ik ben denk ik beetje te nuchter en daarbij past ’t ook niet zo goed bij me. Ik vind het veel lekkerder om dan een rondje met Rover in het bos te gaan wandelen om mindfull alles in me op te nemen wat ik ruik, proef en hoor ipv met rugpijn op de grond te gaan liggen. Verder vind ik dat je je erg bewust bent van je ‘balansmomenten’ Erg leerzaam en inspirerend voor mij om te lezen. Ik moet dat balans nog steeds vinden. Wat een strijd is dat toch altijd! Maar ach, ik mag fouten maken en ik mag leren… en ook dat is balans 🙂
  Simone onlangs geplaatst…Hoe zat het nou met die oor operatie?My Profile

 2. Amen! Hihi. Echt heel erg mooi geschreven! Het is af en toe een beetje zoeken naar een goede balans en het zal niet altijd lukken, maar als je dit gaat toepassen kom je volgens mij een heel eind!
  Zo simpel is dan geluk onlangs geplaatst…#InspirerendGeluk | PassieMy Profile

 3. Mooi geschreven, en fijn dat je zelf de balans weer gevonden hebt!
  Ik ben zelf denk ik iets planmatiger dan jij, ik plan wel echt elke dag een pauzemoment, maar inderdaad wel zonder specifiek tijdstip zodat het kan wanneer het nodig is.
  Isolde onlangs geplaatst…Week tegen eenzaamheid – Afsluitingsactie!My Profile

  1. Kleine toevoeging, ik vind je mantra echt geweldig, die schrijf ik meteen op!
   Isolde onlangs geplaatst…Week tegen eenzaamheid – Afsluitingsactie!My Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]