Een van de leukste dingen aan de boekenwereld vind ik toch wel het ontmoeten van auteurs: lekker gushen over je enthousiasme voor een bepaald boek, schrijfadvies vragen, complimenten geven, prangende vragen stellen, gekke selfieherinneringen maken, handtekeningen met persoonlijke boodschappen verzamelen… ik prijs mezelf dan ook gelukkig dat ik al best veel auteurs heb mogen ontmoeten, zowel grote buitenlandse namen als Jenny Han en Kass Morgan als Nederlandse schrijvers als Marieke Nijkamp en Esther Walraven. Maar er zijn ook best veel auteurs die ik nog zou wíllen ontmoeten: auteurs die YA schrijven en voor wie ik absoluut naar YALFest zou komen als ze op het programma zouden staan. Maar dat YALFest hè, hoe zit het daar eigenlijk mee? Waarom ben ik er nog nooit gewest?

Bron beeld: YALFest.nl

Huh, YALFest?

Voor wie het niet kent: YALFest is een Nederlands YA-literatuurfestival dat dit jaar voor de derde keer georganiseerd wordt. Elk jaar komen er ongeveer zeven á acht auteurs wier boeken naar het Nederlands vertaald zijn bij uitgevers als Best of YA, Harper Collins en Young & Awesome. Tijdens het festival kun je workshops en masterclasses volgen (over bijvoorbeeld vertalen, recenseren en vormgeven), standjes langslopen, foto’s laten maken en tijdens het dag- en avondprogramma auteurs begroeten en ontmoeten. De tickets zijn best prijzig (rond de 40€) maar daarvoor krijg je dan ook toegang tot de meets en greets, de masterclasses, een verzorgde lunch en een goodiebag. In het verleden zijn auteurs als Becky Albertalli, Stephanie Perkins, Amy Ewing, David Arnold, Ransom Riggs en Tahereh Mafi geweest en ook voor YALFest 2018 zijn al wat namen aangekondigd.

Zonde

Nee, ik ben nog nooit naar YALFest geweest. Ik kijk wel elk jaar welke auteurs aangekondigd worden en elk jaar twijfel ik weer, omdat er vaak toch wel één of twee auteurs tussen zitten die ik in meer of mindere mate tof vind en omdat ik benieuwd ben naar de workshops. Maar ik vind het ook elk jaar te duur en ben bang dat ik het niks ga vinden, dat het te massaal is, dat de workshops en one on one-time met de auteurs tegenvalt… Dat komt ook doordat het nog geen enkele keer is voorgekomen dat ik echt álle aanwezige auteurs tof vond: veel auteurs die komen, hebben namelijk nog maar net een boek uitgebracht en dat heb ik dan nog niet gelezen of het spreekt me niet aan. En dan vind ik het gewoon echt zonde om te gaan.

Auteurs

Want oké, tuurlijk, het gaat niet alleen om de auteurs: de workshops en het samenzijn met andere boekenwurmen is natuurlijk ook tof. En jazeker, het kan juist een toffe manier zijn om nieuwe auteurs te ontdekken. Maar eerlijk… ik vind het echt zonde als ik een auteur ga ontmoeten van wie ik niets gelezen heb of niets van plan ben te lezen. Ik bedoel, dan lijken de interviews me ook veel minder leuk. Je gaat naar zo’n event omdat je lekker wilt fangirlen en vragen wilt stellen en meer over de schrijvers te weten wilt komen, en dan wil ik er wel het meeste uit kunnen halen voor zo’n groot bedrag. Eigenlijk draait het gewoon wel om de auteurs, vind ik. Daarom wil ik ook eigenlijk alleen maar naar YALFest als ik alle of in ieder geval bijna alle auteurs tof vind! Maar welke zouden dat dan moeten zijn?

Marissa Meyer

Ik heb ergens een voorgevoel dat Marissa gaat komen, want zó veel van haar boeken zijn momenteel uitgegeven door Blossom Books en worden ook echt heel goed ontvangen. Naast de Lunar Chronicles heeft ze ook Harteloos geschreven, en ook haar Iko-boeken worden vertaald. Ik vond Cinder helemaal geweldigen ben van plan om zeer binnenkort de rest van deze reeks te gaan lezen, want ik vind deze futuristische sprookjeswereld echt fantastisch. Als zij naar YALFest zou komen, zou ik heel ernstig overwegen om te gaan, want ik vind haar literaire creaties supercool. Lekker kletsen over sprookjes en hertellingen en welke keuzes ze daarin heeft gemaakt en waarom… want dat is toch wel heel erg boeiend!

Claudia Gray

Ik zou het best logisch vinden als Claudia Gray zou komen, want haar boeken zijn uitgegeven bij uitgeverij Harper Collins en zij werkten dit jaar al mee aan YALFest, en haar nieuwste boek staat nu ook volop in de spotlights. Ik was destijds volledig verliefd op Duizend stukjes van jou en hoewel ik de rest van de Firebird-saga nog moet lezen, zou ik het wel heel erg gaaf vinden om Claudia te ontmoeten en met haar te kunnen praten over de dimensies en het dimensiereizen en de plottwists in haar boeken.

 

John Green

Is het erg waarschijnlijk dat Green komt? Nee. Zou het kunnen? Misschien. Hij is natuurlijk een wereldwijd bekend bestsellerauteur dus het zal erg lastig zijn om hem te laten komen, maar zeg nooit nooit: als zijn nieuwe boek Schildpadden tot in het oneindige een succes wordt, zou het misschien nog best kunnen. Ik zou het geweldig vinden om hem te ontmoeten en ik zou alleen al eindeloos met hem over Een weeffout in onze sterren kunnen praten, maar ik vind sowieso dat hij er elke keer weer in slaagt om bijzondere verhalen te vertellen en ik zou het ook heel interessant vinden om hem te horen vertellen over zijn eigen dwangstoornis (de basis voor zijn nieuwe boek).

Nicola Yoon

YALFest wordt elk jaar groter en meer uitgevers sluiten zich aan, dus wie weet gaan er ook wel auteurs komen van uitgevers als Moon en Querido. Nicola Yoon is een auteur die ik écht heel graag zou willen ontmoeten, want ik vond allebei haar boeken (Alles wat je lief is en De zon is ook een ster) echt prachtig en heel erg speciaal, en ik zou het super vinden om haar dat te mogen vertellen en haar te vragen hoe ze haar thema’s zo echt en toch zo herkenbaar neerzet. Die vrouw bezit een fantastisch sotyrtelling-talent.

Angie Thomas

Angie Thomas haalde de bestsellerlijsten met haar Black Lives Matter-boek The Hate U Give en dat is zo’n intens goed en ijzersterk boek! Ik weet niet of het goed genoeg scoort in Nederland om haar echt hierheen te halen en oké ik mag niet klagen, want uitgeverij Moon haalt al best vaak auteurs naar Nederland, zoals toen met Jenny Han en daarvóór Estelle Maskame. Maar ik zou het heel gaaf vinden om deze schrijfster te horen praten over haar boek en haar eigen levenservaring, over de verfilming ervan en of het iets losmaakt… zo’n boek geeft heel veel stof voor diepgaande gesprekken en vragen!

Jandy Nelson

Ik speel vals, want van Jandy Nelson heb ik nog geen boeken gelezen. Maar haar YA-romans Ik geef je de zon en De hemel begint bij je voeten heb ik wel allebei in de kast staan en worden zó bejubeld dat ik er echt hoge verwachtingen van heb. Als zij zou komen, zou ik dat aangrijpen als excuus om de boeken écht te gaan lezen en ik zou het wel heel tof vinden om er dan met haar over te praten. Als ik de boeken inderdaad zo goed en bijzonder ga vinden als ik hoop, uiteraard.

Ga ik of ga ik niet?

Ik heb een beetje een vreemde relatie met YALFest. Ik vind het supertof dat het er is en dat er ook steeds echt grote namen komen, en stiekem heb ik elk jaar wel een klein beetje spijt dat ik niet gegaan ben, maar ik ben nog steeds niet overstag. Ook al lijken de workshops en de sfeer me leuk, en ook al zijn er heus auteurs bij die ik somewhat awesome vind, ik ben steeds gewoon net niet overtuigd genoeg om zoveel geld uit te geven. Misschien omdat ik het óók heel fijn vind om naar de kleinere, intiemere events te gaan. Maar wie weet. Misschien moet ik gewoon een deal met mezelf maken: als ik zes van de acht aangekondigde auteurs tof vind, dan ga ik. Of misschien moet ik ook maar gewoon een keer gaan als ik er maar twee tof vind. Want hey, het zijn dan wel twee toffe auteurs én de rest van het pakket. We zullen zien. I’ll keep you posted!

Welke auteurs zou jij graag op YALFest willen zien?

You may also like...

18 Comments

 1. Marissa Meyer komt in maart, dus die komt niet naar YALFest (we wish!).. en Angie Thomas gaat hem waarschijnlijk ook niet worden, want uitgeverij Moon doet niet mee. Claudia Gray zou ik wel heel tof vinden!

  Ik vind het overigens absoluut niet duur voor wat je er voor terugkrijgt.. Vorig jaar zaten er in de goodiebag alleen al 2 boeken! Het is het echt waard.. alleen al omdat het heel erg gezellig is om samen met alle boeknerds een feestje te bouwen.

  1. Dat er twee boeken in de goodiebag zitten vind ik ook tof, maar als dat net twee boeken zijn die je totaal niet aanspreken vind ik het ook weer zonde…

 2. Marissa Meyer komt in maart, dus die komt niet naar YALFest (we wish!).. en Angie Thomas gaat hem waarschijnlijk ook niet worden, want uitgeverij Moon doet niet mee. Claudia Gray zou ik wel heel tof vinden!

  Ik vind het overigens absoluut niet duur voor wat je er voor terugkrijgt.. Vorig jaar zaten er in de goodiebag alleen al 2 boeken! Het is het echt waard.. alleen al omdat het heel erg gezellig is om samen met alle boeknerds een feestje te bouwen.

  1. Dat er twee boeken in de goodiebag zitten vind ik ook tof, maar als dat net twee boeken zijn die je totaal niet aanspreken vind ik het ook weer zonde…

 3. Zoals Emmy al zei, komt Marissa in maart. Ik heb ergens horen zeggen dat er een speciaal event komt, maar geen idee. En als het voor iemand “zonde” is om te gaan, is het wel voor mij. Maar ik ga ook, want het is echt vet leuk! Ik kan natuurlijk geen boeken laten signeren, maar toch! Gewoon gaan, want je weet natuurlijk niet wat je er echt van vindt als je er nog nooit bent geweest. Het hele massale vond ik wel meevallen. Je kon overgaan prima lopen en je zat niet boven op elkaar. En de grote sessie met interviews was echt superleuk! Ik had dit jaar nog van geen enkele auteur gehoord toen ik een kaartje kocht, en voor het festival zelf had ik maar 3 boeken gelezen. Dus het kan allemaal 😉 🙂

  1. Ik wil er ook zeker graag een keertje heen, alleen dan wel als ik de auteurs echt tof vind. Het zal inderdaad best leuk zijn en je hebt zeker gelijk dat je het een keertje moet proberen, maar ik vind €40 erg duur voor ”een keertje proberen” als ik van tevoren weinig verwacht van hoe ik het ga vinden zeg maar.

 4. Zoals Emmy al zei, komt Marissa in maart. Ik heb ergens horen zeggen dat er een speciaal event komt, maar geen idee. En als het voor iemand “zonde” is om te gaan, is het wel voor mij. Maar ik ga ook, want het is echt vet leuk! Ik kan natuurlijk geen boeken laten signeren, maar toch! Gewoon gaan, want je weet natuurlijk niet wat je er echt van vindt als je er nog nooit bent geweest. Het hele massale vond ik wel meevallen. Je kon overgaan prima lopen en je zat niet boven op elkaar. En de grote sessie met interviews was echt superleuk! Ik had dit jaar nog van geen enkele auteur gehoord toen ik een kaartje kocht, en voor het festival zelf had ik maar 3 boeken gelezen. Dus het kan allemaal 😉 🙂

  1. Ik wil er ook zeker graag een keertje heen, alleen dan wel als ik de auteurs echt tof vind. Het zal inderdaad best leuk zijn en je hebt zeker gelijk dat je het een keertje moet proberen, maar ik vind €40 erg duur voor ”een keertje proberen” als ik van tevoren weinig verwacht van hoe ik het ga vinden zeg maar.

 5. Zeker komen hoor! Het is onwijs gezellig, de auteurs zijn altijd heel tof (ik kan niet wachten om Taran Matharu weer te spreken en Sarah Pinborough te zien), de goodiebag is zo rijkelijk gevuld dat je alleen door dat al je geld terugkrijgt en je hebt een ontzettend leuk programma! 🙂 Marissa komt inderdaad al in maart naar Nederland en Jandy Nelson, Angie Thomas en John Green zouden echt tof zijn! 😀

 6. Zeker komen hoor! Het is onwijs gezellig, de auteurs zijn altijd heel tof (ik kan niet wachten om Taran Matharu weer te spreken en Sarah Pinborough te zien), de goodiebag is zo rijkelijk gevuld dat je alleen door dat al je geld terugkrijgt en je hebt een ontzettend leuk programma! 🙂 Marissa komt inderdaad al in maart naar Nederland en Jandy Nelson, Angie Thomas en John Green zouden echt tof zijn! 😀

 7. Al deze namen zouden zo gaaf zijn als ze langs zouden komen! Denk alleen niet dat Marissa Meyer langs gaat komen, want die komt al in maart naar Nederland. Zelf kan ik niet naar YALFest, want ik zit dan in het buitenland. Ik weet wel dat als ik een van deze namen op het lijstje zou zien staan, ik op dat moment zou willen dat een dagje heen en weer vliegen makkelijk zou kunnen 😉

 8. Al deze namen zouden zo gaaf zijn als ze langs zouden komen! Denk alleen niet dat Marissa Meyer langs gaat komen, want die komt al in maart naar Nederland. Zelf kan ik niet naar YALFest, want ik zit dan in het buitenland. Ik weet wel dat als ik een van deze namen op het lijstje zou zien staan, ik op dat moment zou willen dat een dagje heen en weer vliegen makkelijk zou kunnen 😉

 9. […] meer aandacht verdienen: de emancipatie van de verborgen pareltjes. Het idee kwam van Vivian van http://www.thebookreview.nl en ik besloot mijn eigen favorieten te noemen. Maar die drie boeken die ik op dat moment noemde […]

 10. […] meer aandacht verdienen: de emancipatie van de verborgen pareltjes. Het idee kwam van Vivian van http://www.thebookreview.nl en ik besloot mijn eigen favorieten te noemen. Maar die drie boeken die ik op dat moment noemde […]

 11. Ik ben het wel met je eens. Ik ben afgelopen jaar voor het eerst gegaan en ik vond het ontzettend tegenvallen. Maar dan ben ik ook wel verwend met veel kleine events met voor in Nederland vrij onbekende auteurs, waarmee we in kleine groepjes gingen eten en waarbij er veel persoonlijk contact was.

  Hoewel het kaartje een gemiddelde prijs was, vond ik het zelf nog vrij veel voor wat ervoor terug kreeg, want opgesomd was het evenement voor mij: rijen staan. Ik kon mss een halve minuut met een auteur spreken. Begrijpelijk, want het is gewoon een heel groot evenement en met jou zijn er nog honderden anderen. Daarbij kwam voor mij dat ik de locatie heel erg onpersoonlijk vond en klein (de zaal zelf was heel groot).

  Ik twijfel dus ook heel erg of ik nog een keer ga. Aan de ene kant is het “HET” evenement, waar je als blogger ook wel bij moet zijn. Aan de andere kant zijn er een hoop leuke, kleinere evenementen.

  Het gaat een beetje van de auteurs afhangen. Maar ik weet niet heel goed wie ik graag zou willen zien 😛

  1. Wat jij beschrijft, is precies waar ik bang voor ben inderdaad: veel wachten, weinig one on one-time, erg massaal… ik hou ook veel meer van kleine en persoonlijkere events!

 12. Ik ben het wel met je eens. Ik ben afgelopen jaar voor het eerst gegaan en ik vond het ontzettend tegenvallen. Maar dan ben ik ook wel verwend met veel kleine events met voor in Nederland vrij onbekende auteurs, waarmee we in kleine groepjes gingen eten en waarbij er veel persoonlijk contact was.

  Hoewel het kaartje een gemiddelde prijs was, vond ik het zelf nog vrij veel voor wat ervoor terug kreeg, want opgesomd was het evenement voor mij: rijen staan. Ik kon mss een halve minuut met een auteur spreken. Begrijpelijk, want het is gewoon een heel groot evenement en met jou zijn er nog honderden anderen. Daarbij kwam voor mij dat ik de locatie heel erg onpersoonlijk vond en klein (de zaal zelf was heel groot).

  Ik twijfel dus ook heel erg of ik nog een keer ga. Aan de ene kant is het “HET” evenement, waar je als blogger ook wel bij moet zijn. Aan de andere kant zijn er een hoop leuke, kleinere evenementen.

  Het gaat een beetje van de auteurs afhangen. Maar ik weet niet heel goed wie ik graag zou willen zien 😛

  1. Wat jij beschrijft, is precies waar ik bang voor ben inderdaad: veel wachten, weinig one on one-time, erg massaal… ik hou ook veel meer van kleine en persoonlijkere events!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]