Dat ik van lezen hou, is één van de eerste dingen die je over mij moet weten. Maar die liefde voor boeken kent zijn grenzen: zo schrijf ik geen boekrecensies meer voor Vivians Vocabulaire sinds ik mijn boekenblog ben begonnen en lees ik vrijwel alleen Young Adult- en feelgoodromans. Maar dat neemt niet weg dat ik mezelf af en toe nog best kan verrassen met de boeken die in mijn kast terecht komen: zo heb ik me dit jaar toegelegd op het lezen van poëzie en wilde ik ook graag het non-fictiegenre wat meer ontdekken. Want dat zo’n boek over een interessant onderwerp veel motivatie en inspiratie op kan leveren, wist ik allang: ik pak alleen niet zo vaak zo’n boek. Tot ik deze zomer besloot om Babe, you got this te lezen: hét boek voor vrouwelijke carrièretijgers en girlbosses. En dat bleek een schot in de roos!

Carrièrebijbel

Het initiatief voor Babe, you got this, een heerlijk roze en vooral perfect Instagrammable boek, kwam van girlboss pur sang Emille Sobels, oprichter van co-workingspace voor vrouwen Hashtag Workmode. Het boek is geschreven door journaliste Martje Haverkamp en bespreekt in ongeveer 30 hapklare hoofdstukjes haar zoektocht naar zichzelf en haar carrièreweg aan de hand van een scala aan thema’s waar je als girlboss – met een eigen onderneming of in loondienst – mee te maken kunt krijgen.

Dat gebeurt niet door droge wetenschappelijke benaderingen of clichématige adviezen, maar door maar liefst 23 girlbosses aan het woord te laten over hun ervaringen met elk thema. Vrouwen als actrice en Cinetree-founder Hanna Verboom, Interior Junkie-blogger Elisah Jacobs, eventorganisators Mariëlle Smit en Lotte Brunninkhuis, oud-politica van onder andere de EU en de VVD Neelie Kroes, LINDA-hoofdredacteur Sanne Groot Koerkamp, The Goaldiggers Club-founder Eve Tomaszewski en How 2 Spend It-bloggers Nathalie van Wingerden en Joëlla Opraus. Het resultaat? Een eerlijke, praktische en inspirerende carrièrebijbel voor vrouwen.

Fijne structuur

23 hoofdstukken over uiteenlopende thema’s dus, hoe ziet dat er dan uit? Strak, simpel en gestructureerd. Niet alleen leest het erg fijn en gemakkelijk, het is door de heldere opbouw ook een peulenschil om echt iets uit het boek te halen. De hoofdstukken en dus de thema’s vloeien mooi in elkaar over en sluiten ook echt op elkaar aan, en elk hoofdstuk heeft de structuur van introductie-ervaringen-samenvatting. Het is helder en persoonlijk geschreven, en de girlbossquotes die in koeienletters om de zoveel bladzijden staan afgedrukt geven een heerlijk YASSS GIRL-gevoel. Het is al heel gauw duidelijk welke toon er gezet moet worden, en daar slagen Sobels en Haverkamp feilloos in. Hoewel de focus nog vrij veel ligt op vrouwen die een onderneming hebben, is Babe, you got this ontzettend motiverend voor elke vrouw die haar carrière serieus neemt en daarvoor wil gaan – ikzelf incluis.

Ervaringsverhalen

Wat Babe, you got this voor mij echter vooral tot zo’n sterk boek maakt, is dat de winst die eruit te halen valt in drie categorieën opgesplitst kan worden. Ten eerste is het al ontzettend tof en inspirerend om de ervaringsverhalen te lezen: deze zijn heel uitgebreid en eerlijk, waardoor je echt een eyeopener krijgt over dat de girlbosses waar je tegenop kijkt omdat ze een soort rolmodel voor je zijn, ook echt geen superhelden zijn, ook fouten hebben gemaakt, het ook moeilijk hebben gehad en ook door periodes gaan waarin ze absoluut niet weten wat ze willen of hoe ze verder moeten. Ze stellen zich kwetsbaar op en laten daarmee goed zien dat de weg naar succes echt niet altijd over rozen gaat – verre van, zelfs – en dat zij op precies hetzelfde punt zijn begonnen als waar jij en ik nu misschien wel staan.

Reminders en inzichten

Werkt dat ontnuchterend? Nee, want het geeft eerder een als zij het kunnen, kan ik het ook-gevoel. En dat is slechts één van de onwijs waardevolle reminders dan wel nieuwe inzichten die Babe, you got this oplevert. Want dat zijn de andere twee sterke punten van het boek: er waren in vrijwel elk hoofdstuk wel oneliners waarin ik mijn eigen visies of werkwijze herkende en het is heel fijn om dan die bevestiging te krijgen dat je goed op weg bent. Tegelijkertijd heb ik van elk van de 23 vrouwen wel één of meerdere inzichten aangereikt gekregen die ik echt prachtig vond: ze zijn mooi en treffend geformuleerd, maar ook op bijna elke situatie toe te passen en zetten je daardoor meteen aan het denken. Mijn lijstje met lessen uit het boek is dan ook behoorlijk lang en komt binnenkort nog eens terug in een apart artikel.

10 onderwerpen uit Babe, you got this

Maar waar gaat Babe, you got this nou precies over? Wat zijn die uiteenlopende onderwerpen waar de 23 vrouwen hun ervaringen en ideeën over delen? In de ruwweg 30 hoofdstukken komen bijvoorbeeld aan bod:

  • De voor- en nadelen van een eigen onderneming en werken in loondienst;
  • Tips, tricks en tools voor productiviteit en getting things done;
  • De invloed van social media op je weg naar succes;
  • Geldzaken: spaartips en adviezen over het bepalen van je salaris of tarieven;
  • Hoe een goede werk/privébalans eruitziet;
  • De voordelen van je laten coachen of samenwerken en netwerktips;
  • Omgaan met prestatie- en algemene werkdruk;
  • Het vinden van je passie;
  • Bijhouden van je administratie;
  • Omgaan met feedback, kritiek en kwetsbaarheid.

Hard werken

De rode lijn die steeds terugkomt? De ervaringsverhalen, waarin je een kijkje krijgt in de dagindeling, mentale struggles, blunders en klim naar succes van 23 ambitieuze vrouwen, maar waardoor je ook een idee krijgt van hoe het eraan toe gaat als je een eigen bedrijf hebt of bij een groot bedrijf werkt. Achterin het boek worden alle vrouwen nog eens geportretteerd met foto en carrièreverhaal. De belangrijkste les waar ze het uiteindelijk allemaal over eens zijn? Succes bereik je door hard te werken – niet alleen aan je dromen, maar ook aan jezelf, je relaties en je kwaliteit van leven – maar ook door niet te hard voor jezelf te zijn. Dat vind ik misschien ook wel de mooiste les uit dit Roze Boekje, dat ik volledig in mijn hart gesloten heb.

Babe, you got this | Emille Sobels & Martje Haverkamp | Unieboek Spectrum | juni 2017 | 240 bladzijden | non-fictie | ebook €11,99 | paperback €17,99 | website | Goodreads | Bol.com | 5 sterren |

Ga jij Babe, you got this lezen?

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]